Nuotr.: USA Today Sports – Scanpix
Nuotr. USA Today Sports – Scanpix

Šį sezoną metami tritaškiai

35%
11,1
Pataiko: 11,1
Taiklumas: 34,8%
Vieta lygoje: 11
Geriausias pasiekimas: 16
Blogiausias pasiekimas: 5
Daugiausia pataiko: Kyle Lowry

Jonas Valančiūnas žaidžią jau savo šeštąjį sezoną Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA), tačiau ryškaus proveržio uteniškiui padaryti nepavyko. Visus sezonus 25 metų vidurio puolėjo statistika yra gana panaši.

Toks Valančiūno progresas nepraslydo pro žurnalisto Williamo Lou akis, kuris akylai įvertino Valančiūno žaidimą per karjerą NBA.

Prieš dvi dienas Valančiūnas į Indianos „Pacers“ krepšį per 13 minučių įmetė 4 taškus ir buvo savo paties šešėlyje. Jis nepriminė to Jono, kuris 2016 metų pavasarį dominavo Rytų konferencijos ketvirtfinalyje po „Pacers“ krepšiais.

Prabėgo daugiau nei metai nuo tų rungtynių, o Valančiūno žaidimas atrodė kardinaliai kitoks. Mačo pradžioje aukštaūgis iš Lietuvos tiesiog stengėsi užsiimti poziciją arčiau krepšio, kad galėtų atkovoti kamuolį puolime. Visgi toks manevras suteikė šansą „Pacers“ puolėjui Mylesui Turneriui laisvam atakuoti iš trijų taškų zonos.

Blogiausia buvo tai, kad Valančiūnas paprasčiausiai nespėjo fiziškai grįžti į gynybą, o tokie epizodai varo į neviltį trenerius. Pasak žurnalisto, tokie veiksmai kerta per komandos moralę, nes ką turi daryti Valančiūno komandos draugai?

„Raptors“ vyriausiasis treneris Dwane'as Casey buvo priverstas išimti Valančiūną iš penketo, nes komanda pateko į duobę. Antrojoje mačo dalyje Valančiūno vietą aikštėje užėmė Pascalis Siakamas. Lietuvis mačą baigė su minus 20 „plius minus“ balu, kas atrodo labai prastai, sužaidus tik 14 minučių.

Valančiūnas visada buvo puikus karys, kuris sunkumus nutylėdavo, tačiau tą dieną jis neišlaikė. „Ar žinai, kas dedasi mano galvoje? – Valančiūnas žurnalistų akivaizdoje paklausė Kyle'o Lowry. – Aš stengiuosi atiduoti viską, tačiau tu matai, ką jie su manimi daro?“
 
Nuotr. USA Today Sports – Scanpix

Žurnalistas pastebėjo, kad lietuviui esant aikštėje galima matyti tiek psichologinį „Raptors“ susilpnėjimą, tiek fizinį. Jis per vėlai priima sprendimus, prastai užsiima pozicijas, jis per lėtas greitajame puolime, jam sunku valdyti kamuolį, Jonas daro neįprastas klaidas po krepšiu.

Blogiausia, kad jis tai žino, jo komandos draugai tai žino. Tą pastebi ir fanai bei treneris, kuriam pamažu senka kantrybė matyti, kaip lietuvis tempia jo treniruojamą komandą į dugną.

„Nusivylęs. Man yra sunku. Aš tiesiog darau savo darbą ir stengiuosi išnaudoti progas. Jeigu gaunu žaidimo laiko – žaidžiu kietai. Jeigu ne, tada tiesiog kantriai laukiu“, – kalbėjo Valančiūnas po dvikovos su Niujorko „Knicks“ ekipa.

Valančiūno nusivylimą, pasak Lou, galima suprasti. Per pastaruosius kelerius metus krepšinis ir jo mados gerokai pasikeitė. Sunkieji krašto puolėjai tapo kur kas mobilesniais ir greitesniais. Dabar įsivyravo greitas krepšinis, paremtas tritaškiais metimais. Vidurio puolėjai taip pat turi mesti iš toli. Galiausiai lygoje išpopuliarėjo įžaidėjai, kurie puikiai meta po gerai atliktų užtvarų.

Dabartiniame krepšinyje sumažėjo takoskyra tarp pozicijų. Visi žaidėjai turi daryti viską. Kiekvienas krepšininkas turi mokėti apsiginti prieš bet kurį varžovą. Deja, bet Valančiūnas geba gintis tik prieš vidurio puolėjus. Būtent tos pozicijos žaidėjus, kurie sparčiausiai nyksta šiuolaikiniame krepšinyje.

