Nuotr.: Fotodiena.lt/R.Lukoševičius
Nuotr. Fotodiena.lt/R.Lukoševičius

Geriausią sezoną karjeroje ką tik baigęs Edgaras Ulanovas LKL sezono uždaryme Trakų pilyje atsiėmė paskutinius auksinių metų vaisius. 25-erių metų kaunietis šįmet jau tapo naudingiausiu Karaliaus Mindaugo taurės finalo žaidėju, o paskutiniu sezono akordu Ulanovui buvo LKL aukso žiedai ir finalo serijos MVP titulas. Tokio sezono Ulia dar neturėjo, tačiau sustoti ilgai vasarojant jis neketina.

Edgaras Ulanovas

Edgaras  Ulanovas
Edgaras  Ulanovas
MIN: 21.99
PTS: 9.61 (63.86%)
REB: 3.48
AS: 1.98
ST: 0.72
BS: 0.24
TO: 0.91
GM: 46

Paskutines finalo serijos rungtynes „Žalgiris“ sužaidė praėjusį penktadienį, tačiau Ulanovas treniruotėms skirtos avalynės toli į kampą nenustums. Jau šeštadienį puolėjas kels sparnus trumpoms atostogoms, bet net ir jos bus derinamos su sportu.

Vos prakalbęs apie artimiausius savo planus, Ulanovas leido suprasti, kad gulėjimo prie baseino jo planuose nėra.

„Atostogų man jau dabar liko nedaug. Jau greitai pradėsiu investuoti į save. Juk vasara tam yra tinkamiausias laikas. Išvykęs atostogų, net ir jas derinsiu su sportu“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ pripažino Ulanovas.

199 cm ūgio kauniečio pasirodymai šįmet džiugino visuose frontuose. LKL pirmenybėse jis vidutiniškai pelnė po 9,6 taško, atkovojo po 3,5 kamuolio ir rinko po 12,7 naudingumo balo. Pagal šį rodiklį Ulanovas buvo antras naudingiausias komandos žaidėjas po Pauliaus Jankūno.

Puolėjas džiugino ir Eurolygoje. Pajėgiausiame Senojo žemyno klubiniame turnyre jis vidutiniškai pelnė po 7,7 taško, atkovojo po 3,3 kamuolius bei rinko po 9,3 naudingumo balo. Sėkmingą Ulanovo sezoną iliustruoja ne tik papildyta asmeninių apdovanojimų kolekcija, bet ir skaičiai, kurie – geriausi karjeroje.

Vis tik pats Ulanovas sezono vienareikšmiškai puikiai nevertina, o tai prisimindamas, krepšininkas mintimis grįžta į sezono pradžią.

Atmintyje žalgiriečiui įstrigo vangus asmeninis startas Eurolygoje. Pavyzdžiui, Eurolygoje jis beveik visą lapkričio mėnesį nerinko dviženklių naudingumo balų rodiklių. Dažnai sakoma, kad skaičiai lieka tik skaičiais, tačiau dabar Ulanovas pripažįsta, kad toje sezono atkarpoje jie atspindėjo buvusią sportinę formą.

„Pradžioje man niekas nebuvo gerai. Prasidėjus Eurolygai, visa tai pasimatė, o skaičiai, kurie visada visiems įdomiausi, nebuvo geri. Ir pats gerai nežaidžiau, ir treneris daug laiko neduodavo. Bet aš su tuo sutikdavau, nes viską supratau ir pats gerai nesijaučiau. Tiesiog neradau formos. Bet vėliau pavyko atrasti save, ir pasitikėjmo buvo“, – prisiminė Ulanovas.

Nuotr. Fotodiena.lt/M.Baranauskas

Jam „Žalgirio“ gretose tai jau trečiasis sezonas, o su kiekvienais metais Ulia vis labiau bręsta. Tiesa, tas brendimas pastebimas ne tik per skaičių prizmę. Taip, lyginant su pirmaisiais metais Kaune, Ulanovo žaidimo laikas išaugo (nuo  vid. 18,6 iki 24 min.), tačiau svarbesniu jis jaučiasi ne tik ant parketo, bet ir už aikštės ribų.

„Čia žaidžiu jau trejus metus ir pats jaučiuosi vis didesnis, vis svarbesnis. Jaučiu, kad ir jau galiu kažką pasakyti, mano žodis jau taip pat kažką reiškia ir yra girdimas. Džiugu, kad mane priėmė ir dabar viskas klostosi tikrai gerai“, – kukliai šyptelėjo Ulanovas.

Pokalbiui pakrypus link asmeninio progreso, „Žalgirio“ puolėjas neišvengiamai nukrypsta link Eurolygos, kur jis šį sezoną savo kailiu išbandė ir grandiozines šio turnyro permainas. Tiesa, jos pastaruoju metu sulaukė ne tik pagyrų. Kritikos strėlės Eurolygos organizacijai atskriejo iš Maskvos ir Stambulo, kuomet Aaronas Jacksonas ir Nikola Kaliničius iškritikavo beprotišką lygos tempą, negaunant ilgesnių atostogų. 

