Nuotr.: „BasketNews.lt“/V.Mikaitis
Nuotr. „BasketNews.lt“/V.Mikaitis

Lietuvos krepšininkus užsienio Eurolygos komandose per pastaruosius ketverius metus galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų, o tai visiškai skiriasi nuo situacijos, buvusios šio dešimtmečio pradžioje.

Vienai Lietuvos žaidėjų kartai pasitraukus iš elitinės Europos lygos, kitos dar nesulaukėme. Veikiausiai, kad bent kelis metus situacija nesikeis.

Artėjantį sezoną Eurolygos užsienio komandose rungtyniaus keturi lietuviai – Mindaugas Kuzminskas ir Artūras Gudaitis vilkės Milano „AX Armani Exchange“ marškinėlius, Tadas Sedekerskis sugrįžo į Vitorijos „Baskonia“, o Lukas Lekavičius liko Atėnų „Panathinaikos“ gretose.

Per pastaruosius ketverius metus toks lietuvių skaičius užsienio lietuvių komandose tapo įprastas. 2014-2015 metais Eurolygos ekipoje užsienyje žaidė Kuzminskas, Jonas Mačiulis, Martynas Pocius ir Linas Kleiza. 2015-2016 m. sezone liko tik Mačiulis ir Kuzminskas, 2016-2017 m. sezone rungtyniavo Mačiulis, Mantas Kalnietis ir Sedekerskis, o praėjusį sezoną – Kuzminskas, Kalnietis, Mačiulis, Gudaitis ir Lekavičius.

Susumavus gauname, kad per ketverius metus užsienyje Eurolygos komandose žaidė vos 8 lietuviai.

Palyginimui, dar 2013-2014 metų sezone užsienio Eurolygos ekipose žaidė 10 lietuvių: Darjušas Lavrinovičius, Kleiza, Kalnietis, Mačiulis, Dainius Šalenga, Rimantas Kaukėnas, Kuzminskas, Simas Jasaitis, Michailas Anisimovas ir Domantas Sabonis.

Taip, tuomet Eurolygoje dar rungtyniavo 24 komandos ir bendras lygis nebuvo toks aukštas, tačiau tą sezoną turnyre iš Lietuvos dalyvavo ne tik Kauno „Žalgiris“, bet ir Vilniaus „Rytas“.

Kodėl sulaukėme tokios situacijos?

Visų pirma, didelės dalies iki 2014 metų Eurolygoje žaidusių krepšininkų lygis dėl amžiaus tiesiog pernelyg suprastėjo. Kšištofas ir Darjušas Lavrinovičiai jau buvo 34-erių metų, Kaukėnui ir Šalengai buvo po 37 metus, Jasaičiui – 32-eji.

Kleizos ir Pociaus karjeras greitai sustabdė traumos, Domantas Sabonis išvyko už Atlanto, o Anisimovo lygis tiesiog neatitiko Eurolygos.

Taip iš dešimtuko užsienyje žaidžiančiose Eurolygos komandose liko tik Kuzminskas bei Mačiulis.

O ir naujų krepšininkų, priaugusių Eurolygos lygį ir pasiruošusių išvykti iš Lietuvos, daug neatsirado.

Per tuos ketverius metus išaugo vos du nauji krepšininkai, kurie sugebėjo prasibrauti į Eurolygą. Tai „Žalgirio“ piramidę praėję Lekavičius ir Gudaitis, kurie į užsienį persikėlė praėjusį sezoną.

Debiuto Eurolygoje sulaukė ir Sedekerskis, tačiau jis kol kas sužaidė tik 13 rungtynių, per kurias aikštėje praleisdavo po 5 minutes, o ir žaidė komandoje, kurioje jis yra ilgalaikis projektas.

Nuotr. Instagram

Dabar patekti į Eurolygą tapo ypatingai sunku. Per pastaruosius dvejus metus turnyre žaidžia tik 16 komandų, todėl trečdaliu sumažėjo reikalingų krepšininkų skaičius.

Dėl aštuonių atkritusių komandų gerokai pakilo ir Europos taurės lygis, kurioje užsienio komandoje lietuvių taip pat reikia gerokai paieškoti. Kitą sezoną Rokas Giedraitis žais Berlyno ALBA komandoje, o Kalnietis – Vilerbano ASVEL gretose. Lietuviams tapo sunku patekti į Europos taurę, o ką kalbėti apie Eurolygą?

