Pralaimėti Graikijai nėra gėdinga

Jonas Miklovas
„BasketNews.lt“ iš Stambulo (Turkija)
2017-09-10 09:11
Dainius Adomaitis Nuotr.: Fotodiena.lt/M.Baranauskas
Nuotr.: Fotodiena.lt/M.Baranauskas
Georgios Printezis Nuotr.: Fotodiena.lt/M.Baranauskas
Marius Grigonis Nuotr.: Fotodiena.lt/M.Baranauskas
Georgios Papagiannis Nuotr.: Fotodiena.lt/M.Baranauskas
Dainius Adomaitis Nuotr.: Fotodiena.lt/M.Baranauskas
Nuotr.: Fotodiena.lt/M.Baranauskas
Georgios Printezis Nuotr.: Fotodiena.lt/M.Baranauskas
Marius Grigonis Nuotr.: Fotodiena.lt/M.Baranauskas
Georgios Papagiannis Nuotr.: Fotodiena.lt/M.Baranauskas

Gana sėkmingai slėpusi savo trūkumus grupių etape, Lietuvos rinktinė buvo išrengta nuogai pirmosiose atkrintamųjų varžybų rungtynėse. Skylė sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje, stipraus atakuojančio gynėjo trūkumas ir Manto Kalniečio pamainos nebuvimas buvo ryškūs lyg pilnas mėnulis rudens naktį.

Foto galerija

8 minutes. Tiek laiko truko Donato Motiejūno pasirodymas svarbiausiose šių metų Lietuvos rinktinės rungtynėse.

Dvikovą pradėjęs starto penkete, Motiejūnas gavo Georgio Printezio pamokų. Graikijos krepšinio veteranas buvo greitesnis puolime, tiek klaidindamas lietuvį judesiais po krepšiu, tiek smeigdamas tritaškį prieš pat Motiejūno veidą.

Kitoje aikštės pusėje Dmo kartą pabandė mesti į krepšį, metimas tikslo nepasiekė, ir daugiau jo nebuvo matyti.

8 taškus per pusketvirtos minutės pelnęs Printezis pademonstravo skylę, kuri itin buvo matoma ir per pirmąsias čempionato rungtynes su Gruzija. Tada Tornike Šengelija baudė Lietuvą nesulaikomu žaidimu, taip parodydamas, kad gynyba prieš greitą ir tvirtą ketvirtą numerį bus galvos skausmas ir ateityje. Ta ateitis buvo aštuntfinalyje.

Motiejūną pakeitė Mindaugas Kuzminskas, kuris turi, ką pasiūlyti puolime, tačiau gynyboje nėra rimtas sprendimas. Graikai žinojo šį savo pranašumą ir Printezį laikė aikštėje visą pirmąjį kėlinį. Tai padėjo dar nesužaidus 10 minučių turėti dviženklį pranašumą – 25:14.

Nuotr. Fotodiena.lt/M.Baranauskas
Šioje pozicijoje turėjo būti Domantas Sabonis ir galėjo būti Paulius Jankūnas. Iš to, ką abu davė per paskutinius kelis metus, akivaizdu, kad gynyboje jie būtų buvusi didesnė paspirtis nei Motiejūnas. Visgi pirmasis paskutinę sekundę sužinojo, kad negalės atvykti į rinktinės stovyklą, o antrasis manė, kad ši pozicija bus pakankamai stipri ir pasirinko jam taip reikalingą poilsį.

Rungtynių žaidėjas

Taškai
21
Naudingumas
21
Tritaškiai
71%
5/7
Baudų metimai
100%
2/2

Motiejūnas antrą dvikovos su Graikija dalį stebėjo nuo suolo, taip būdamas toks pat tylus, koks buvo nuo pirmosios dienos atvykus į Tel Avivą.

Atakuojančio gynėjo pozicijoje treneris Dainius Adomaitis turėjo net 4 pasirinkimus. Čempionato pradžioje čia žaidė Martynas Gecevičius ir Artūras Milaknis, po to įsibėgėjo Marius Grigonis, iššovė ir Adas Juškevičius.

Rungtynėse su Graikija šis ketvertas kartu sudėjus pelnė 7 taškus, visus juos surinko Grigonis. Milaknis, Juškevičius ir Gecevičius kartu prametė 5 metimus ir buvo tik šešėliai gynyboje.

