Nuotr.: Fotodiena/R.Lukoševičius
Nuotr. Fotodiena/R.Lukoševičius

Antrąjį sezoną Panevėžio „Lietkabelį“ treniruojantis Kazys Maksvytis per trumpą laiko tarpą sugebėjo komandą pakelti į neregėtas aukštumas – klubas atsidūrė LKL finale, nors iki šio sezono nė karto nežaidė net pusfinalyje. Tokiu pasiekimu susižavėję „Lietkabelio“ vadovai Maksvytį vyriausiojo trenerio poste nori matyti ir toliau.

Maksvytis prie komandos prisijungė 2015 metų gruodį, kuomet stojo į Gintaro Kadžiulio vietą, o pastarasis tapo trenerio asistentu. Praėjusią vasarą Maksvyčio kontraktas buvo pratęstas, o po šio sezono sutartis pasibaigs.

„Sėsime bei bandysime kalbėtis, – apie pokalbį, laukiantį su treneriu, tinklalapiui „BasketNews.lt“ atskleidė „Lietkabelio direktorius Mantas Ignatavičius. – Manau, kad jo vertė ūgtelėjo, bet mes bandysime tartis ir sieksime jį išlaikyti ir kitam sezonui.“

2015-2016 metų sezone „Lietkabelis“ su Maksvyčiu priešakyje iškovojo Baltijos krepšinio lygos bronzą, o LKL reguliariajame sezone užėmė septintąją vietą ir pirmajame atkrintamųjų varžybų etape neprilygo Vilniaus „Lietuvos rytui“.

2016-2017 metų sezone dalyvavimą BBL pirmenybėse pakeitė kova Europos taurėje, kurioje klubas pateko į „Top 16“ etapą. Karaliaus Mindaugo taurėje „Lietkabelis“ iškovojo antrąją vietą, nusileisdamas tik Kauno „Žalgiriui“. LKL reguliariajame sezone šįsyk užimta trečioji vieta, atkrintamosiose varžybose jau nukautos Prienų–Birštono „Vytauto“ ir „Lietuvos ryto“ komandos, o finale laukia Kauno „Žalgirio“ barjeras.

Prie tokios sėkmės itin prisidėjo puikiai pasirinkti krepšininkai tarpsezonio metu. „Lietkabelis“ rizikavo į savo gretas pasikviesdamas dabar 38-erių metų Mindaugą Lukauskį ir 37-erių metų brolius Kšištofą ir Darjušą Lavrinovičius. Buvo spėjama, kad veteranų komandai sezono pabaigoje pritrūks jėgų, tačiau taip manę suklydo.

3-1 pasibaigusioje LKL pusfinalio serijoje su „Lietuvos rytu“ šis veteranų trio pelnė 125 taškus, o visa komanda – 342. Tai – net 36,5 proc. visų komandos taškų.

Nuotr. K.Kavolėlis

Ignatavičius ir visas „Lietkabelio“ klubas priėmė rizikingą sprendimą pasikviesti veteranus, tačiau jis pasiteisino. Matydami, kaip jų vyriausi žaidėjai prižiūri save, panevėžiečiai mąsto savo labiausiai patyrusius krepšininkus bandyti išlaikyti dar vieneriems metams.

„Kodėl gi ne? Pažiūrėsime, kokie bus jų planai. Mes tikrai nesame išsigandę dėl jų amžiaus. Broliai ir Lukauskis yra tikri profesionalai, kurie prižiūri savo kūnus ir į juos investuoja. Nemanau, kad jie šiai dienai yra pasirengę baigti savo karjeras. Mus labai kritikavo dėl vyresnio amžiaus žaidėjų, bet mes tikrai nežiūrime į pasą. Žiūrime į realią situaciją, ką jie gali duoti šiandien. Riziką prisiėmėme, o ji pasiteisino su kaupu“, – apie veteranus kalbėjo „Lietkabelio“ direktorius.

Po tokio sėkmingo sezono „Lietkabelio“ krepšininkų algos turėtų būti padidėjusios, o „Lietkabelio“ laukia nelengva vasara, kadangi ekipa kitam sezonui kontraktą turi tik su Donatu Taroliu. Visgi Panevežio klubas dės visas pastangas išsaugoti krepšininkus. „Su kitais žaidėjais bandysime kalbėtis, žiūrėsime, kuriuos galime išsaugoti. Nėra paslapties, jog norime išlaikyti turimą branduolį“, – apie sudėties planus sakė Ignatavičius.