Taip pat prie retenybe tapusių lietuvių kelionių į užsienio klubus prisidėjo ir sustiprėjęs Kauno „Žalgiris“, kuris dabar sugeba savo sudėtyje išlaikyti pajėgiausius šalies krepšininkus.

Galbūt šią vasarą Edgaras Ulanovas būtų atsidūręs kitoje Eurolygos komandoje, tačiau tam kelią užkirto anksti savo pasiūlymą pateikę Lietuvos čempionai.

Ko galima tikėtis ateityje?

Šiuo metu neabejotinų galimybių persikelti į Eurolygos užsienio klubą ko gero turi tik du lietuviai.

Pirmasis ir turbūt mažiausiai abejotinas – Donatas Motiejūnas. Jeigu žaisti Eurolygoje būtų jo prioritetas, tuomet aukštaūgis tikrai rastų darbą šiame turnyre bei net galėtų gauti geriausių komandų pasiūlymus.

Visgi Motiejūnas antrą sezoną iš eilės pasirinko žaidimą Kinijoje ir gerokai didesnį atlyginimą. Kas žino, galbūt Motiejūnas jau šį sezoną grįš į Eurolygos ekipą, jeigu tik anksti baigs sezoną Kinijoje.

Dar vienas labai stiprus pretendentas žaisti Eurolygos užsienio komandoje yra Ulanovas, kuris jau šią vasarą buvo sulaukęs pasiūlymų. „Žalgiris“ Ulanovo anksti paprašė pateikti savo sprendimą, o jis nusprendė pratęsti kontraktą pagal formulę 1+1, tad kitą vasarą turės galimybę palikti Kauną.

Šiuo metu daugiau realių pretendentų į Eurolygos užsienio komandą nėra, tačiau jų gali atsirasti po artėjančio sezono.

Kalnietis kitą sezoną žais Vilerbano ASVEL komandoje, su kuria sukirto rankomis dėl metų trukmės sutarties. Lietuvis rungtyniaus Europos taurėje, o jeigu po sezono sulauktų kvietimo likti ASVEL gretose, tuomet po metų pertraukos sugrįžtų į Eurolygą. Nuo 2019 metų sezono Vilerbano klubas žais stipriausioje Europos lygoje.

Nuotr. Fiba.com

33-ejų Mačiulis žais FIBA Čempionų lygoje dalyvaujančioje Atėnų AEK. Praėjusį sezoną puolėjas neturėjo daug progų parodyti savo pajėgumą, kadangi Madrido „Real“ gretose atsidūrė suolo gale, o Krasnodaro „Lokomotiv“ gretose sužaidė tik 10 rungtynių.

Dėl to lietuvis vasarą nesulaukė viliojančių pasiūlymų iš Eurolygos ekipų, tačiau jų gali atsirasti po sėkmingo sezono Graikijoje.

Žvelgiant labiau į ateitį, perspektyvų papildyti užsienyje žaidžiančių lietuvių gretas Eurolygoje turi Vilniaus „Ryte“ praėjusį sezoną spindėjęs Martynas Echodas. 21-erių metų 206 cm ūgio puolėjas Europos taurėje pasižymėjo solidžiais 8,3 taško, 4,5 atkovoto kamuolio ir 10,4 naudingumo balo vidurkiais.

Pastaraisiais metais savo karjeras į viršų kelia netrukus Eurolygos išbandymą priimsiantis 24-erių Marius Grigonis ir 26-erių legionieriaus karjerą Berlyno ALBA komandoje pradėjęs Giedraitis.

„Žalgiriui“ reikia lietuvių, todėl Grigoniui patekti į Eurolygos komandą nebuvo taip sunku, kaip būtų užsienyje. Visgi jeigu jis ir Giedraitis tobulės, tuomet galės tikėtis galimybės žaisti ir užsienio Eurolygos komandose.

Kalbant apie dar tolimesnę ateitį, Sedekerskis su Vitorijos „Baskonia“ turi kontraktą iki 2022 metų ir per likusį kontrakto laiko veikiausiai sulauks galimybės daugiau žaisti Eurolygoje.

Vokietijoje artėjantį sezoną augs dar vienas talentas Arnoldas Kulboka. Jis jau buvo pakviestas NBA naujokų biržoje, o prieš žingsnį į stipriausią pasaulio lygą gali atsidurti stipriausiame Europos turnyre.

