„Žalgiriui“ – nauji ir seni Eurolygos iššūkiai

2007-10-23 14:06
Dovilė Kamarauskienė, „Kauno diena“

Praėjusio sezono viduryje iš Ainaro Bagatskio perėmęs „Žalgirio“ vairą, Rimantas Grigas su kolega Dariumi Maskoliūnu šįkart komandą sezonui rengė patys. Taip susiklostė, kad sezono pradžioje žalgiriečiams teko daugiau rungtyniauti nei treniruotis, tačiau kovos NBA arenose parodė, kad „Žalgiris“ turi daug galimybių Eurolygoje žaisti sėkmingiau nei pernai, raso „Kauno diena“.

Ar pavyks jas išnaudoti? Tokį klausimą sau dažnai užduoda ir 45 metų Grigas.

– Treneri, ar „Žalgiris“ jau pasirengęs Eurolygos sezonui? – „Kauno diena“ pradėjo pokalbį su Kauno komandos strategu.
– Stengėmės, bet iki visiškos laimės visada ko nors trūksta. Šiuo metu tikrai dar nežaidžiame taip, kaip norėtųsi. Rungtynėse su NBA komandomis gerai matėsi visos gynybos ir puolimo spragos.
Tai paaiškinama tuo, kad su kai kuriais žaidėjais, atstovavusiais savo šalių rinktinėms Europos čempionate, pasirengimas sezonui buvo labai trumpas, nes jiems atvykus prasidėjo varžybos.

– „Panathinaikos“ strategas Željko Obradovičius piktinosi kelione į Ameriką. O kaip Jūs vertinate tokią išvyką Eurolygos sezono išvakarėse?
– Vertinimai priklauso nuo to, ką nori matyti. Jeigu nori matyti tik juodąją pusę, tai ir matysi, nes tokiose kelionėse neišvengiamai bus visko. Aš matau abi puses – ir gerą, ir blogą. Ž.Obradovičius neįžvelgė nieko teigiamo galbūt todėl, kad abejas rungtynes pralaimėjo dideliais skirtumais, gal komanda neprisitaikė prie NBA taisyklių. Tačiau jų padėtis geresnė vien dėl to, kad Amerikoje žaidė anksčiau nei mes ir turėjo laiko atsigauti ir pasirengti Eurolygos startui.

Aš teigiamai vertinu išvyką pirmiausia dėl paties istorinio fakto. Tokie projektai yra kuriami galvojant apie ateitį, kad Eurolygos klubai kada nors sudarys vieną NBA čempionato konferenciją.

Be to, žaidėjai gavo vertingos patirties, galėjo mokytis iš stipriausių pasaulio krepšininkų. Daugeliui mūsų jaunų žaidėjų NBA yra kaip svajonė, todėl jiems tai buvo puiki proga pamatyti jos komandas iš vidaus. Taip pat suprasti, ko jiems trūksta, kad patys kada nors galėtų žaisti stipriausioje pasaulio lygoje. Be to, Amerikoje garsinome Lietuvos bei „Žalgirio“ vardą, todėl dalyvavimas tokiuose projektuose svarbiausias ne dėl pergalių.

– Kas Jums kelia didžiausią rūpestį Eurolygos išvakarėse?
– Neramu, ar žaidėjai spės sugrįžti į normalų gyvenimo ritmą po kelionės į Ameriką. Jeigu aklimatizacijos poveikis nebus labai stiprus, tada galima tikėtis sėkmingo starto. O visas spragas po truputį taisysime žaisdami.

– Kurių žaidėjų sportinė forma šiuo metu jau yra gera?
– Visų krepšininkų sportinė formą nėra ideali ir šiuo sezono metu ji negali tokia būti. Ją žaidėjai dar tik įgauna po truputį. Žaidimas Amerikoje parodė, kad geriausios būklės yra rinktinėms atstovavę Jonas Mačiulis, Paulius Jankūnas, Marko Popovičius, iš kitų – DeJuanas Collinsas. Tikiuosi, po truputį juos pasivys ir kiti, tada pagerės ir visos komandos žaidimas.

– Kuri grandis turėtų būti stiprioji „Žalgirio“ pusė?
– Žinau ir matau mūsų stipresniąsias puses, kurios galėtų būti mūsų koziriais, tačiau nenorėčiau jų įvardyti. Tegul varžovai patys dirba ir jas pamato.