„Lietkabelio“ komandoje savo vertę pasikėlė ne tik jau Ignatavičiaus minėtas treneris Maksvytis, bet ir vieninteliai iki sezono pabaigos žaidžiantys legionieriai – Benas Madgenas bei Lorenzo Williamsas. Iš Belgijos lygos į „Lietkabelį“ atvykęs australas LKL vidutiniškai pelno po 12,1 taško (41,7 proc. trit.), o iš Vokietijos lygos į LKL persikėlęs amerikietis Williamsas įmeta po 8,3 taško ir atlieka po 4,4 rezultatyvaus perdavimo.

Ignatavičius atskleidė, kad prisivilioti šiuos žaidėjus klubui pavyko ir dėl to, jog „Lietkabelis“ gavo šansą žaisti Europos taurėje. Galimybę pasirodyti šiame turnyre Panevėžio klubo vadovai turės ir kitą sezoną, o tai klubo vadovai galės panaudoti lyg masalą viliojant krepšininkus.

„Praėjusią vasarą peržiūrėjome labai daug kandidatų ir buvo derėtasi su gerais žaidėjais. Susiklostė tokia situacija, kad dėl dalyvavimo Europos taurėje pavyko prikalbinti Madgeną, kuris labai norėjo įrodyti savo vertę ir žaisti Europos lygio komandoje. Williamsui prieš tai sezone buvo prasta situacija Vokietijos klube, jis gavo mažai minučių, buvo tokioje situacijoje, jog mažai kas jį žinojo ir norėjo pasikviesti. Pasikvietėme mes, peržiūroje pamatėme, kad žmogus gali žaisti ir turi tinkamų savybių mūsų braižui. Šis žingsnis taip pat pasiteisino su kaupu“, – džiaugiasi Ignatavičius.

„Mūsų komplektacija prasideda nuo lietuvių ir ji tęsiasi pagal tai, ar mums pavyksta su jais susitarti. Ko nepavyksta pasikviesti, tas skyles bandome užkamšyti legionieriais. Pernai su visa valdyba kartu pasitarėme finansinę dalį, o tuomet su treneriu Maksvyčiu priimdavome galutinius sprendimus. Ne visus norimus žaidėjus pavyko prisikalbinti, o tai lėmė finansinės ir kitos priežastys. Norėjome pasikviesti panevėžiečius, buvo labai svarbu kviestis tuos žmones, kurie norėjo rungtyniauti ir kažką įrodyti. Pradedame nuo to, ką treneris nori matyti, o tuomet sprendžiame kitą pusę – kaip prisivilioti tuos žaidėjus“, – apie klubo darbą komplektuojant sudėtį pasakojo direktorius.

Nuotr. S.Čirba

Be Madgeno ir Williamso sezoną „Lietkabelyje“ baigs ir dar vienas legionierius – trenerio asistentas iš Kroatijos Jurica Žuža. 39-erių metų Žuža praėjusį sezoną „Lietkabelyje“ baigė profesionalaus krepšininko karjerą ir gavo šansą klube pradėti trenerio karjerą.

„Jurica yra labai motyvuotas. Jeigu kalbėtume apie finansus, tai pinigų dalį, skiriamą jam, galima vadinti maistpinigiais. Jis nereikalauja nieko, džiaugiasi, kad turi galimybę dirbti pas mus. Mes džiaugiamės, kad jis to nori ir suteikiame galimybę atsiskleisti, mokytis ir tobulėti. Jis gali perduoti savo patirtį, kuri yra nemenka. Žuža supranta, kad toks startas yra idealus šansas. Pagrindinė jo užduotis – stebėti komandą ir iš šalies patarti, perduoti savo sukauptą patirtį. Kita funkcija – darbas su dideliais žmonėmis. Tiek Taroliui, tiek ir Simui Galdikui Žuža duoda nemažai patarimų. Aišku, Broliams patarimų nelabai ir reikia“, – apie Žužos indėlį kalbėjo Ignatavičius.

206 cm ūgio Žuža šį sezoną be treniravimo taip pat retkarčiais išbėgdavo ir į aikštę. Kroatas Panevėžio krepšinio B lygoje žaidė „Alaus Mėgėjų – Rėklių“ ekipoje ir per 7 mačus vidutiniškai pelnydavo po 31,6 taško. Toje pačioje komandoje rungtyniavęs kitas Maksvyčio asistentas Kadžiulis įmesdavo po 23,9 taško.

