Nuotr.: Fotodiena.lt/R.Dačkus
Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus

Kartu su Lietuvos jaunučių rinktinės nesėkme Europos čempionato ketvirtfinalyje galutinai paaiškėjo, kad ši jaunimo vasara bus sausa – jokia vaikinų rinktinė šįmet namo medalių neparsivežė.

Iš pirmo žvilgsnio, tai – liūdnos naujienos, kadangi tokia medalių sausra Lietuvos jaunimą ištinka ne dažnai. Tačiau ar verta nerimauti?

Išankstinio pavojaus skelbti, be abejo, nereikia, kadangi visų jaunimo rinktinių tikslas yra auginti žaidėjus nacionalinei ekipai, o dabar talentų rinktinėse, panašu, tikrai netrūksta.

Matėme jaunimo (iki 20 metų) rinktinę su perspektyviaisiais Arnu Velička, Gyčiu Masiuliu bei Matu Jogėla. Pozityviai nuteikė ir Deivido Sirvydžio, Simo Jarumbausko bei Roko Jokubaičio trejetas aštuoniolikmečių rinktinėje.

Tikrasis šalies jaunimo sistemos ugdymo tikslas bus pasiektas tuomet, kai šie ar kiti nepaminėti vaikinai arba pravers vyrų rinktinės duris, arba bus solidūs ir įvairių aukštesnio lygio komandų geidžiami žaidėjai.

Juk dabar veikiausiai nedaug kas prisimena, kad 2008-aisiais Lietuvos jaunimo rinktinę Europos čempionato pusfinalyje į pergalę prieš Victoro Clavero ir Quino Colomo vedamus ispanus vedė 20 taškų pelnęs Lukas Brazdauskis, tiesa?

Tinklalapis „BasketNews.lt“ siūlo pasižvalgyti po istoriją ir patyrinėti, kiek sėkmingas žaidimas jaunimo rinktinėse yra reikšmingas kelyje į platesnius vandenis.

Donatas Motiejūnas jaunimo čempionatuose buvo tikra žvaigždė
Donatas Motiejūnas jaunimo čempionatuose buvo tikra žvaigždė

Tiesa, ką galime laikyti tais platesniais vandenimis? Apsibrėžkime, kad sėkmingas žaidėjas yra tas, kuris bent kartą buvo kviestas į nacionalinės ekipos stovyklą arba atstovavęs Kauno „Žalgiriui“, Vilniaus „Rytui“, arba Klaipėdos „Neptūnui“.

Paieškoje apžvelkime 10-ies amžiaus grupių vaikinus – nuo 1988-ųjų iki 1997-ųjų gimimo žaidėjus.

Pradėkime nuo 1988-aisiais gimusių vaikinų. Ši amžiaus grupė buvo gana nuvilianti, kadangi komanda per tris čempionatus nuskynė du medalius, tačiau aukštesnio lygio žaidėjais iš jos virto viso labo du krepšininkai. Nepaisant to, kad šios kartos vaikinai dukart tapo Europos vicečempionais, aukštesnį lygį pasiekė tik Martynas Gecevičius ir Deividas Gailius

Solidžiais šios amžiaus grupės krepšininkais anuomet buvo Marius Valukonis, Paulius Kleiza bei Pranas Skurdauskas, tačiau nepaisant sėkmės jaunimo lygyje, jų karjeros dėl skirtingų priežasčių taip nesusiklostė.

Gerokai pozityviau nuteikė 1989-aisiais gimę vaikinai. Šiai komandai nepavyko nuskinti jokio medalio, tačiau tai buvo konkurencinga ir iškėlusi ne vieną vardą.

Šioje rinktinėje žaidė Vaidas Čepukaitis, Adas Juškevičius, Žygimantas Janavičius, Vytenis Lipkevičius, Šarūnas Vasiliauskas, Mindaugas Kuzminskas ir Edgaras Želionis. Iš šios kompanijos išsiskiria tik rinktinėje niekada nežaidęs Lipkevičius, tačiau jis penkerius metus rungtyniavo „Žalgiryje“ ir pasipuošė penkiais LKL aukso žiedais.

