Nuotr.: Fotodiena.lt/R.Lukoševičius
Nuotr. Fotodiena.lt/R.Lukoševičius

Seniausia tinklalapio „BasketNews.lt“ rubrika pradeda savo 12-ąjį sezoną. Šiandien startuojant Eurolygai, pradedame ir kasmetinį Eurolygos klubų reitingą.

Šis reitingas – tai subjektyvi nuomonė apie komandų pajėgumą esamuoju momentu, todėl jis sezono metus skirsis nuo įprastos turnyrinės lentelės.

Pirmajame naujojo sezono Eurolygos klubų reitinge apžvelgiame ekipų vasaros darbus ir spėjame, kaip jos atrodys sezono metu. Kaip įprasta, primenu, kad tai – subjektyvus reitingas, todėl savo (kitokią) nuomonę galite išreikšti komentaruose.

Eurolygos klubų reitingas prieš pirmąjį reguliaraus sezono turą:

 Vieta  Komanda  Aprašymas
 1.
Stambulo „Fenerbahce“

Šią savaitę: išvykoje su Malagos „Unicaja“

Laikausi tradicijos pirmąją naujo sezono vietą rezervuoti čempionams, nors jie vasarą ir stipriai nukraujavo. „Fenerbahče“ atsisveikino su naudingiausiu Eurolygos finalo ketverto žaidėju Ekpe Udoh ir į NBA išlydėjo vieną geriausių Europos gynėjų Bogdaną Bogdanovičių. Pakeisti juos bus sunku, tačiau kitos pozicijos per vasarą pastiprintos solidžiai – Nicolo Melli yra kur kas geresnis už Pero Antičių, 33 metų Sinanas Guleras yra vienas protingiausių dabartinių Turkijos žaidėjų, o Bradas Wanamakeris prisijungė prie taip jau galingos įžaidėjų grandies, kurioje liko Bobby Dixonas ir Kostas Sloukas.

 2.
Maskvos CSKA

Šią savaitę: namie su „AX Armani Exchange“

Nauja era Rusijoje – 6 metus komandos atakoms dirigavęs Milošas Teodosičius pakėlė sparnus į NBA. CSKA nesnaudė ir jį pakeitė kitu solidžiu krepšininku – Sergio Rodriguezu. Kai gynėjų rotacijoje dar yra prancūzai Nando De Colo ir Leo Westermannas, gali būti tikras, kad kūrybos CSKA puolimui netrūks. Gynyba rūpinsis priekinė linija – prie Kyle'o Hineso, Andrejaus Voroncevičiaus ir Viktoro Chriapos prisijungė Othello Hunteris.

 3.
Madrido „Real“

Šią savaitę: išvykoje su „Anadolu Efes“

Mažiausiai vasarą pasikeitusi komanda. „Real“ prarado vos 3 krepšininkus (Dontaye Draperį, Andresą Nocioni ir Othello Hunterį), tačiau pagrindinė netektis yra traumuotas Sergio Llullas. Šis krepšininkas pastaruosius metus buvo tarsi „Real“ veidas, o sunki kelio trauma gynėją veikiausiai išvedė iš rikiuotės iki antrosios sezono pusės.

 4.
Pirėjo „Olympiakos“

Šią savaitę: namie su Vitorijos „Baskonia“

Vassilis Spanoulis ir Georgios Printezis kartu pradės savo septintąjį sezoną ir „Olympiakos“ vadovams nieko per daug galvoti nereikia – tiesiog lipdyti komandą aplink šiuos du vyrus. Ant popieriaus „Olympiakos“ atrodo net dar stipresnė, nei buvo pernai. Priekinę liniją papildė atletiški Kimas Tillie ir Jamelis McLeanas, gynėjų liniją – Janis Strelnieks ir Brianas Robertsas, o kraštuose solidus gali būti iš NBA į Europą persikeliantis Hollisas Thompsonas.

 5.
Atėnų „Panathinaikos“

Šią savaitę: išvykoje su „Barcelona“

Xavi Pascualis šiemet pradėjo darbus „Panathinaikos“ komandoje nuo pirmosios sezono dienos ir tai yra didžiausias pokytis su praėjusio sezono pradžia, kai Argyris Pedoulakis pasitraukė vos po vienų Eurolygos rungtynių. Ryškiausia „Panathinaikos“ vasaros netektis – į NBA sparnus pakėlęs Mike'as Jamesas. Jo vietą turėjo užimti Lukas Lekavičius, tačiau lietuvio debiuto dar truputį teks palaukti. Ryškiausias papildymas – Mattas Lojeski, kuriam toli kraustytis nereikėjo – į „Pao“ jis persikėlė iš Pirėjo „Olympiakos“. 

 6.