Lietuva turi talentingų krepšininkų, tačiau Eurolygos lygis tik auga ir jauniesiems žaidėjams tenka sudėtinga užduotis įsitvirtinti. Įsitvirtina geriausi, o tokių per pastaruosius ketverius metus buvo tik du. Kas bus kiti?

Komentarai:
Anonimas
2018-08-17 15:15

isijunk tau ceramicos macus kai ten zaide macijauskas pries kalbedamas(rezultatyviausias el zaidejas).tokio lygio snaiperiu dabar neturim nei vieno nuo tada kai jie baige zaist.pocius tik seselis maco ar siskos nes jie turejo zudiko instinkta.
2018-08-17
-5
Atsakyti
To na
Ir kur tie visi invidualiai dtiprus baltaodziai nba ? Ir kur tu matei geriau veikianciu vietinio jaunimo sistemu uzauginanciu daug geru zaideju ne tik kad is vienos salies, bet dar ir is to pacio mnedidelio miesto dauguma ;)

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-17
Atsakyti
tu juokauji
"Visų pirma, didelės dalies iki 2014 metų Eurolygoje žaidusių krepšininkų lygis dėl amžiaus tiesiog pernelyg suprastėjo. Kšištofas ir Darjušas Lavrinovičiai jau buvo 34-erių metų, Kaukėnui ir Šalengai buvo po 37 metus, Jasaičiui – 32-eji."

kas rašo šitus pilstymus apie nieką? :D
2018-08-17
-1
Atsakyti
To na
Stomba, macas, siska inbidualiai stiprus? :D jei neturi nei menkiausio supratimo apie krepsini tai geriau isvis nerasyk, jie snaiperiai, kurie prasiverzdavo tik po klaidu bandant uzdengt ju metimus kaip milaknis, pocius turi reta europueciam savybe, atletiskuma, be to jie plastiski, o ulanovas stambus ir tvirtas. Jo stiprioji savybe zaidimas viens pries viena po krepsiu, kur nelabai turi lygiu europoj. Lekavicius vienas stipriausiu visu laiku lietuviu invisualiai, zaidzia dazniau du pries du nes taip lengviau

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-17
+3
Atsakyti
Katastrofish
Liūdna, kad trūksta asmenybių. Ypatingai trūksta gerų įžaidėjų su stabiliu metimu...
2018-08-17
Atsakyti
Na
"Lekavicius, Grigonis, Ulanovas, du is ju stiprus individualiai" - ir kurie is ju du stiprus individualiai? Man tai Grigonis stipresnis, o kiti du...ir isvis ar tu supranti kas ieina i savoka "individualiai stiprus"? Tai neturi nieko bendro su zaidimu eurolygoj( Lekavicius ar Ulanovas ). Jau rasiau kad Lekas be uztvaros darymo nera igalus veidu apsizaist oponenta. Tas pats galioja Ulanovui - siuolaikinis 3cias nr turi turet gera driblinga ir moket veidu i kashe apsizaist varzova, o ne kaip centras nugara vos ne nuo trajako dasistumt. Jus pasiziurekit i latvius - praktiskai visi zaidejai( nebent atmetus centra, bet centru pask metu daznai stovedavo Porzingis ) gali apsizaist varzova 1 pries viena ir susikurt proga metimui. Kas liecia individualiai stiprius zaidejus, tai tokie buvo" Stombergas, Siskauskas, Pocius, Timinskas, Macijauskas ir dar ne vienas. O dabar isvardinkit kiek zaideju, su panasiu individualiu pajegumu, paruose Zalgiris per paskutinius ~5 metus? Taip kad nesekit pasaku apie ta mistiska Zalgirio talentu kalve. Nes ten daug daugiau demesio buvo skiriama jaunuoliams slifuot derinius, o ne individualu pajeguma. Del to ir paruosiami tik vidutiniokai, tinkantys tik tam tikram letam poziciniam zaidimui
2018-08-17
+4
Atsakyti
latviai
Latviai latviai... O ar pagalvojate, kiek latvių žaistų Eurolygoje kitose komandose, jei latviai turėtų vieną pajėgų savo klubą ten? Akivaizdu, kad daugelis žaistų ten (latviams, kaip ir Žalgiriui, reiktų pajėgių saviškių).
2018-08-17
-3
Atsakyti
To malderiui
Lekavicius, grigonis, ulanovas geriausi jauni zaidejai savo pozicijose pasieke eurolygos lygi, du is ju invidualiai stiprus. Bet taip tai vistiek esi is medzio iskrites arba bandai nevykusiai uzstumt, ividualiai pajegiu auksto lygio baltaodziu vienetai visam pasaulyje, be to europoj labiau propaguojamas ir efektyvesnis 2 pries 2

