Nuotr.: AP – Scanpix
Nuotr. AP – Scanpix

Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) įprasta, jog sėkmingai iškilę naujokai sulaukia nemažai pagyrų bei liaupsių, tačiau neretai pasitaiko ir tokių atvejų, kuomet žaidėjai nepasiekia jiems planuotų galimybių ribos.

Portalas „Bleacher Report“ sudarė žaidėjų sąrašą, kuriems, siekiant įrodyti savo vertę, artėjantis sezonas bus „dabar arba niekada“.

Willie Cauley-Steinas

Nuotr. USA Today Sports – Scanpix

2015-aisiais šeštuoju šaukimu NBA naujokų biržoje pasirinktas Cauley-Steinas ir toliau liks Sakramento „Kings“ gretose, mat klubas pasinaudojo galimybe pratęsti sutartį. Vis tik 24-erių puolėjo laikas senka.

Jeigu Cauley-Steinas „Kings“ vadovams nesugebės įrodyti, jog yra vertas naujos sutarties, surasti naują komandą bus dar sunkiau, žinant tai, jog vidurio puolėjų rinka NBA yra itin susitraukusi. Klubams veikiausiai nepakaks tik turimo krepšininko potencialo spindesio bei norėsis stabilumo ir užtikrintumo, ko atletui ir trūksta.

Vidurio puolėjo taip pat laukia nemenka konkurencija ir dabartinėje komandoje. „Kings“ priekinę liniją sudaro Marvinas Bagley, Harry Gilesas, Skalas Labissiere'as, Deyonta Davisas bei veteranai Zachas Randolphas ir Kostas Koufos.

Cauley-Steinas gali atakuoti iš vidutinio nuotolio, tačiau jo pataikymas iš 3-5 metrų distancijos tesiekia 29 procentus, o tritaškių šio žaidėjo arsenale taip pat nėra. Aukštaūgis savo atletiškumą gali sutelkti į gynybą, tačiau ir šio aspekto rodiklis nėra geriausias. Praėjusį sezoną išaugo vidurio puolėjo klaidų skaičius, taigi transformuotis į aukštaūgį, galintį skirstyti perdavimus, taip pat nebūtų lengva užduotis.

Atsižvelgiant į tai, jog krepšininkas 25-ąjį gimtadienį minės dar prieš rugpjūčio pabaigą, itin realus variantas, jog Cauley-Steinas kitąmet į laisvųjų agentų rinką žengs neturėdamas akivaizdžios savo stipriosios pusės.

Išsami Cauley-Steino statistika praėjusiame sezone:

MIN 2P M/A 3P M/A FT M/A REB AS ST TO BS RBS PF RF PTS EFF GM
27:27 50.9% 
385/757
21.4% 
3/14
61.9% 
153/247

5.2/1.8
2.3 1.1 1.5 0.9 - 2.5 - 12.8 13.5 73 »

Mario Hezonja

Nuotr. AFP-Scanpix

Mario Hezonjai yra 23-eji, taigi tikėtina, jog dar vieną galimybę jis gautų, tačiau sunkiai tikėtina, ar ji būtų lygiavertė turimai šiuo metu. Tokiu atveju kroatui būtų lipdoma nepavykusio šaukimo etiketė, atsižvelgiant į tai, jog gynėjas savo vietos nerado ir Orlando „Magic“ ekipoje.

Vis tik Niujorko „Knicks“ galės kroatui suteikti pakankamai laiko aikštelėje, o krepšininko dar nenurašiusi ekipa už vienerių metų kontraktą atseikės 6,5 mln. JAV dolerių.

Kevinas Knoxas, Timas Hardaway, Courtney Lee ar Lance‘as Thomasas gali atlikti lengvojo krašto puolėjo funkcijas, tačiau Hezonja yra nominalus šios pozicijos žaidėjas, galintis žaisti ir ketvirtu numeriu.

„Prieš eidamas į NBA, jis buvo giriamas už tritaškių taiklumą, tačiau jo geriausias karjeros pataikymo procentas siekia 35 proc. Gynyba jam taip pat yra svetima. Vis tik Hezonjai tik 23-eji ir jis yra komandoje, kurioje trūksta puolėjų“, – rašoma „The Ringer“ apžvalgoje.

Jeigu kroatas sugebės įrodyti savo vertę bei paslėpti trūkumus, jis gali tapti viena kertinių „Knicks“ dalių, tačiau kitu atveju jam rasti komandą, kuri garantuos didelį minučių skaičių, bus itin sunku.