Vėliau kelią prasiskynusių vardų buvo ir 1990-ais gimusių vaikinų amžiaus grupėje, o svarus yra vien faktas, kad būtent šiais metais gimė Donatas Motiejūnas. Greta Kinijoje dabar rungtyniaujančio aukštaūgio tuo metu jaunimo rinktinėse jo bendražygiais buvo tokie žaidėjai kaip Gediminas Orelikas, Eimantas Bendžius ir Evaldas Kairys

Ryškiausias šios kompanijos pasiekimas jaunimo turnyruose buvo 2008-aisiais 18-mečių čempionate iškovotas sidabras.

Metais jaunesnių, 1991-aisiais gimusių vaikinų, komanda didelių talentų gausa jau neišsiskyrė – rinktinėje nėra žaidęs nė vienas šios amžiaus grupės jaunimo rinktinių žaidėjas.

Kita vertus, žinomų vardų čia yra: Saulius Kulvietis, Mindaugas Kupšas, Osvaldas Matulionis, Ovidijus Varanauskas ir Paulius Dambrauskas, dabar jau rungtyniaujantis „Neptūne“.

Aukščiausias ir vienintelis solidesnis šios amžiaus grupės komandos pasiekimas per tris čempionatus – 2007-ais metais Europos 16-mečių pirmenybėse laimėta bronza.

Apie 1992-aisiais gimusių vaikinų rinktinę ilgų pažindinančių pastraipų rašyti nereikia. Legendinė Kazio Maksvyčio kariauna susišlavė visus įmanomus čempionatų apdovanojimus – Europos 16-mečių, 18-mečių ir 20-mečių bei 19-mečių pasaulio aukso medalius. 

Pajėgiausiu šios amžiaus grupės žaidėju, kaip ir buvo galima prognozuoti, tapo Jonas Valančiūnas, vyrų rinktinėje debiutavęs dar būdamas 19-os. 

Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus

Toje Maksvyčio komandoje buvo ir dabartinis žalgirietis Edgaras Ulanovas, Vilniaus „Ryto“ puolėjas Arnas Butkevičius bei dabar Berlyno ALBA garbę ginantis Rokas Giedraitis.

Paminėjimo verti ir buvęs „Ryto“ centras Egidijus Mockevičius bei „Lietkabelį“ palikęs Žygimantas Skučas. „Žalgirio“ marškinėlius trumpai vilkėjo Vytenis Čižauskas, nors jo karjera šiuo metu nesiklosto taip, kaip iš jo buvo laukta.

Tiesa, šioje komandoje galima rasti ir didesnių nusivylimų. Pavyzdžiui, Dovydas Redikas, kadaise buvęs vienu perspektyviausių 1992-ųjų kartos vaikinų. Būdamas 23-ejų krepšinio profesionaliai jau nebežaidė ir Deividas Pukis.

Daug talentų neišaugino ir 1993 bei 1995-ųjų kartos. Pirmoji, beje, savo amžiaus grupėje dar buvo konkurencinga ir 16-mečių pirmenybėse Kaune tapo Europos vicečempione. Neabejotinai stipriausias šios amžiaus grupės produktas yra Artūras Gudaitis, jau įsitvirtinęs Milano „AX Armani Exchange“ klube. 

Šios kartos atstovas buvo ir Vaidas Kariniauskas, su Lietuvos rinktine žaidęs Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse ir dvejus metus buvęs „Žalgirio“ nariu. Lietuvos čempionų gretose sezoną žaidė ir tais pačiais metais gimęs Tauras Jogėla, vis tik tauragiškis pastaraisiais metais migravo po Latvijos, Rumunijos ir Lenkijos klubus, ir jo, kaip ir Kariniausko, karjeroje epizodinis vaidmuo „Žalgiryje“ kol kas liko solidžiausiu karjeros įrašu.

Dar blankesnė buvo 1995-ųjų gimimo karta, iš kurios dabar ryškiau žinomas tik žalgirietis Paulius Valinskas. Daug tikėtasi iš prieniškio Edvino Šeškaus, kuris buvo vienas šios rinktinės lyderių ir bene ryškiausia žvaigždė, tačiau 23-ejų atletas jau paliko Vilniaus „Ryto“ sistemą ir dabar laimės ieško žemesnio kalibro komandose.

