Nuotr.: Fotodiena.lt/R.Dačkus
Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus
  • Haywardo trauma – panaši į tą, kurią 2008 m. patyrė Mindaugas Sakalauskas
  • Lietuvis reabilitaciją pradėjo tik po pusmečio, o į aikštę grįžo po metų
  • Sakalauskas galėjo žaisti tik su apsaugomis ir save saugodamas
  • Krepšininkas turėjo atlikti dar vieną reabilitaciją po operacijos, kurios metu buvo išimta plokštelė
  • Lietuvis traumos padarinius jaučia iki šiol

Pirmose NBA sezono rungtynėse patirta kraupi Bostono „Celtics“ puolėjo Gordono Haywardo trauma priminė panašų nutikimą Lietuvos krepšinio padangėje.

2008 metų spalio 22-ąją tuometiniam Kėdainių „Nevėžio“ puolėjui Mindaugui Sakalauskui nutiko įvykis, dėl kurio jis skausmus jaučia iki šiol. Mače su Kauno „Triobet“ jis veržėsi po krepšiu, nusileido ant parketo blogai pasukęs koją, ir negalėjo patikėti tuo, ką mato.

„Pamačiau, kad pėda nusisukusi į kitą pusę. To didžiulio skausmo iš pradžių nė nejauti, pirmoji būsena yra šokas. Negali patikėti, iškart per sekundę galvoje praeina visa karjera, galvoji, ar dar galėsi žaisti krepšinį, – kraupios traumos išgyvenimus tinklalapiui „BasketNews.lt“ pasakojo Sakalauskas. – Žvalgaisi aplink ir matai, kad visi vaikšto susiėmę už galvų. Buvo šokas, o vėliau pradedi jausti vis stiprėjantį skausmą.“

Sakalauskas trečiadienį ryte matė kraupios Haywardo traumos vaizdo įrašą ir tai jam atgaivino nemalonius prisiminimus. „Celtics“ puolėjas susižeidė kairiąją čiurną – ji išniro, o taip pat lūžo blauzdikaulis.

Sakalauskui prieš devynerius metus buvo nustatytas dešinės čiurnos raiščių plyšimas, šeivikaulio lūžis, taip pat sutrupėjo kaulas. 

Haywardui Sakalausko pavyzdys nieko gero nežada. Buvęs krepšininkas, o dabar treneriu dirbantis lietuvis be krepšinio praleido vienerius metus. Tris mėnesius jis galėjo priminti tik vieną koją, o po pusės metų pradėjo reabilitaciją.

„Tą patį vakarą buvo atlikta operacija. Kėdainių ligoninės chirurgas nesiteikė atvažiuoti atlikti operacijos, todėl ją padarė Kaune. Tris mėnesius visai nevaikščiojau, tik su ramentais, o traumuotos kojos negalėjau atremti į žemę.

Po pusmečio prasidėjo reabilitacija. Labai ilgas procesas, nes kojos paslankumas buvo gerokai suprastėjęs. Kasdien buvo atliekami masažai, įvairios vonelių procedūros, raiščio stiprinimas. Pamažu viskas gerėjo, tuomet pradėjome didinti krūvius, kad kojų pajėgumas išsilygintų“, – apie reabilitaciją mintimis dalijosi Sakalauskas.

Aukštaūgis į aikštę sugrįžo jau kito sezono pradžioje. 2009-2010 metų sezone Panevėžio „Techaso“ komandoje Sakalauskas sužaidė 35 rungtynes ir vidutiniškai per 18 minučių pelnydavo po 5,1 taško bei atkovodavo po 3,7 kamuolio. Sausio 26-ąją vidurio puolėjas sužaidė paskutines rungtynes LKL.

„Pradėjus profesionaliai sportuoti, po kiekvienos treniruotės jaučiau skausmą, koją turėjau šaldyti, gerti vaistus. Ir iki šiol jaučiu skausmą šiek tiek pasportavęs arba tiesiog pasikeitus orams, kuomet lauke yra drėgniau. Koja buvo deformuota, todėl traumos padariniai jaučiasi visą gyvenimą.

Pradėjus žaisti, automatiškai pradžioje labiau saugodavausi, turėjau specialią būtiną apsaugą, kurią ir dabar užsidedu, kai žaidžiu mėgėjų rungtynėse. Rizikuoti nesinori.

Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus

Pradėjau žaisti „Techase“, tačiau tuomet komandoje buvo sunkus metas, nebuvo daug pinigų. Man pasiūlė sezoną baigti už mažesnius pinigus, o aš nusprendžiau, kad neverta. Juk dar reikėjo ir plokšteles po operacijos išsiimti.