Išsami Hezonjos statistika praėjusiame sezone:

MIN 2P M/A 3P M/A FT M/A REB AS ST TO BS RBS PF RF PTS EFF GM
21:36 52.4% 
183/349
33.7% 
90/267
81.9% 
86/105
3.7 
3.2/0.5
1.4 1.1 1.2 0.4 - 1.8 - 9.6 8.5 75 »

Reggie Jacksonas

Nuotr. AP – Scanpix

28-erių Jacksonas nėra identiškoje situacijoje kaip anksčiau paminėti pavyzdžiai, tačiau krepšininkui gali tekti susirūpinti dėl savo rolės komandoje.

Jeigu Jacksonas ir toliau bus pagrindiniu įžaidėju, tačiau komanda vis tiek neįšoks į atkrintamųjų traukinį, ar jis vertas būti pirmuoju pasirinkimu? Jacksonas gali likti komandoje, tačiau nepagerėjus jo ir komandos žaidimui, tikėtina, jog įžaidėją bus bandoma išmainyti arba rungtynių pradžioje palikti ant atsarginių žaidėjų suolelio.

Žiūrint iš pirmo žvilgsnio, Jacksono statistika nėra prasta, tačiau jo pataikymas iš toli siekė viso labo 30 proc., o jam esant aikštelėje, „Pistons“ praėjusį sezoną vidutiniškai susikraudavo po 0,2 taško persvarą. Paminėjimo vertos ir žaidėjo kelių traumos, po kurių Jacksonas nebuvo toks pats krepšininkas.

Būtent dėl šių priežasčių artėjantis sezonas Jacksonui yra „dabar arba niekada“.

„Kai Reggie buvo sveikas, ši komanda buvo itin gera“, – gegužę sakė jau buvęs „Pistons“ strategas Stanas Van Gundy.

Vis tik naujasis vyriausiasis treneris Dwane‘as Casey gali būti ne toks prieraišus ir be didesnių problemų palikti žaidėją ant suolo, kuris per pastaruosius du sezonus praleido 67 rungtynes.

Jeigu Jacksono kūnas jo neapleis, tuomet galime tikėtis ir vėl prasiveržimais varžovų gynybą draskančio žaidėjo, tačiau tuo pat metu „Pistons“ nebegalės laukti krepšininko, kuris nebus pajėgus maksimaliai išnaudoti Andre Drummondo ir Blake‘o Griffino duetą.

Išsami Jacksono statistika praėjusiame sezone:

MIN 2P M/A 3P M/A FT M/A REB AS ST TO BS RBS PF RF PTS EFF GM
26:09 47.5% 
194/408
30.8% 
52/169
83.6% 
112/134
2.8 
2.1/0.6
5.3 0.6 2.2 0.1 - 1.9 - 14.6 11.3 45 »

Jabari Parkeris

Nuotr. AP-Scanpix

Čikagos „Bulls“ į savo gretas pasikvietė traumų kamuojamą 23-ejų Jabari Parkerį, kuriam tai gali būti paskutinė galimybė įrodyti, jog jis gali būti aukščiausios prabos krepšininkas.

Kuomet Parkeris nesigydė itin sunkių traumų, jis pasižymėdavo puikiu taškų rinkimu, mat pataikyti šis vyrukas gali iš įvairių situacijų ir nuotolių. Galbūt jis ir nėra tvirčiausia siena gynyboje, tačiau gebėjimas sėkmingai rinkti taškus būtų solidus papildymas Zachui LaVine‘ui bei puiki ateities perspektyva Čikagos klubui.

Visgi jeigu Parkerį ir toliau kamuos traumos arba jeigu jis neišlaikys iki šiol demonstruoto žaidimo, rasti naują komandą, kurioje bus suteikiama daugiau laisvės bei pasitikėjimo, bus sunku.

Artėjantį sezoną Parkeris daug klaidų daryti negalės žinant tai, jog „Bulls“ jį pasikvietė priimdami traumų istorijos riziką.

Išsami Parkerio statistika praėjusiame sezone:

MIN 2P M/A 3P M/A FT M/A REB AS ST TO BS RBS PF RF PTS EFF GM
23:31 51.4% 
151/294
37% 
37/100
71.6% 
48/67
5.1 
3.8/1.3
1.8 0.8 1.3 0.4 - 1.7 - 12.1 11.3 38 »

Elfridas Paytonas

Nuotr. AP – Scanpix

Paytonas į Naujojo Orleano „Pelicans“ atvyksta po 3,5 nuviliančių metų Orlando „Magic“ gretose bei pusmečio Fynikso „Suns“ ekipoje. Apie kritusią krepšininko vertę įrodė ir minėtųjų klubų mainai: „Magic“ už Paytoną tegavo šių metų NBA naujokų biržos antrojo rato šaukimą, kuriuo buvo pasirinktas Jarredas Vanderbiltas.

Fynikse Paytonas vidutiniškai rinko po 11,8 taško, atliko po 6,2 rezultatyvaus perdavimo ir atkovojo po 5,3 kamuolio, tačiau jo tritaškių taiklumas tesiekė 20 proc., o baudų metimų pataikymas – 69 proc.

