Nuotr.: Fiba.com
Nuotr. Fiba.com

Krepšinis futbolo teritorijoje. Jau rytoj Lenkijos krepšinio rinktinė Gdansko „Ergo“ arenoje priims Dainiaus Adomaičio auklėtinius, tačiau pastaruoju metu Lenkijos sporto sirgalių mintyse veikiausiai tikrai ne FIBA pasaulio krepšinio čempionato atranka.

Šį sezoną metami dvitaškiai

51%
18,7
Pataiko: 18,7
Taiklumas: 50,9%
Vieta lygoje: 2
Geriausias pasiekimas: 24
Blogiausias pasiekimas: 14
Daugiausia pataiko: Mateusz Ponitka

38,5 mln. gyventojų valstybė šiomis dienomis kvėpuoja futbolu. Nenuostabu, mat jų herojai šiuo metu Rusijoje kaunasi planetos pirmenybėse Rusijoje, ir nors ten lenkai jau nebeturi jokių šansų žengti toliau, futbolo kautynės jų šalyje ir toliau diktuoja gyvenimo tempą.

Lenkijos futbolo dievai Robertas Lewandowskis, Jakubas Blaszczykowskis ir Wojciechas Szcesny plakatuose puikuojasi kone ant kiekvieno kampo, o visi be išimties Gdansko centre esantys barai pulsuoja futbolu.

Tiesa, Lenkijos krepšinio federacija krepšinio rungtynes su lietuviais rengti Rytų Pomeranijos regione pasirinko ne atsitiktinai. Sopoto, Gdansko ir Gdynės trimiesčio aglomeracija šioje šalyje yra išskirtinė tuo, kad čia krepšinis populiaresnis nei kur nors kitur Lenkijoje.

Lenkai gali pasigirti išties stipriomis sporto šakomis – čia stipriai vystomas futbolas, rankinis, lengvoji atletika bei automobilių sportas, kuriuo šalyje itin domimasi.

Visgi, nors nacionaliniame Lenkijos kontekste krepšinis yra pastumtas į paraštes, čia taip pat yra į ką pažiūrėti. 

Jau dabar aišku, kad „Ergo“ arenoje ketvirtadienio vakarą lenkai svečius pasitiks stipriai nukraujavę. Raudonai baltų marškinėlių neapsivilks rinktinėje nebežaidžianti pagrindinė šalies krepšinio žvaigždė Marcinas Gortatas, nebus ir natūralizuoto amerikiečio A.J. Slaughterio. 

Stipriai nukirsta bus ir Lenkijos priekinė linija, kuri neteko buvusio Domanto Sabonio bendražygio Gonzagoje Przemyslawo Karnowskio, Adamo Lapetos ir kito centro – 214 cm bokšto Jakubo Wojciechowskio.

Nuotr. Fiba.com

Dabartiniame trenerio Mike’o Tayloro Lenkijos rinktinės žaidėjų sąraše dairantis skambesnių pavardžių, į akis krenta Tenerifės „Iberostar“ atstovas Mateušas Ponitka. Šiuo 25-erių lenku dar prieš metus domėjosi ir Kauno „Žalgiris“, tačiau jis pasirinko „Endesa“ frontą Ispanijoje.

Taip pat lietuviams kelią sunkinti mėgins ir Maciejus Lampe. Šis 33-ejų aukštaūgis praeityje yra gynęs krūvos elitinių Europos komandų spalvas, tačiau pastaruoju metu puolėjas rungtyniavo Kinijoje, kur sezoną baigė dar pavasarį ir buvo lydimas traumų. Lenkams padės ir vienintelis dabartinis Eurolygos žaidėjas – Malagos „Unicaja“ gretose žaidžiantis Adamas Waczynskis.

Lenkijos rinktinės sudėtyje yra septyni žaidėjai iš vietinių pirmenybių. Du atstovus turi Torunės „Polski Cukier“ (Aaronas Celas ir Karolis Gruszeckis), du žaidėjai bus iš Martyno Gecevičiaus atstovautos Zelionos Guros „Stelmet (Adamas Hrycaniukas ir Lukaszas Koszarekas), ir po vieną iš Radomo „Rosa“ (Michalas Sokolowskis), Gdynės „Asseco“ (Marcelis Ponitka) bei Vloclaveko „Anwil“ (Kamilis Laczynskis).

Kiek iš arčiau pažvelkime, iš kur išauga Lenkijos krepšininkai.

Šalies čempionate pastarąjį sezoną žaidė 17 klubų, šiuo metu čempionės titulas priklauso Vloclaveko „Anwil“ klubui.

Bendrąja prasme, Lenkijos pirmenybės solidžiam ir darbo besidairančiam žinomam užsieniečiui žaidėjui veikiausiai nebus pirmasis variantas, tačiau kalbama, kad šalies čempionato lygis nėra žemas. Prieš pasikeičiant Eurolygos formatui, šalis eilę metų turėjo komandą šiame elitiniame Europos turnyre, o dabar Lenkijos garbė ginama Čempionų lygoje.

Mateušas Ponitka – bene ryškiausia Lenkijos žvaigždė
Mateušas Ponitka – bene ryškiausia Lenkijos žvaigždė
Nuotr. Fiba.com

Didelę įtaką Lenkijos krepšinio klubams daro užsienio specialistai, o ypač – iš Balkanų šalių kilę treneriai. Pavyzdžiui, keturias pirmąsias lenkų ekipas praėjusį sezoną treniravo specialistai, kilę būtent iš minėto Pietų Europos regiono. Lenkijoje darbuojasi ir lietuvis Mindaugas Budzinauskas, treniruojantis Ščecino „King Wilki Morskie“ ekipą.