Krepšinio evoliucija pavertė lietuvį dinozauru. Jis turi viską, ko moderniame krepšinyje nenorima matyti. Jis negali mesti iš toli, negali padėti gintis greitajame puolime, negali priimti staigių sprendimų ir, svarbiausia, jis negali gintis prieš žaidimą „du prieš du“.

Treneris gali maskuoti visų trūkumus gynyboje, tačiau vidurio puolėjas turi būti paskutinė linija. Valančiūnas, pasak žurnalisto, pasižymi prastu darbu kojomis. Varžovai stengiasi ištraukti lietuvį iš baudos aikštelės. Valančiūno ir DeMaro DeRozano pavardės visada yra pirmos, analizuojant prastą „Raptors“ gynybą.
Galbūt viskas būtų kitaip, jeigu Valančiūnas savo prastą gynybą kompensuotų geru žaidimu puolime, tačiau taip nėra.

Valančiūnas yra naudingas kovoje dėl atšokusių kamuolių ir gebėjimo statyti užtvaras. Jonui esant aikštėje – pelnoma 1,16 taško per vieną situaciją. Visgi labai panašūs rodikliai fiksuojami ir vidurio puolėjo pozicijoje žaidžiant Serge'ui Ibakai (1,15) ar Jakobui Poeltlui (1,17).

Tad jeigu gali gauti identiška produktyvumą puolime, taip pagerindamas savo gynybą, tampa aišku, kodėl tokių priemonių imasi treneris Casey.

Toks krepšinio tendencijų pasikeitimas nėra naudingas DeRozanui, kuris nepasižymi stabiliu metimu, tačiau amerikietis ženkliai pagerino kamuolio valdymo techniką. Tą patį galima sakyti ir apie Lowry, kuris prisitaikė ir puikiai atakuoja iš toli. Verta atkreipti dėmesį, kokią pažangą padarė Siakamas, Poeltlas, Fredas VanVleetas, Delonas Wrightas ir Normanas Powellas.

Ką padarė Valančiūnas, kad prisitaikytų prie žaidimo naujovių? Žurnalistas pastebi, kad jis po debiutinio sezono tik sustiprėjo fiziškai. Jis taip pat naudoja savo klaidinantį judesį imituodamas metimą, kuriuo patiki tik didžiausi lengvatikiai. Jis vis dar negali driblinguoti, atlikti perdavimo, metimo ar apsiginti.

Sakoma, kad aukštaūgiams reikia daugiau laiko norint kažko išmokti. Bet ar per šešerius metus kas nors pasikeitė? Pasak Lou, lietuvis išliko toks pat.

„Aš tikiuosi, kad jis supras, jog žaidžiant vien talentu, pasaka gali vieną dieną baigtis. Tikiu, kad Lietuvos rinktinė vieną dieną bus jo komanda, tačiau jis turi labiau atsiduoti krepšiniui“, – pastabų Valančiūnui 2016 metų vasarą turėjo tuometis rinktinės treneris Jonas Kazlauskas.

Nors „Raptors“ ir sudarė solidžią sutartį su Valančiūnų, tačiau Kanados klubas nerodo didelio pasitikėjimo lietuviu. 2016 metų vasarą 9-uoju šaukimu buvo pakviestas Poeltlas ir 27-uoju Siakamas. Tai buvo krepšininkai, kurie sudaro didžiausią konkurenciją Valančiūnui.

Toronto komanda lietuvį ne kartą bandė iškeisti, tačiau niekas nenori gauti produkto už tokią kainą. Taip „Raptors“ komanda buvo priversta pasilikti brangų vidutinioką, kuris yra geriau nei nieko.
Komentarai:
to Anonimas
Sneki pievas. Kazlo Jono kaltinimas ir yra irodymas, kad Kazkas neturejo aplamai daug minciu, kaip sudelioti zaidima. Nesuzaidzia jonas pries 2 -3 zmones, kai jam paduoda nesamoningus balionus, tai gal treneriui reiktu kazka naujo sugalvoti, o ne ta pacia nesamone lauzti ataka po atakos???
2017-11-28
+7
Atsakyti
Anonimas
Visi neakli matom kad id jo nk nebebus po kontrakti psbsigos abejoju kad jsm kad besiulys tokius pinigus ir seip kazlauskui pagarba pasake visai lietuvai kas su juo negera. Jonas yra tinginys nenorintis tobulet.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-11-28
+6
Atsakyti
Georgy Cekovsky
Niekad nežavėjo manęs nei Jono žaidimas, nei pats Jonas kaip žmogus, bet parašyta visiška teisybė.