„Pelicans“ Paytonui suteikė šansą dėl jo asmeninės gynybos bei sudėtyje atsilaisvinusios vietos, kurią atvėrė į Los Andželo „Lakers“ išvykęs Rajonas Rondo. Jeigu įžaidėjas savęs neras ir Naujajame Orleane, rasti naują ilgalaikę komandą bus itin sudėtinga.

Išsami Paytono statistika praėjusiame sezone:

MIN 2P M/A 3P M/A FT M/A REB AS ST TO BS RBS PF RF PTS EFF GM
28:17 52% 
299/575
32.6% 
30/92
64.9% 
109/168
4.3 
3.3/1
6.2 1.3 2.7 0.3 - 2.3 - 12.7 13.6 63 »

D‘Angelo Russellas

Nuotr. AP - Scanpix

Russellas praėjusiais metais galėjo turėti šiokį tokį pasiteisinimą, mat jo sezonas prasidėjo artrokospine operacija, kuri įžaidėją iš rikiuotės išvedė dviem mėnesiams bei iš naujo privertė įsilieti į ritmą ir susipažinti su komandos draugais.

Jeigu artėjančiame sezone Russellas nesugebės paslėpti savo žaidimo ydų, Bruklino „Nets“ vykdantysis direktorius Seanas Marksas veikiausiai pradės žvalgytis į kitus gynėjus. Verta paminėti ir tai, jog kitą sezoną Russellas taps apribotuoju laisvuoju agentu, kas gali lemti naują ir tuo pačiu neaiškios rolės stotelę.

Bene labiausiai taisytinas Russello žaidimo aspektas yra neefektyvus jo taškų rinkimas. Praėjusį sezoną iš toli jis atakavo 32 proc. taiklumu, o baudų metimų pataikymas siekė 74 proc. Žvelgiant į pastarųjų dviejų sezonų įžaidėjo pataikymo procentą, Russellas atitinkamai rikiuojasi 115-oje ir 118-oje vietoje tarp krepšininkų, kurie vidutiniškai pelnydavo bent po 15 taškų per rungtynes.

Russellas taip pat turi įrodyti, jog gali daugiau nei rinkti taškus. Rezultatyvūs perdavimai yra gerai, tačiau „Nets“ krepšininkas pagal padarytų klaidų skaičių buvo 17-as tarp krepšininkų, kurie praėjusiame sezone sužaidė bent 1000 minučių. Visgi gali nepakakti net ir šio ištaisyto aspekto, mat Russello gynyba taip pat įvardijama kaip vienas didžiausių jo minusų.

Išsami Russello statistika praėjusiame sezone:

MIN 2P M/A 3P M/A FT M/A REB AS ST TO BS RBS PF RF PTS EFF GM
25:01 48% 
189/394
32.4% 
89/275
74% 
97/131
3.9 
3.3/0.6
5.2 0.8 3.1 0.4 - 1.9 - 15.5 11.8 48 »

Dionas Waitersas

Nuotr. USA Today – Scanpix

Jeigu Dionas Waitersas netaps niekuo daugiau nei neefektyviu metiku, Erikas Spoelstra gali jį lengvai nugrūsti į atsarginių žaidėjų suolelio galą, mat Majamio ekipa šiemet disponuos itin lygiaverte sudėtimi.

Vis tik 2016-2017 m. sezone Waitersas buvo vienas „Heat“ lyderių iki kol nebuvo patirta čiurnos trauma, pristabdžiusi krepšininko žaidimą. Waitersas vidutiniškai rinkdavo po 17,8 taško, atlikdavo po 5 rezultatyvius perdavimus, o iš toli atakuodavo 43 proc. taiklumu. O gal tai tebuvo atsitiktinumas?

Baudų pataikymo procentas, kaip ir gynyba, yra neraminantis (73,9 proc.), tačiau Waitersas praėjusiame sezone tesužaidė 30 rungtynių bei buvo kamuojamas čiurnos skausmų, kurie nepadėjo jo pasirodymams.

Būtent artėjantis sezonas ir bus lakmuso popierėlis „Heat“ klubui ir pačiam Waitersui. Jeigu gynėjas nukonkuruos Wayne‘ą Ellingtoną, Joshą Richardsoną, Justise‘ą Winslow, Tylerį Johnsoną, Derricką Jonesą ir Rodney McGruderį, tuomet jis užsitarnaus vietą komandoje. Priešingu atveju, Waitersas likusius trejus kontrakto metus gali likti tik atsarginiu pagalbininku.