Kai trečiajame kėlinyje Kostas Sloukas vieną po kito pradėjo siųsti tritaškius į Lietuvos rinktinės krepšį, jam nereikėjo daryti nieko ypatingo: išlįsdavo iš užtvaros ir smeigdavo metimą. Tiesioginis Slouko gynėjas likdavo užtvaros pančiuose, o aukštesnis lietuvis (Jonas Valančiūnas) taip ir nežengdavo to papildomo žingsnio sutrukdyti Sloukui.

Kitoje aikštės pusėje pakankamai gerų progų turėjęs Juškevičius metė pro šalį, o jo +/- kalba garsiau už viską (-19 per 20 minučių).

Tie Slouko po užtvarų šeriami tritaškiai priminė apie Luką Lekavičių. Turėdamas staigų metimą ir gerai mesdamas po driblingo, Lekavičius analogiškai yra baudęs ne vieną varžovą. Jo trūkumas svarbiausiame čempionate mače taip pat buvo ryškus.

Kalnietis buvo visiškai atkirstas nuo Valančiūno ir tai buvo geriausiai atliktas graikų namų darbas. Kapitonas rado JV per pirmąją rinktinės ataką, kai Graikijos gynyba visiškai sugriuvo po pikenrolo, bet netrukus paaiškėjo, kad tai tebuvo didelė išimtis, o ne taisyklė.

Graikai griovė Kalniečio ir JV tandemą neleisdami Valančiūnui priimti kamuolio. Kamuolio kelyje atsidurdavo du ar trys varžovai ir jis nepasiekdavo aukštaūgio – Kalnietis suklydo 4 kartus.

Asmeninis Kalniečio gynėjas rizikavo palikdamas įžaidėją visiškai laisvą ties tritaškio linija, kartais atitoldamas nuo jo per gerą metrą arba po užtvaros net neišlįsdamas prie lietuvio, o likdamas prie Valančiūno ar kito aukštaūgio. Kalnietis už šią riziką varžovų nenubaudė – tikslą pasiekė vos 1 tritaškis iš 6.

Nuotr. Fotodiena.lt/M.Baranauskas
Pamainos Kalniečiui nebuvo, todėl jis žaidė 32 minutes. Galbūt Lekavičius nieko čia ir nebūtų pagelbėjęs. O galbūt jis būtų baudęs varžovus taip pat, kaip tai darė Sloukas.

Pralaimėti Graikijai nėra gėdinga.

Lietuvos rinktinė grupių etape demonstravo gražų akiai žaidimą ir pasiekė geriausią įmanomą rezultatą. Taip jau susidėliojo, kad pirmajame etape varžove kliuvo viena labiausiai patyrusių komandų čempionate, kuri nubaudė už trūkumus, kurių rinktinė turėjo.

Po paskutinių čempionato rungtynių atsakomybę už nesėkmę prisiėmė ir treneris Adomaitis, ir žaidėjai – apie tai kalbėjo Kalnietis, Kuzminskas, Valančiūnas. Čia yra kažkas naujo, nes paskutinius ketverius metus Lietuvos rinktinės treneris viešai atsakomybės neprisiimdavo. Su rinktine Jonas Kazlauskas atsisveikino strėlių išrašydamas Jonui Valančiūnui.

Kad šiemet Adomaitis atsistojo ir jau pirmuoju sakiniu pareiškė prisiimantis atsakomybę, kalba ir apie jo asmenybės stiprybę.

O kad po akimirkos Kuzminskas stojo mūru už Adomaitį ir pareiškė, kad treneris „čia nė velnio nekaltas“, irgi kalba apie tai, kokie santykiai sieja strategą ir žaidėjus.

Tik kažkokia liūdna mada tampa tradicija apkaltinti visus, kurie kalba arba rašo apie rinktinę žiniasklaidoje. Prognozuoji, kad bus fiasko – blogai, nes nuvertini komandą, neįkvepi jai pasitikėjimo. Spėji, kad bus medaliai – vėl blogai, nes per anksti užaugini sparnus, sukuri papildomą spaudimą.

Kaip treneris Kazlauskas ieškojo kaltųjų žiniasklaidoje, taip ir treneris Adomaitis tiek prieš, tiek po paskutiniųjų čempionato rungtynių kreipėsi į ekspertus, reiškiančius savo nuomonę žiniasklaidoje. O jau atrodė, kad šiuo atžvilgiu naujas treneris bus kitoks.

