„Žalgirio“ misija – iš pradžių patekti į „Top-16“

2007-10-24 12:34
Saulius Ramoška, „Lietuvos žinios“
Šiandien rungtynėmis Italijoje su Bolonijos „VidiVici“ klubu naująjį Eurolygos sezoną pradeda Lietuvos čempionai Kauno „Žalgirio“ krepšininkai. Klubo generalinis direktorius Gediminas Navikauskas neabejoja, kad jie šiemet Eurolygoje pasirodys kur kas geriau nei pernai.

„Žalgiris“ rungtyniaus A grupėje, kurią specialistai vadina „mirtininkų“ grupe. Be minėtos „VidiVici“ ekipos, žalgiriečiams dar teks kovoti su Maskvos CSKA (Rusija), Vitorijos „Tau Ceramica“ (Ispanija), Pirėjo „Olympiakos“ (Graikija), Sopoto „Prokom Trefl“ (Lenkija), Liublianos „Union Olimpija“ (Lenkija), ir Sienos „Montepaschi“ (Italija) krepšininkais. A grupėje – du praėjusių metų finalo ketverto dalyviai (CSKA ir „Tau Ceramica“).

Likus kelioms dienoms iki dvikovos su „Žalgiriu“ Bolonijos klubo vadovai suspendavo 198 cm ūgio amerikietį Delontę Hollandą – jis pašalintas neribotam laikui dėl nepagarbos komandai. Prieš savaitę keturi „VidiVici“ amerikiečiai, tarp kurių buvo ir Hollandas, buvo suspenduoti už tai, kad per vėlai grįžo į viešbutį.

Netrukus krepšininkams bausmė buvo panaikinta, ir jie nepraleido nė vienų rungtynių. Žaidėjai buvo įspėti, kad klubas netoleruos tolimesnių išsišokimų. Hollandas šį sezoną yra vienas pagrindinių komandos krepšininkų – Italijos lygoje per rungtynes vidutiniškai pelno 11,7 taško.

Žaidėjai po kelionės išvargę

Prieš pirmąsias Eurolygos rungtynes į LŽ klausimus atsakė „Žalgirio“ klubo viceprezidentas Navikauskas.

– Kokiomis nuotaikomis komanda pradeda naująjį Eurolygos sezoną? 
 Nuotaika būtų gera, jei ne nuovargis po kelionės į Ameriką ir Kanadą. Sunku pasakyti, kaip žaidėjams pavyks atsigauti. Bet esame pasirengę kovoti.

– Kokia komandos vieta jus tenkintų Eurolygoje?
– Pirmas mūsų uždavinys – patekti į „Top-16“ etapą. Kaip bus toliau – matysime. Turime pasirodyti kur kas geriau nei praėjusiais metais.

– Komandos sudėtis rodo, kad tikrai galite geriau pasirodyti. 
– Ir praėjusiais metais komandos sudėtis nebuvo silpna. Tik komanda nebuvo verta tos vietos, kurią užėmėme.

Visi turi pateisinti viltis

– Kuriais komandos naujokais labiausiai džiaugiatės? 
 Visais (juokiasi, – Red.). Jei pirkome, vadinasi, tų žaidėjų ir norėjome. Manome, kad jie visi turi pateisinti mūsų viltis. 

– Kokia žaidėjų sportinė forma šiuo metu? 
– Yra krepšininkų, kurie vasarą atstovavo rinktinėms – Paulius Jankūnas, Jonas Mačiulis. Galima bet kada laukti jų sportinės formos smukimo. Dabar abu žaidžia gerai. Marcusas Brownas dar neįgijęs tikrosios savo sportinės formos, bet kartais rungtyniauja labai gerai. Matyti, kad jis labai patyręs. Ir per dvikovas su NBA komandomis buvo epizodų, kai jis panaudojo savo patirtį.

Goranas Jurakas labai kovingas, gerai ginasi, gali dengti ir žemus, ir aukštus žaidėjus. Jo centimetrų trūkumą atperka didelis noras kautis aikštelėje. Dainius Šalenga su Mačiuliu, ir Jurakas su Jankūnu vienas kitą papildo. Džiaugiamės, kad taip yra. Bet nežinia, kaip viskas bus Eurolygoje. Patikrinome savo jėgas su NBA komandomis, įvairiuose turnyruose, bet Eurolyga – visai kitos varžybos.

– Ar komandą subūrėte tokią, kokios ir norėjote? 
– Dar norėjome turėti Loreną Woodsą. Bet turbūt nėra nė vienos komandos, kuri būtų sukomplektuota šimtu procentų taip, kaip to nori klubo vadovai. Tarp komandų yra konkurencija, ir žaidėjus įsigyja tos ekipos, kurios daugiau sumoka.

