Nuotr.: FIBA.com
Nuotr. FIBA.com

Lietuvos rinktinė rugsėjo FIBA lange sužais dvejas oficialias rungtynes, o dėl jų nacionalinės komandos krepšininkų pasiruošimas klubiniam sezonui bus sujauktas panašiai taip pat, kaip ir vykstant čempionatams.

BasketNews.lt“ žiniomis, rinktinės žaidėjai į pasiruošimo stovyklą veikiausiai bus pakviesti atvykti rugpjūčio 30-ąją arba 31-ąją. 

FIBA langas Lietuvos rinktinei užsidarys rugsėjo 17-ąją dieną, kuomet namuose bus žaidžiama su Nyderlandų komanda. Palyginimui, praėjusiais metais šią dieną baigėsi Europos čempionatas.

Krepšininkai su nacionaline komanda praleis 18 arba 19 dienų, o per šį laikotarpį rugsėjo 9-ąją sužais ir draugiškas rungtynes su Latvijos rinktine. Iki šiol atrankos etapo langai trukdavo po savaitę.

Šįkart FIBA rinktinėms leido rengti ilgesnę pasiruošimo stovyklą oficialioms rungtynėms. Krepšininkus kviestis galima nuo rugpjūčio 30 iki rugsėjo 18-osios dienos, o šiuo leidimu pasinaudojo ir Lietuvos rinktinė.

„Paprasčiausiai yra tokia sistema, langų nustatytos datos yra labai konkrečios. Tai vienintelis langas, kai galime susirinkti anksčiau. Ruošiamės tuo pasinaudoti ir deriname kandidatų sąrašą, o tuomet siųsime pakvietimus klubams. Tada, kai gausime atsakymus, spręsime, kokį kiekį žaidėjų kviestis“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ situaciją paaiškino rinktinės treneris Dainius Adomaitis.

Per artėjantį FIBA langą identišku metu vyks ir klubų pasiruošimas sezonui. Kauno „Žalgiris“ pirmąją treniruotę planuoja surengti antroje rugpjūčio pusėje, veikiausiai – rugpjūčio 20-ąją. Vilniaus „Rytas“ pasiruošimą planuoja pradėti rugpjūčio 14-ąją, Klaipėdos „Neptūnas“ – irgi mėnesio viduryje.

Jeigu į rinktinę bus kviečiami šių komandų krepšininkai, tuomet jie su klubu rugpjūtį padirbės savaitę arba dvi ir tuomet išvyks ruoštis pasaulio čempionato atrankos mačams su Dainiaus Adomaičio treniruojama nacionaline ekipa.

Į komandą jie sugrįžtų tik prieš pat sezono pradžią. Artėjantis LKL sezonas startuos rugsėjo 22-ąją, maču tarp Kauno „Žalgirio“ ir Pasvalio „Pieno žvaigždžių“, tad nuo FIBA lango pabaigos iki pirmųjų oficialių rungtynių prabėgtų vos 4 dienos.

Su tinklalapiu „BasketNews.lt“ bendravęs „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas nebuvo sužavėtas tokia idėja.

„Manau, kad tai nesąmoningos rungtynės, ne tas varžovas Lietuvos rinktinei. Tai, ką FIBA padarė, yra absurdas. Tiems patiems žaidėjams nesąmonė atvažiuoti po vasaros į klubą, savaitę pasportuoti ir išvykti į rinktinę. Treniruočių procesas nevyksta nei žaidėjams, nei komandoms. Kad ir kaip žiūrėsi, tai yra nesuprantama. Bet krepšinio funkcionieriai žino geriau“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ kalbėjo Motiejūnas.

„Žalgiris“ kol kas nėra apsisprendęs, ar į rinktinę išleis savo krepšininkus. Tai turi nuspręsti patys klubai ir krepšininkai. „Kalbėsimės su žaidėjais dėl to klausimo“, – sakė Motiejūnas.

Kauno ekipos krepšininkai iki šiol FIBA languose nerungtyniavo. Praėjusio sezono metu jiems su atrankos rungtynėmis kirtosi kovos Eurolygoje, o vasarą buvo nuspręsta leisti krepšininkams pailsėti po ilgo sezono.

