Nuotr.:

„Žalgiris“ šiandien namie žais rungtynes, kokių Kaune nebuvo beveik du dešimtmečius. Eurolygos ketvirtfinalio serija atvyksta į Nemuno salą, o kartu su ja – ir daugybė tokias dvikovas lydinčių istorijų.

Nepasitenkinimas dėl teisėjų, trenerių žodžių mūšiai, žais ar nežais traumuoti „Olympiakos“ krepšininkai, ar iššaus pritilę „Žalgirio“ ginklai, varžovai geresni su Vassiliu Spanouliu ar be jo – tai tik dalis temų, kurios šiomis dienomis skamba „Žalgirio“ sirgalių diskusijose.

Beveik dviejų dešimtmečių istoriją menantis ilgametis „Žalgirio“ sirgalius Giedrius Šlikas pasakytų, kad tai – nieko naujo. Ne mažiau intrigų buvo ir 1999 metų atkrintamosiose.

Milžinišką įvairių rungtynių įrašų kolekciją surinkęs Šlikas savo kompiuteryje atsuka tuomečių televizijų žinių laidas, kuriose „Žalgirio“ vardas skambėjo kriminalų skiltyje. Kas nutiko?

Tada žalgiriečiai Eurolygos antrąjį etapą baigė būdami pirmoje E grupės vietoje ir aštuntfinalio seriją pradėjo dvikova su Stambulo „Ulker“. Aštuntfinalio ir ketvirtfinalio serijose buvo kovojama iki dviejų laimėjimų, o „Žalgiriui“ priklausė namų aikštės pranašumas, todėl savoje aikštėje jie ir pradėjo atkrintamųjų kovas.

Nors kauniečiai tada lengvai laimėjo pirmąjį mūšį (76:62), daugiausia dėmesio sulaukęs veiksmas įvyko greta aikštės. Mačo metų E tribūnoje buvo iškelta kurdų vėliava, kurią tuoj pat pareikalavo nuleisti mačą stebėję Turkijos ambasados darbuotojai.

Kad reikalavimas būtų įvykdytas, į tribūną buvo nusiųstos policijos pajėgos. Pareigūnai vėliavą išplėšė iš ją laikiusių sirgalių rankų ir sulaikė tris žmones, kuriuos pristatė į komisariatą. Sirgalius bandyta apkaltinti administraciniu teisės pažeidimu, tačiau kaltinimai teisme subliuško – įstatymai nedraudžia mojuoti neegzistuojančių valstybių vėliava.

Šį sezoną metami dvitaškiai

54%
22,3
Pataiko: 22,3
Taiklumas: 53,8%
Vieta lygoje: 3
Geriausias pasiekimas: 29
Blogiausias pasiekimas: 16
Daugiausia pataiko: Paulius Jankūnas

„Pasisekė, kad bylą nagrinėjo teisėjas Algirdas Jaliniauskas, kuris pats tą vakarą buvo sporto halėje ir žiūrėjo rungtynes, – šypsosi dviejų dešimtmečių istoriją prisimenantis Šlikas. – Buvo nustatyta, kad policininkų parodymai neatitinka realybės – esą jie girdėjo įžeidžiančias kalbas, nors ten buvo taip triukšminga, kad negirdėjai šalia stovinčio žmogaus.“

Neegzistuojančios valstybės vėliavos iškėlimas tada paskatino kalbas apie žodžio laisvę. Pareigūnai iš to irgi greitai pasimokė – kai po kelių savaičių kurdų vėliava buvo iškelta Vilniaus oro uoste, „Žalgiriui“ grįžus iš Stambulo, niekas jos nebeatiminėjo.

„Ulker“ buvo įveiktas ir antrosiose aštuntfinalio rungtynėse, o ketvirtfinalyje „Žalgirio“ laukė dar vienas turkiškas testas – Stambulo „Efes Pilsen“ klubas. Prieš rungtynes bijoję galimo teisėjų šališkumo, „Žalgirio“ sirgaliai ir krepšininkai turėjo progą tuo įsitikinti, kai buvo užfiksuotas bene komiškiausias švilpukas sporto halės istorijoje.