Taip buvo atlikta dar viena operacija. Plokštelėje buvo 15 varžtų, per visą čiurną ėjo trosiukas, kuris ją sutraukė. Per operaciją viską išėmė ir tuomet vėl turėjau atlikti reabilitaciją. Buvau nusprendęs nebežaisti, visų pinigų juk neuždirbsi. Bet kitą sezoną mane pasikvietė Tadas Stankevičius iš Vilniaus „Perlo“, kuris pasiūlė tapti žaidžiančiuoju treneriu. Sutikau, nes buvau baigęs trenerio mokslus. Bandžiau aikštėje įnešti ramybės, pamokyti jaunimą. O kitą sezoną jau tapau vyriausiuoju komandos treneriu“, – pasakoja Sakalauskas.

Geriausią savo sezoną LKL Sakalauskas sužaidė 2004-2005 metų sezone, kuomet vidutiniškai per 29 minutes pelnė po 11,4 taško, atkovojo po 5,6 kamuolio ir atliko po 1,8 rezultatyvaus perdavimo.

Dabar buvęs krepšininkas ir toliau neatitolsta nuo šios sporto šakos – pats kartais rungtyniauja mėgėjų varžybose, taip pat dirba trijų jaunimo grupių treneriu Vilniaus krepšinio mokykloje ir laukia komandų pasiūlymų. „Iš kažko reikia gyventi“, – apie iššūkius naujame gyvenimo etape sakė Sakalauskas.

Aukštaūgis per savo karjerą daugiau rimtų traumų nėra turėjęs, jam tik kartą buvo skilęs kojos pirštas. Visgi vienas rimtas sužeidimas jį privertė anksti mesti profesionalų krepšinį – paskutinį sezoną Sakalauskas sužaidė būdamas 33-ejų metų.

Tuo metu Haywardas tik laukia operacijos, kuri turėtų įvykti jau rytoj. Kaip ir Sakalausko atveju, NBA žvaigždės laukia ilgas reabilitacijos procesas.

Įspėjame – vaizdas šokiruojantis. Gordono Haywardo trauma:

Komentarai:
Byron
Byron

Apsišiks iki playofu, o ne pagis. Blet išlenda malaletkos triochalos ir triedžia savo fantazijas į komentarų skiltį. Savo močiutėms pasakas sekite, o ne pasaulį juokinkite. Atsininkite mano žodžius, kad Hayward šį sezoną nebežais. O kitą ne iš tolo neprimins pernykščio sezono žaisėjo. Nes jaus traumos padarinius, bijos nuo kairės kojos atlikinėti šuolį, be to ir nežaisęs visus metus. Jei jam sėkmingai gis, tai savo 80% galimybių pasieks tik po 3-4 metų. Vienu žodžių, nepasisekį ir Hayward, ir Celtics. Taip pat nepasisekė ir Irvingui, kuris norėjo papulti į laiminčią komandą... Na, bet Irving gali būti po 2 metų bėgs į kitą komandą. Galbūt į Spurs, nes pas juos kaip tik tuo metu jai Parker baigs karjera. O Irving jau šiemet norėjo ten atsidurti.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-10-18
-8
Atsakyti
Byron
Apsišiks iki playofu, o ne pagis. Blet išlenda malaletkos triochalos ir triedžia savo fantazijas į fantazijų skiltį. Savo močiutėms pasakas sekite, o ne pasaulį juokinkite. Atsininkite mano žodžius, kad Hayward šį sezoną nebežais. O kitą ne iš tolo neprimins pernykščio sezono žaisėjo. Nes jaus traumos padarinius, bijos nuo kairės kojos atlikinėti šuolį, be to ir nežaisęs visus metus. Jei jam sėkmingai gis, tai savo 80% galimybių pasieks tik po 3-4 metų. Vienu žodžių, nepasisekį ir Hayward, ir Celtics. Taip pat nepasisekė ir Irvingui, kuris norėjo papulti į laiminčią komandą... Na, bet Irving gali būti po 2 metų bėgs į kitą komandą. Galbūt į Spurs, nes pas juos kaip tik tuo metu jai Parker baigs karjera. O Irving jau šiemet norėjo ten atsidurti.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-10-18
-13
Atsakyti
VP
Svaigalas,laikai ne tie pinigai ne tie ir isvis nera net ka lyginti , atsimink savo zodzius gryz po metu ir des visus i vieta , garantuoju 100%

