Nuotr.: Fotodiena.lt
Nuotr. Fotodiena.lt
  • Kiekvieną vasarą tarp LKL komandų migruoja beveik tie patys krepšininkai

  • Šį tarpsezonį iš NKL klubų į žemesnio lygio LKL ekipas persikėlė tik keturi krepšininkai, kuriems tai bus debiutas aukščiausioje šalies lygoje

  • LKL vidutiniokai nesiima ugdyti dar savo vertės aukščiausiu lygiu neįrodžiusių krepšininkų, bet dejuoja dėl pajėgių žaidėjų trūkumo

  • „Šiaulių“ strategas Antanas Sireika pripažįsta, jog klubai žengia lengviausiu keliu ir komandas buria aplink legionierius

Kasmet dėl keliolikos pajėgių LKL krepšininkų kovojantys šalies vidutiniokai skundžiasi Lietuvos krepšininkų stygiumi, tačiau patys atsakomybės prisibijo.

Neskaitant sėkmingai veikiančių Kauno „Žalgirio“, Vilniaus „Ryto“ ir Klaipėdos „Neptūno“ krepšinio sistemų, iš likusių septynių LKL klubų tik trys suteikė bent minimalų pasitikėjimo kreditą Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) karjeros pamatus stačiusiems krepšininkams.

Kėdainių „Nevėžis“ patikėjo nuo 2013 metų antrajame divizione žaidusiu Ignu Labučiu, Utenos „Juventus“ pasirašė ilgalaikius kontraktus su 21-erių Arnu Beručka ir 23-ejų Gyčiu Radzevičiumi. Pirmasis uteniškių įsigytas krepšininkas persikėlė tiesiai iš Vilniaus „Perlo“, tuo metu antrasis šiai ekipai atstovavo šiek tiek anksčiau.

Intensyviai krepšinio piramidę lipdantys „Šiauliai“ į savo globą priėmė 23-ejų Roką Stankevičių, profesionalo karjerą pradedantį 24-erių Beną Griciūną ir 26-erių Antaną Udrą, kuris LKL anksčiau jau buvo gavęs vieną šansą.

„Sunku pasakyti, kiek yra tų žaidėjų, – paklaustas apie LKL lygį priaugusių NKL žaidėjų rinką tinklalapiui „BasketNews.lt“ kalbėjo Antanas Sireika. – Pasipildo kiekvienais metais, bet čia nusistatęs toks stereotipas, kad ne visi mėgsta imti tuos, dar neatsiskleidusius, atsižvelgti į jų blizgesį... Bet tokių žaidėjų, kurie dar neatsiskleidę, ne visi nori. Geriau imti pigų užsienietį, mažiau vargo, daugiau padarys, bet man, kaip treneriui, čia yra mažesnis kūrybinis procesas.

Ignas Lukošius iš Molėtų „Ežerūno“ buvo mūsų dėmesio centre, dabar jį kviečia aukščiausio Italijos diviziono komanda, galbūt pasirašys. Galvoju, kad tų žmonių tikrai galima rasti. Mano labai paprastas posakis – niekas negimė žvaigžde, ją galima tik tapti.

Kodėl pas mus Mindaugas Kuzminskas atėjo iš Vilniaus „Perlo“, kur gana mažai gaudavo žaisti. Sužibėjo taip, kad nuvažiavo iki NBA. Galėjo nepapulti į tokią komandą. Noriu palinkėti treneriams drąsos ir daugiau vertinti savus žmonės, ir neužmiršti, jog tiek yra sporto mokyklų, tiek trenerių dirba.“

Tiesa, „Nevėžis“ taip pat pasipildė iš NKL persikeliančiu 34-erių Valdu Vasyliumi, o Panevėžio „Lietkabelis“ – 31-erių Ernestu Ežerskiu. Jie abu yra ne vieną sezoną žaidę LKL, bet įkopę į ketvirtąją dešimtį tikrai nebepretenduoja į pajėgiausiųjų vardą.

Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ vyr. treneris Gediminas Petrauskas
Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ vyr. treneris Gediminas Petrauskas
Nuotr. V. Mikaitis

Iki LKL sezono starto likus mėnesiui, didžiausią galvos skausmą komplektuojant komandą išgyvena savo sudėtyse po devynis krepšininkus turintys Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ ir „Prienų“ klubai.

Kalbant apie lietuvius, pasvaliečiai išsaugojo 24-erių Tomą Galecką ir 25-erių Tomą Lekūną, pasistiprino 30-mečiu Vytautu Šulskiu, sukirto rankomis su 35-erių Gyčiu Sirutavičiumi, pernai žaidusiu antroje Prancūzijos lygoje, bei iš Lenkijos grįžtančiu 31-erių Karoliu Petrukoniu.

„Prienų“ komanda susigrąžino 27-erių Ovidijų Varanauską ir 30-metį Arną Labucką, taip pat pasikvietė 34-erių Gintarą Leonavičių. Neoficialiai žinoma, jog susitarimą Virginijaus Šeškaus komanda yra pasiekusi su karjeros saulėlydį pasitinkančiais 38-erių Darjušu ir Kšištofu Lavrinovičiais.

Likę krepšininkai abiejose komandose – legionieriai.

„Sako nėra pajėgių žaidėjų. Jų nebūna iš pat pradžių, juos reikia išsiugdyti, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ teigė Sireika. – Yra tik žmonės su galimybėmis, žmonės su duomenimis, bet... Jeigu jie žaidžia gerai, juos kviečia į užsienį, laukia jų dar net nesubrendusių, sakyčiau netgi per anksti juos išveža.“ 

2017-ais į Šiaulius sugrįžęs Sireika intensyviai ėmė gaivinti gilią krizę išgyvenusį gimtojo miesto klubą, kuris jam atvykus teturėjo vos du krepšininkus, bet šiuo metu jų globoja daugiau nei penkiolika.