Antroje mačo dalyje Tyusui Edney skubant į greitą ataką, šalia buvęs teisėjas sušvilpė ir iškėlė ranką.

„Edney skuba į priekį čia pat priversdamas, atrodo, ketvirtą kartą prasižengti Petarą Naumoski“, – pasakė dvikovą komentavęs Linas Kunigėlis.

Netrukus jis ir kiti sporto halėje mačą stebėję žmonės negalėjo patikėti – teisėjai nieko neužfiksavo. Švilpukas nuskambėjo, mačas sustabdytas, bet nieko neužfiksuota.

„Nusprendė, kad nieko neatsitiko“, – pakomentavo Kunigėlis.

Tuometis „Žalgirio“ strategas Jonas Kazlauskas šį epizodą palydėjo riebiu keiksmažodžiu.

Visgi „Žalgiris“ tada triumfavo 69:68, o atsikvėpė tik paskutinėmis sekundėmis, kai turkų mestas metimas tikslo nepasiekė.

„Pirmas ištraukėme, bet galvojome, kad kitas tai tikrai gausime, – tuometes nuotaikas prisiminė Šlikas. – O antras Turkijoje „Žalgiris“ sužaidė nerealiai. Bėgo kaip pro stovinčius. Čia turbūt buvo vienos geriausių rungtynių „Žalgirio“ istorijoje.“

Nepaisant triukšmingos atmosferos Stambule, kauniečiai laimėjo 84:70 ir žengė į finalo ketvertą. Visa kita – istorija.

Giedrius Šlikas
Giedrius Šlikas
Nuotr. BasketNews.lt

Tokią įvykių eigą Šlikas tada nuspėjo dar prieš atkrintamąsias. Jis turi tuometės laidos „Euroliga“ įrašą, kurioje įamžintas jo tikslus spėjimas apie „Žalgirio“ žygį.

„Pateksime į finalo ketvertą, – prieš atkrintamųjų startą tada į kamerą rėžė ilgametis „Žalgirio“ sirgalius. – „Ulker“ aš nebeskaičiuoju, juos nugalėsime. Namuose žaisime pirmas su „Efes Pilsen“, laimėsime, ten gausime, čia grįšime ir laimėsime.“

Tuomet jis klydo tik dėl vienų rungtynių, tačiau tai nemažina jo pasididžiavimo įžvalgumu.

Koks būtų šio „Žalgirio“ sirgaliaus spėjimas prieš likusias šio sezono kovas?

„Visi bus nepatenkinti, – juokdamasis atsakė 40-metis vyras. – Kaip fanas tikiuosi, kad 3-1, bet, jeigu reiktų statyti savo milijoną, sakyčiau, kad 2-3. Po antrų rungtynių išsigandome, kad gali neduoti (laimėti), užlauš. Jeigu bus 2-2, ten tikrai nelaimėsime.“

Kaip bepasibaigtų serija, galite būti tikri, kad Šlikas įsirašys visas jos rungtynes ir pridės į nesuskaičiuojamų valandų archyvą. Jame – ne tik „Žalgirio“, bet ir kitų Lietuvos komandų dvikovos, įsiminti momentai, netgi istorinės reklamos su krepšininkais ar įdomesni interviu.

Norinčius prisidėti prie istorinės medžiagos archyvavimo arba susidomėjusius rungtynių įrašais, Šlikas siūlo susisiekti su juo per „Facebook“ profilį.

Komentarai:
Apart Žalgirio jis gyvenimą turi

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-04-24
Atsakyti
Sutapo su mano spėjimu - 2:3. Gaila, žinoma...
2018-04-24
Atsakyti
lkl
netgi l.rytas tada reme zalgiri,matosi is logotipu baudos aikstelej.
2018-04-24
-7
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.