Nestabilumo priežastis? Kaip sutrikę graikai naujo trenerio ieškojo

Vilius Stalgaitis
„BasketNews.lt“ iš Tel Avivo (Izraelis)
2017-09-07 09:04
Nuotr.: fiba.com
Nuotr. fiba.com

Europos čempionato kautynės įgauna pagreitį – grupių etapas baigiasi, ir šešiolika pajėgiausių turnyro komandų šiandien ir rytoj kelsis į Stambulą. Šurmuliuojančiame Turkijos didmiestyje savo varžovus jau žino ir Lietuvos rinktinė – jais tapo A grupėje ketvirta likusi braškanti Graikijos rinktinė. 

Viena vertus, braškančia ja galima vadinti dėl kuklių rezultatų. Pripažinkime, ketvirtoji vieta grupių etape Graikijai niekada nebus geras rezultatas. Tačiau šią Balkanų komandą gaubia ir dar viena migla. Tiesa, šįkart tamsesni debesys kaupiasi ne aikštelėje, o už jos ribų.

Graikijos sirgaliai prieš šių metų Senojo žemyno pirmenybės turėjo didelių vilčių – medalių pakyla, o gal net 2005-ųjų triumfo pakartojimas. 

Europos čempionatas dar nesibaigė, todėl niekas nežino, ar ši komanda minėtų tikslų nepasieks, tačiau pradžia šiai planuotai kelionei buvo, švelniai tariant, kukli.

Taip, traumą treniruočių stovyklos metu patyrė komandos superžvaigždė Giannis Antetokounmpo ir tai neabejotinai skaudžiausias graikų praradimas, tačiau šalies krepšinio federaciją ir vyriausiąjį rinktinės trenerį Kostą Missą drebina nuolatiniai neramumai.

Daug klausimų kelia tai, kad Graikijos rinktinės žaidėjai savo vairininką sužinojo tik birželio pabaigoje, o išrinktasis Missas buvo vos trečias kandidatų eilėje. 

„Graikijoje tai yra opi ir aktuali tema ir tuo pačiu priežastis, kodėl sirgaliai kritikuoja Graikijos krepšinio federaciją. Po pralaimėjimo Suomijos rinktinei sirgaliai užsipuolė federacijos generalinį sekretorių su priekaištais, kad federacija šių metų rinktinę pavertė „mėšlo krūva“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ pasakojo Graikijos žurnalistas Giannis Theofillis.

Tačiau apie viską nuo pradžių.

Graikijos sirgaliai jau seniai puoselėja mintis rinktinės trenerio poste pamatyti šalies legendą Panagiotį Giannakį. Trenerį, kuris nacionalinę ekipą 2005-aisiais nuvedė prie žemyno titulo, o kitais metais – ir į planetos pirmenybių finalą. Tačiau tokiai nuostalgiškai sirgalių vizijai, panašu, išsipildyti nelemta.

„Federacijos prezidentas George’as Vasilakopoulos šią situaciją labai gerai žino, tačiau jo asmeniniai santykiai su šiuo treneriu yra pašliję, ir jis apie Giannakio pasamdymą net negalvoja“, – teigė Theofillis.

Neklausydami sirgalių norų, federacijos atstovai kurpė planą, kaip prisivilioti Eurolygos titulą su Maskvos CSKA prieš metus laimėjusį Dimitrį Itoudį, kuris ir buvo pagrindinis kandidatas treniruoti rinktinę.

Derybos su Itoudžiu buvo ilgos, bet bevaisės – strategui imtis šio darbo neleido CSKA klubo vadovai.

Kostas Missas
Kostas Missas
Nuotr. fiba.com

Antrasis federacijos vadovų kandidatų sąraše buvo naujasis Kazanės UNIKS strategas Dimitris Prifitis, kuris ne vienerius metus rinktinėje ėjo trenerio asistento pareigas. Vis dėlto dėl užsitęsusių derybų su Tatarstano sostinės klubu šis specialistas taip pat atmetė rinktinės pasiūlymą.