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-10-18
+2
Atsakyti
TO BYRON
galejai ir patylet, dabar atrodai kaip durnelis visiskas. visu pirma pranesa per twitery, kad gali but "svarus luzis", o kaip zinia kaulo luzis yra salyginai lengvai gydomas ( ~6men trunka ), bet svarbiausia, kad zaidejas pilnai atsistato po jos ir nejaucia padariniu, tarkim Rose'as kai nusitrauke ACL buvo daug baisesne trauma nei George'o luzus koja. Taip, kad realu, kad Haywardas dar iki playoffu pagis ir svarbiausia nejaus traumos padariniu, tik psichologija reiks sutvarkyt.
2017-10-18
+11
Atsakyti
Byron
Tsip. Trukę kelio raiščiai pavojinga trauma. Bet patys pagalvokite kaip jis greitoje atakoje galės nuo šios savo lūžusios kairės kojos atsipirti visu kūno svoriu, kuris apie 100 kg. Pamąstykite, o tik tada parašykite. Akivaizdu, kad jis nebus koks buvo. Bet karjeros nebaigs, nes jei baigtų karjerą - jis negautų savo virš 100 mln pasirašyto kontrakto pinigų.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-10-18
-5
Atsakyti
Coach K
Byronai, plyse kelio raisciai yra sunkesne trauma negu cia. Ne vizualiai, bet karjerai itaka blogesne palieka

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-10-18
-7
Atsakyti
Byron
Kalbant apie gydytojų operacijas, tai jos visur atliekamks taip pat. Pati koja su tokia trauma nesugis. Haywardui kaip ir Sakalauskui dės į koją sutvirtinimui plokšteles, kroseles ir varžtus. Ir koja tiek pat laiko gis. Galvojate gydytojai suleis vaistų ir koja daug greičiau sugis nei lietuviui? Nesvaikite!!! O blogiausia kaip minėjau, jei jis dešinrankis, tai nebegalės bėgant atsispirkti nuo kairės kojos. Juk šuolyje patys žinote, kad didžiausią apkrovą gauna čiurna.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-10-18
-8
Atsakyti
asdas
Raiščiai ir kaulai nėra tas pats. Rose apie jokius kaulus nebuvo net kalbos. Kelios raiščių ir menisko traumos yra destruktyviau nei tokia kaip Hayward trauma. Kita vertus ne visų kūnai vienodi. Westbrook ištvėręs taip pat rimtą traumą, kuri pražudė ne vieno krepšininko karjerą, bet išliko lygiai toks pat atletiškas. Kitas dalykas yra žaidimo stilius. Rose rėmėsi vien atletiškumu + dar savo signature hop step judesiu pats sąmoniškai žudė savo kelius dar ir po traumos. Natūralu, kad tokiam krepšininkui neturinčiam ypatingo skill seto ir metimo tai rimtai atsiliepė. Hayward atletiškas, bet kas žiūrėjo Jazz jis nesiremia vien tik tuo. Turi platų puolimo arsenalą ir tikrai ras kitų būdų efektyviau pulti nei tai daro Rose net jei trauma turės ribojančių padarinių, kas vis dar neaišku ir galbūt grįš pilnai atsistatęs kaip Wesbrook ar George.
2017-10-18
-8
Atsakyti
Byron
Kodėl čia tik vaikai komentuoja? Juokina tik su savo komentarais. Taip, amerikoje geresni gydytojai ir reabilitacijos geresnės, technika supirkta geriausia ir t.t. Bet ar lietuvis, ar rusas ar amerikietis, bet visų koja yra vienoda. Hayward visai pėda nusiplėšė į kitą pusę, o jūs galvojate ale po metų vėl koja bus tokia pati kaio vakar ir ne jaus jokių padarinių? Blet kokie jūs svaigalai.

Sulyginimui Rose kelis kartus mažesnes traumas pagal jų sudėtingumą turėjo, tai sakykite kodėl jūsų tie daktarai Rose nepadarė, kad jis būtų toks pats žaidėkas kaip tada MVP būdamas? Gal jam nenorėjo pinigų Bulls kišti į gydymą? ;))) akivaizdu, kad Hayward išgis ir sugrįš kitane sezone į aikštę, bet tikrai 100% jis kabai saugosis, vengs staigiu judesių su ta koja, lygtais išniro jam kairė koja, o juk nuo jos jis šoka, jei dešinrankis, tai akivaizdu ilgai nenorės šokti nuo tos kojos. Jis daug dalykų negalės daryti ką darė iki šiol ir dar daug dalykų bijos daryti saugodamasis. Nėra šansų, kad jis bus toks pats kaip prieš traumą.