Nuotr. FIBA Europe/R.Koksarovs

Tiesa, ši karta didelių sprogimų ir nežadėjo, mat ryškiausiu pasiekimu galima laikyti 5-ąją vietą Europos aštuoniolikmečių čempionate.

Ryški buvo Luko Lekavičiaus 1994-ųjų karta, kuriai taip pat atstovavo ir dabartiniai žalgiriečiai Martinas Gebenas bei Marius Grigonis. Čia taip pat buvo ir anksčiau „Žalgiryje“ žaidęs Tomas Dimša. Šios kompanijos vedama komanda dukart laimėjo Europos čempionato sidabrą (U16 ir U18) bei pasaulio devyniolikmečių čempionate kartą liko treti.

Po medalį iškovojo ir 1996-ųjų bei 1997-ųjų komandos, turėjusios ne vieną intrigavusį talentą. Pirmojoje žaidė Domantas Sabonis, Margiris Normantas bei Martynas Sajus, o tarp metais jaunesnių buvo Martynas Echodas, Laurynas Birutis, Laurynas Beliauskas bei Martynas Varnas

Tiesa, vertinti šių amžiaus grupių vaikinus kol kas dar anksti, kadangi jiems dar tik atitinkamai po 21 ir 22 metus.

Taigi, ar kartų perspektyvas galime vertinti pagal jaunimo čempionatuose iškovotus medalius? Vargu. Atvejų per pastarąjį dešimtmetį buvo įvairių, o to pavyzdys yra 1989-ųjų karta, turėjusi ne vieną dabar žinomą žaidėją. 

Kita vertus, buvo ir atvejų, kai ši medalių skaičiuoklė pasitvirtino, ką matome žvelgdami į 1995-ųjų metų kartą. Kaip nutiks su šios vasaros Lietuvos jaunimu, pamatysime jau netolimoje ateityje.

Karta  Rinktinės medalių skaičius jaunimo čempionatuose Išaugę žaidėjai 
1988 metais gimę vaikinai 2 (U18 ir U20 sidabras) Martynas Gecevičius
Deividas Gailius
1989 metais gimę vaikinai 0 Vaidas Čepukaitis
Simas Buterlevičius
Žygimantas Janavičius
Adas Juškevičius
Vytenis Lipkevičius
Šarūnas Vasiliauskas
Mindaugas Kuzminskas
Edgaras Želionis
1990 metais gimę vaikinai 1 (U18 sidabras) Donatas Motiejūnas
Gediminas Orelikas
Eimantas Bendžius 
Evaldas Kairys
1991 metais gimę vaikinai 1 (U16 bronza) Saulius Kulvietis
Paulius Dambrauskas
Mindaugas Kupšas
1992 metais gimę vaikinai 4 (U16 auksas, U18 auksas, U19 pasaulio čempionato auksas, U20 auksas)

Jonas Valančiūnas
Edgaras Ulanovas
Arnas Butkevičius
Rokas Giedraitis
Egidijus Mockevičius
Žygimantas Skučas

1993 metais gimę vaikinai 1 (U16 sidabras) Artūras Gudaitis
Osvaldas Olisevičius
Tauras Jogėla
Vaidas Kariniauskas
1994 metais gimę vaikinai 3 (U16 sidabras, U18 sidabras, U19 pasaulio čempionato bronza) Lukas Lekavičius
Marius Grigonis
Martinas Gebenas
Tomas Dimša
1995 metais gimę vaikinai 0 Paulius Valinskas
1996 metais gimę vaikinai 1 (U20 sidabras) Domantas Sabonis
Margiris Normantas
Martynas Sajus
1997 metais gimę vaikinai 1 (U18 bronza)  Martynas Echodas
Laurynas Birutis
Laurynas Beliauskas
Martynas Varnas
Komentarai:
o kodel tarp '96 nepaminetas Kristupas Zemaitis U20 cempionate sidabro medalis ir isrinktas i simbolini penketuka? dabar Siauliai. ar basketnews nesidomi ar zino tik stumiamas zvaigzdutes?
2018-08-22
Atsakyti
...
yra skirtumas tarp savu zaideju palaikymo ir objektyvaus poziurio i juos, paskutinis "perspektyvus" talentas buvo valanciunas, nes jis turejo tiek duomenis tiek gerus zaidimo rodiklius savo amziaus grupeje kad prognozuotu jo karjera nba lygoje arba garantuotai zais geriausiuose europos komandose ir bus ne statistas, aisku yra tokiu kurie pasizymi arba duomenimis arba talentu ir turedami ugneles gali prasimusti o visi kiti savo rodomu lygiu kol jauni atsilieka 2-3 metais gauna keleta galimybiu ir veliau tiesiog pasimirsta nes juk visuomet bus nauju amzinai perspektyviu
2018-08-18
-6
Atsakyti
Rytis
Vertetu pamineti 1996 kartos rinktines nari Vilius Nauseda. Labai pasizymejo ir daug pasieke uz krepsinio aikstes ribu