Jis neturi metimo ir vargiai ar tokiam amžiuj jį galima jau ištobulinti, ištreniruoti.

Jis neturi, neturėjo judesių žaidžiant nugara, bet tai galima ištreniruot kažkiek ir pagerint, bet progreso jokio nemačiau per paskutinius trejus metus. Jis neturi greitų kojų gynyboj, tą irgi sunkiai be pakeisi.

Jis nemoka pasuot, nemato aikštės-šitai galima pagerinti su geru treneriu daug skirant tam laiko(žiūrint video ir bandant tą patį daryt pačiam). Jis nesupranta ir nėra protingas gynyboj(ta prasme vėluoja, užsiima blogą poziciją..) šitą galima pakeist su treneriu pagalba daug žiūrint ir analizuojant savo klaidas.

Kaip asmenybė jis yra labai arogantiškas -bent jau man taip atrodo. Čia gali būti ir pliusas ir minusas. Tai nėra esmė. Taip kad kažkokio potencialo jis turi, bet aš nelabai tikiu, kad jis išsilaikys NBA lygoj ilgai. Anyway, sėkmės jam.
2017-11-28
-4
Atsakyti
Anonimas
Neveltu kazlauskas buvo piktas ant jono neveltu.... jonas padaro visus apie aave blogesnius o negersnius nes jis aikstes nemato ir zaidimas turi but per ji kitaip jis progu gi pats nesikuria. Tai kiti aplink degerduoja nes ziuri tik i jonuka

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-11-28
-8
Atsakyti
Anonimas
Bukim realistai siuolaikinam nba jonas jokioj ekipo netures dideles roles, nzn kas jam yra taip jis stengiasi bet jis toks letas ir ginyboj totalus 0. Drumondas ir cousinsas taip pat yra sunkus bet jie juda normaliai ginyboj. O cousinsas isvis per pora metu lb patobulino metima ir kamuolio varyma. Jonas nzn kodel jis netobuleja. Jei niekas nesikeis jo vaidmuo mazes ir mazes. Lietuvoj rinktinej siemet suzaide bet kas is to du metus pries tai buvo niekas. Ir labai nuspejamas zaidimas lietuvos su juo senovinus letas. Paziurejus i saboni jis zaudzia kaip ir centru db bet kaip jis juda jo visur pilna ikirtimai prasiverzimai tritaskiai.... jonui siulyciau metus du skirt tibulejimui o ne rinktinej. Be jo lietuvos rinktine pvz su saboniu zaistu net geriau. Pradetu zaist siu dienu kasi

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-11-28
-8
Atsakyti
Nba
Jonui reiketu pakeisti komanda kur jis butu reikalingas.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-11-28
-11
Atsakyti
isDalies
Is dalies sutinku, BET: prie normalesnes komandos atsiskleidzia visai kitaip ir zaidejai. JV zaisti Rapsuose yra ydinga, prie Casey zaisti ydinga. Paziurekit, kai zaidi prie tokiu zaideju kaip Hardenas, CP3, kurie yra fasilitatoriai, net Capela meta po 20 tasku, is ju puse aley oopais. Paziurekit i ka pavirto siemet Deandre Jordan, kai is clippers isejo CP3 - lavonu su milzinisku kontraktu, kuris vos po 6 taskus sumeta, o prie CP3 vien po 6 dejimus idedavo per maca. Raptors realiai pyksta ir iesko kaltu, o prie tokiu grybautoju ir JV blogai atrodo, nes turi jis ir metima, kojos gal kiek ir medines, eina kartais per jega, bet pas Rapsus kamuolys niekad nejuda, tai ner ko noret. o Raps per tiek metu irgi patys irode, kad auksciau pirmo roundo nesoka, kad ir kaip bandytu zaisti. Ir dar uztvirtino su max contractu lowry ilgam, kuriam jau 32 metai. Klouneliai geri Rapsai.
2017-11-28
+19
Atsakyti
Ekspertas
Na krepsinio supratimas pas kai kuriuos is vis ,,nulinis".NBA bek ir mesk,jokiu taktiku,nieko.Zaidimas paremtas greiciu ir jega.Jokiu kovu,nieko idomaus.Nera geriau nieko uz rimtas kovas,kaip pvz Eurolyga.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-11-28
-5
Atsakyti
ManUTD
Rinktine ant Valanciuno zaidzia,ka jis patempia? Gaila,tautietis,bet gerai Kazlauskas yra pasakes,kad jeigu zaisi tik talentu,pasaka gali greit baigtis. Panasu,kad arteja link to,kad ir kaip gaila bebutu. Visad isijungi Nba.com ir seki statsus,norisi,kad siautetu bent panasiai kaip Porzingis,bet jau kiek metu vis 10tsk 10rbn ir keli blykstelejimai sezone.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-11-28
-3
Atsakyti
Kamasolis
Man atrodo, kad per ilgai uzsibuvo raptoriu treneris savo poste. Jeigu protingai isnaudotu Valanciuna, manau jokiu problemu nebutu. Ne visada reikia vaikytis nba madu. Ir lakstyti kaip isprotejusiems. Kiekviena zaideja tinkamai isnaudojus, tikrai pasieksi maksimalu rezultata.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-11-28
+16
Atsakyti
kasioguru
matau vaikigaliai seilejasi cia kasio nesuprasdami ir Jona gina. :) zurnalistas visiskai teisingai parase. vienintelis dalykas, kur ji reiketu patikslint, kad neprisitaike ne tik Jonas, bet visa komanda, nes iso ball paremta kasi irgi jau galima laikyt dinozauru laikotarpiu. siuolaikiniam NBA 1x1 zaidimu komanda gali tempt tik keli top zaidejai, o Raptors tokiu deja neturi. o pagal Jono sugebejimus jis ir gali but tik padejejas, bet ne lyderis. aisku, yra komandu, kur jis tikrai butu labiau isnaudotas ir atrodytu geriau, bet ten jam tiek nemoketu.
2017-11-28
-14
Atsakyti
lol
ar zurnalistai nemto kad jam sita komanda netinka, treneris jona pudo