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-17
+2
Atsakyti
ciongas
2013 ir 2015 sukrito burtai ir suveikė antikrepšinio fenomenas. bet tada bum ir viskas baigėsi. Pagiriojamės iki šiol, o dauguma net nesupranta, kad 2013 sidabrą laimėjo senukų gvardija, o 2015 - irgi brandūs žaidėjai, Mačiulio buvo pats pikas ir kalnietis dar gerai atrodė. dabar ių tų žaidėjų realiai liko 2-3 žmonės. Liko Valančiūnas ir Kuzminskas. Viskas. Reikia burti naują komandą, o realiai net nėra iš ko, nes nėra gynėjų, ypač tokių, kurie gebėtų kamuolį persivaryti ir nedarytų per rungtynes 25 klaidų.
2018-08-17
+2
Atsakyti
2 Malderiui
Nesamones sneki, ypac apie zaidimas eurolygoje, visas zaidimas eurolygoje yra praktiskai paremtas du pries du, atimk du pries du, tai tas pats Jasikevicius butu buves nulis, jo visas zaidimas buvo du prie du, taip, kad cia tikrai nera butina, ypac zaidziant Eurolygoje tureti vienas pries viena nerealiu zaideju, nes Europoje zaidziamas kitoks krepsinis nei NBA
2018-08-17
Atsakyti
To ciongas
O tai ne kazlauzkas 2013 ir 2015 sidabra laimejo? :)

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-17
-3
Atsakyti
Jou
Uztat latviai turi tiek talentingu jaunu zaideju kad maziausiai 10 m i prieki yra ir bus top1 komanda pabaltyje: porzingis, pascenikas, smitas, bertanis, tiima, kurioncovas, vel bertanis, strelnieks, zagaris ant bankes kaip 10-12 blumas peineris vien zo neta ka pastatyti lietuviams

