Nuotr.: AFP – Scanpix
Nuotr. AFP – Scanpix

Ketvirtadienio popietę Kauno „Žalgiris“ pranešė sudaręs kontraktą su NCAA lygoje rungtyniavusiu lietuviu vidurio puolėju Martinu Gebenu. Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, daugkartiniai šalies čempionai su krepšininku pasirašė trejų metų sutartį pagal formulę „2+1“.

23-ejų aukštaūgis ketverius metus atstovavo „Notre Dame“ universitetui itin stiprioje Atlanto pakrantės konferencijoje (ACC). Nors lietuvis dalyvavo įvairių NBA klubų peržiūrose, tačiau savo pavardės naujokų biržoje neišgirdo.

Galingo sudėjimo (208 cm ūgio ir 114 kg svorio) centras neįtikėtiną pažangą padarė ketvirtajame savo sezone NCAA lygoje. Per pirmuosius tris sezonus Gebenas iš viso sužaidė 660 minučių, kai vien per ketvirtąjį – 891.

Gebenas dar trečiajame sezone pelnydavo vos po 3,2 taško bei 3,5 atkovoto kamuolio, tačiau paskutinieji lietuvio metai NCAA pirmenybėse tapo tikru lūžiu – visose 36-iose rungtynėse jis žaidė starto penkete, ant parketo praleisdavo po 24,8 minutės, rinkdavo po 11,1 taško ir po 8 atkovotus kamuolius.

Prieš tai centras dukart rungtyniavo Tomo Masiulio treniruojamose U19 ir studentų rinktinėse, kuriose buvo svarbus krepšininkas. Dvidešimtmečių čempionate jis nepasirodė dėl traumos.

Pasaulio čempionate būdamas 19-os Gebenas rinko po 5,9 taško ir 5,2 atkovoto kamuolio, o studentų rinktinėje jo rodikliai buvo 10,4 taško ir po 7,5 atkovoto kamuolio.

Buvęs Gebeno treneris Masiulis pats „Žalgirio“ vadovams rekomendavo šį krepšininką.

„Galbūt jis Lietuvoje yra mažiau žinomas, bet man rinktinėse tikrai paliko labai gerą įspūdį. Galiu pasakyti, kad tai rimtas žmogus, tikras vidurio puolėjas, tikrai vertas dėmesio. Įdomu, kokia bus jo rolė, ką „Žalgiris“ darys su juo.

Po studentų rinktinės tikrai buvome akcentavę, kad į jį reikia atkreipti dėmesį. Pasaulio čempionate ir studentų rinktinėje trenerių štabe buvo ir „Žalgirio“ skautas Evaldas Beržininkaitis, jis galbūt irgi prie to prisidėjo. Jis ir kaip žmogus yra geras, patikimas. Nebus problemų“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Masiulis.

Gebenas apibrėžiamas kaip kontakto nebijantis, fiziškai stiprus centras, kuris spinduliuoja energija abejose aikštės pusėse. Didžiąją dalį taškų „Žalgirio“ naujokas renka žaisdamas arčiau krepšio, tačiau turi ir solidų metimą iš vidutinio nuotolio. Tą parodo ir puikus jo pataikymas nuo baudų metimo linijos (85 proc.).

Centras varžovus gali bausti tiek po žaidimo du prieš du leidžiantis link krepšio, tiek atšokant atgal bei metant iš vidutinio nuotolio.

„Rinktinėje jis žaisdavo po krepšiu, kadangi išsiskiria fizine jėga, yra sumanus žaidėjas. Jo nepastumsi, savo jėga Martinas moka pasinaudoti. Gebeno stiprioji pusė yra žaidimas du prieš du, žaidimas po krepšiu ir atkovoti kamuoliai, gali su didžiule energija krauti iš viršaus ir per varžovą.

Treneriai jo norėjo tikrai ne dėl metimo, tačiau jis nėra blogas. Gali pataikyti, bet jeigu turi persvarą po krepšiu, tai bet kuris treneris tai bandys išnaudoti. Abejoju, ar Lietuvoje jis ras daug stipresnių už save. Gal tik prieš Galdiką galės iš toliau mesti“, – šypsodamasis sakė Masiulis.

Lietuvis puikiai kovoja dėl kamuolių bei dažnai „Notre Dame“ gerbėjus džiugino dėjimais. Nors Gebeno fizinės savybės nėra laikomos elitinio lygio kalbant apie NBA lygą, tačiau krepšininkas į aikštelę visada įneša energijos ir kovingumo. Aukštaūgis yra visapusiškas krepšininkas turintis puikius krepšinio pagrindus.

„Jis tikrai yra ir gudrus žaidėjas, kuris turi žaidimo supratimą. Žino, ką gali padaryti. Aišku, nėra superinis kūrėjas, bet kaip aukštaūgis turi gerą aikštės matymą“, – mano Masiulis.

Tinklalapis „nbascoutinglive.com“ pateikia Gebeno savybių analizę, išskirdamas jas į pliusus ir minusus.

Pliusai: Galingai užbaigia atakas būdamas arčiau krepšio. Neblogai rungtyniauja baudos aikštelėje, turi solidų metimą iš vidutinio nuotolio. Puikiai pataiko baudų metimus. Turi gerus, kaip aukštaūgiui, kamuolio įžaidinėjimo įgūdžius. Solidus kovotojas dėl kamuolių bei adekvatus žaidėjas gynyboje. Turi stiprų kūną bei daug energijos.

Minusai: Privalo praplėsti puolimo arsenalą būdamas arčiau krepšio. Gali prireikti tobulinti žaidimą veidu į krepšį. Gali tapti per daug klaidų darančiu žaidėju. Nėra geras metimų blokuotojas. Ateityje gali turėti problemų su greitomis pražangomis. Vidutinis atletas bei vėlai subrendęs krepšininkas.

Gebeno žaidimo epizodai:

Komentarai:
tr
Keturi centrai???!!

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-06-28
-2
Atsakyti
zalgiris
Zalgiris juda pirmyn

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-06-28
+2
Atsakyti
slabotkes marozas
jau matau kaip sitas mega monctras pervisur lauzo atchoda
2018-06-28
+3
Atsakyti
Tai
Kad Sajui jau yra pamaina - Birutis
2018-06-28
Atsakyti
Donce
Gera pamaina Sajui bus.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-06-28
-2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.