Nuotr.: Fotodiena.lt
Nuotr. Fotodiena.lt

Savaitgalį „Tete-a-Tete Casino-LKL“ čempionate prasidėjo pusfinalio porų kovos, kuriose krepšinio sirgaliai išvydo skirtingą vaizdą Kaune ir Vilniuje.

Laikinojoje sostinėje „Žalgiris“ 83:54 nepaliko jokių šansų Klaipėdos „Neptūnui“, o tuo metu Vilniuje vyko kieta ir atkakli kova, kuri baigėsi baigėsi šeimininkų pergale 96:85 prieš Panevėžio „Lietkabelį“.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ apžvelgia įdomiausius pirmojo pusfinalio turo įvykius.

EMOCIJOS. Kauno „Žalgiriui“ antrajame ketvirtyje užtikrintai pirmaujant 33:17, Brockas Motumas pelnė du taškus su Arvydu Šikšnio pražanga bei krisdamas ant parketo susipynė rankomis su Klaipėdos „Neptūno“ puolėju. 

Pargriuvęs Šikšnius tuo liko nepatenkintas ir bandė įspirti savo oponentui. Motumo link ėjęs žalgirietis Augusto Lima pamatė „Neptūno“ atleto ketinimus ir iš karto stojo ginti komandos draugo.

Tarp jųdviejų įsiplieskė konfliktas, kurį iš karto nuramino abu krepšininkus sulaikę šalia buvę žaidėjai. Šį incidentą sukėlusiems Šikšniui ir Limai buvo skirtos techninės pražangos. 

Iš karto ant suolo pasodintas „Žalgirio“ brazilas sulaukė vietinės publikos plojimų.

„Pasakiau, kad nebandytų įspirti mano komandos draugui, – po mačo tinklalapiui „BasketNews.lt“ pasakojo Lima. – Man tokie dalykai nepatinka. Aikštėje gali kautis, bet ne šitaip. Aš gerbiu savo komandos draugus ir bandau juos apginti.“

„Čia yra atkrintamosios rungtynės. Viskas leistina, kas proto ribose, – aiškino Šikšnius. – Tokių susistumdymų nereikia sureikšminti.“

Nuotr. Fotodiena.lt

PO TECHNINĘ. „Žalgirio“ ir „Neptūno“ rungtynių teisėjai techninėmis pražangomis apdalijo ir komandų strategus. Dainius Adomaitis už priekaištus teisėjams tokios nuobaudos sulaukė antrojo kėlinio viduryje, o Šarūnas Jasikevičius jau besibaigiant mačui, kada Lietuvos čempionų pranašumas buvo triuškinamas 81:51.

„Aš galvoju, kad nėra kito kelio – reikia kovoti už savo žaidėjus. Nemanau, kad techninės pražangos nusipelniau. Nemanau, kad yra normalu, kad kiekvienas jauno žaidėjo prisikabinimas yra bauda. Bet matyt teisėjai matė kitaip. Reikia jų nuomonę gerbti ir prisitaikyti.

Bet nematau kito kelio – reikia kovoti už savo žaidėjus. Nemanau, kad tai buvo teisinga. Nesupratau, už ką gavau techninę. Atvirkščiai – nuėjau nuo diskusijų, nuo konflikto“, – po susitikimo gautą nuobaudą komentavo „Žalgirio“ vairininkas.

Nuotr. Fotodiena.lt/M.Baranauskas

DOMINAVIMAS. „Žalgirio“ puolėjai pirmajame serijos mače su „Neptūnu“ po krepšiu neturėjo sau lygių. Kauniečiai kovą dėl atšokusių kamuolių laimėjo 40-28, o iš baudos aikštelės surinko liūto dalį taškų – 34 iš 83, kai klaipėdiečiai pelnė tik 20. 