Nuotr. K.Kavolėlis

„Lietkabelio“ direktorius Ignatavičius prie klubo prisijungė beveik lygiai prieš dvejus metus – 2015 metų gegužės 22-ąją dieną. Tuomet „Lietkabelis“ LKL reguliariame sezone užėmė aštuntąją vietą ir po trejų metų pertraukos vėl pateko į atkrintamąsias varžybas. Pirmąją savo darbo dieną kalbėdamas Ignatavičius žadėjo skirti didelį dėmesį žiūrovų skaičiui „Cido“ arenoje ir rodyti geresnius rezultatus.

„Reikia padaryti nemažai darbų, siekiant sugrąžinti sirgalius į areną. Taip pat tvarkysiu klubo vidaus sandarą ir visų administracijos darbuotojų funkcijas. Juk tik tobulai veikiantis mechanizmas atneša gerus rezultatus.

Kalbant apie tikslus, kitą sezoną tikrai turime žaisti LKL atkrintamosiose ir sieksime būti bent jau laipteliu ar keliais aukščiau, nei buvome šį sezoną“, – prieš dvejus metus sakė Ignatavičius.

Dabar žvelgiant į situaciją galima konstatuoti faktą, jog visi Ignatavičiaus tikslai buvo įgyvendinti. „Cido“ arenos tribūnos svarbiausiose sezono kovose lūžta nuo sirgalių antplūdžio, o pasirodymas LKL ne tik kasmet gerėja, bet ir pasiekė neregėtas aukštumas.

Ketvirtąsias LKL pusfinalio rungtynes su „Lietuvos rytu“ „Cido“ arenoje stebėjo 6369 žiūrovai. Ignatavičius tikina, kad prieš dvejus metus to tikrai nesitikėjo.

„Jeigu prieš dvejus metus kas nors būtų pagalvojęs, kad Panevėžyje galima užpildyti areną, tuomet aš būčiau tik nusišypsojęs. Bet pasirodo, jog tai yra įmanoma. Mums labai pasisekė, jog sukrito daug faktorių. Dabar turime ir ištikimų sirgalių tribūną, kuri susikūrė prieš 2 metus. Galvojome padėti kurti sirgalių grupuotę, bet keli entuziastai patys ją sukūrė ir dabar išsiplėtė jų ratas. Čia tik jų nuopelnas, jie viską daro iš širdies. Užsiauginome savo sirgalius ir dabar jie mums labai padeda. Jie patys maždaug 90 proc. viską daro savo lėšomis, aukoja savo laiką. Mes kartais prisidedame organizuodami transportą į rungtynes, bet tikrai lenkiame galvas prieš juos. Sirgaliai stengiasi ir daro viską. Ačiū jiems už tai“, – teigė Ignatavičius.

„Lietkabelis“ pastaraisiais metais tapo itin matomas viešumoje – klubas aktyviai dirba socialiniuose tinkluose, o komandos feisbuko paskyrą yra pamėgę daugiau nei 14 tūkst. žmonių, nors šio sezono pradžioje jų buvo tik 5,5 tūkst. Pagal feisbuko sekėjų rodiklį „Lietkabelis“ LKL nusileidžia tik didžiųjų miestų klubams – „Žalgiriui“, „Lietuvos rytui“ ir Klaipėdos „Neptūnui“.

Panevėžio klubo administracijoje didžiausią darbą atlieka direktorius Ignatavičius, jo pavaduotoja Austėja Reifienė-Meliukštytė ir sporto direktorius Rokas Mickevičius, kurie kartu generuoja idėjas ir bando jas įgyvendinti.

„Dėl šou elementų per rungtynes bendradarbiaujame su „Cido“ arena, kuri mums padeda generuoti idėjas, prisideda ir finansiškai, ir minčių prasme. Tiek arena, tiek ir klubas dirba ta linkme, jog pritrauktume daugiau žiūrovų. 

Už marketingą ir socialinių tinklų veiklą yra atsakingas mūsų sporto direktorius Mickevičius. Lietuvoje vienas žmogus dirba 10 darbų, nes paprasčiausiai nėra nei finansinių, nei žmogiškųjų išteklių. Visi po truputį pasitariame, pagalvojame, kaip elgtis, ir skleidžiame tas idėjas. Žinoma, Mickevičius yra mūsų pagrindinis variantas. Kadangi esame matomi, tai rezultatai kalba patys už save. Reiškia, kad kažką teisingai darome“, – klubo administracinę veiklą įvertino Ignatavičius.

Pagal feisbuko sekėjų skaičių tarp LKL komandų nepralenkiamas yra „Žalgiris“, kurio paskyrą yra pamėgę 185 tūkst. žmonių. Būtent į kauniečius panevėžiečiai ir lygiuojasi.