– Ar skirsis komandos žaidimas palyginti su praėjusiu sezonu?
– Taip. Turime derintis prie žaidėjų pasikeitimų, todėl daugiausia koreguojame puolimą. Bet mūsų svarbiausia užduotis bus gynyba, nes komanda, neturinti pirmo ryškumo žvaigždžių, gali tikėtis įveikti stipriausius priešininkus pirmiausia gerai gindamasi. Žinoma, įmesti varžovams taškų taip pat reikės.

– Kaip apibūdintumėte „Žalgirio“ naujokus?
– Marcusas Brownas – patyręs žaidėjas, bet vieną sezoną praleido dėl traumos, kitą žaidė ne visą. Amerikietis kartais žaidžia labai neblogai vien dėl patirties ir supratimo, juk buvo Europos žvaigždė. Tikiuosi, jis lemiamais momentais galės traukti komandą paskui save, nes jam nei rankos dreba, nei galva įkaista.

Iš Eurelijaus Žukausko daugiau-sia pagalbos tikimės ginantis. NBA arenose jis parodė, kad gali padėti komandai, o mače su „Warriors“ sužaidė puikiai ir gindamasis, ir puldamas. Norėtųsi, kad jis taip žaistų visada, bet stabilumo jam kol kas trūksta.

Goranas Jurakas – gynybinio stiliaus žaidėjas, gali dengti ir didelį, ir mažą, yra kovotojas, jam svarbus rezultatas ir labai išgyvena dėl komandos rezultatų. Slovėnas bus vienas iš tų, kurie telks komandos gynybą.

Dainius Šalenga turi labai stiprų konkurentą lengvojo krašto puolėjo pozicijoje Joną Mačiulį. Bet, mano manymu, jie turėtų ne konkuruoti, o vienas kitą papildyti, nes yra skirtingi. Dainius turi savo gerų savybių, kurias turėtų išnaudoti, o mes stengsimės, kad jis galėtų atsiskleisti.

– Ar jaunimas tobulėja?
– Didžiausios pažangos tikimės iš Manto Kalniečio. Bet žaidėjai neauga kaip grybai po lietaus, ypač įžaidėjai. Šios pozicijos krepšininkas atsiskleidžia sulaukęs brandos, negali 18-20 metų jaunuolis vadovauti rimtai komandai ir kurti situacijas aikštėje. Mantas greitai eina į priekį, bet jam dar reikia laiko. Jis pats nori būti tik įžaidėju ir jeigu toliau stengsis, kaups patirtį ir sieks šio tikslo, tobulės ir ateityje, po 3-4 metų bus aukšto lygio krepšininkas. Tam jis turi daugelį reikalingų savybių – gerus fizinius duomenis, kovotojo charakterį ir norą.

Vilmantas Dilys, Artūras Milaknis, Donatas Motiejūnas – gabūs krepšininkai ir viskas jų pačių rankose. Mes jiems suteikėme šansą, o kaip jie pasinaudos juo, parodys laikas. Šiems jaunuoliams reikia labai daug dirbti. V.Dilys tokį šansą gavo antrą kartą. Jis jau turėjo progos įsitikinti, kaip nutinka, jeigu neatlieki darbo iki pabaigos. Dabar Vilmantui neturiu jokių pretenzijų, jis labai gerai dirba, į salę ateina anksčiau, o išeina vėliau. D.Motiejūnas – ypač talentingas vaikinas, o treniruotė su „Žalgirio“ vyrais jam atstoja dešimt su jaunimu. Jeigu dirbs iš širdies, bus „Žalgirio“ ateitis.

Milaknis turi išmokti išnaudoti savo snaiperio savybes, kad taptų tvirtu žalgiriečiu.

– Jūsų komandai teks kovoti grupėje, kurią specialistai iškart pavadino mirtininkų. Kokie „Žalgirio“ tikslai?
– Šioje grupėje dauguma ekipų pirmiausia galvos apie tai, kaip patekti į kitą etapą, mes - taip pat. Gal tik Maskvos CSKA iškart mąstys apie aukštesnius tikslus.

Komentarai:
zalgiris neabejotinai laimes....
2007-10-23
+5
Atsakyti
augster:Na ne ant 15,bet ant kokiu 3 tasku...svarbu pergale;)
2007-10-23
+6
Atsakyti
uzmes Virtus'ui 15 tasku ir eis italai makaronu valgyt!
2007-10-23
-2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.