Ir tada atėjo birželis, o Europos užkariavimui nusiteikusi Graikijos rinktinė vis dar buvo be trenerio. Trečiuoju bandymu jį surasti federacijos vadovai ir pasirinko Missą – 64-erių specialistą, kuris rimto darbo su komanda neturėjo jau trejus metus. Tiesa, patirties ir Graikijos rinktinės krepšininkų pagarbos jam netrūksta, mat Missas kurį laiką ėjo vyrų rinktinės generalinio direktoriaus pareigas ir puikiai pažinojo visas didžiausias šalies krepšinio žvaigždes.

Graikijos fanai ir žurnalistai buvo sunerimę, kad komanda trenerį rado taip vėlai, tačiau dar didesnis triukšmas kilo tada, kai federacija paaiškino savo veiksmus. Paaiškino tiesiog pribloškiančiai.

„Bet mes turime žaidėjus. Jie yra daug svarbesni nei treneris“, – žurnalistams atkirto federacijos prezidentas Vassilakopoulos.

Graikija išsirinko gerbiamą trenerį. Jis palaiko gerus santykius su krepšininkais, yra pripažintas dėl plataus teorinių krepšinio žinių arsenalo. Jaunimo rinktinėse jis treniravo dabar jau gerai žinomus graikus – Kostą Slouką, Kostą Papanikolaou, Evangelos Mantzarį bei Dimitrį Agravanį.

Tačiau prasidėjus čempionatui, trenerio adresu skriejo kritikos strėlės. Ką lengviau apkaltinti dėl nesėkmių, nei trenerį?

Trys pralaimėjimai iš eilės ir tik paskutinėmis rungtynėmis gautas bilietas į atkrintamąsias varžybas Stambule puikiai iliustruoja nuotaikas, kuriomis pastaruoju metu gyvena ne tik rinktinė, bet ir Graikijos krepšinio federacija.

 
2017-09-06 Graikijos rinktinė  Lenkijos rinktinė 95-77   stat »
2017-09-05 Graikijos rinktinė  Suomijos rinktinė 77-89   stat »
2017-09-03  Slovėnijos rinktinė Graikijos rinktinė 78-72   stat »
2017-09-02 Graikijos rinktinė  Prancūzijos rinktinė 87-95   stat »
2017-08-31  Islandijos rinktinė Graikijos rinktinė 61-90   stat »
Komentarai:
to alio
tu dalbajiobas supuvusiom smegenim
2017-09-07
Atsakyti
alio
deja tenka pripazinti,ne musu lavonams iveikti graikus,tai ne kokie Italai,gruzinai,ukrainieciai ar izraelis Ar Vokieciai kurios visiskos lavones ir nepazaidzia visai,Graikai tieisog per galingas varzovas musu rinktiniai,kurioj tik 2 mokantys zaisti zaidejai tai valanciunas ir kuzminskas,kiti tai l grybai visiski
2017-09-07
+1
Atsakyti
Toras
antanas

Graikai pervaziuos adomaicio lavonus . Loche,mižnius ir lavonas tai esi tu pats.Ar supratai? Mižniai visi čia rašinėjantys,eikit pust alų.Vieną kartą jau rašiau,juk nei jūs ką suprantate krepšinyje,nei patys sportuojate.Ko jūs čia gaištate laiką,eikit greičiau gerti ir kuo daugiau,o paskui vėl myžti.Kam jums tas krepšinis?
2017-09-07
+2
Atsakyti
Saltinelis
Ne trenerio problema rinktineje,o vidiniame klimate. Gyvenu graikijoj,visi portalai rase apart lietuvisku,kaip borousis ir Pappas pries savaite rujinej dauzesi kumsciais o mantzaris filmavo ir patalpino tviteryje.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-09-07
+1
Atsakyti
antanas
Graikai pervaziuos adomaicio lavonus
2017-09-07
+9
Atsakyti
Su graikais bus sunku, laukia rimčiausias išbandymas kol kas šiame čempionate Lietuvos rinktinei.
2017-09-07
+1
Atsakyti
Atsakymas
Taip tai balkanai, pirenai yra Ispanija
2017-09-07
Atsakyti
Klausimas
Ar tikrai graikai yra "balkanų" komanda? Gal labiau "Pirėnų"?
2017-09-07
+3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.