Labiausiai „Žalgirio“ aukštaūgių dominavimas išsiskyrė rungtynių pradžioje, kai aikštės šeimininkai iš šios atžymos buvo pelnę 14 iš visų 29 taškų.

„Baseiną gal padarysime, pripilsime iš Baltijos jūros vandens. Gal įkris jie, – apie priešnuodžius varžovams kalbėjo Adomaitis. – „Žalgiris“ tikrai turi didelę persvarą įvairiose pozicijose. Bandysime spręsti tą problemą, kažką sugalvosime.

Manėme, kad su kai kuriais žaidėjais šiose rungtynėse susitvarkysime, bet nepavyko.“

Nuotr. Fotodiena.lt/M.Baranauskas

MINUSINIS. Nepaisant galingos pergalės, „Žalgiriui“ snaiperiui Artūrui Milakniui šis mačas susiklostė nesėkmingai. Jis per 17 minučių iš žaidimo pataikė tik 2 metimus iš 8, pelnė 5 taškus, 3 kartus prasižengė, 2 sykius suklydo ir surinko -1 naudingumo balą.

Kaunietis LKL čempionate neigiamą naudingumo balų skaičių šį sezoną surinko 6 kartą per 39 rungtynes. Jo sezono antirekordas yra -4 naudingumo balai, užfiksuoti dviejuose reguliariojo sezono susitikimuose.

+/-. Išskyrus tik ketvirtajame kėlinyje žaidusį Aidą Einikį, likę vienuolika „Neptūno“ krepšininkų pusfinalio susitikimą baigė su minusiniu šiuo rodikliu. Prasčiausias rezultatas priklausė Klaipėdos komandos vedliams Danieliui Ewingui ir Jerai Grantui, kurių statistikos grafose mirgėjo atitinkami skaičiai -25 ir -24.

Žalgiriečių gretose Isaiah Hartensteino +/- rodiklis buvo -5, o Pauliaus Valinsko -2.

ANTIREKORDAS. Iš žaidimo krepšį vos 33 procentų taiklumu atakavę klaipėdiečiai strigo „Žalgirio“ gynyboje, pelnė 54 taškus bei sužaidė nerezultatyviausią sezono mačą LKL.

Iki tol mažiausiai taškų „Neptūnas“ buvo surinkęs sezono pradžioje vykusiame mače su Pasvalio „Pieno žvaigždėmis“, kurioms pralaimėjo 55:61.

Dvikovoje su Kauno ekipa dviženklę pelnytų taškų ribą pasiekė vienintelis Arvydas Šikšnius, per 19 minučių surinkęs 12 taškų.

Nuotr. Fotodiena.lt/R.Lukoševičius

PAŽADINO ŽVĖRĮ. Keturiomis klaidomis, iš kurių trys buvo per pirmąsias tris minutes, rungtynes pradėjęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ aukštaūgis Drew Gordonas iš pradžių priminė savo paties šešėlį, bet, praleidęs Žygimanto Skučo smūgį į veidą, vėliau aikštėje susikaupusį pyktį išliejo individualaus šou metu.

Jis ketvirtajame kėlinyje perėmė kamuolį iš to paties Skučo bei greitą ataką užbaigė įspūdingu dėjimu. Paskui amerikietis pataikė kuriozišką metimą, o galiausiai savo siautėjimą vainikavo blokuodamas Kšištofo Lavrinovičiaus metimą.

Nuotr. Fotodiena.lt/R.Lukoševičius

ŽYGIMANTAS SKUČAS. Šis Panevėžio „Lietkabelio“ krepšininkas tapo bene ryškiausia figūra pirmajame pusfinalio ture. Kieta kova rungtynėse Vilniuje išsiskyręs aukštaūgis konfliktavo su „Lietuvos ryto“ puolėjais Tayloru Brownu ir Drew Gordonu, o po jų iš pastarojo sulaukė ir rimto pareiškimo.