Pastaraisiais metais iš „Žalgirio“ ekipos rinktinėje žaidė Marius Grigonis, Laurynas Birutis, Edgaras Ulanovas, Paulius Jankūnas, Antanas Kavaliauskas ir Artūras Milaknis.

Nuotr. FIBA.com

Rinktinėje tikrai bus bent vienas „Ryto“ narys, kadangi klubą šią vasarą papildė vyriausiasis nacionalinės komandos treneris Adomaitis. Iš „Ryto“ žaisti rinktinėje turėtų pretenduoti Mindaugas Girdžiūnas, Arnas Butkevičius, Eimantas Bendžius, Evaldas Kairys ir Martynas Echodas.

Pats treneris atskleidė, kad Vilniaus ekipa krepšininkams leis vykti į rinktinę. „Klubas nesiruošia daryti jokių kliūčių“, – sakė Adomaitis.

 

Artėjantis klubinis sezonas Lietuvoje prasidės kone anksčiausiai iš visų pagrindinių Europos lygų, tačiau rinktinė sumaišytų kortas ir kituose čempionatuose žaisiančių tautiečių pasiruošimą sezonui.

Praėjusį sezoną Ispanijos lyga, kurioje žais Renaldas Seibutis, startavo rugsėjo 29-ąją. Tą pačią dieną prasidėjo ir Vokietijos pirmenybės, kuriose rungtyniaus Rokas Giedraitis. Italijos lyga, kurioje grumsis rinktinės krepšininkai Artūras Gudaitis ir Mindaugas Kuzminskas, pernai startavo spalio 1-ąją.

Graikijos ir Turkijos čempionatai prasidėjo atitinkamai spalio 7 ar 8 dienomis. Graikijoje žais Lukas Lekavičius, o Turkijoje – Adas Juškevičius. Kol kas nepaskelbta, kada šiose šalyse šiemet prasidės sezonas.

NBA pirmenybėse, kuriose žais Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis, oficialiai treniruočių stovyklos artėjantį sezoną prasidės rugsėjo 25-ąją dieną.

Lietuvos rinktinė atrankos etape yra itin patogioje pozicijoje. J grupėje Adomaičio kariauna turi visas 6 pergales ir nuo artimiausio varžovo yra įgijusi 2 laimėjimų atotrūkį. Į pasaulio čempionatą pateks trys stipriausios grupės komandos.

Lietuvos rinktinė per artimiausius tris FIBA langus kovos su Italijos, Nyderlandų ir Kroatijos rinktinėmis. Teoriškai, Lietuvos rinktinei iš kitų šešerių rungtynių gali pakakti ir trijų laimėjimų, kad bilietas į pagrindinį turnyrą būtų užsitikrintas. Priklausomai nuo kitų komandų rezultatų, gali pakakti net ir dviejų pergalių.

Pos
Komanda
GM
W
L
HW
HL
Diff
1 Lietuvos rinktinė 6 6 0 3 0 26.7
2 Italijos rinktinė 6 4 2 2 1 11.5
3 Nyderlandų rinktinė 6 3 3 3 0 3
4 Lenkijos rinktinė 6 3 3 2 1 4.3
5 Kroatijos rinktinė 6 3 3 1 2 2
6 Vengrijos rinktinė 6 3 3 2 1 -1.2

Likusių FIBA langų Lietuvos rinktinės tvarkaraštis:

2018-09-14 Kroatijos rinktinė Lietuvos rinktinė 21:00
2018-09-17 Lietuvos rinktinė Nyderlandų rinktinė 19:00
2018-11-29 Italijos rinktinė Lietuvos rinktinė 21:00
2018-12-02 Lietuvos rinktinė Kroatijos rinktinė 19:00
2019-02-22 Nyderlandų rinktinė Lietuvos rinktinė 21:00
2019-02-25 Lietuvos rinktinė Italijos rinktinė 19:00
Komentarai:
djgaffer
Tai kad kai ir čempionatai būna,vyksta toks pat pasiruošimas.Tas pats vadinamasis sujaukimas,tai nematau,ko čia verkt.Net naudą galima įžvelgti-žaidėjai jau bus geroj formoj grįžtant į klubus.O kad ryto žaidėjai bus kviečiami,tai faktas,nes Adomaitis juk treneris.Dėl Žalgirio tik abejonės.Griežtai Motiejūnas pasisakė,tai gali vėl žaidėjų neišleisti.Matysim,kaip bus,visiem pasiruošimas toks pat,todėl mažiau verkšlent reikia ir dirbt savo darbą.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-07-20
-7
Atsakyti
Serbentautas
Galėtų padaryti tą turnyrą kur nesivaržančios Europoje ekipos žaistų su geriausiomis NKL komandomis turnyrą. Tokį mielai sekčiau. Būtų netgi įdomiau nei stebėti kas dedasi antroje LKL lentelės pusėje.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-07-20
-8
Atsakyti
To Triam
Pritariu. LKL 4tas ratas iš vis nesusipratimas.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-07-20
-15
Atsakyti
Triam
Lkl su savo 4 ratu sistema irgi pi$@ ptota, cempionatas anksciausiai pradideda ir veliausiai baigiasi ir niekam is to ner naudos fiba irgi kosmonautai sukrusti

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-07-19
+2
Atsakyti
As
Pieva tęsiasi

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-07-19
-2
Atsakyti
Realiai
Tik pries olandus reikia laimet ir mes PC 100%
2018-07-19
-4
Atsakyti
del tikimybiu, tai mazdaug taip - 1 pergale duoda ~50% tikimybe praeiti toliau, 2 pergales ~95%, o 3-ys - 100%. Is esmes, galima koncentruotis i dvieju pergaliu skaiciu, to tikrai turetu uztekti. Vienintelis scenarijus, kad su dviem pergalemis Lietuva neiseina toliau butu jeigu atsirastu dvi absoliucios grupes autsaideres, kurios per savo bendras 12-a varzybu pries kitus varzovus kartu paemus iskovotu ne daugiau 2-ieju pergaliu. Kas tokioje lygioje grupeje labai sunkiai realu, del ko ir duodu vos 5% tikimybe, kad Lietuvai neuztektu dvieju pergaliu.
2018-07-19
+5
Atsakyti
Trimitavo, kad žaidėjai pailsės per tokią tuščią vasarą, bet birželį 1-2 savaitės stovykla, Rugsėjį 3 savaitės stovykla vidurį pasiruošimo..
2018-07-19
-4
Atsakyti
Atranka
Papildymas: Olandai, Vengrai ir Lenkai turi po 5, o mes 6.
2018-07-19
+11
Atsakyti
Atranka
Žiauriai gera atranka. Išvarė jaunimas ir pensininkai (išskyrus paskutines dvi varžybas, bet ten jau triuškinom), paėmė 6 pergales.

O kitam etape, egzistuoja scenarijus (gal net keli), kai mes galim būti treti ir išeiti, nelaimėję nei vienų rugtynių. Tai yra gauni į kaulus 6 kartus + kroatai ir italai viską laimi (realu, jeigu mūsų neskaičiuojam) + Olandai laimi tik prieš mus, o gauna nuo Lenkų ir Vengrų (irgi realu), mes turim 6 taškus, Olandai 5. Mes esam treti ir važiuojam į pasaulio čempionatą su Italais ir Kroatais, kaip ir turėtų būti...
2018-07-19
Atsakyti
qwe
kodel futbole langai nieko nejaukia? sezonas prasideda taip pat kaip ir krepsnyje.. gal krepsinis gyvena kitoje dimensijoje kur niekas nemoka skaiciuoti?
2018-07-19
+8
Atsakyti
dakota
O kaip toliau ta atrtanka vyks?? zais is NBA zaidejai??nes tarkim Kroatai konkretus autsaideriai buvo ir gavinejo nuo visu...atvare is NBA Saric,Bogdanovic,Zubac ir nunese Italus ir dar kazka be problemu...tai kai vyks atranka is NBA zais zaidejai??
2018-07-19
+7
Atsakyti
Serbentautas
Na aišku Ryto žaidėjai bus priversti varyti į rinktinę :D

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-07-19
+12
Atsakyti
Serbentautas
Nesąmonė visiška. Kam tos 3 savaitės viduryje pasiruošimo klubiniam sezonui? Nei klubams nei žaidėjams gerai. Nenustebčiau jei niekas iš europinių krepšininkų neatvyktų į rinktinę.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-07-19
-6
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.