Jie visi kartu lieja prakaitą bendroje treniruočių stovykloje, o nuo rugsėjo geltonai-juodų gretose liks tik galutinis dvyliktukas. Kiti prisijungs prie bendrą projektą vystančio Joniškio „Delikateso“, tapusio „Šiaulių“ dublerine komanda NKL. 

„Galvoju, kad kiekvienas žaidėjas turi pasiekti savo... Vieni pasiekia 16 metų, kiti – 26, – dėstė „Šiaulių“ specialistas. – Eina, kyla, priklausomai nuo to, kur jie papuola, į kokias komandas, pas kokius trenerius, į kokį žaidimo stilių. Ne visą laiką pavyksta atsiskleisti. Pirmiausiai remiamės tuo, kas yra artimiausioje lygoje – NKL. 

Taip pat Donatas Sabeckis papuolė iš NKL, kur, atrodo, nežibėjo, į jokias rinktines nebuvo kviečiamas. Dabar Rokas Stankevičius pas mus yra, jis toks labai geras vyras. Tas pats ir su Antanu Udru, kuris tikrai gerai žaidė, turi gerą galingą stotą, aišku, reikia šlifuoti. Tai bandysime.“ 

Komentarai:
Anonimas
siauliai mldc o vytautas tai as patilesiu vel renka komanda i skola rasos sutartis vienam sezonui ir tt grinai kaimo komanda geriau jqu vytis butu atejes daigiau zaideju lkl lygio rinkoi butu plius jaunimas ten zaistu o cia senei uz gaudami po 4k imwnesi viena sez palakstys.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-22
-9
Atsakyti
Anonimas
gerai sireika daro uzsiaina zaidejus o tie paskui buna lojalus komandai miestui ir tt plius ziauriai geras zingsnis kad delikatesas bus kaio siauliu dubleriai nkl.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-22
+6
Atsakyti
R
Antanai, tik be piaro! Nera klube pinigu, tipo jau ugdai jaunus vietinius. Pasake klubo vadai, kad pirksim pigu juoda, o jaunas vietinis ant suolo supus, nuleidai galva ir palinkciojai pritariamai. Nereik dabar cia herojaus vaidint. Kas pinigus moka, tas ir muzika uzsako, pagal kuria soksi. Niekad kiausiu neturejai.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-21
Atsakyti
To klaidomis
Dink nx isgama!

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-21
+8
Atsakyti
bimbom
ka reiskia ugdyti??? Imam JAV modeli, kai pirma pats zaidejas dirba, kad galetu zaisti krepsini, tada buna pakviestas i profesonalu komandas.

Pas mus jau absurdo lygis pasiektas, kai ima jaunus, moka algas, tie aplamai net kamuolio neismoksta varytis, kiti net judeti zmoniskai negeba, cirkas kazkoks, kaip didesnis, taip nuo jaunu dienu didesnis kelmas buna, teko Biruti pamatyti gyvai, tai kazkokia pieva, juda tarsi perlinkes medis, ka ten Siauliuose veike sedejo prie kompo, po to atvarydavo i rungtynes??? Toks jaunas zmogus, turetu lakstyti, kai gynejas, o ne veteranas be sveiku sanariu..
2018-08-21
+2
Atsakyti
djgaffer
Och,kad dauguma mūsų trenerių taip mąstytų,kaip Sireika.Visišką tiesą pasakė.Man apskritai jau juoką kelia,kai kiti treneriai skundžiasi lietuvių trūkumu.Kiek jų žaidžia visokiose lenkijose,rumunijose,estijose,kitų lygų žemesnesiuos divizionuose.Tik imk ir turėk.Ne,nereikia,bet vistiek verkia.Tada imkit jaunimą,bet bijo,nes reikia rezultatų čia ir dabar.O neima dar ir todėl,kad su jaunais nemoka dirbt.Pažiūrėkit,kaip pas Sireiką atsiskleidė Sabeckis,o kaip pas Butautą į duobę krito Velička.Tik parodo,kaip mūsų treneriai nepasitiki savais žaidėjais.Rimta čia tema,galima daug plėstis,bet trumpiau kalbant,daugiau savais pasitikėt reikia ir nereiks verkšlent.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-21
+2
Atsakyti
to JonasNelinkeciau Sireikai but LKF prezidentu. Nelinkeciau nei vienam zinomam, mylimam, nusipelniusiam pilieciui tapt kazkokios organizacijos prezidentu ar seimo nariu. Susigadintu tik reputacija.


nuo kada Sireika reputacija turi?? LKL lygie vos kapstosi aukštai krito
2018-08-21
-17
Atsakyti
Gal priminti koki jaunima Siauliai ugde prie Sireikos? Paskutiniame iki pertraukos Sireikos sezone Siualiuose jaunimas buvo Ramasauskas ir Liuticius
2018-08-21
+3
Atsakyti
Kad lietuviai alergiški darbui. Jauni kepšininkai tik gave pirmą algą su visa mankurtų delegacija lekia į kebabines picerijas. Mažai motyvuotų gabių januolių didžioji dalis neturi nei talento o kruvinai dirba. O tie talentai 16-18 skraido padebesiais gaudami 1000e
2018-08-21
+6
Atsakyti
to Jonas
Nelinkeciau Sireikai but LKF prezidentu. Nelinkeciau nei vienam zinomam, mylimam, nusipelniusiam pilieciui tapt kazkokios organizacijos prezidentu ar seimo nariu. Susigadintu tik reputacija.
2018-08-21
-3
Atsakyti
jonas
Ponas Antanas Sreika labai saziningai myli krepsini, tuetu buti LKF prezidentu.
2018-08-21
+5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.