„Mėšlas. Tu esi ne toje sporto šakoje. Tiesiog žaisk krepšinį, nedaryk nešvarių dalykų. Jei nori tik sužeisti žmones, turi keisti sporto šaką“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė Gordonas.

Kritikos ne tik Skučui, bet ir pačiai LKL vadovybei dėl nešvaraus Panevėžio komandos atleto žaidimo pažėrė ir vilniečių strategas Rimas Kurtinaitis.

„Turėjome trenerių ir teisėjų seminarą, valandą diskutavome apie žaidėjus, kurie LKL lygoje žaidžia nešvariai. Vienas iš herojų – Žygimantas Skučas. Skučas žaidžia nešvariai, mes (seminare) žiūrėjome vaizdo įrašus. Algimanto Pavilonio (LKL teisėjų direktoriaus, – aut. past.) paklausiau: „Kam mes žiūrėjome tuos įrašus, jeigu mes negalime pristabdyti Skučo?“ 

Viskas baigiasi tuo, kad jis suduoda mūsų žaidėjui, ateina medikai ir mes gauname techninę pražangą. Manau, tai – neteisinga ir tokius nešvarius žaidimus reikėtų sustabdyti. Nežinau, kaip stabdyti. Negalime jam neleisti žaisti, bet gal perspėti, jeigu tai pasikartos ir panašiai. Tai nėra vienos dienos problema. Skučas – metų problema“, – nevyniojo žodžių į vatą „Lietuvos ryto“ specialistas.

Tuo metu paties krepšininko treneris Kazys Maksvytis nebuvo linkęs pernelyg dramatizuoti situacijos bei pasidalijo skirtingomis mintimis apie auklėtinio žaidimą.

„Žygimantas dabar tapo liaudies priešu numeris vienas. Jis rėkia ant Žygimanto Janavičiaus, kodėl jis neatliko jam perdavimo, o teisėjas supranta, kad rėkia ant jo ir skiria techninę pražangą.

Manau, kad Skučas dėl savo vaidybos yra gaudomas per daug, bet teisėjų darbą tegul vertina specialistai. Aišku, paprašysime, kad jį įvertintų komisarai“, – komentavo „Lietkabelio“ vairininkas.

Visgi pats Skučas teigė neturintis jokių blogų ketinimų prieš savo varžovus bei pridūrė, jog nė kiek nebijo konfliktinėse situacijose pratrūkstančių oponentų.

„Emociškai buvau labai ramus. Net nė karto nenusikeikiau. Gavau techninę pražangą, tai teisėjų sprendimas, tai jų darbas. Aš darau savo darbą ir viskas. Aš net nemačiau, kaip Gordonas susitraumavo. Tiesiog veržiausi link krepšio. Nežinau, aš žymiai už jį silpnesnis, galiu laimėti tik noru, toks žaidėjas yra stipresnis ir šoka už mane aukščiau. 

Nežinau, kuo esu už jį geresnis, todėl bandau laimėti noru. Varžovams supykus galbūt ir būtų baisu kur nors už kampo, gal tada bėgčiau nuo jų. Aikštelėje nebaisu. Nu ką jie man padarys?“ – retoriškai klausė Skučas, pelnęs 13 taškų ir surinkęs 15 naudingumo balų.

NUŠVILPĖ. „Lietuvos ryto“ arenoje susirinkusiems sirgaliams taip pat nepatiko, ką jie matė aikštėje, bei atitinkamai sureagavo į Žygimanto Skučo veiksmus.

Pastarajam žengiant į aikštę ir ketvirtajam kėlinyje užsidirbus penktąją asmeninę pražangą, rungtynes stebėjusi publika švilpimu palydėjo atsarginių žaidėjų suolelio link ėjusį „Lietkabelio“ atstovą.

Negana to, ištikimieji sostinės sirgaliai Skučui adresavo ir įžeidžiančius žodžius.