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-11-28
+16
Atsakyti
Anonimas
Mases jus mases.. Sukust labai sunku? Pas ji su istverme chujovai. Jis kol sviezios kojos arba po traumos gryzes visada neblogai juda, bet tik praeina pora savaiciu ir vel kaip su svininiais batais laksto..

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-11-28
+6
Atsakyti
fbb
zinoma varyti ant jo nereiketu,bet kad jis be charakterio teslius tai faktas,barakuda ji apsuko aplink pirsta,pats gyvenime nieko pries niekam nesake,ka liepia ta daro ,toks pastumdelis ir tiek ,deja ir jo tie amzini vaikiski juokeliai daznai ne laiku ir nevietoj
2017-11-28
+9
Atsakyti
Kevin192
Niekas jam netrukdo numest tos mases dabar.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-11-28
-2
Atsakyti
Anonimas
Ir tie kas ant JV stumt nori, tai pagalvokit patys 20m vaikis atvaro i NBA, sako jeigu nori but starte ir uzdirbt dideles bapkes turi uzsipumpuot mes profesionalai! Kalciausia del sitos situacijos tai LT federacija, kuri turejo priziuret JV!!! LT federacija lietuvos talentams nepadeda o i ratus pagalius kaisioja. Kodel Sabonis nesidomejo kaip JV treniruojasi? Apie tai kad tapo medis prakalbo tik LT stovykloj.
2017-11-27
-6
Atsakyti
Anonimas
geras zurnalistas su 2k followeriu :-D
2017-11-27
+4
Atsakyti
Anonimas
Nu bet rimtai kas negerai tiems raptoriams. Normalus atejo ir jam liepe uzsiaugint mases. Dabar patys purva pila ant jo nes niekas ant posto dabar nebeina. Butu geras treneris tai moketu ji isnaudot puolime net ir siais laikais tai imanoma. Bet ne geriau paverks ir pastums ant JV nors patys kalti

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-11-27
+11
Atsakyti
delete
craptorsu mieste ne tik treneris mazai ka supranta, bet ir zurnalistas.

nesu jv fanas, bet ledo ritulio salies dalbajobai turi pripazinti, kad kasej mazai ka supranta.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-11-27
-14
Atsakyti
....
JV yra nei sis nei tas siuolaikiniam NBA. Nera jis atletiskas, greitas ir ger osudejimo kad deliotu per galvas, blokuotu metimus ar rinktu po 15reb kaip kokie Drummond ar Howard. Taip pat jis nera metikas, neturi klaidinanciu judesiu daug, nugara gali tik kabliu mest ar atlikt perdavima, ne kaip kokie Gasol ar Vucic. Turi truputi to truputi ano bet taip ir yra per viduri nei vienas nei kitas.
2017-11-27
+7
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.