– „Žalgirio“ generalinis direktorius Ginas Rutkauskas nuo šiol dirba su Maskvos „Dinamo“ klubu. Kas šį sezoną rūpinosi „Žalgirio“ komplektavimu? 
– Aš dirbu generaliniu direktoriumi. Ginas labai daug padėjo sukomplektuoti komandą. Ir dabar dar bendraujame, konsultuojamės.

Užatlantėje – didelė patirtis

– Kuo „Žalgiriui“ buvo naudinga kelionė į Ameriką ir trejos rungtynės su NBA klubais? 
– Žaidėme visai kitu lygiu. Pamatėme, kaip atrodome tarp tokių komandų. Supratome, kad galime žaisti su šiomis ekipomis. Jei NBA komandos atvyktų žaisti pas mus ir dar pagal europietiškas taisykles, nežinia, kuri komanda laimėtų. Amerikoje nebuvo taip, kad mus daužytų. Visąlaik kova būdavo įtempta. Prieš Toronto „Raptors“ mes galėjome ir laimėti.

Su kuo užatlantėje teko bendrauti, visiems „Žalgirio“ žaidimas patiko. Jie nustebę, kad praėjusį sezoną Eurolygoje užėmėme tokią prastą vietą. Turnė po Ameriką iš Europos komandų mes pasirodėme geriausiai. 

– Ar sunki NBA komandų duona, kai nėra laiko treniruotėms, o vien tik skraidai iš vieno miesto į kitą? 
– Sunki. Ypač kankino ilgi skrydžiai. Iš San Francisko į Kanadą teko skristi šešias valandas. Bet pamatėme visą jų virtuvę. Vyko ir mūsų klubo darbuotojai, kurie taip pat sėmėsi patirties.

Lauks komisarų išvadų

– Kokie klausimai jums neduoda ramybės? 
– Naujos arenos klausimas šiandien dar nėra toks aktualus, bet, be abejo, kelia nerimą. Net ir NBA žino visą situaciją, kuri susiklostė Kaune dėl arenos statybos. Per ULEB generalinę asamblėją visus nuraminau, pasakiau, kad yra kitas arenos projektas, pagal jį ir rengiamasi statyti. Bet mums dabar kur kas aktualesnė yra Sporto halės būklė. Pirmąsias rungtynes Kaune spalio 31 dieną žaisime su Sopoto „Prokom Trefl“ komanda. Tada ir matysime, kaip varžybų komisaras reaguos, kad halė neatitinka reikalavimų. Pagrindiniai reikalavimai – normalus apšvietimas ir kubas. 

– Jei nėra kubo, už kiekvienas rungtynes turėsite mokėti baudas? 
– Išstudijavau šių metų Eurolygos reglamentą – baudų už tai nėra. Bet gali iš klubo atimti licenciją žaisti Eurolygoje. Aišku, nemanau, kad prieš "Žalgirį" būtų imtąsi tokių drastiškų priemonių.

– Visos šios problemos – komandos rūpestis? 
– Salės savininko rūpestis. O savininkė – Kauno miesto savivaldybė. Jei tai būtų komandos rūpestis, mes šią problemą bandytume vienaip ar kitaip spręsti.

Komentarai:
Liublianos „Union Olimpija“ mano ziniomis yra slovenijos klubas taip kad taisykit klaidas
2007-10-31
-2
Atsakyti
Buvo tu misiju ir ne tokiu turejo :) nu bet sekmes linkiu ir zal ir lryt
2007-10-24
-5
Atsakyti
gockas:Hale priklauso savivaldybei,tad ji ir turi rupintis hale,o zalgiris yra tik nuomininkai,tad nieko

Navikauskas nestume,o pasake,kaip yra istikruju
2007-10-24
-7
Atsakyti
gockas, o ka siulai? Jei savininkas atsisako sale sutvarkyti, tai kas kaltas? Pats uz savo pinigus rekonstruotum issinuomota buta? Pvz NBA klubai arenas is miestu issinuomoja daugeliui metu ir jomis rupinasi. O Kaune savivaldybe pinigu neinvestuoja, bet ir isnuomoti atsisako (pvz, pagrindini stadiona "Kauno" klubui).
2007-10-24
-10
Atsakyti
Manau abejoms komandoms sis sezonas bus sekmingas :)
2007-10-24
-7
Atsakyti
Sekmes zalgiriui, taciau ir vel interviu neisejo be stumimo ant savivaldybes... turbut gedukas nori ir is savivaldybes litu daugiau negaut
2007-10-24
-1
Atsakyti
gruppe tikrai gera papuole))) sekmes)
2007-10-24
-3
Atsakyti
Minedas išmoko nenusišnekėt?
2007-10-24
+2
Atsakyti
Mission impossible...
2007-10-24
-5
Atsakyti
O as tik Zalgiriui
2007-10-24
-16
Atsakyti
Linkiu sekmes tiek Žalgiriui tiek Rytui
2007-10-24
+2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.