Ne tik Hayward, bet ir Celtics organizacijai nepasisekė. Multimilijoninis kontraktas 4 metams. Hayward tikrai nenutrauks tokio kontrakto po 3 metų, nes daugiau nebegaus tokių pinigų. Šiemet sezoną aišku kontrakto pinigus draudimas sumokės, o kitą sezoną ka daryti Celtics, kai Hayward galės žaisti, bet nebebus netgi starto penketo žaidėjas, o gaus tokius pinigus. Vienintelis jiems atvejis iškeisti po 1 metų Hayward į kažkur. Jei prie jo pridės 1 ar net 2 pirmo rato šaukimus, tai gali vėl gauti žvaigždę. Bet 1vs1 jau jo kitos komenados nenorės keistis.

Aišku, labai negražu sunkią traumą gavusi žaidėją keisti, bet galvoju jo didesnė vertė yra kol bus traumuotas. Nes bus komandų, kurie tikės, kad jis dar gan normaliai žais. O jei sugrįžes išvis blogai žais, tai jo vertė labiau kris.

Pažiūrėkite į Rose. Sugrįžęs po traumų tavo tik geru vidutionoku ir būdamas 28 metų amžiaus žaidžia už 2 mln dolerių. O juk krepšininku 28m yra karjeros pikas!!!

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-10-18
+1
Atsakyti
....
pinigai ir gydytojai visko nepadarys kad ir kas tu butum. technologijos kad ir pagerejo, bet kunas tai toks pat liko. kokiu biosintetiniu raisciu pakeitimui ar panasiai tai dar neisrado. des vistiek plokstes, troselius ar panasiai kaip lietuvio atveju ir lauks kol sugis kaulai ir raisciai. livingstona vos prikele geriausieji, kuris vistiek jau nebe tas koks pries trauma buvo. cia irgi tas pats. suluzo, isniro, suplyso ciurna. iki kito sezono be sansu atsigauti pilnai. cia ne georgui kur tik reikejo kaulus sujungti.
2017-10-18
+3
Atsakyti
Spree
seni dziaugis, kad kedainiu chirurgas taves neoperavo, vapsie nevaiksiotum.
2017-10-18
+4
Atsakyti
NEeo
Šiaip per 10 metu beveik mokslas ir technologijos yra kur kas pažengusios nuo 2008 kai tu gavai pėdos trauma tai su savimi jis gali čia nesilyginti ponas Mindaugai Sakalauskai.
2017-10-18
-4
Atsakyti
pataikes_tritaski
na ir kaimieciai jus, prie ko cia pinigai ? Kauno medikai pasauliniu lygiu yra kieti, na cia zymiai svarbiau yra tai kai pvyks kojos gyjimas, kaip organizmas adaptuosis po operacijos, kokia pacio zaidejo psichologine bukle, kuri irgi labai daug prisideda prie spartesnio gijimo, plius nezinia kaip isoperuota peda toleruos kruvius, ar nebus jauntamas stipresnis skausmas ar nepatogumas judant, o zinant kad NBA kruviai yra nezmoniski, o tokiam zaidejui kaip Gordon Howard, jie dar labiau padideja, tai nezinau.. telieka tik laukti geresniu ziniu ir tiketis kad sis super atletas atsigaus iki tokio pacio lygio kuriame buvo, o tai padaryti bus be galo sunku, ir daug kas priklausys nuo daug tarpusavyje susijusiu dalyku. Ne viskas taip lengva ir turint begale pinigu.
2017-10-18
-3
Atsakyti
Nėra ką lyginti Sakalausko ir Haywardo atvėjų Traumos pobūdžiai pas abu yra skirtingi, daktarų lygis belekaip skiriasi Lietuvoje ir Amerikoje, ir kiek jau metų praėjo, yra daug naujesnės įrangos. Ir plius, kur dar sukišamų pinigų skirtumas... Absoliučiai skirtingi atvėjai

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-10-18
+1
Atsakyti
Burundukas
Sulygino... kokią reabilitaciją gali sau leisti basiakas ir $$$...
2017-10-18
-1
Atsakyti
Pieva
Pamatysi nejaus traumu padariniu bus vel zvaigzde, nes bus daug money I ji ikista ir gydys geriausi pasaulio daktarai ne kaip lietuvoj prasigere daktarai

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-10-18
+1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.