Nuotr.:

Gruodžio 27-30 dienomis Kaune vyko didžiausias šalyje tarptautinis vaikų krepšinio turnyras „Xiaomi Christmas Cup 2017“ Kauno rajono mero taurei laimėti. Jame dalyvavo net 38 vaikų krepšinio komandos, o 29 iš jų buvo iš užsienio.

KM „Tornado“ organizuojamame vaikų krepšinio turnyre buvo sudarytos keturios amžiaus grupės – 2001 m., 2004 m., 2006 m., ir 2007 m. gimę berniukai. Mokyklos direktorius Dainius Čiuprinskas pasidalino mintimis apie turnyro naudą vaikams, jo istoriją ir organizavimo peripetijas. 

„Viskas prasidėjo maždaug prieš 12-13 metų, nuo Velykinio „Kaunas cup“ turnyro, tuo metu dalyvavo galbūt penkios komandos iš užsienio. Pats kalėdinis turnyras startavo vėliau, prieš dešimt metų, buvo tik trys amžiaus grupės, dalyvių komandų taip pat daug mažiau, o pačią turnyro datą diktuoja elementari priežastis – Kalėdinis laikotarpis, kai vaikai atostogauja ir gali dalyvauti kelių dienų turnyre bei atvykti iš kitos šalies“, – sakė direktorius.

Turnyras per eilę metų plėtėsi ir į Kauną traukdavo vis daugiau komandų iš užsienio. Pasak „Tornado“ KM direktoriaus apie paties vaikų krepšinio lygio kilimą kalbėti nebūtų teisinga, mat jo kreivė nėra pastovi, bet jis pastebi, jog komandų iš užsienio požiūris į šį turnyrą tikrai pasikeitė. 

„Negalima vertinti paties vaikų žaidimo lygio, nes ta kreivė kiekvienais metais būna vis kitokia. Kartais viena amžiaus grupė atrodo stipresnė, kitais metais kita, čia dar tik su krepšiniu susipažįstantys vaikai. Aiškiau matosi komandų, atvažiuojančių iš užsienio, požiūrio į šį turnyrą ir pasiruošimo lygio raida. Tos pačios Slovėnijos krepšinio mokyklos dar prieš ketverius metus atsiųsdavo nestipriausios sudėties komandas, bet pamatę, kokio lygio tai turnyras ir kokią kartelę užkelia Lietuvos krepšinio mokyklos, jie stengiasi pasistiprinti, pasiskolinti gabių vaikų į savo komandas ir tikrai labai rimtai žiūri į šį turnyrą, –   apie svečių iš užsienio požiūrį į „Tornado“ KM organizuojamą turnyrą pasakojo Čiuprinskas. – Visos užsienio komandos į Lietuvą važiuoja kaip į labai aukšto lygio turnyrą ir nori atrodyti kuo rimčiau. Kad ir kaip bebūtų, labai mažai atvejų, kai kažkurioje amžiaus grupėje pirmą vietą būtų laimėjusi komanda ne iš Lietuvos krepšinio mokyklos.“

„Tornado“ KM Kalėdiniame vaikų krepšinio turnyre dalyvavo vienuolikos šalių atstovai – ukrainiečiai, lenkai, slovėnai, vokiečiai, čekai, latviai, estai, baltarusiai, rusai, danai ir lietuviai. Direktoriaus teigimu, nauda vaikams yra įvairiapusė – nuo pažinties su kitokiu krepšinio stiliumi iki kitokių kultūrų pažinimo.

„Kai tu žaidi prieš kitos šalies komandą, gali susipažinti su kitokiu krepšiniu, su kitokia kultūra ar mentalitetu. Vaikai išeina iš sau įprastos aplinkos ar rungtynių sąlygų ir tai jiems palieka tikrai didelį įspūdį. Žinoma, stengiamės, kad jų bendravimas neapsiribotų tik rungtynėmis, jie turi galimybę bendrauti laisvu laiku salėse, žavu, kad jų netrikdo jokie kalbos barjerai, – apie naudą vaikams pasakojo Čiuprinskas. – Kai kurios KM „Tornado“ auklėtinių šeimos priima ir apgyvendina pas save svečius, tad vaikai įgauna dar daugiau įspūdžių ir plečia savo akiratį. Turnyras nėra vien krepšinis, čia vaikai mokosi vieni iš kitų.“

Be abejonės, tokio masto turnyrą suorganizuoti yra nemažas iššūkis. Per keturias dienas žaidžiama beveik šimtas rungtynių, o Kauno ir Kauno rajono salėse varžosi beveik penki šimtai jaunųjų sportininkų. Čiuprinskas, kuris yra vienas iš organizatorių, pastebi, kad svarbu mokytis iš savo klaidų ir viską organizuoti taip, kaip pats norėtum rasti nuvažiavęs kitur. 

