Edgaras Ulanovas perduoda kamuolį Nuotr.: Fotodiena.lt/M.Baranauskas
Dainius Adomaitis stebi įvykius aikštėje Nuotr.: Fotodiena.lt/M.Baranauskas
Jonas Valančiūnas prieš du varžovus Nuotr.: Fotodiena.lt/M.Baranauskas
Jono Valančiūno emocijos Nuotr.: Fotodiena.lt/M.Baranauskas
Eimantas Bendžius ir Edgaras Ulanovas Nuotr.: Fotodiena.lt/M.Baranauskas
Edgaras Ulanovas perduoda kamuolį Nuotr.: Fotodiena.lt/M.Baranauskas
Dainius Adomaitis stebi įvykius aikštėje Nuotr.: Fotodiena.lt/M.Baranauskas
Jonas Valančiūnas prieš du varžovus Nuotr.: Fotodiena.lt/M.Baranauskas
Jono Valančiūno emocijos Nuotr.: Fotodiena.lt/M.Baranauskas
Eimantas Bendžius ir Edgaras Ulanovas Nuotr.: Fotodiena.lt/M.Baranauskas

Komanda, kuri pabaigė Gruzijos rinktinės kelionę 2015 metų Europos čempionate, bus pirmoji varžovė šių metų Senojo žemyno pirmenybėse. Lietuva ir Gruzija šiandien pradės 40-ąjį Europos čempionatą.

Kaip ir prieš dvejus metus, taip ir dabar Lietuvos rinktinė yra laikoma ryškia dvikovos favorite, tačiau Gruzijos nacionalinė komanda nusiteikusi patriukšmauti. Optimizmo jiems suteikia galingas pasirodymas pernai metų atrankoje.

Iliaso Zouro treniruojama komanda į Europos čempionatą prasimušė laimėdama atrankos varžybas F grupėje. Lemiamame mače išvykoje Gruzijos krepšininkai 90:84 nugalėjo iki tol nepralaimėjusius Juodkalnijos atstovus.

Atrankos varžybose gruzinus į priekį vedė ryškiausi šios šalies žaidėjai. Zaza Pačulija (vid. 15,2 taško, 6 atkovoti kamuoliai), Tornike Šengelija (vid. 16,6 taško), Viktoras Sanikidze (vid. 11,2 taško), Georgi Šermadini (vid. 8,2 taško) ar George’as Cincadze (vid. 8,3 taško) niekada neatsisako padėti nacionalinei komandai, jei tik tai leidžia sveikata.

Visgi didžiausias pokytis, lyginant su 2015 metais, Gruzijos rinktinėje įvyko įžaidėjo pozicijoje. Natūralizuotą amerikietį Jacobą Pulleną pakeitė kitas Gruzijos pasą gavęs amerikietis Michaelas Dixonas ir jo pasirodymai kol kas turėjo itin džiuginti Zourą.

Vizitinė kortelė
FIBA reitingas 47
Eurobasket patirtis 3 kartai (2011, 2013, 2015) 
Medaliai  -
Gyventojų skaičius 3,7 mln.
Lyderis Zaza Pačulija
Treneris Ilias Zouros
Lemiamose atrankos turnyro rungtynėse Dixonas pelnė 31 tašką, o apskritai šiose varžybose jis pataikydavo net po 3,2 tritaškio per rungtynes (geriausias rezultatas turnyre), mesdamas fantastiniu 55,2 proc. taiklumu.

Lietuvoje 2014-2015 metais žaidęs 26 metų 186 cm ūgio gynėjas bus pagrindinis gruzinų atakų organizatorius ir šiame čempionate.

Lyginant su pernai metų atranka, Gruzijos rinktinė neteko ir kelių svarbių ginklų. Viktoras Sanikidze ilgą laiką buvo vienas pagrindinių Gruzijos krepšinio flagmanų, tačiau šią vasarą jį sustabdė kelio trauma, dėl kurios jis čempionatą bus priverstas stebėti iš šalies.

Dėl traumos rinktinėje nebus ir kylančios Gruzijos krepšinio žvaigždės, Zazos Pačulijos pusbrolio Bekos Burjanidzes. Ispanijos lygoje, Andoros komandoje praėjusį sezoną žaidęs 203 cm ūgio puolėjas užsirekomendavo pelnydamas vid. po 10,1 taško, todėl trumpam Gruzijos rinktinės suolui jo labai trūks.