Taip, Tomas Pačėsas sumenkino Graikijos rinktinės trenerį. Taip, Linas Kvedaravičius jau kalbėjo apie rinktinės sutikimo renginį. Bet lygiai taip pat Algirdas Brazys kalbėjo, kad paskutinė pergalė grupėje buvo pasiekta be ypatingos gynybos ir puolimo. Komentatorius Rytis Vyšniauskas rašė, kad Graikija yra blogiausias įmanomas varžovas šiame etape.

Kad Graikijos rinktinė yra stipri, galbūt net per stipri varžovė pirmajam atkrintamųjų etapui, suprato visi, bent kiek besidomintys krepšiniu. Rinktinės žaidėjai ir treneriai – juo labiau, nes jie krepšinį supranta geriau nei bet kas kitas.

Todėl ne Pačėsas ar Kvedaravičius įveikė Lietuvos rinktinę.

Varžovas buvo stipresnis. Jis baudė už tuos trūkumus, kurie buvo matyti rinktinėje nuo pirmosios jos susirinkimo dienos.

Nukelkime kepures prieš varžovus, įvertinkime jų pastangas ir bent kartą neieškokime priešų ten, kur jų nėra. Gal kitą čempionatą.

Nuotr. Fotodiena.lt/M.Baranauskas

Komentarai:
TTT
"Galbut Lekavicius cia nieko ir nebutu pagelbejes"? Ar autorius mate, jog mes turejome vos viena gyneja, kuris gali darbuotis gynyboje? :) "Galbut nieko ir nebutu pagelbejes"...
2017-09-11
-4
Atsakyti
Lebronas atejus playofam
Atsiriboja nuo bet kokios medijos. Ir labai teisingai daro. Jokiu kompiuteriu jokiu zurnalisyu salia turetu nebuti.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-09-10
-4
Atsakyti
Ni
Mes busim galingi is naujo ! Tikiu kad jaunoji karta prisijungs sedek velick masiul gal kulbok ir viskas bus gerai

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-09-10
Atsakyti
Anonimas
Nu jo juokingai skamba jauna rinktine musu...... tik jonas kuzia donatas ir grigonis gali but prie tu jainesniu realiai ir kuzia braukt reiktu. Aisku dar domantas yra o kas po to vieni seniai. Lietuviai ir noretu zaist lengviau su trajakais bet musu gynejai netraukia net eurocup lygio ir jie seni atsiprasant tik grigonis dar parodys savo jaunas yra

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-09-10
+2
Atsakyti
Anonimas
Net dziaugiuosi del tu langu rinktiniu galbut pagaliau pradesim isbandyt jaunima sederskis kubolka valinskas varnas kodel kiti talentingus nebijo isbandyt geriau pora metu pagrudint bet bus naydos pi to o db kam buvo reikalingas geceviciu milaknis ar adas jei jiem nera deriniu metimui, jonas su kuzminsku talentu buvo ltderiai o kitus reikia atskleist moket ko adomas nemokas. Tas pats seibutis butu bent ginyboi atbuves ir puolime gal nebutu dinges. Kas del ateities tai valanciunas kuzia ir kaip db blogai beatrode jei ne netures traumu,motiejunas bus lyderiai. O kas toliau??? Kalnui tuoj pensija ji keis lukas o kas antras bus??? Grigonis bus ir penkete jam dar viskas pries akis . Bet sakau reiktu ugdyt tokius kaip sederski ir kubolka, masiuli nes db tikrai sunku matyt kas pakeis dabartinius senukus kaip mantas maciulis jankunas

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-09-10
-2
Atsakyti
Lietuvos krepsinio epocha eina i pabaiga ir numirs kartu su kalniecio, pociaus,seibucio,jasaicio,maciulio,kleizos,jankuno,javtoko pasitraukimu is rinktines. Tai buvo paskutine stipri karta. Neimanoma isugdyti tiek talentu mazai tautai. Lkl placiai atsivere legionieriams. Vilniaus ryte vien amerikieciai losia. Tu keliu nba talentu neuzteks pergalems, reikia paramos is vietinio fronto,kad ugdytu zaidejus, kurie moka gintis, pataikyti tritaski, varyti kamuoli.reikia dar ir kovingumo, nugaletojo mentaliteto, koki turejo saro ar kleizos kartos