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-18
Atsakyti
Jyf
Ner cia ko verkt. U16 ir u18 rinktinems dar liko ne vienas cempionatas tarp bendraamziu ir jie dar tikrai gali laimet koki medali. Ypac u18 nenurasau,nes ta karta tikrai talentinga.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-18
+3
Atsakyti
Hahaha
Varnas ir beliauskas išaugę ziadejai?4 tasku vidurkis lkl wow

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-18
-6
Atsakyti
Kas gali atsakyti?
Rinktineje turi zaisti geriausi to amziaus grupes?

Ar talentingiausi?

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-18
+9
Atsakyti
djgaffer
Parodantis,kad nevisada išauga gerų žaidėjų iš tų,kurie medalius skynė.Tik jau atėjo laikas daugiau dėmesio skirti į individualų paruošimą,kūno rengimą ir vėl galima pasikartoti-psichologinį pasiruošimą.O žaidėjų talentingų nemažai yra.Ir kas džiugina,kad gynėjų atsiranda,kuriems drąsos nestinga.Juk yra Jokubaitis,Adomavičius,Arlausku Amerikos garsūs univerai domisi,tas pats Velička,Marčiulionis,kuriems tik taiklumą gerinti reikia.Dar yra Sirvydis,Giedraitis,Pivorius puikiai atskleidė savo snaiperio savybes,Butkus,kuriam išvis tik 15.O kur dar kitų grandžių žaidėjai,kaip Blaževičius,Tubelis,Kreišmontas,Kancleris,Jermolajevas,Jarumbauskas.Iš vyresnių Masiulis,Jogėla,Sargiūnas,Uleckas.Svarbu,kad jie noro turėtų,o dar svarbiau,jog federacija prasivalytų nuo visokių Radvilų ir dar daugiau skirtų dėmesį mūsų talentams.Ateitis gera,tik norint ją padaryti dar sėkmingesnę,reikia visiems kartu išvien dirbti.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-18
Atsakyti
1991 karta
nu jo ryskiai pamineti varanauskas, kupsas(lkl lygis), matulionis ir dambrauskas zinomi. Matau ne taip kaip beveik 10tsk vidurki auksciausioj lygoj rinkes iki traumos Biruta praeitais metais... wow
2018-08-18
+1
Atsakyti
djgaffer
Neblogas straipsnis.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-18
-3
Atsakyti
lkl
dar is seniau gimusiu r.kaukenas jaunimo rinktinese rinko tik po 4tsk. bet uzaugo super staras.
2018-08-18
-13
Atsakyti
2 ciongas

jei skaiciuoji lekaviciu tai iskaiciuok ir juskeviciu ir gudaiti

Dar paskiaciuok kiek per 10 metu iki tol
2018-08-18
+3
Atsakyti
ciongas
Na, LKF jau turėtų raudoti krokodilo ašaromis, nes matome visšką fiasko: rinktinės lygio žaidėjų per 10 metų isųugdyta vos keletas: Valančiūnas, Motiejūnas, Ulanovas, Kuzminskas, Lekevičius ir Grigonis. Sabonio neskaičiuojame, nes jį ugdėme ne mes. O dabar iš esmės. KĄ 3 METUS DARĖ MARTYNAS GEBEN? Jis ruošė kūną. O tada perf metus atskleidė savo potencialą. PAGALIAU REIKIA PRADĖTI RUOŠTI SPORTININKUS, INVESTUOTI Į JŲ KŪNO RENGIMĄ. Visa kita tik pasakos, nes LKL į sportininkus neinvestuojama.
2018-08-18
Atsakyti
to Anonimas
Cia tiesu tiesa, 2009 metu vyru rinktine sprende problema, kaip reikes pereiti i kita aikstes puse, tai eme Mazuti, kad tas perbegtu, po to jau ziuretu ka gali uzsukti su legendiniu mediniu suktiniu. As atsimenu, 7-8 klaseje tarpklasinese irgi turejom panasia diskusija, kas persivarines kamuoli, kazka bendra turejom su Lietuvisku krepsiniu, kai nelabai kas kamuoli yra ciupinejes :))