Ulanovas šias Europos krepšinio žvaigždžių pastabas girdėjo, tačiau pritarti CSKA ir „Fenerbahče“ žaidėjų pykčiui jis negali. Anaiptol – Ulanovas stebisi, kaip tuo skundžiasi geriausias sąlygas turinčių komandų atstovai.

„Taip, mačiau tuos jų skundus. Man tai viskas patiko, nežinau, kodėl reikia skųstis. Geros komandos turi užsakomuosius skrydžius, mes to sau leisti negalėjome, bet į svetimas kišenes ir nelindome. Mums svarbu, ką galime patys kontroliuoti esant aikštėje. Žaisti tokiu tempu buvo sunku, bet tai tikrai smagesnis formatas ir dėl tų 30 rungtynių niekas nesigaili“, – nuomonę išsakė kaunietis.

Nuotr. Fotodiena.lt/K.Armonaitis

Sunku skųstis, kai komanda žaidė bene geriausią sezoną per pastaruosius metus. „Žalgiris“ šį sezoną Eurolygoje guldė tokius grandus kaip „Barcelona“, CSKA ar Atėnų „Panathinaikos“, o reguliariajame sezone liko dešimtas. Palyginimui, praėjusį sezoną „Top 16“ etape žalgiriečiai per 14 rungtynių tenkinosi vos dvejomis pergalėmis.

Tuomet permainų nebuvo išvengta trenerių štabe, kai sezono įkarštyje durys buvo parodytos Gintarui Krapikui, o į vyriausiojo trenerio kėdę pirmą kartą atsisėdo Jasikevičius. Dabar Ulanovas jau žino, ką reiškia žaisti komandoje, kurioje Šaras savo rankose turi visus sprendimų svertus.

„Skirtumas tarp šių dvejų metų buvo ir jis toks, kad kai jis atėjo, Šarūnas daug negalėjo keisti, nes viskas jau buvo sulipdyta. Tuo metu treneris tik daugiau ar mažiau koregavo kažkokias detales. Šįmet jis buvo nuo pat pradžios, komandoje buvo norimi žaidėjai, o visa tai ir buvo „Žalgirio“ atspindys.

Mes skriausdavome silpnąsias varžovo vietas, dengėme savąsias. Šaras labai gerai supranta krepšinį, žiūri daug video, analizuoja varžovus, analizuoja mus pačius. Lygis su juo dirbant yra didelis, ypač įžaidėjams. Tai – neįkainojama patirtis. Geriau aš sunkiai surasčiau“, – patirtimi dirbant su Šaru atsidžiaugti negali Ulanovas.

Puolėjas sutartį su Kauno ekipa turi ir kitam sezonui, tačiau dėl savo ateities Kaune šiuo metu jis kalba neužtikrintai. Yra galimybė, kad vasarą kuri nors Europos ekipa gali ryžtis mokėti išpirką už sužibėjusį kaunietį, o tokio scenarijaus neatmeta ir pats Ulanovas.

„Apie tai nieko negalvoju ir informacijos apie kažkokius pasiūlymus neturiu. Žinote, pas mus dabar visi pasikėlė savo vertę, bet pats apie kitus variantus nežinau. Tikrai nesiprašau, kad mane žūtbūt kažkur išleistų. O apie konkrečius kelius atsakyti kol kas sunku.

Žinote, Šarūnas (Jasikevičius – aut. past.) taip pat iki sezono pabaigos nežinojo, kas nutiks, jis ir dabar, ko gero, nežino. Mes visi esame žmonės, kartais kažkas išlįsti gali net ir paskutinę sekundę“, – išvykimo scenarijaus neatmetė krepšininkas.

Vis dėlto, Ulanovas Kaune mato ne vieną privalumą. Dar pernai su „Žalgiriu“ sutartį pratęsęs puolėjas tąkart rėžė: „Visur gerai, bet namuose geriausia.“

Prabėgo metai, bet Ulia savo pozicijos nekeičia.

„Namų komanda aukščiausio lygio turnyre – neabejotinas pliusas. Neabejoju, kad ir pati arena su klubo sąlygomis yra didelis „Žalgirio“ privalumas. Pasakysiu atvirai: buvome visose Eurolygos arenose ir niekur nemačiau tokių sąlygų, kokios yra Kaune. O dar pridėkime visą trenerių štabą su gerais fizinio rengimo specialistais… Namai ir toks „Žalgiris“ visada buvo mano svajonė“, – teigė krepšininkas

Nuotr. Fotodiena.lt/Ž.Gedvila

Trumpai atsipūtęs, Ulanovas skuba ruoštis dar vienam iššūkiui – rinktinės stovyklai. Nors nacionalinės ekipos vairininkas dar nepaskelbė sutrumpinto kandidatų, kurie bus kviečiami į pirmąją stovyklą sąrašo, naivu būtų tikėtis, kad LKL finalo MVP negautų kvietimo liepos 21-ąją atvykti į Palangą.

