Nuotr.: D.Lukšta
Paulius Jankūnas Nuotr.: Fotodiena.lt/R.Lukoševičius
Nuotr.: D.Lukšta
Nuotr.: D.Lukšta
Dee Bostas atakuoja krepšį apšilimo metu Nuotr.: Fotodiena.lt/R.Lukoševičius
Nuotr.: D.Lukšta
Paulius Jankūnas Nuotr.: Fotodiena.lt/R.Lukoševičius
Nuotr.: D.Lukšta
Nuotr.: D.Lukšta
Dee Bostas atakuoja krepšį apšilimo metu Nuotr.: Fotodiena.lt/R.Lukoševičius

Svajingas rungtynes Milane ir Malagoje Kauno „Žalgiriui“ ketvirtadienio vakarą pakeitė tyla Kaune. Sezono Renesansą išgyvenanti Vitorijos „Baskonia“ ekipa antrajame kėlinyje spurtavo 22:3 ir nutildė vietos sirgalius.

Foto galerija

Pastarieji, tiesa, atkuto ketvirtajame kėlinyje, kai „Žalgiris“ skirtumą sumenkino iki vienženklio (68:76), tačiau tolimų „Baskonia“ metimų salvės galutinai nužudė kauniečių viltį.

„Labai prastai sužaista pirmoji rungtynių pusė, padaryta daug klaidų gynyboje, ypač gynyboje du prieš du buvo daug vėlavimų, o ypač iš aukštaūgių pusės. Tie vėlavimai perėjo į tai, kad baskai išmetė laisvų metimų. Kaip ir minėjo treneris Šarūnas Jasikevičius, už kiekvieną klaidelę varžovai baudė“, – po rungtynių tiesioginėje „BasketNews.lt“ konferencijoje pasakojo buvęs krepšininkas Povilas Butkevičius.

Kauniečiai šį vakarą niekaip nepajėgė sulaikyti toliašaudės baskų artilerijos – įsisiūbavę Pedro Martinezo auklėtiniai „Žalgirio“ arenoje šeimininkavo pataikydami 17 tritaškių.

Apie mirtinas vinis „Žalgiriui“, kauniečių barjerus žaidžiant dvejas Eurolygos rungtynes per savaitę bei stringančias komandos detales – pokalbis su Butkevičiumi.

– Matėme „Baskonia“ spurtą antrajame kėlinyje, tačiau antroje rungtynių „Žalgiris“ tarsi atsitiesė. Vis tik baskai nurūko ketvirtajame kėlinyje. Kur buvo rungtynių lūžis?
– Manau, kad jis buvo antrojo kėlinio antroje pusėje, kai buvo smarkiai pralaimėta atkarpa. Manau, kad tam yra priežasčių. Pirma, kauniečiai turėjo sunkias rungtynes Malagoje, kur žaidė pratęsimą. Varžovai, kad ir kaip būtų keista, turėjo lengvą pasivaikščiojimą su „Real“ komanda.

Rungtynių žaidėjas

Taškai
15
Naudingumas
26
Dvitaškiai
75%
6/8
Blokuoti metimai
2

Palyginimui, nė vienas „Baskonia“ žaidėjas rungtynėse su „Real“ nežaidė daugiau nei 20 min. Pagrindiniai „Žalgirio“ žaidėjai antradienį žaidė 30 ir daugiau minučių. Manau, kad tai svarbi priežastis, kodėl „Žalgiris“ šiandien taip prastai startavo. Kai žaidi rungtynes po 48 valandų, tai turi įtakos.

– Žvelgiant į „Žalgirio“ žaidimą dvigubos savaitės metu, jau tapo dažnas reiškinys, kad geras rungtynes keičia prastesnės. Kodėl taip yra?
– Šiuo atveju, faktas, kad kauniečiai antradienį turėjo rungtynes su pratęsimu, o baskai lengvesnes, buvo pagrindinė priežastis. Kaip minėjo treneris – nepatyrimas. Kai kurie žaidėjai nėra įpratę žaisti tokio aukšto lygio rungtynių per 48 valandas. 

– Kevinas Pangosas šiandien nepelnė nė taško. Kiek šio kanadiečio trūko komandai?
– Be abejo, trūko. Jis vidutiniškai meta po 14 taškų, reikia pasakyti, kad Grangeris šiandien įspūdingai žaidė gynyboje ir besigynęs su kontaktu, aktyviai, visiškai uždarė Pangosą. Reikia pripažinti, kad Pangosas buvo išimtas iš žaidimo.

– Brandonas Daviesas ir toliau tarsi neranda savęs. Kaip manote jūs, kaip buvęs priekinės linijos žaidėjas, kokios gali būti to priežastys?
– Man labiausiai į akis krenta tai, kad per savo laiką jis atkovoja po 2 kamuolius ir eilę rungtynių galima pastebėti, kaip daro klaidas neatsitverdamas varžovo. Man keista, bet galbūt tai irgi patyrimo trūkumas, rungtynių svarbos nesupratimas. Sunku pasakyti. Atrodo, aukšto lygio žaidėjas, bet daro gana vaikiškas klaidas. Treneris negali aikštelėje laikyti žaidėjo, kuris eilę kartų neatsitveria ar priima kitus sunkiai paaiškinamus sprendimus.