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-09-10
+5
Atsakyti
Spectre
Cia viskas per basketnews expertus :D dilmah, kasioguru, kurie jau kabino musiskiam medalius :D galit patys ant kaklo kabintis kylpas ir daugiau nesirodyt sitam tinklapi
2017-09-10
+8
Atsakyti
brain freeze
snekama kas patogu sneketi, noretusi tiketi, kad i nauda toks pralaimejimas, nes tada butu kazkokios permainos, bet to nebus, LKF pasakys, kad viskas buvo gerai, kad turnyro sistema neteisingna ir cia tik vienos rungtynes nesusikloste ir taip toliau sau ir kitiems meluos.

Prisiminus vasaros U rinktines yra baisu, ten jaunuoliu krepsinis toks pats atsilikes desimtimis metu. Kurybiskumo, minties, judesio, komandiuskumo tiesiog nera, per komandas po 1-2 zmones moka kamuoli varytis..
2017-09-10
+8
Atsakyti
Spectre
Nieko mes nebelaimesim. Reiktu pripazint kad lietuvoje nera krepsininku kurie visa savo karjera galetu zaisti auksciausiame lygyje. Matet visi kaip maciulis atrodo, nu netraukia jis jau. Kalnas.. kalnas manau jau senai norejo kad jis butu 2 pg - kad uzaugtu jauni izaidejai. Aisku nestumiant ant visu, reikia isskirt JV ir Kuzia kurie kolkas yra pro lygyje. Kolkas.. tiesiog Kazlas mokejo is 0 padaryt kazka, o Dainiukas dar nesubrendes
2017-09-10
+6
Atsakyti
asas
Kuzminsko interviu paziurekit ir viska jis paaiskina taip kaip turi paaiskinti! Lietuvos komanda yra tikrai ne jauna ji yra sena..Paziruekit kaip zaidzia LATVIJA ir pasimokinkit truputi naujovisko krepsinio pamoku!
2017-09-10
+5
Atsakyti
Deivis
Visi sneka, kad jauna musu komanda. O as matau tik 2 jaunus Grigoni ir Gudaiti 23-24. Ulanovas ,Valanciunas, Motiejunas,Kuzminskas, Juskevicius paciame pike 25-28. O Milaknis,Maciulis Kalnietis Geceviciu,Bendzius 29-32 (veteranai). Sireika, Kazlauskas, Garastas visad paimdavo musu jaunu talentu 1-2 i galutini 12ka. Kur musu talentai dabar? (Sedekerskis, Velicka,Kulboka?). Bendziaus ir Milaknio vieta tikrai jie galiejo uzimti.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-09-10
-15
Atsakyti
kasioguru
apgailetina isvis klausyt, kai treneris kalba apie kazkokia itaka is medios. wtf? cia rimtai? :) tai kokie jus profai, jei pasiduodat tam, ka kas sneka ar raso? ir ka reiskia tas prisiemimas atsakomybes? atsistatydinima, kaip politikoj? :) isvis juokdariai - treneris sako "as kalciausias", zaidejai sako "mes kalciausi". :) cirkas. Kazlauskas bent jau nevyniodavo i vata, jei JV maldavo suda, taip ir sakydavo, nes taip ir budavo. niekam neidomu, kas ten prisiima atsakomybe, faktas, kad pralosta tikrai niekuo ne stipresnei rinktinei. aisku ne geda, bet rezultatas objektyviai vertinant per prastas.
2017-09-10
-4
Atsakyti
asas
Lietuviai atrodo kaip graiku futbolininkai 2004m tik Lietuva nelaimejo..vapse nieko nemoka tik viska per jega ir per ginyba norejo laimet..visi nulipe nuo zagriu kaimieciai per galvas visiems lipa dauzosi stumdosi bet technikos 0..dar teisingai kazkas pasake ne kalnietis turi daryti graju o visi 1-3 net 4 turi moketi varytis kamuoli ir zaisti 1x1 ar 2x2..nu slykstus zaidimas tu lietuviu ka norit ta sakykit..pelningai gavo malku butu buve gaila graiku jei butu pralaimeje visas varzes rurine kaimiecius
2017-09-10
Atsakyti
Vilmis
Tokie pralaimėjimai parodo,kad kokie mes apgailėtini kai varom Vilniaus ant Kauno,Kaunas ant VIlniaus,o dabar gal norit pavaryt vieni ant kitų!?