„Barcelona“

Šią savaitę: namie su „Panathinaikos“

„Baskonia“ pergales praėjusį sezoną kalęs Sito Alonso persikėlė į Katalonijos sostinę ir čia subūrė visiškai naują komandą. Tiek naują, kad joje vietos nemato net sutartį su klubu turinčiam Tyrese'ui Rice'ui. Žaidimo vadžios patikėtos Thomasui Heurteliui, šalia jo puolimą kurs Petteri Koponenas ir Philas Pressey, o priekinėje linijoje – ir aukštaūgiai Ante Tomičius su Kevinu Seraphinu, ir per kelias pozicijas žaisti galintys Victoras Claveras, Adamas Hanga ir Rakimas Sandersas. „Barcelona“ palieka labai universalios komandos įspūdį.

 7.
Stambulo „Anadolu Efes“

Šią savaitę: namie su „Real“

Stambulo komandoje vasarą praūžė nemenki pokyčiai, tačiau „Anadolu Efes“ išsaugojo priekinės linijos tandemą – Derricką Browną ir Bryantą Dunstoną, o jiems toliau diriguos Velimiras Perasovičius. Gynėjų linija suformuota praktiškai iš naujo, todėl jai reikės laiko, bet talento nulipdyti gerą komandą Perasovičius ir vėl turės į valias.

 8.
Maskvos srities „Chimki“

Šią savaitę: namie su Valensijos „Basket“

Aleksejus Švedas pasitikėjimo turi tiek, kad užtektų dar keliems žaidėjams. Pridėkite prie jo Jamesą Andersoną ir turime žaidėjus, kurie dviese gali surinkti 50 taškų. Jeigu Georgios Bartzokas reabilituosis po slogaus praėjusio sezono Barselonoje, „Chimki“ bus tarp rimtų pretendentų į ketvirtfinalį. 

 9.
Tel Avivo „Maccabi“

Šią savaitę: išvykoje su „Brose“

Po tragiško praėjusio sezono „Maccabi“ tikisi kilti į viršų. Sprendimas perduoti komandos vairą Nevenui Spahijai yra solidus, tačiau kroatas diriguos praktiškai nuo nulio suburtai ekipai. Diriguoti tokiai komandai aikštėje patikėta Norrisui Cole'ui, kuris nors turi daug solidžios patirties NBA, bet Europoje žais pirmą sezoną. Tel Avivo klubui įsibėgėti gali prireikti laiko.

 10.
Valensijos „Basket“

Šią savaitę: išvykoje su „Chimki“

Valensijos klubas buvo itin ryškus praėjusį sezoną Europos taurėje, tačiau vasarą atsisveikino su treneriu Pedro Martinezu. Jį pakeitęs Txusas Vidoretta gavo neženkliai pasikeitusią komandą, kurioje išsaugoti praktiškai visi pagrindiniai praėjusio sezono žaidėjai, todėl treneris turės taikytis prie žaidėjų, o ne atvirkščiai.

 11.
Vitorijos „Baskonia“

Šią savaitę: išvykoje su „Olympiakos“

Vyriausiojo trenerio pareigos Vitorijoje patikėtos Pablo Prigioni, kuris iš karto pademonstravo Europoje kiek neįprastą požiūrį – jo komanda treniruojasi kartą per dieną, taip labiau orientuodamasi į NBA praktiką. Visgi lėtas startas Ispanijos čempionate (1-2) gali sufleruoti, kad tiek debiutuojančio trenerio, tiek jo inovatyvaus požiūrio laukia ne vienas išbandymas. 

 12.
Kauno „Žalgiris“

Šią savaitę: namie su „Crvena Zvezda“

Šarūnas Jasikevičius vis kartoja, kad labai svarbu yra tęstinumas, o „Žalgiris“ vasarą atsisveikino su keliais itin svarbiais žaidėjais. Daugiausiai „Žalgiris“ dabar tikėsis iš Pauliaus Jankūno ir Kevino Pangoso tandemo, o Eurolygoje debiutuojantiems legionieriams gali prireikti laiko įsibėgėti. Nepaisant to, praėjęs sezonas jau įrodė, kad žaisti su Šaro treniruojama komanda bus iššūkis kiekvienam varžovui.

 13.
Milano „AX Armani exchange“

Šią savaitę: išvykoje su CSKA

Iš pagrindų pakeista komanda ir naujas treneris. Simone Pianigiani bandys išvalyti tą betvarkę, kuri Milane buvo praėjusį sezoną, tačiau toks darbas niekada nebūna lengvas. Puolimas suksis aplink Andrew Goudelocką, gynėjų linijoje taip pat yra Jordanas Theodore'as ir Dairis Bertans, o tai reiškia sudėtingą Manto Kalniečio situaciją. Lietuvis dėl legionierių limito Italijos lygoje kol kas nebus registruojamas, todėl vienintelis būdas jam pasireikšti – Eurolyga.