„Žalgiris“ Lietuvoje pagal matomumą yra vienareikšmiškai numeris vienas, bet mes stengiamės kažkiek pavyti juos. Aplenkti yra neįmanoma, bet priartėti galima. Lietuvoje daugiau nelabai yra į ką lygiuotis. Mes stebime visos Europos ir pasaulio tendencijas, tam tikrų gerų pavyzdžių pasiimame ir iš kitų klubų. Tai yra pasaulinės tendencijos, kaip viskas sėkmingai vyksta kitur. Administracinei veiklai tikrai nėra skiriamos perteklinės sumos, tai nėra daug kainuojantis darbas, svarbiausia yra žmogiškosios savybės“, – pasakojo „Lietkabelis“.

Į „Žalgirį“ marketingu stengiantis lygiuotis „Lietkabelis“ su kauniečiais bandys varžytis ir krepšinio aikštėje. LKL finalo serija tarp šių komandų startuos sekmadienį 17 val.

Komentarai:
JR
LKL daugelis komandų neatpažystamai keičiasi po sezono, bet nemaža dalis jų vėl sekmingai žaidžia, t.y. išlaiko savo lygį (pvz. Juventus).

Taigi tikėtina, kad net ir nelikus didžiosios dalies šio sezono krepšininkų, komanda bus laiminti.

Aplinkybės tam tinkamos:

- greičiausiai biudžetas liks panašus arba didės

- žais Europos turnyre

- arenos lankomumas auga, viešbutis tvarkingas, miesto padėtis LT mastu gera - dalis žaidėjų važinėja į vln. Autostrados aplink.

- klubo administracija dirba sėkmingai, tobulėja.

- pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Toyota atstovybe. Dalis komandos gali gauti naujas mašinas sezono metu. Tai ir privalumas pasikviečiant žaidėjus.
2017-05-26
+12
Atsakyti
hh
I Žalgiri ji

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-05-26
+2
Atsakyti
Andrius
Kai maksvytis buvo atleistas iš Neptūno, tai buvo aišku, kad buvo eilinis lietuvių misciojimas, tikrai geras jis treneris.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-05-25
+3
Atsakyti
galdikas
Dar sezono pradzioi solydziai atrode o dabar i pabaiga suprastejo zaidimas dar reguliajeme pabaigoi ketvirtfinaly su vytautu nebuvo naudingas

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-05-25
+3
Atsakyti
F
Ir kas to kelmo galdiko nores ? :D

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-05-25
+7
Atsakyti
Elektrikas is Pnv
lietkabelis ar esi toks kvailas?net,straipsnyje parasyta,kad Madgen ir Williams palieka komanda! Jokie pinigai nesulaikys ju,jie turi seimas! Panevezys nera Vilnius,Kaunas ar Klaipeda! Madgen Australijoje laukia seima ir zymiai pelningesnis kontraktas su Sydney Kings!del Galdiko isvis nepergyvenu,koks jis centras su 2.00 m ugiu?beto dar metai ir jis bus labiau panasus i kulturista,nei krepsininka!

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-05-25
+2
Atsakyti
Pasiulymas
Pasamdykite koki dizaineri studenta, kad originalias ir grazias aprangas kitam sezone sukurtu, kad issiskirtu is visu lygos ekipu ir nebutu geda maziems vaikams kieme zaidziant uzsideti ar dovanu kam padovanoti. Dabar sablonines kaip ir visur.

Maikiu pardavimai - manau akivaizdus neisnaudotas pajamu saltinis.
2017-05-25
-6
Atsakyti
lietkabelis
lorenzo williamsas kazin ar liks ir del simo galdiko abejojama ar nores pasilikt
2017-05-25
-10
Atsakyti
Anonimas
Jeigu Jasikevicius palieka zalgiri (kas 50%) tai manau Maksvytis turetu eit i zalgiri
2017-05-25
-12
Atsakyti
Elektrikas is Pnv
Manau,svarbiausia susitarti su Maksvyciu!paskui su broliais ir Lukauskiu,kaip zaidejais kylanciaus nuo suolo ir suteikiancius patirties aiksteje ir palaikancius mikroklimata komandoje!susitarti su dabartiniu jaunimu komandoje ir ieskoti pirmu numeriu beveik visose pozicijose,o ypac centro ir izaidejo!