Išsami Waiterso statistika praėjusiame sezone:

MIN 2P M/A 3P M/A FT M/A REB AS ST TO BS RBS PF RF PTS EFF GM
30:04 46.3% 
111/240
30.6% 
52/170
73.9% 
51/69
2.6 
2.3/0.3
3.8 0.7 2.3 0.3 - 2 - 14.3 8.5 30 »

Andrew Wigginsas

Nuotr. AP – Scanpix

NBA pasaulis vis garsiau pradeda kalbėti apie tai, jog 23-ejų Andrew Wigginsas neduoda realios naudos savo atstovaujamai Minesotos „Timberwolves“ ekipai. Nepaisant to, jog visai neseniai kanadietis pratęsė sutartį, kurios vertė sieks 146,5 mln. JAV dolerių, krepšininkas neatstatys savo reputacijos, kol nepradės geriau kovoti dėl kamuolių, deramai gintis ir efektyviai rinkti taškus.

Taip pat buvo pateiktas ir palyginamas, kuriame paskaičiuota sudaryto Wigginso kontrakto bei realioji jo sutarties vertė. Skaičiai – ženkliai skiriasi. Šie skaičiai sudaryti pagal „FiveThirtyEight Carmelo“ modelį, kuriame lyginama kontrakto vertė su prognozuojamais būsimais krepšininko rezultatais aikštėje.

  Kontrakto vertė, mln. JAV dolerių Realioji kontrakto vertė, mln. JAV dolerių
2018-2019 m. 25,22 12,1
2019-2020 m. 27,27 17,1
2020-2021 m. 29,29 16,7
2021-2022 m. 31,31 17,4
2022-2023 m. 33,33 16,5
Viso: 146,45 79,8

Negana to buvo pasirodę pranešimų, kurie išskyrė Wigginso elgesio problemas. Komandos draugas Jimmy Butleris bei vyriausiasis treneris Tomas Thibodeau neliko sužavėti Wigginso pasyvumu ir abejingumu gynyboje. Strategas tikėjosi, jog Butlerio atvykimas padės išspręsti šią problemą, tačiau apčiuopiamų rezultatų matyti nebuvo.

Vis tik reikia pripažinti, jog Wigginsas yra jaunas ir turi pakankamai talento, jog situaciją apsuktu 180-ies laipsnių kampu. O ir lyginant su kitais sąraše pateiktais krepšininkais jo ateitis daugiau ar mažiau yra saugi.

Vis tik susiklosčius priešingam scenarijui, itin realu, jog kanadiečio žvaigždė paprasčiausiai užges.

Išsami Wigginso statistika praėjusiame sezone:

MIN 2P M/A 3P M/A FT M/A REB AS ST TO BS RBS PF RF PTS EFF GM
35:37 47.6% 
480/1009
33.1% 
119/359
64.1% 
214/334
4.4 
3.4/1
2 1.1 1.7 0.6 - 2 - 17.6 11.7 87 »
Komentarai:
bimbom
Kodel apie lietuvius nebuna tokio tipo straipsniu?
2018-08-19
+9
Atsakyti
djgaffer
Hezonja tai stipriai nuvylė.Galvojau,kad žaidėjas puikiai ten pritaps,dar ypač,jog žaidė silpnoje komandoje.Bet sunkiai save atranda.Teks Knicksuose savo vertę įrodinėti.O Steinas tai spėju Sakramente ilgai neužsibus.Žaidėjas visai neprogresuoja,o aukštų ten krūva.Tai gal jau ir sezono viduryje bus iškeistas.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-16
+1
Atsakyti
djgaffer
Hezonja kažkaip sunkiai save atranda NBA.Net silpname Orlande ne kaip jam sekėsi,nors turėjo gerą galimybę savo vertę parodyti.Teks Knicksuose bandyti atsigauti.O Steinui tai tikrai paskutiniai metai Sakramente.Visai neprogresuoja žaidėjas,pati komanda taip pat krūvą aukštų turi.Tai gali jį net ir sezono vidurį iškeisti.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-16
+7
Atsakyti
Drama Queen
Siuo atveju, panasu, kad realioji kontrakto verte turima omenyje ne atskaicius mokescius, bet „FiveThirtyEight“ modelio statistika, pagal kuria paskaiciavo kiek krepsininkas yra istikro vertas pagal savo rezulatatus.
2018-08-16
-1
Atsakyti
Qww
To petras, ta "realioji verte" yra paskaiciuota atsizvlgiant i asmenines ir komandines zaidejo statistikas, duodama nauda, ir ateityje prognozuojama duosima nauda. Zodziu tad rodiklis yra toks salyginai sudetingas. Bet esme tokia, kad wigginsui pagal jo asmenines ir komandines statistikas yra permokama.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-16
+6
Atsakyti
to petras
atskaicius mokescius

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-16
+4
Atsakyti
Petras
Paaiškinkite prašau, kaip suprasti sudaryta ir realioji kontrakto vertė? Dėkui.
2018-08-16
+9
Atsakyti
sad
Wiggins jau yra waste pick
2018-08-16
+8
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.