 14.
Bambergo „Brose“

Šią savaitę: namie su „Maccabi“

Janio Strelnieko ir Nicolo Melli išvykimai yra itin skaudūs Bambergo komandai, tačiau ekipai toliau vadovaus Andrea Trinchieri, su kuriuo galite būti tikri – „Brose“ į atlapus kabinsis ne vienai didesniam ir turtingesniam klubui.

 15.
Malagos „Unicaja“

Šią savaitę: namie su „Fenerbahče“

Europos taurę laimėjusi komanda per vasarą stipriai nepasikeitė. Ryškiausi pirkiniai – Andoros komandoje puikų sezoną turėjęs Giorgi Šermadini ir CSKA žaidęs Jamesas Augustine'as. Dar vienas komandos naujokas, įžaidėjas Ray McCallumas, nors ir turi NBA patirties, bet Europoje nėra žaidęs, todėl jo adaptacija taip pat gali užtrukti. Joano Plazos Eurolygoje laukia ne vienas iššūkis.

 16.
Belgrado „Crvena Zvezda“

Šią savaitę: išvykoje su „Žalgiriu“

„Crvena Zvezda“ dėl finansinių sunkumų atsisveikino su ketverius metus klubui vadovavusiu treneriu Dejanu Radonjičiumi. Su šiuo treneriu buvo siejamos visos didžiausios Belgrado klubo pastarųjų metų pergalės. Jį pakeitęs Dušanas Alimpijevičius atvirai kalba, kad jo komandai svarbiausia ne Eurolyga, o Adrijos lyga, taip tarsi pabrėždamas, kad svarbiausia – išlaikyti vietą tarp Europos geriausiųjų.

Komentarai:
Gampas
Pagal mano reitingus 8

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-10-12
-4
Atsakyti
G
Bus smagus sezonas, daug stipriu apyligiu komandu, aisku zalgirio sudetis ant popieriaus nelabai traukia top 8, bet daug lemia ir gera team chemistry, kurios aisku, kaip visada nebus pas koki efesa ar armani, tad tikrai bus sancu

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-10-12
+1
Atsakyti
to mauras
noreciau perskaityt tavo reitinga ir pageidautina su argumentais.Tada ir pabandysim atspet ka tu geri,rukai ar uostai.Pagal pirma komentara-atrodo tavo produktas nera labai kokybiskas.
2017-10-12
-1
Atsakyti
Klounai
Zalgiris auksciau uz Unicaja? Hahaha....

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-10-12
-4
Atsakyti
maurasjuokingi reitingai....zmogelis prie cento alaus vaizduoja eksperta


Tu cia apie save? Zmogus sudare reitinga pagal savo nuomone, ji argumentavo. O tu ka? Nesutinki, parasyk savo, pagrisk. Bet tikriausiai smegenys per skystos tam
2017-10-12
+1
Atsakyti
to Vilnius
tu ieskok juodo skuduro,kad dali pirmo auksto Siemense pridenkt,o tai jau tuscios kedes akis bado.Is virsutinio auksto gal jau praskalbe sudulkejusi,kai nueme Zalgirio atvaziavimo proga? Be sales dangstymo skudurais is jusu kaip ir nera ko daugiau mokytis.
2017-10-12
+5
Atsakyti
To Vilnius
1-9 never forget.
2017-10-12
-4
Atsakyti
djgaffer
Šiemet EL dar stipresnė,nei pernai,todėl Žalgiriui teks labai pasistengti,norint žengti toliau.Į tą aštuntą vietą daug klubų pretenduos ir vietoj Khimki ten galima būtų įrašyti tiek Maccabi,tiek Valencią,tiek Baskonią,tiek Žalgirį.Geras sezonas nusimato.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-10-12
+5
Atsakyti
Vilnius
Pasiseke zaliem kad Ryto nera eurolygoj, lkl rytui nieko nereiskia del to su teiseju pagalba ir istempe zalius. vakar su bilbao buvo tik treniruote, komanda dabar jau zinos savo silpnybes ir supras kur buvo spragos. ziurekit ir mokykites europos luzeriai.
2017-10-12
-8
Atsakyti
mad
man px tie reitingai... man svarbu jog Zalgiris visiem duotu axujiena kova, jog saras ardytusi noriu, eitu uz komanda visom keturiom, px man kad mus nuraso, taip kalnu gal nenuversim, bet galim 9/10 but tikrai ir su visais lygiai kapotis. Nenustebciau jog ta pati Zvezda vel zibetu el kaip pernai....
2017-10-12
+3
Atsakyti
mauras
juokingi reitingai....zmogelis prie cento alaus vaizduoja eksperta
2017-10-12
-5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.