Nuotr.: AP – Scanpix
Nuotr. AP – Scanpix

Prieš beveik dešimtmetį sportbačius ant vinies pakabinęs antrasis 1999-ųjų metų Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) naujokų biržos šaukimas Steve’as Francisas atsivėrė viešai apie tamsiąją savosios karjeros pusę.

Į paauglystės laikus nusikėlęs 41-erių amerikietis prisiminė, jog dar būnant aštuoniolikos jis gimtojoje Takomoje pardavinėjo narkotikus, o po ketverių metų išgirdo savo pavardę naujokų biržoje ir rungtyniavo kartu su NBA legenda Hakeemu Olajuwonu.

„Ketverius metus prieš man sėdint viename lėktuve su Hakeemu, su kuriuo vykome pirkti iš kašmyro pagamintų kostiumų, ir ketverius metus prieš man besikaunant su Gary Paytonu, aš pardavinėjau narkotikus už kiniečių kvartalo. Mano mama mirė, tėvui buvo paskirta federalinė laisvės atėmimo bausmė. Mūsų apartamentuose gyveno apie 18 žmonių, o aš buvau išmestas iš mokyklos. Jokių stipendijų, neturėjau net pagrindinių pradmenų diplomo, neturėjau nieko.

Kokainas suniokojo visą mūsų bendruomenę. Taip buvo tarsi maras, žmogau. Tą mačiau savo akimis, tuo gyvenau. Ir pats jį pardavinėjau“, – atvirame laiške rašė Francisas.

Apie nelegalią veiklą užsiminęs buvęs krepšininkas pateikė ir šokiruojančių šios istorijos detalių – jis narkotikais verstis pradėjo būdamas vos dešimties. 

„Viskas buvo pakankamai lengva, – teigė Francisas. – Laukdavau šalia kiniečių susibūrimo vietos ir sėdėdavau ant šaligatvio bortelio prie pat taksofono. Viskas atrodė labai nekaltai, o kada tik telefonas suskambėdavo, aš atsakydavau į skambutį. Žmonės visada ieškojo, kur gauti narkotikų, merginų ir bet ko kito. Jiems pasakydavau, kur jie gali rasti prekiautojus, ir taip viskas vykdavo tiek dieną, tiek naktį. Po 50 dilerių buvo ant kiekvieno kampo, o mažasis Steve’as stovėjo šalia taksofono.“

Tuo pačiu Francisas visuomet išlaikė ryšį ir su krepšiniu, tačiau ne taip pat, kaip kiti bendraamžiai. Jis epizodiškai žaidė vidurinėje mokykloje, o paskui rungtyniavo mėgėjų lygoje, ko pakako, jog Teksaso koledžas jį pastebėtų. Vėliau gynėjas persikėlė į Marylando universitetą, kuriame patraukė NBA skautų dėmesį ir 1999 metais tuomet Vankuveryje apsistojusios „Grizzlies“ buvo pasirinktas antruoju šaukimu.

Joje Francisas pareiškė nenorintis žaisti, motyvuodamas atstumu nuo namų Marylande, slegiančiais mokesčiais ir Dievo valia.

Galiausiai atletas buvo iškeistas į Hjustono „Rockets“. Teksaso klube žibėjęs Francisas laimėjo metų naujoko titulą, o paskui buvo išrinktas ir į „Visų žvaigždžių“ rungtynes. Trečiojo sezono metu jis rinko net po 21,6 taško, atkovojo po 7 kamuolius ir atliko 6,4 rezultatyviais bei jam buvo piešiama dominuojančio NBA žaidėjo ateitis, apipinta titulais. 

Visgi tai realybe nevirto. Į mainų karuselę įsuktas Francisas 2004 metais Tracy McGrady mainų metu buvo išsiųstas į Orlando „Magic“, pastaroji 2006 metais jį perleido Niujorko „Knicks“, o ši atakų organizatoriumi atsikratė po pusantrų metų iškeitusį į Portlando „Trail Blazers“, iš kurios gavo Zachą Randolphą. Galiausiai Francisas 2007-2008 metų sezone sugrįžo į „Rockets“, bet joje sužaidęs 10 rungtynių pasitraukė iš krepšinio. 

Ankstyvosios karjeros metu visus žavėjęs sportininkas tuo pačiu dingo iš viešumos, o jo tolimesnį gyvenimą pradėjo lydėti kalbos apie nuklydimus.

„Buvo juodų dienų, nėra jokių abejonių. Ir žinau, kad žmonės klausinėdavo „Kas po velnių nutiko Steve’ui?“ Tačiau sunkiausia buvo skaityti internete rašomas nesąmones, jog neva aš pradėjau vartoti kokainą. Pagalvojus, jog mano močiutė arba vaikai skaito visa tai, man plyšo širdis. Įsidėmėkite, aš pardavinėjau kokainą vaikystėje ir prisiimu už tai atsakomybę, tačiau niekada jo nevartojau. 

Kas visgi nutiko Steve’ui? Aš smarkiai gerdavau, štai kas buvo. Ir taip, tai gali būti taip pat blogai. Per keletą metų dingau iš krepšinio, praradau savąjį identitetą ir savo patėvį, kuris nusprendė pats pasitraukti iš gyvenimo“, – jautriai prakalbo Francisas. 

Praėjusių metų balandį jis buvo pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo vairavimu išgėrus, skirta bauda bei teismo nuožiūra laikas reabilitacijos centre. Nepaisant visko, Francisas bando į gyvenimą žiūrėti pozityviai ir pripažįsta besididžiuojantis savimi: „Tai – kažkas beprotiško, jog kadaise man teko žaisti NBA. Ir tuo pačiu tai – vienintelis dalykas, kurį norėčiau, jog žmonės prisimintų“.

Komentarai:
Pasiklydę vertime
Versdami tekstus, bent jau išlaikykite faktus.
2018-03-09
-2
Atsakyti
..
skraide gerai kadaise
2018-03-09
+2
Atsakyti
Žalgiris irgi turėjo savo komandoje narkotikų baroną

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-03-09
+7
Atsakyti
Anonimas
primena aarona white
2018-03-09
+2
Atsakyti
heh
pazaide mokykloje, megejiskai, universitete ir NBA pirmame sezone rinko po 18 tasku!! Neitiketina, kaip prie tokiu aplinkybiu zmogus gali taip buti gerai pasirenges zaisti krepsini.
2018-03-09
+1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.