Tuoj bus praeje 10 metu po to Butauto rinktines nesamones ir LKF nepadare nieko, kad i krepsinio rengima ieitu technikos, proto lavinimas, toliau tik mediniai rastai stampuojami, o gyneju pozicija isvis mums nereikalinga?? pas mus net zvaigdziu dienos atsisake, nes kaip sake Kleiza, musiskiai zaidejai nelabai zino kaip kazka kurti. Smarkiai pas mus atsiliekama su krepsinio intelektu, technika irgi, kraujuoja akys beziurint i medines rankas, kunus pas sportininkus..
2018-08-18
-1
Atsakyti
dodo
2010 buvo paskutinis chempionatas kai Lietuvos rinktine turėjo individualiais stipriu žaidėju ir rodė dominuojantį krepsini kuri tik USA galėjo sustabdyt. db yra tuštumas, nes turim tik keletą geru žaidėju be lyderio savybiu

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-18
-5
Atsakyti
numoojo
iškėlusi ne vieną vardą. (neskaitant kuzminsko)

pradejo vardint visokius janavicius,cepukaiciusLipkevicius ir t.t. LMAO gera juoko doe gavau...
2018-08-18
+5
Atsakyti
numoojo
as tai nematau isvis situose jaunimo rinktinese jokio talento...jus pasiziurekit i Ispanus U-16 rinktine visus dauzo i vienus vartus ,delioja per galvas..ka maciau visose LT jaunimo rinktinese,kad indvidualiai stipriu zaideju nera,visi leti neatletiski,driblingai lievi....matosi ,kad visi treniruojami buvo pagal senamadiska buda,ir buvo treniruojami ne kad butu geresniais zaidejais,o kad zaistu komandiskai
2018-08-18
+6
Atsakyti
Anonimas
ahahahaha koks apgailetinas straipsnelis islindo tam kad pateisint LKF neigaluma.pradejo net visokius kulviecius su dambrauskais skaiciuot kaip kazkoki pasiekima :D kalbet reikia ne apie LKL lygio zaidejus,o EL,o dar geriau NBA lygio.kas is tos kruvos vidutinioku?per visa ta laikotarpi kur cia surasytas galim det tik Valanciuna,Motiejuna ir Kuzminska.na is bedos dar Lekaviciu su Ulanovu ir Gudaiciu kuriuos galime vadint europinio lygio zaidejais.visi kiti kolkas tik pilkos vidutinybes.

p.s. taigi, kiek isugdyta NBA zaideju?Valanciunas,Motiejunas ir Kuzminskas.Sabonis atskira tema.

kiek EL zaideju turim kurie lostu ne Lietuvoj?kolkas tik Lekavicius ir Gudaitis.stai jums ir visas ugdymas per 10 metu.vienas vienintelis gynejas,visi kiti aukstaugiai.problemu nera,viskas tvarkoj
2018-08-18
+1
Atsakyti
To misija

Na jau, 3 vasaros (o nemazai dar zaidzia pasauliniuose turnyruose, u-15 ir uz metais vyresniais) treniruociu ir rungtyniu su uzsienio rinktinemis tai ne tik suburimas ir pasitikrinimas
2018-08-18
Atsakyti
Anonimas
SIAIP gaila kad tam Deividui Pukiui nenusiseke. Jis tikrai turejo ta toki zudiko instinkta tritaskiais ir labai imponavo i Arvyda Macijauska. Bet yra kaip yra.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-18
-2
Atsakyti
ac
Neuzilgo atsiras komentaras kad straipsnis yra uzsakytas. :D

Pernelyg daug fimlu ziurime mielieji. :)
2018-08-18
+1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.