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-05-25
+4
Atsakyti
x
Maksvytis niekur neis. nebent jasikevičius paliks žalgirį.
2017-05-25
+6
Atsakyti
Elektrikas is Pnv
Atsakymas lietkabelis,zmones suvokit Madgen vaziuoja namo!jis ne del pinigu cia buvo!jis 100% vaziuoja namo,jo nepaliks,net dvigubas kontraktas! Jis australas,turejes svaiginancia karjera Sydney Kings,turi grazuole zmona ir neseniai gimusi sunu!jo namuose laukia Sydney Kings!Williams kaina pakilo,jis gali rasti kluba kitur!

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-05-25
-9
Atsakyti
lietkabelis
na bet ar teisingas sprendimas siulyt veteranams kitam sezonui gal per daug rizikos juk manau vistiek 2 3 kokie bus naujokai
2017-05-25
-8
Atsakyti
lietkabelis
na del broliu sunkiau bus na neaisku su benu madgenu kaip kad ir kiti neislaiko legionieriu kitam sezonui
2017-05-25
+11
Atsakyti
JR
Ignatavicius panevezietis, buves šios komandos žaidėjas, studijaves JAV, zaides europoje, po karjeros turejes zaideju agentura omega action. Taip, kad viskas dėsninga, teisinga ir sekmė neaplenkė. Visas kolektyvas dirba, žaidžia su AISTRA. Jūs keičiat mirusi miestą, suteikiat viltį žmonėms. Neužmigti ant laurų palinkėti belieka. Būkit dar atviresni, išradingesni ir stipresni kitą sezoną.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-05-25
-17
Atsakyti
Elektrikas is Pnv
Bet kokia kaina reikia islaikyti Maksvyti! Jis zinoma turi savo vizija,jei liks,bet manau Galdikas tikrai netinka centro pozicijai! Cepukaitis butu puiku! Uz tokiuos pacius pinigus,jie tikrai neras tokio lygio zaideju,kaip Madgen ar Williams! Sie du zaidejai yra absoliuti vagyste! Madgen pavyko paimti tik todel,kad jis ieskojo issukiu Europoje ir komandos Eurocupe,tad kosmoso nereikalavo!jis tures puikia karjeros pabaiga Sydney Kings! Williams buvo mazai zinomas,tad daug nekainavo!cia jau pagarba Maksvyciui ir Ignataviciui,kad sugebejo iziureti deimanta

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-05-25
-9
Atsakyti
X
Manau Neptūnas padarė klaidą kad atsisakė Maskvičio, dėl Lietkabelio neverta pasilikti, jau įrodė ką gali nuveikti. Maskvyčiui laikas kelti sparnus į rimtesni klubą.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-05-25
-9
Atsakyti
djgaffer
Skeptiškai žiūrėjau į Ignatavičių,nu bet 10 balų jam reikia parašyti dėl to,ką per porą metų nuveikė Panevėžyje.Kalbėti apie kitą sezoną dar anksti,bet svarbiausia bus išlaikyti Maksvyti.O žaidžiant Europoje,tai padaryti bus lengviju,plius veteranai dar manau norėtų toliau nueiti Eurocupe.Todėl ir su jais derėtis būtų lengviau.Nors jau ir taip pasiekta labai daug.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-05-25
+3
Atsakyti
Ne jums suprasti, kad Lietuvos Rytas yra stipriausiai komanda Lietuvoje... Jie specialiai pralaimėjo, kad galėtu atleisti 4 žaidėjus ir priversti atsistatydinti direktorių.Taip sutaupė labai didelius pinigus. Jie specialiai pralaimės ir Neptūnui, kad nukristu iki 4 vietos, taip nusipirks pigesnių žaidėju kitam sezonui ir jei nebus kitų planų sutriuškins Kauna ir likusia Lietuva. Bet šita gali suprasti tik ištikimiausiai Lietuvos ryto sirgaliai. Tokie drastiški sprendimai tik dėl to, kad sutaupytu ir neišsityčiotu iš žalgirio... Jei Lietuvos rytas norėtu, tai 4-0 išniekintu ir Lietkabeli ir Neptūna ir tuo labiau Žalgiri, bet jie kilnaširdžiai ir suprasdami kad jie geriausi leidžia medalius pasiimti ne tokioms geroms komandoms.
2017-05-25
Atsakyti
Elektrikas is Pnv
Akivaizdu,kad postumi dave Eurocup! Jei,nebutu is jo pasitraukes Neptunas,graikai,turkai,italai Lietkabelis nebutu turejes,nei broliu,nei Madgen,nei Williams! Nukrito kvietimas is dangaus,kaip aklai vistai grudas tai ir surinko komanda tam kartui! O kas toliau? Dar sezono viduryje juokavau,ka kviesim kita sezona?Jasaiti,Zavacka,Kaukena...?

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-05-25
+5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.