– Paminėjote rungtynių svarbos nesuvokimą. Ar šią problemą galima taikyti ir Axeliui Toupane’ui?
– Su juo ko gero yra dar kita situacija, šiandien jis tikrai aktyviai išėjo ir aš nepasakyčiau, kad šis žaidėjas nesistengia. Axelis tikrai žaidė aktyviai, bet manau, kad jis šiek tiek nesupranta, ko iš jo nori treneris, dažnai be reikalo forsuoja žaidimą.

Kitas dalykas, kad prancūzas yra trečias numeris, kuris per aštuonerias rungtynes metė vos vieną tritaškį. Varžovai tai jaučia, atsitraukinėja, o Toupane’as praranda savo pranašumą – pirmąjį žingsnį. Varžovas tokiu atveju stovi atsitraukęs, bet Toupane'as neįskaito situacijų, forsuoja įvykius. Jis tikrai stengiasi, bet finale ne viskas pavyksta. 

– „Baskonia“ šiandien pataikė 17 tolimų metimų. Lyg ir buvo akcentuota, kad baskų stiprybė yra ties perimetru, tačiau kur buvo klaidos gynyboje besiginant prieš varžovų taikliarankius?
– Man krito į akis, kad pirmoje rungtynių pusėje, kuomet baskai sumetė 10 tritaškių, iš „Žalgirio“ pusės buvo labai daug vėlavimų. Kuomet nėra po du prieš du gynybos sustabdomas mažas žaidėjas, po to atsiranda toks vėlavimas rotacijoje. Didžiąją  dalį metimų „Baskonia“ žaidėjai metė laisvi. Tai – išpildymo klausimas. Vadinamoji „help and recover“ gynyba nebuvo galutinai išpildyta. Daugeliu atveju didelis žaidėjas nesulaikydavo mažojo, o nuo to prasidėjo problemos. 

Nuotr. Fotodiena.lt/R.Lukoševičius

– Atrodo, kad Paulius Valinskas su kiekvienomis rungtynėmis yra vis solidesnis.
– Šiandien abu jo išėjimai buvo labai geri. Gaila, kad Eurolyga neteikia daugiau +/- statistikos. Manau, kad tai būtų aukštas rodiklis, nes abu kartus jis išėjo su energija ir komanda tuo metu spurtavo. Gaila, kad to nepakako, bet jo pasirodymas nuteikia pozityviai. 

– Jasikevičius minėjo, kad Tornike Šengelija šiuo metu yra vienas geriausių Eurolygos žaidėjų. Ar analogišką įspūdį gruzinas palieka ir jums?
– Jis nėra visai standartinis žaidėjas, jis su super atletinėmis savybėmis. Prieš jį sunku gintis, nes ketvirti ar treti numeriai negali jo ginti dėl atletinių skirtumų, o penkti numeriai tam yra per lėti. Šiandien matėme, kad didžiąją dalį prieš Šengeliją gynėsi Antanas Kavaliauskas, bet jis vis tiek tai išnaudodavo. Kaip ir minėjo Jasikevičius, tai yra labai aukšto lygio žaidėjas.

 – Eurolygoje jau praėjo aštuoni turai. Kaip galima įvertinti „Žalgirio“ pasirodymą šioje atkarpoje?
– Manau, kad reikia vertinti teigiamai. Buvo pasiektos keturios pergalės. Nemanau, kad kažkas tikėjosi, jog kai kurios iš jų bus pasiektos. Tik šiek tiek neramina tendencija, kad „Žalgiris“ geriau žaidžia išvykose, bet tikėkimės, kad tai tik sutapimas, o pergalės ateis ir namų arenoje.

Komentarai:
Koks čia butkevičius?
Premijeras.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-11-17
-3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
Kauno Žalgiris
Vitorijos Baskonia
53%
31/59
Metimai iš žaidimo
51%
35/68
29
Atkovoti kamuoliai
35
24
Rezultatyvūs perdavimai
26
5
Perimti kamuoliai
5
82
Naudingumas
113
2
Blokuoti metimai
4

Rungtynių žaidėjai

Paulius  Jankūnas
20 PTS
8/12 FG
4/8 FT
Rodrigue  Beaubois
19 PTS
6/14 FG
1/2 FT
Antanas  Kavaliauskas
4 REB
4 DREB
0 OREB
Vitorijos Baskonia
Keli žaidėjai
8 REB
Vasilije  Micic
8 AS
2 TO
29 MIN
Jayson  Granger
7 AS
2 TO
28 MIN
Paulius  Jankūnas
20 EFF
67% 2P%
- 3P%
Johannes  Voigtmann
26 EFF
75% 2P%
100% 3P%