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-09-10
+8
Atsakyti
brain freeze
vel tos bobuciu pasakos.. Pirmiausia dauguma zaideju atmestinai pasirenge atvyko ir suda pramale, kaip Maciulis, Milas, Gecas, DMO, kuris tipo sunkiai dirba, Rockets jau uztikrintai dziaugias, kad kaip ir aiskteje pas ji nera smegenu, taip ir derantis del kontrakto nelabai protavo.

Dar vienas situ buku zurnalistu isikastas mitas - nera izaidejo, Kalnui nepaeina, tai jau viskas?? koks skirtumas kuri pozicja, visi turi kurti zaidima, zaisti ta elementaru 2 pries 2, bet daugumai 1-3 pozicijos zmoniu situacijos pajudinimas, paso atlikimas, tai yra nesuvokiamas dalykas, geriau jau stoveti vietoj visa ataka.

Kaip ir vakar, jei tik traukdavo i prieki - rasdavosi lengvesnes progos, bet ne tokie kai Maciulis, Grigonis geriau iskart sustos, palauks kol graikai issirikiuos, tada Grigonis ateis i ataka, Maciulis aplamai numes kamuoli atgal, kad izaidejas nebeturetu erdves, nes reikia laukti kol graikai susirikiuos gintis.
2017-09-10
+1
Atsakyti
Anonimas
kokia dar "liudna mada".. :) nustokit sudus rasyti viena karta.
2017-09-10
+2
Atsakyti
neptunas
kaip cia atsitiko? juk kleiza sake kad auksas musu? tai kaip cia suprast?
2017-09-10
-2
Atsakyti
pralaimejome garbingai
nes esame viename lygyje su Ukraina, Juodkalnija (tai kaip ivertinimas turetu būti), Vengrija, Suomija.
2017-09-10
Atsakyti
Per daug cia giliai kapste autorius
Viskas paprasciau: paziurekite kokie zaidejai ir kokiame lygyje zaidzia pas graikus ir kokie pas mus rinktineje. Akivaizdus vieni vartai: Graikai zaidzia Poa, Oly, Fenerbache - pas mus 3 Eurolygoje ziadziantys (2 is ju sedi ant bankes atsarginiai, Ulanovas jei ne Z niekur Eurolygje nezaistu startiniame), 2 NBA (tikrieji lyderiai bet tai ir viskas)- visi kiti vidutiniokai.
2017-09-10
-13
Atsakyti
Meskos paslauga.
Pastebejau sita tendencija, kad kai musiskiam per anksti kabinami medaliai, o priesininkai tiki kazka irodyti, tai ir pralaimine. Kiekviena karta. Nera gerai tokius straipsnius spausdinti, kad mes geriausi, mes jau turesim medalius, varzovai silpnuoliai. Patys krepšininkai skaito siuos straipsnius ir pasamoneje atsipalaiduoja, nuvertina varzovus, vietoj to kad susikauptu. Na netinka lietuviam buti giriamiem per anksti, tai visad ir pakisa koja.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-09-10
-20
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
Lietuvos rinktinė
Graikijos rinktinė
40%
22/55
Metimai iš žaidimo
47%
30/64
37
Atkovoti kamuoliai
31
12
Rezultatyvūs perdavimai
20
3
Perimti kamuoliai
7
18
Pražangos
20
52%
16/31
Dvitaškiai
48%
19/40

Rungtynių žaidėjai

Mindaugas  Kuzminskas
20 PTS
7/12 FG
4/4 FT
Konstantinos  Sloukas
21 PTS
7/14 FG
2/2 FT
Jonas  Valančiūnas
15 REB
13 DREB
2 OREB
Ioannis  Bourousis
8 REB
6 DREB
2 OREB
Mantas  Kalnietis
7 AS
4 TO
32 MIN
Nick  Calathes
6 AS
1 TO
32 MIN
Jonas  Valančiūnas
20 EFF
50% 2P%
- 3P%
Konstantinos  Sloukas
21 EFF
29% 2P%
71% 3P%