Nuotr.: Fotodiena.lt/R.Dačkus
Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus

Jei kas nors jūsų paklaustų, kuris lietuvis yra daugiausiai kartų dalyvavęs Eurolygos finalo ketverte, ar greitai rastumėte atsakymą? Tai – ne tituluočiausias mūsų šalies krepšininkas šiame turnyre Šarūnas Jasikevičius ir ne šalies krepšinio legenda Arvydas Sabonis. Tai net ne krepšininkas ar treneris.

Be abejonės garsiausias visų laikų Lietuvos arbitras Romualdas Brazauskas į Eurolygos finalus su švilpuku lagamine vyko net 12 kartų, iš kurių krepšinio teisėjas septynis kartus darbavosi finale.

Brazauskas Eurolygoje švilpė ir tuomet, kai čempionai paaiškėdavo finalo serijose, ir tuomet, kai prestižinio trofėjaus likimas spręsdavosi finalo ketverto varžybose, kaip yra iki šiol.

„Kaip ir treneriams ar žaidėjams, arbitrui Eurolygos finalo ketvertas yra aukščiausias klubinės karjeros taškas, – dabar tinklalapiui „BasketNews.lt“ pasakojo Brazauskas. – Jei žaidėjai ir treneriai akcentuoja kiekvieno epizodo svarbą, tai lygiai tas pats galioja ir arbitrams.“

Pavyzdžiui, nuo 2002-ųjų metų, kai vėl buvo atkurtas finalo ketverto formatas, iki 2010-ųjų Brazauskas teisėjavo septyniuose miestuose, kur sprendėsi naujieji Eurolygos titulo savininkai.

Nuotr. Fotodiena/R.Dačkus

Tiesa, jo karjera, kaip sako pats Brazauskas, aukščiausiame Europos klubinio krepšinio taške prasidėjo dar anksčiau – 1995 metais.

Tąkart Brazauskas teisėjavo pusfinalyje, o taip jau likimas sudėliojo, kad tame pačiame finalo ketverte Eurolygos titulą į viršų kėlė Madrido „Real“ garbę gynęs Sabonis. Beje, pirmąjį ir vienintelį savo Eurolygos titulą iškovojęs Sabas tąkart tapo ir naudingiausiu finalo ketverto žaidėju. Dabar buvęs arbitras šį laiką Ispanijos mieste Saragosoje laiko vienu įsimintiniausių per visą karjerą.

Tiesa, Brazauskas taip pat vieno interviu metu visai neseniai buvo prisiminęs, jog labiausiai jam karjeroje įstrigo Michaelui Jordanui sušvilpti žingsniai. Dabar bendraudamas su tinklalapiu „BasketNews.lt“ Brazauskas atskleidė, kad atmintyje liko analogiškas taisyklių pažeidimo fiksavimas ir kitai krepšinio legendai.

Dar ir dabar lietuvis arbitras prisimena, kad tai buvo 1994-ųjų Eurolygos rungtynės Liublianoje, kur vietos ekipa kovėsi su Sabonio atstovautu „Real“ klubu.

Rungtynėms tąkart vadovavęs Brazauskas nesudvejojo fiksuodamas žingsnių taisyklės pažeidimą, kuris buvo skirtas būtent Saboniui. Dabar prisimindamas šią situaciją Brazauskas juokiasi, jog su minėtu epizodo vertinimu Sabas nesutinka iki šiol.

„Taip, atsiranda tokių, kurie kartas nuo karto kažką man patys primena. Tarp jų ir Sabonis, kuris mėgsta pabrėžti, kad dar būdamas jaunas teisėjas sušvilpiau jam žingsnius. Sabas vis primena, kad tokia darbinė praeitis iš tikrųjų egzistuoja. Ir jis tai daro iki šiol vos mums susitikus. Žmogus turi gerą atmintį“, – bendraudamas su tinklalapiu „BasketNews.lt“ prisiminęs juokėsi Brazauskas.

Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus

57-erių buvęs arbitras prisimindamas savo teisėjautas finalo ketverto kovas dar nepamiršo lietuvių, kuriems lemiamose Eurolygos kovose tekdavo teisėjauti.