„Gal ir gerai, kad vilniečiai nušvilpia. Aš kaunietis, užaugau Kaune. Vilnius ir Kaunas turi visokių tarpusavio emocijų. Nekreipiu dėmesio į tai, bet, aišku, negražu jų necenzūriniai žodžiai, bet čia jau pačių žmonių reikalas. 

Gal pyko dėl to, nes žaidžiau rezultatyviai. Jei būčiau nesužaidęs, nesistengęs, niekam ir nerūpėtų“, – sakė Skučas.

KRIKŠTAS. Šio sezono metu iš dublerių komandos į pagrindinę Vilniaus „Lietuvos ryto“ ekipą persikėlusiam Margiriui Normantui LKL pusfinalio starte nepavyko pateisinti trenerio pasitikėjimo. 

Pirmajame kėlinyje nuo suolo pakilęs gynėjas iš karto pasižymėjo klaida, po to per kelias sekundes dusyk prasižengė prieš Beną Madgeną bei po 1 minutės ir 13 sekundžių buvo greitai pakeistas.

Per antrą išėjimą į aikštę „Lietuvos ryto“ talentas perėmė kamuolį ir atliko rezultatyvų perdavimą, bet paskui vėl per penkių sekundžių atkarpą užsidirbo dvi pražangas bei Rimui Kurtinaičiui neliko nieko kito, kaip tik pakeisti dvidešimtmetį žaidėją.

„Jis – labai įvairus, nenuspėjamas, – apie Normantą atsiliepė Kurtinaitis. – Atrodo, kelias rungtynes sužaidžia kaip žaidėjas, kuris žaidė Eurolygoje. Viskas racionalu, viskas kaip reikia. Lyg tai iš jo kažko tikiesi, bet kokius du mačus sužaidė ne kaip, kažkokie neaiškūs sprendimai. Didelių priekaištų jam neturiu, jis – jaunas žaidėjas, turi grūdintis. 

Nenorėčiau, kad jo naudingumas banguotų nuo 10 iki minus 10. Norėčiau, kad kada diena yra nesėkminga, žemiau nulio nenukristų. Visą kartelę reiktų kelti į viršų. Medžiaga gera, dirbame ir ateityje turėtų būti neblogas žaidėjas.“

Nuotr. Fotodiena.lt/R.Lukoševičius

PATIKRINTI METODAI. „Lietuvos ryto“ vairą sezono metu perėmęs Rimas Kurtinaitis vykdo pakeitimus ne tik komandos žaidime, bet ir klubo kultūroje. Specialisto prašymu, Vilniaus komanda sekmadienį po rytinės treniruotės neišsiskirstė ir visą laiką iki rungtynių leido kartu.

„Po treniruotės visi važiavome į viešbutį, kartu pietavome, ilsėjomės ir visi atvažiavome į rungtynes. Tai – normali profesionalios komandos diena. Visų pirma, noriu turėti kontrolę, ką žaidėjai valgo, nes dažnai ateina į treniruotę ir jiems skauda pilvą, kadangi kažką ne to suvalgė. 

Jeigu pamenate, mes prie septynerius metus visą laiką tą darėme su „Lietuvos rytu“ ir darome su visomis komandomis. Visos Europos komandos taip elgiasi. Aišku, Lietuvoje visiems atrodo, kad 100 kilometų nėra didelis atstumas. 

Neslėpsiu, kad mes į Panevėžį važiuosime rungtynių išvakarėse. Iš ryto treniruosimės, nes mus kvietė žaisti į gerą areną, tad mes važiuosime anksčiau ir lauksime rungtynių“, – apie savo sprendimus kalbėjo Kurtinaitis.

PASVEIKINO. Sostinės klubo vadovybė nepamiršo pirmadienį 57-ąjį gimtadienį mininčio Rimo Kurtinaičio gimtadienio bei originaliai jį pasveikino prieš mūšį su „Lietkabeliu“.