„Pats organizavimas prasideda vos vienam turnyrui pasibaigus. Jau pradedi dėlioti planus, apgalvoji, kas buvo negerai ir ruošiesi kitiems metams. Aktyvioji dalis veikiausiai prasideda rugsėjo mėnesį, kai galutinai žinome dalyvausiančias komandas, formuojame amžiaus grupes ir stengiamės atitikti visų lūkesčius. Tikrai nėra lengva suorganizuoti beveik penkiems šimtams žmonių maitinimą, transportą, gyvenamąją vietą, varžybų sales, teisėjus ir užtikrinti, kad viskas vyks sklandžiai, – apie turnyro organizavimo rūpesčius pasakojo „Tornado“ KM direktorius. – Per keturias dienas vyksta devyniasdešimt penkios rungtynės, tad krūvis tikrai didelis. Žinoma, būna visko, bet mokomės iš savo klaidų ir tikrai sulaukiame daug pagiriamųjų žodžių.“

Kad ir kaip sėkmingai turnyras atrodo dabartinėje stadijoje, organizatoriai sustoti nežada. Nors plėsti tam tikrų aspektų neleidžia Kauno miesto ir Kauno rajono infrastruktūrinės savybės, bet galimą pažangą jie mato kitur.

„Tobulumui ribų nėra ir augti galima visur, bet esminė problema turnyro plėtimuisi kol kas yra pati miesto sporto infrastruktūra, kuri, žinoma, gerėja, bet yra nepakankama. Kauno rajonas turi daug puikių sporto salių ir suteikia vaikams geras sąlygas sportuoti, bet trūksta multifunkcinių centrų, kuriuose būtų bent kelios sporto salės, kas leistų kviestis daugiau komandų. Netgi apgyvendinimas būtų problema, nes kol kas čia nėra pakankamai ekonominės klasės viešbučių, kuriuose galėtų apsistoti dar daugiau turnyro dalyvių, – turnyro plėtros problemas vardino Čiuprinskas. – Jau šiais metais negalėjome leisti dalyvauti visoms norinčioms komandoms, nes vietų skaičius yra ribotas. Lieka gerinti patį organizacinį pasiruošimą, kadangi kaip ir sakiau, tobulumui ribų nėra. Tikslas yra plėsti ne kiekybę, o kokybę, kelti turnyro lygį, galbūt, pasikviesti komandų iš tokių krepšinio šalių kaip Ispanija, Prancūzija ar Serbija.“

Šiais metais „Xiaomi Christmas Cup“ krepšinio turnyre visose amžiaus grupėse čempionais tapo Lietuvos krepšininkai. Jauniausiųjų, 2007 m. amžiaus grupėje nugalėtojų titulą iškovojo Kauno KM „Perkūnas“ ekipa, sidabras atiteko Tornado KM – „FSA“, o bronza – Marijampolės ŽSM sportininkams. 2006 m. amžiaus grupėje, nesustabdomi buvo Sostinės KM berniukai. Antrąja vieta džiaugėsi svečiai iš Slovėnijos – Krvavec komanda, o bronzos medaliais buvo apdovanoti Tornado KM – „1000 linijų“ komanda. 2004 m. amžiaus grupėje čempionų titulas atiteko V. Knašiaus KM krepšininkams, sidabro medaliais tenkinosi Tornado KM – „Envija“, o bronzos – Minsko Tsmoki ekipa. Vyriausiųjų, 2001 m. amžiaus grupėje aukso medaliais pasipuošė Kauno KM „Aisčiai“ krepšininkai. Vicečempionų titulas liko slovėnų Krvavec ekipai, o trečiosios vietos apdovanojimą atsiėmė čekai – Sokol Sršni ekipa. 

„Tornado“ KM dėkoja ypatingai dėkoja Kauno rajono savivaldybei, Xiaomi Lietuva, UAB „New Nordic“,  Kanes, UAB „Diremta“ už įsteigtus prizus. Taip pat „Tornado“ KM bendruomenei ir kolektyvu už pagalbą viso turnyro metu.

Komentarai:
Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.