Nuotr.: D.Lukšta
Nuotr. D.Lukšta

Šią savaitę „Lietuvos ryto“ klubas pratęsė sutartį su 17-mečiu puolėju Deividu Sirvydžiu. Sostinės ekipos viceprezidentas Linas Kleiza tikina, jog šis žingsnis – vienas pirmųjų, kreipiant vis didesnį dėmesį į jaunimo ugdymo programą bei siekiant ateityje suburti lietuvių pagrindu suburtą Vilniaus komandą. 

„Dabar galime jauniesiems žaidėjams pasiūlyti tokias sąlygas, kaip ir visi stipriausi Europos klubai. Jie mums yra labai svarbūs – dėl krepšinio taisyklių, dėl fanų ir dėl įsitikinimo, kad mūsų šalies komandos pagrindą turi sudaryti lietuviai“, – teigė Kleiza.

Oficiali sostinės komandos svetainė „bcvilnius.lt“ pasikalbėjo su vienu iš klubo vadovų apie jaunimo piramidę, Eurolygos turnyrą, pasikeitusį ekipos požiūrį ir šeštadienį laukiančias svarbias „Betsafe–LKL“ rungtynes prieš Panevėžio „Lietkabelį“.

– Šią savaitę buvo pratęsta sutartis su jaunuoju Deividu Sirvydžiu. Kaip svarbu tokius žaidėjus išlaikyti Vilniuje?
– Tai labai svarbu. Jis yra užaugęs mūsų krepšinio piramidėje, tačiau tai nebuvo lemiamas faktorius. Visų pirma, mūsų krepšinio komandai norint būti, tuo kuo norime ir siekti pergalių, būtinai reikia labai stiprių lietuvių.

Mes norime juos patys užsiauginti, ką ir darome. Deividas yra viena iš ateities vilčių, aišku, jis dar yra jaunas ir puolėjui reikia įdėti daug darbo. Tačiau Sirvydis gali tapti išskirtiniu žaidėju.

– Penktadienį prasidėjo Eurolygos jaunimo turnyras. Kokie tikslai iškelti komandai, ar ji privalo patekti į pagrindinį turnyrą?
– Tikslai yra aukščiausi, kaip ir visada. Kai eini žaisti, visada turi būti vienas tikslas – siekti pergalės. Tai mes bandome įskiepyti kiekvienai komandai. Nesvarbu, kad jie žaidžia prieš vyrus, tačiau – laimėti.

– Kokia yra tokių turnyrų svarba jauniems žaidėjams?
– Pats svarbiausias dalykas – susitikti su bendraamžiais iš kitų šalių ir pasitikrinti savo lygį. Mes jiems leidžiame žaisti ir su vyrais, o talentingi krepšininkai turi pamatyti, kur jiems dar reikia tobulėti. Tai – labai gera motyvacija. 

– Kokie žaidėjai be Sirvydžio jums dar palieka įspūdį ir dėl jų verta sekti turnyro kovas?
– Mes sekame visus savo žaidėjus ir ne tik. Kaip ir kiekvienas klubas norime turėti geriausius atitinkamų metų krepšininkus. Mes atsiliekame, jei pažvelgtume į vyresnius talentus, nes ta piramidė nebuvo vystoma. Tai susiję su buvusiu klubo požiūriu, tačiau dabar turime puikų šansą pasikviesti jaunesnius žaidėjus. Dauguma jų – vilniečiai ir yra gera galimybė tai išnaudoti.

– Kaip vertinate prabėgusį pirmąjį pusmetį jaunimo ekipoje? Kaip sekasi įgyvendinti išsikeltus tikslus? 
– Čia yra labai nuoseklus ir didelis darbas. Reikia pakeisti daugumos požiūrį iš šalies. Pasirašome kontraktus su naujais žaidėjais, tačiau turime juos ir kitus žmones įtikinti, kad piramidė veikia ir kad kitas šuolis bus tiesiai į vyrų komandą. 

Turime atstatyti visų pasitikėjimą – tiek vaikų, tiek ir tėvų. Dabar galime pasiūlyti tokias sąlygas, kaip ir visi stipriausi Europos klubai. Jie mums yra labai svarbūs – dėl krepšinio taisyklių, dėl fanų ir dėl įsitikinimo, kad mūsų šalies komandos pagrindą turi sudaryti lietuviai. Mes jiems galime suteikti žymiai unikalesnius šansus, nes turime daugiau noro ir motyvacijos juos tempti ir suteikti žaidimo laiko, kad talentai greičiau tobulėtų. 

Kiek yra jaunų krepšininkų, kurie žaidžia Stambulo „Fenerbahce“ ar „Barcelona“ ar Ispanijos klubuose? Matome, kad jie nerungtyniauja. Jie pasirodo aikštėje sugrįžę iš Ispanijos į Lietuvą, nes ten yra didžiulė konkurencija.

Lietuviai nesulaukia tiek šansų, kiek yra pas mus. Nesivežame žaidėjų iš viso pasaulio ir neturime tokio biudžeto, kokiu gali pasigirti Eurolygoje rungtyniaujančios komandos. Stiprūs užsienio klubai negali laukti ir jiems žaidėjų reikia iš karto.

Turkai perka žaidėjus. Jų tikslai – privilioti kiek įmanoma daugiau jaunimo iš įvairių šalių ir žiūrėti, kas iš jų išaugs. Ar tai normalu? 

Šiais laikais mes jiems galime prilygti ir finansinėmis sąlygomis. Manau, kad tik laiko klausimas, kada viskas vėl atsistos į savo vietas. „Lietuvos ryto“ jaunimo programa yra labai stipri ir ji tik stiprės. Manau, kad ateityje prie jos norės prisijungti nemažai talentų. Kitas etapas – vyrų komanda. Matėme, kaip žaidė Sirvydis, ir jis rungtyniaus toliau.

Komentarai:
kleiza
galėjo eit žaist dar, o ne trintis po laikraščius
2018-01-21
-1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.