2004-aisiais finalo ketverte Tel Avive Sienos „Montepaschi“ garbę gynė Mindaugas Žukauskas, o auksiniais vėliau tapusius „Maccabi“ marškinėlius vilkėjo Jasikevičius. Kitais metais Maskvoje – lietuviškasis finalas tarp Jasikevičiaus ir Arvydo Macijausko komandų. 2009-aisiais Brazauskas teisėjavo finale, kuriame susitiko Jasikevičiaus atstovaujama Atėnų „Panathinaikos“ ir Ramūno Šiškausko atstovaujama Maskvos CSKA.

Visgi paklaustas, kuo finalai su lietuviškais akcentais jam atrodydavo išskirtiniai, Brazauskas nesutrikęs atsakymą pateikė greitai.

„Niekuo, – nukirto buvęs teisėjas. – Lietuvių Eurolygos finalo ketvertuose dažniausiai ir taip būna, todėl man atmintyje neišsiskyrė ne tik Šaro ir Macijausko kova, bet ir kiti atvejai. Aišku, malonu, kai tiems žaidėjams sekasi, malonu sutikti tautiečius tokiame lygyje. 2004 metais Šarūnas su „Maccabi“ laimėjo Eurolygą.

Kita vertus, teisėjavau ir pusfinalyje 2008 metais, kurį laimėjęs Šiškauskas su CSKA finale vėliau taip pat tapo čempionais. Buvo ir finalas su Lino Kleizos „Olympiakos“. Taip, yra malonus pojūtis, kad tokio lygio kovose yra mūsų šalį reprezentuojančių krepšininkų, bet nieko daugiau.“

Tiesa, jei su Saboniu dėl epizodo Brazauskas iki šiol pasijuokia, tai vienos rungtynės su kitu lietuviu šiltų prisiminimų vilniečiui nekelia.

2009-2010 metais Pirėjo „Olympiakos“ klubui atstovavęs Linas Kleiza su graikais prasimušė iki Paryžiuje vykusio Eurolygos finalo, kuriame Pirėjo klubui iššūkį metė „Barcelona“. Toms rungtynėms vadovavo būtent Brazauskas.

Brazauską su Kleiza sieja ne itin smagi patirtis Eurolygos finalo rungtynėse
Brazauską su Kleiza sieja ne itin smagi patirtis Eurolygos finalo rungtynėse
Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus

Finalas baigėsi įtikinamu katalonų triumfu 86:68. Vis dėlto nepaisant to, kad skirtumas tame mače buvo didelis, tuometinis Pirėjo ekipos puolėjas iš Lietuvos negailėjo karčių replikų mačo arbitrams, o pirmiausiai – tėvynainiui Brazauskui.

„Į eterį šių žodžių negaliu paleisti. Jie nelabai malonūs ausiai. Iki šiol per savo karjerą nebuvau to patyręs. Nenorėjau suvedinėti sąskaitų aikštelėje. Linas dabar yra ryški žvaigždė Europoje, tegu tai lieka jo sąžinei“, – tąkart po Eurolygos finalo duodamas interviu „Lietuvos žinioms“ pasakojo lietuvis teisėjas.

Dabar abiejų šių Lietuvos krepšinio figūrų gyvenimai susidėliojo taip, kad kalbėtis jiems veikiausiai tenka ne taip ir retai. Brazauskas dabar eina „Betsafe–LKL“ generalinio direktoriaus pareigas, o Kleiza yra Vilniaus „Lietuvos ryto“ viceprezidentas.

Nepaisant to, dabar Brazauskas pasakoja, kad privačiuose jų pokalbiuose dulkės nuo šios istorijos taip ir nebuvo nupūstos.

„Po to karto apie tai su Linu niekada taip ir nesu kalbėjęs. Nesvarbu, koks žaidėjas tokiose situacijose figūruoja, arbitras visada yra tas, kuris konfliktus aikštelėje turi spręsti ir nesvarbu, tarp ko jie įvyksta. Tiesą sakant, jūs man šią situaciją priminėte, ją jau buvau spėjęs pamiršti. Kita vertus, malonu, kad tokių dalykų į galvą nesidedu“, – atsikvėpęs teigė Brazauskas.