Tiesa, šįmet ten tikrai nebus „Žalgirio“ kapitono Pauliaus Jankūno, kuris jau paskelbė vasarą paskirsiąs poilsiui. Ulanovo teigimu, rinktinei šio puolėjo praradimas yra rimta netektis.

„Vien pasakius pavardę visiems viskas aišku ir jo vardas kalba pats už save. Pauliaus patirtis ir apskritai šie metai yra kažkas neįtikėtino. Eurolygoje jis buvo lyderis, aukščiausias lygis, kažkas nerealaus. Negana to, būtent toje pozicijoje neaišku, kaip viskas bus, mačiau, kad ir dėl kitų yra klaustukų. Bet jei kalbant apie tai, kas aišku, tai Jankūnas tikrai yra didelė netektis“, – sakė Ulanovas.

Savo pavardę išvydęs sutrumpintame kandidatų sąraše, 25-erių metų kaunietis rinktinės treniruočių stovykloje dėl vietos kautųsi jau antrą vasarą iš eilės. 

Pernai Ulanovas buvo atkabintas tik prieš pat olimpines žaidynes. Šįmet krepšininkas jau spėjo pabendrauti ir su pačiu Adomaičiu, o būsimos treniruotės jau intriguoja ir patį Ulanovą.

„Bus labai įdomu pamatyti, kaip bus, nes yra ir naujas treneris, gal bus kas naujo, keitėsi kai kurie kiti žaidėjai. Bus įdomu save pamatyti tarp geriausių Lietuvos krepšininkų. Nors ir nedaug, bet jau teko ir su treneriu Adomaičiu pabendrauti. Dabar tiesiog laukiu galutinio rinktinės sąrašo“, – šyptelėjo Ulanovas.

Komentarai:
Babunas
siaip manau visa karjera liks zlagiri,visgi 25 metai,nera auksto lygio grajokas,bet kurioj kitoj eurolygos komandoj butu 11-12 zaidejas ant suolo....25 metai,jau netubules daug, prasmirdes zlagiri manau visa karjera,nes ktaip kokioj Lenkijoj grajintu
2017-06-15
-7
Atsakyti
Jis ir jonas is tu laiku jaunimo ringtynes kazka normalaus daro, kur visi kiti kiausiniai, super talentai cizauskai, redikai, pukiai, degradavo

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-06-14
-3
Atsakyti
ulanovas
puikus aiksteje spaudzia maksimuma isnaudoja visas progas ipac eurolygoje su tam tikrais varzovais
2017-06-14
+6
Atsakyti
djgaffer
Dar didesnę pažangą padarė Ulia per šį sezoną.Po Mačiulio pasitraukimo iš rinktinės bus antras pasirinkimas po Kuzės.Tiesa,dar Sedekerskis yra,tai SF pozicija ilgus metus nekels problemų.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-06-14
+1
Atsakyti
Nu sorry, bet jei zaidejas eurolygoje dares po 9 naudingumo balus pateikiamas kaip Super klases zaidejas tai graudi padetis... Tanoka budamas 35-eriu daugiau rinkdavo :)
2017-06-14
+17
Atsakyti
arturai97 nenusikalbek
sazines turetum galvok ka kalbi ar skaitei straipsni nesvaik jankunas visada ramus jau nuo 2015 zaidzia rinktineje gal reikia jau polsio nusipelne po sunkaus sezono
2017-06-14
-2
Atsakyti
arturiuk
o kaip tau nedasunta nusimuilint nuo amzino pazeminimo,visuose puslapiuose ir ivariais slapyvardziais.Manai esas labai smaikstus ir labai juokingai rasai? O gal galvoji,jog daug ka cia stipriai sunervini? Kagi,galvok ir toliau taip.Tik realiai esi visiskai beviltiskas su visais savo Runkausko pirmais zingsniais, su "nuo fanu luztanciu Siemensu" ir t.t.. Ir isvada taves nepaguodzianti,tiesiog be iseities.Jei taip mastai ,tuomet esi visiskas durnius,jei cia tavo jumoras irgi visiskas durnius,o jei galvoji,kad dar cia ka sunervuoji-isvada tokia pati .O gal cia tu taip pastenkini,tai kita priezastis,bet irgi neguodzianti - visiskas iskrypelis.Linkime pasveikti.(Nors vilciu tikrai mazai).
2017-06-14
Atsakyti
Man ir dabar juokas ima kaip jankunas nusimuilino nuo rinktines :DDD pamate kokios pavardes figuruoja po pozicijoje sabonis, motiejunas, orelikas, tai nusprende pats nesti kumpi, nes vsitiek butu atkabintas, tai nusimuilino nuo pazeminimo :D
2017-06-14
-8
Atsakyti
Anonimas
pervertintas medis
2017-06-14
-5
Atsakyti
Varo komanda i minusa
ka tu nusisneki. Vienintelis Ulanovas turi toki sutrumpinima Ule.
2017-06-14
Atsakyti
Kas per isradimas?
Ulia , Harte , Pange , Jaske , Luke

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-06-14
-4
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.