Geros naujienos tos, kad po sunkios traumos į rikiuotę grįžta Manučaras Markoišvili, kuris negalėjo žaisti visą praėjusį klubinį sezoną.

Net 8 Gruzijos rinktinės krepšininkai praėjusį sezoną atstovavo gimtosios šalies komandoms. Užsienyje rungtyniavo tik Pačulija, Šengelija, Dixonas ir Šermadini ir visi jie buvo svarbūs savo komandų žaidėjai.

Šengelija vedė į priekį Vitorijos „Baskonia“, Šermadini spindėjo Ispanijos pirmenybėse gindamas Andoros komandos garbę ir po sezono prisijungė prie Malagos „Unicaja“, o Dixonas buvo vienas Atėnų AEK komandos lyderių.

Nuotr. AP – Scanpix

Visgi ryškiausia šalies krepšinio žvaigždė yra Pačulija, kuris savo spalvingą karjerą įprasmino NBA čempiono titulu. „Golden State Warriors“ komandoje jis priėmė menkesnį vaidmenį, nei turėdavo bet kada anksčiau, tačiau šis pasiaukojimas lėmė tai, kad Gruzija dabar turi NBA čempioną.

Vasarą Pačulija grįžo į gimtinę su NBA čempionų trofėjumi, o į pagerbimą pas šalies prezidentą pasikvietė visus savo komandos draugus iš nacionalinės rinktinės. Tai tik dar kartą pademonstravo, kokie šilti santykiai sieja šios kartos Gruzijos krepšininkus.

Prieš dvejus metus Jonas Mačiulis sudaužė gruzinų svajonę prasimušti į ketvirtfinalį, kai aštuntfinalyje pelnė 34 taškus, o jo vedama komanda 85:81 nugalėjo Kaukazo kalnų valstybę.

Dabar Gruzija grįžta ketvirtam iš eilės pasirodymui Europos čempionate ir garsiai kalba, kad nebebijo lietuvių. Ar ši drąsa virs pergale aikštėje?

3 Michael Andre Dixon Jr. PG 186 cm 91 kg 26 m.
4 Giorgi Gamqrelidze PG 185 cm   31 m.
6 Anatoli Boisa PG 194 cm   33 m.
7 Zaza Pachulia C 211 cm 125 kg 33 m.
8 George Tsintsadze PG, SG 193 cm 95 kg 31 m.
9 Giorgio Shermadini C 217 cm 114 kg 28 m.
10 Duda Sanadze SF 197 cm 95 kg 25 m.
11 Manuchar Markoishvili SF 197 cm 93 kg 30 m.
17 Mikhail Berishvili SF 203 cm   30 m.
23 Tornike Shengelia PF 206 cm 103 kg 25 m.
35 Goga Bitadze C 211 cm 113 kg 18 m.
99 Ilia Londaridze PF 206 cm 87 kg 27 m.
Komentarai:
Valdas
:( Be pf tikro mes nepalosim,per prieky draskys mus,o dar kalba apie pirmą vietą grupėje

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-08-31
-1
Atsakyti
antanas
Statykit lengvai chebra! Uzmeciau 200eur uz gruzija. Nusimato geras balius. Gersim cacos. -30 adomaicio lavonams
2017-08-31
-1
Atsakyti
minde
Kur krepsinis nepopulerus ten zaidejai kur vapse kase net nepopulerus yra turi nba ziedus,o pas mumis kase nr 1 bet nei vienas neturi nba ziedo nu zodziu trukumas...
2017-08-31
+2
Atsakyti
djgaffer
Nepasakyčiau,kad mes jau labai ryškūs favoritai.Draugiškos parodė,jog gruzinai žino būdų,kaip mus pristabdyti.Turi jie gerų žaidėjų,komandos branduolys išlikęs,santykiai žaidėjų puikus.Bus tikrai sunku,bet lauksim pergalės iš mūsiškių.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-08-31
Atsakyti
drgdr
Gris Motiejunas ar negris nieko tai nekeicia Lietuviai stipresni. Paziuresim ar tai irodys aiksteleje.
2017-08-31
+2
Atsakyti
Ceska
na as 100 eur uzmeciau uz Gruzija, 3.5 kof. Jeigu dmo negrys dar tai easy money
2017-08-31
-2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.