Iš pradžių Kurtinaičiui buvo įteiktos gėlės, o po pergale pasibaigusio mačo „Lietuvos rytas“ savo strategui padovanojo originalius marškinėlius, ant kurių puikavosi legendinė trenerio pasakyta frazė: „Krepšinis – ne seksas. Abiem gerai nebus.“

ŽIŪROVAI. Pirmąsias „Žalgirio“ pusfinalio namų rungtynes 15,4 tūkst. žiūrovų talpinančioje arenoje stebėjo vos 3,519 krepšinio mylėtojų, o į sostinėje vykusią „Lietuvos ryto“ dvikovą su „Lietkabeliu“ susirinko tik 1,930 žiūrovų.

Antrųjų pusfinalio rungtynių tvarkaraštis

Antradienis, Gegužės 16 d.
 Klaipėdos Neptūnas  Kauno Žalgiris 18:00 
Trečiadienis, Gegužės 17 d.
 Panevėžio Lietkabelis  Vilniaus Lietuvos rytas 18:00 
Komentarai:
arturas97Nemanau kad buvo atkakli kova tarp ryto ir lietkabelio, rytas visas rungtynes kontroliavo padeti ir uztikrintai dvizenkliu tasku skirtumu laimejo--parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt


visa maca lietkabelis atrode kur kas geriau, tik 3-o pabaigoje laikrastis pabego - panevezyje jus sutryps kaip mesla
2017-05-16
-11
Atsakyti
retorinis klausimas
gal jau laikas būtų pradėti kovoti prieš tas keiksmažodžių skanduotes?

https://www.infolex.lt/ta/103787:str174
2017-05-16
+1
Atsakyti
djgaffer
Čia jau pusfinalis ir galima nesitikėti švelnaus žaidimo.Kovojama iki kraujų ir net muštynių.O Kurtis tegul į savo daržą pažiūri ir pamatys,kad metų problema yra ne Skučas,o jo komandos žaidimas.Ir beje ne vienerių metų.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-05-15
+8
Atsakyti
Cha
Kurtinaiti neverk tik del Skuco. Nes pasikviesiu Zaza Pahulia ir tada per 1 rungtynes 3-4 ryto zaidejai bus traumoti :-)

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-05-15
-4
Atsakyti
Keista
As po kelis kartus epizodus perziurejau nu taip Skucas nesvariausias zaidejas bet kaip kurie epizodai kad ir Bauda puolime pries Jomanta ??? Jai ten butu buves Jankunas butu garantuotai Jomantui bauda susvilpe
2017-05-15
Atsakyti
Greitai pasimiršta
Man labai patiko kurtinaicio ašaros dėl skuco. Bet kažkaip žymiausias Lietuvos stalius pamiršo savo treniruota rita, septynis metus atgal, gal jam priminti kaip žaidė jo vadovaujami plūgai prieš Žalgirį finale, kaip Begičiui buvo sulaužyta plaštaka, kaip Wotsonui suplyšo veidas, kaip Brownui buvo išmuštas kelis, kodėl dailidė tada tylėjo, o dabar matai kažkoks jaunas pacanas atbaladojo jo negrą, už tai turi jį bausti LKLas. Taip kad, kurti, čia yra vyrų krepšinis, o ne skystablauzdziu žaidynės....
2017-05-15
+5
Atsakyti
mj
kad nuo Jankuno veiksmu nieko nesiskiria, tai kodel isskiriamas tik Skucas
2017-05-15
-5
Atsakyti
Lietkabelis: 1986-1993 Pistons'ai xD
2017-05-15
+5
Atsakyti
Nemanau kad buvo atkakli kova tarp ryto ir lietkabelio, rytas visas rungtynes kontroliavo padeti ir uztikrintai dvizenkliu tasku skirtumu laimejo

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-05-15
+18
Atsakyti
lietkabelis #1
lankomumai tai graudus. Pusfinalis visdelto
2017-05-15
-2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.