Į Lenkiją noriai traukia ir mažiau patirties turintys, bet perspektyvūs amerikiečiai atletai. Svari to priežastis yra finansai, mat daugelis lenkų klubų sau gali leisti daugiau nei šešios žemesnės Lietuvos čempionato ekipos.

Visgi pripažįstama, kad lenkų krepšinis pastaruoju nefunkcionuoja taip, kaip nori pati Lenkijos krepšinio federacija. Pavyzdžiui, ne visai kaip tikėtasi veikia legionierių ribojimo taisyklė.

Siekdami stiprinti vietinius žaidėjus ir kartu rinktinę, lenkai savo čempionate turi taisyklę, pagal kurią aikštėje visada privalo būti mažiausiai du Lenkijos piliečiai.

Apie tai, kaip geri norai įvedant apribojimus kartais virsta krepšinio ydomis, tinklalapiui „BasketNews.lt“ papasakojo Lenkijoje su Donaldu Kairiu prieš dvejus metus besidarbavęs Giedrius Žibėnas.

Lenkijoje dirbęs lietuvių trenerių duetas – Donaldas Kairys ir Giedrius Žibėnas
Lenkijoje dirbęs lietuvių trenerių duetas – Donaldas Kairys ir Giedrius Žibėnas
Nuotr. BasketNews.lt/V.Mikaitis

„Lenkijos krepšinyje tikrai matau potencialą, su savo resursais tai galėtų būti antra Vokietija, kuri dabar labai sparčiai auga. Visgi lenkų lygos pajėgumą silpnina legionierių limitas, kadangi tokios taisyklės labai iškreipia lenkų žaidėjų kainas, jie, nepaisant jų pajėgumų, turi paklausą. Lenkijos žaidėjas savo šalyje gali jaustis ramiai, kadangi jo visuomet reikės.

Kita vertus, Lenkijoje atsiskleidė daug pajėgių legionierių, kurie vėliau išvyko į geras Europos komandas. Kadangi aukšto lygio Lenkijos žaidėjų šalyje nėra daug, tai daugelio klubų sėkmė priklauso nuo tų limituotų užsieniečių pasirodymų ir to, kaip treneris viską suburs. Lenkijos krepšinis turi didelį potencialą, šalis Europos kontekste tikrai yra didelė, tačiau čia reikia sutvarkyti tam tikras problemas“, – patirtį Lenkijoje prisiminė specialistas.

Lenkijos krepšinis pastaruoju metu kenčia ir dėl finansinio nestabilumo. Pavyzdžiui, praeityje devyniskart iš eilės Lenkijos čempione buvusi ir Eurolygoje ilgai rungtyniavusi Gdynės „Asseco“ jau kurį laiką trinasi tarp šalies vidutiniokų, o prieš dvejus metus bronzą skynusi Slupsko „Energa Czarni“ apskritai stabdo savo egzistavimą. Problemų su skolomis turi net ir dukart per pastaruosius ketverius metus čempione tapusi „Stelmet“. 

Lenkijos krepšinio federacija užsimojo kovoti su tokiu nestabilumu, tačiau kol kas rezultatų tai nedavė.

Dabar lenkai savo namuose priims vyresnįjį krepšinio brolį, į kurį reikia lygiuotis. Ne vienas šioje šalyje dirbęs specialistas atskleidė, kad būtent su tokia pagarba Lenkija stebi Lietuvos krepšinį.

Komentarai:
Nexam
Jei su tokia sudetim lenku bijo, tai ko aplamai i cempionata verztis:) Turi pervaziuoti lenkus kokia 20 tasku. O ziurovu tikrai daug nebus, nes lenkam futolas daug idomiau nei krepsinis. Domas su Valanciunu turetu uzdominuoti :)

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-06-27
+5
Atsakyti
ZF
Ziurovu vistiek bus daugiau negu Lavaro JBA lygoje :DD.
2018-06-27
Atsakyti
U
Puiki salis super arena puikus miestas trimestis kita sezona asecco sugriszta i kibira vnz visos perspektyvos geros . O lyga ju ie idomi 17 komandu niekam nenuobodu su tais paciais kapotis po 10 kartu per sezona

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-06-27
+2
Atsakyti
djgaffer
Geras pastebėjimas.Ir futbolas,ir krepšinis tuo pačiu metu.Lenkai tikrai futbolą rinksis,net ir tam pačiam Gdanske.Nemanau,kad arena bus pilna.Pati rinktinė stipriai nukraujavusi.Priekio galima sakyti visai nėra dar iškritus ir Wojciechowskiui,tai JV su Saboniu totaliai dominuoti turėtų.Lyderius lengva išskirti-Ponitka su Waszynskiu.Tai palengvins mūsų treneriams užduotis,nes aišku,kas pavojingiausi.Turim laimėt be kalbų.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-06-27
+5
Atsakyti
912
Bet tai Fiba isvis iskritus is medzio. Ryt Lenkai zaidzia futbola, nesvarbu kad tos varzybos nieko nelemia. Bet ta pacia diena daryt ir krepsinio varzybas? Kaip jie nori padidinti populiaruma neidomiu atrankos lango varzybu...
2018-06-27
+10
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.