Kita vertus, buvęs teisėjas didelių skandalų elitiniame Senojo žemyno turnyre per ilgą savo karjerą sugebėjo išvengti. Pavyzdžiui, dabar paprašytas įvardyti bent vieną, gerokai pasukęs galvą to padaryti jis negali.

„Tikrai žinau, kad Lietuvoje nebuvau siejamas su kuria nors komanda ar šališkumu. Europoje taip pat nesu girdėjęs, bent iš kolegų tai tikrai. Apskritai, šiame darbe labiausiai prisimena tai, kas būna blogai, man taip pasitaikydavo retai. Smagiausia prisiminti pirmąjį savo finalo ketvertą Saragosoje 1995 metais. Tada Sabas laimėjo Eurolygą. Įsiminė ir pirmasis finalas 1997-aisiais“, – akimirką pamąstęs atsakė Brazauskas.

Brazauskas teoriją dėl šališkų arbitrų Eurolygoje vadina „nesąmone“
Brazauskas teoriją dėl šališkų arbitrų Eurolygoje vadina „nesąmone“
Nuotr. BasketNews.lt/V.Mikaitis

Pastarasis taip pat atidžiai seka situaciją ir Eurolygoje, o pro akis jam nepraslydo ir šį sezoną turnyre besiklostančios intrigos dėl teisėjų.

Jas nuolat kursto skandalingasis Atėnų „Panathinaikos“ savininkas Dimitris Giannakopoulos, ne vieną arbitrą kaltinęs šališkumu. Ne mažiau nei pats krepšinis teisėjų darbas buvo aptarinėjamas ir „Žalgiriui“ sėkmingoje ketvirtfinalio serijoje su „Olympiakos“.

Paprastai arbitrai savo kolegų darbą vertina neutraliai, tačiau teisėjo švilpuką prieš aštuonerius metus pakabinęs Brazauskas dabar neslepia – atitinkamų epizodų traktavimas kai kuriose serijos rungtynėse ir jam atrodė keistas. Tiesa, jo nuomone, tokiame lygyje apie šališkumą negali būti nė kalbos.

„Man tikrai kelia šypseną tokie pareiškimai kaip minėto „Pao“ savininko. Eurolygoje surinkti geriausi žemyno teisėjai, o jie čia ateina ne vienoms rungtynėms. Pasakysiu atvirai, „Žalgirio“ serijoje su „Olympiakos“ rungtynės nebuvo suteisėjautos vienodai, bet detalizuoti nenoriu. Noriu pasakyti tik tai, kad neturiu jokios abejonės – to žmogaus kaltinimai šališkumu Eurolygoje nėra pagrįsti.

Arbitro kvalifikacija nėra sprendžiama pagal vienas rungtynes, per sezoną teisėjas jų turi daugybę. Jų darbą lyginu kaip ir geriausių žaidėjų – būna ir gerų, ir prastesnių mačų“, – tikino Brazauskas

Komentarai:
Tai Kleiza, pasirodo, su stažu.
2018-05-05
+9
Atsakyti
djgaffer
Legendinis teisėjas,garsinęs mūsų šalį savo puikiu darbu.Niekada nebijojo autoritetų,visada ramus išlikdavo.Vienas geriausių visų laikų Europos arbitrų,nusipelnęs pagarbos už savo darbą.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-05-04
+1
Atsakyti
Antirytas
Patvirtinta: kleiza yra shudzius.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-05-04
-6
Atsakyti
Wilnietis Zbigniew
Varna varnai akies niekad nekapos. Tas pats ir su Romka ir jo tiesioginiais ir netiesioginiais kolegomis is eurolygos.

Tad straipsni galima mesti i siuksliu deze.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-05-03
+1
Atsakyti
Kleiza šaunuolis aršiai visada kovojo prieš teisėjų mafiją!!!

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-05-03
-4
Atsakyti
Jurgis
Kažin kaip Kleizos sąžinė?

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-05-03
Atsakyti
Šic
Tas pats!:I

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-05-03
+2
Atsakyti
Kartais jis ne Puklo draugelis sitas?
2018-05-03
-8
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.