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-17
Atsakyti
Malderiui
Vat su tokiais kaip tu, uzsidejusiais zalius nepermatomus akinius, normaliai diskutuot kaip ir neimanoma. Pats esu Z fanas belekiek metu, bet i realybe megstu ziuret ne per zalius akinius, o neutraliai "bespalvius" - diskusija cia vystesi jog nebeuzauga nauju, individualiai stipriu zaideju 1-3 pozicijai. O tu vietoj to kad normaliai paargumentuot, suplaki viska i viena - netgi sugebi duot uz pvz Jankuna, Milakni - zmones, kuriems virs 30 ir jau greit baigs karjeras + iplaki i ta krūva Kulboka, na koks jis Zalgirio piramides aukletinis? Kad dubleriuose pabuvo sezona? Ir dar - tavo isvardinti Gudaitis, Birutis, Echodas, Motiejunas( nors jis ir ant didelio klaustuko ) - visi jie yra priekines linijos zaidejai, o tokius zaidejus yra "lengviausia" ugdyt, tiksliau beveik nieko nereik daryt jei jis turi tam tikru fiziniu savybiu, vat jei tokie zaidejai jau meta is toliau - cia jau yra idetas i juos darbas, o kuris is tu jaunesniu meta? O gi nei vienas. Ka tai reiskia? O gi kad su jais nebuvo dirbama. Ir pabaigai - kai jau sakiau cia rutuliojosi diskusija apie tai kad nebeparuosiama INDIVIDUALIAI stipriu zaideju 1-3 pozicijai. Tai vat tu pavardink kiek daug individualiai stipriu zaideju paruose Zalgiris sau, o tuo paciu ir Lietuvai? Tarkim toks Lukas - jis gi be uztvaru yra visiska vidutinybe, 1 pries viena eurolygoje sunkiai ka apsizais. Tai vat prasau pavardink zaidejus, kuriuos Zalgiris paruose individualiai stiprius
2018-08-17
+2
Atsakyti
Piktc
Mano labiau neramina tai, kad Lietuva seniai nebeturi asmenybių. Turėjom Sabą, Marčiulionį, Jasikevičių, Šiškauską, Macijauską, Kleizą, dar keletą kitų. Jie nebijojo mesti, bet kada galėjo pradėt žaisti vieni ir vesti komandą į priekį? Kad dabar gali vesti komandą į priekį? Tik Valančiūnas, bet ir tas priklausomas nuo įžaidėjo, kurio geram lygyje seniai neturim.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-17
+1
Atsakyti
zmoniu sparciai mazeja, tai is kur tu krepsininku gali dauget ?
2018-08-17
+2
Atsakyti
NaMatau daugelis cia meto akmenis i federacijos darza - taip, is dalies sutinku su issakomom mintim/priekaistais. Bet kazkodel visi tyli del kito dalyko - musu pagrindiniu klubu ir is ju piramidziu nebeisauganciu talentu. Ir pagrindinis kaltininkas kaip bebutu keista yra daugelio mylimas Zalgiris. Ryta Vainauskas buvo visiskai nustekenes ir ju piramide paskutiniu metu beveik nedirbo. O Zalgiris pask ~5metus Lietuvoje praktiskai neturejo konkurencijos susirenkant talentus i dublerius. O juk i dublerius ateina 16meciai ir is ju tikrai galima "nulipdyt" gera zaideja. Bet kiek realiai Zalgiris paruose individualiai stipriu krepsininku? O gi kaip ir nieko...taip kad ne vien cia federacijos kalte. Klubai ir beveik nedirbo sioj srity - t.y tuose paciuose Zalgirio dubleriuose daug daugiau demesio skirdavo deriniu slifavimui nei individualiems igudziams
bandai beviltiskai uzstumt, Lekavicius, Grigonis, Juskevicius, Ulanovas, Jankunas, Milaknis, Maciulis, Kalnietis, Motiejunas, Gudaitis, Birutis, Echodas, Kulboka ir dar nemazai kitu is kieno piramides isejo ? ir dar kitu nemazai kurie pagrindinei komandoj atsiskleide kaip Kuzminskas, Darjus, Pocius
2018-08-17
+3
Atsakyti
Gal Sabonis su Adomaiciu paskaitys
Nemazai liudnu minciu kyla, paskaicius komentarus, ir visuose yra tiesos. Va ir vyru rinktineje - turi atstovaut geriausi, o pakvieciami "mieliausi"....
2018-08-17
+15
Atsakyti
ciongas
Patarčiau su latviais jau nebesilyginti. Jie per vieną metimą atsiliko nuo slovėnų, o mes BEVILTIŠKAI gavome nuo senukų graikų, kurie atsirovė nuo rusų, o šie užėmė garbingą 4 vietą... TRAGEDIJA. Ne vieta, o mūsų žaidimas. Jokių prošvaisčių, o tas begalinis senukų -kalniečių, mačiulių ir co tempimas jau tiesiog nesuprantamas. Po metų jie jau baigia karjeras, o mes juos toliau tampome. gal jau laikas iš pagrindų viską keisti? gal vėl kviesti Kemzūrą ir suteikti šansą atvesti naują kartą?
2018-08-16
-5
Atsakyti
ciongas
Nustojo tobulėti visi: treneriai, žaidėjai, federacija. Svarbesnė tapo komercija - reklama, pinigai, begalė draugiškų rungtynikų. Kokio velnio jos žaidžiamos? Ko vartomasi 5 žvaigždučių viešbučiuose? Kur mūsų karių dvasia? Žodžiu, duobė sisteminė ir jos ilgai neįveiksime. pirmiausia reikia pripažinti, kad mūsų pasiekimai - gili praeitis. Šiandien esame duobėje. VIDUTINIOKAI.
2018-08-16
+3
Atsakyti
Anonimas
panasu kad gudus laikai ateina,dar 10 panasiu metu vystant Lietuvos krepsini ir dziaugsimes kad patekom i cempionata,apie medalius tiesiog pamirsim.jau vien tai kad per tiek metu neisugdytas nei vienas auksto lygio gynejas sako kad problemu yra,o straipsnelio autoriai vardina nueinancius nuo scenos veteranus.po jaskos kartos olimpiadoj medaliu nematem,o visi ec medaliai pagrinde del geru burtu ir sekmes.latviai nors ir neturi gero cempionato,bet kazkodel sugeba parengt tiek daug auksciausio lygio zaideju o mes turedami visas salygas failinam
2018-08-16
-23
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.