Nuotr.: Fotodiena.lt/J.Auškelis
Nuotr. Fotodiena.lt/J.Auškelis
  • Adomaitis išreiškė nepasitenkinimą dėl „Žalgirio“ nenoro leisti savo žaidėjus į rinktinę

  • Nors Grigonio rinktinėje veikiausiai nebus, strategas dar tikisi, kad kaunietis atvyks ir iš sąrašo jo neišbraukė

  • „Pradedu nebesuprasti, kur Lietuvos krepšinio piramidėje yra rinktinė“, – sakė pasipiktinęs Adomaitis

  • Treneris paaiškino, kodėl šioje rinktinėje nebus ir Mačiulio

Dainius Adomaitis darbo savaitę pradėjo pristatydamas Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašą, tačiau šis pristatymas Vilniuje buvo kitoks nei šiam treneriui įprasta.

Vilnietis strategas visai neseniai kalbėjo su abiem Kauno „Žalgirio“ atstovais – tiek su Edgaru Ulanovu, tiek ir su Mariumi Grigoniu, kurie patvirtino savo norą rugsėjį savo laiką skirti nacionalinei ekipai. Vis tik šiandien jis išvydo kitokią informaciją.

Kandidatų sąraše niekas taip ir nebuvo pakeista – abu kauniečiai oficialiai vis dar laukiami rinktinėje. Tiesa, realu, kad jie neprisistatys, o dėl to Adomaitis yra piktas dėl klubų pozicijos. Kaip jau skelbėme, Grigonis į rinktinę nevyks, o dėl Ulanovo lieka klaustukų.

Aštrus Adomaičio tonas buvo adresuotas klubams, kurių treneris, kaip atvirai pats pasakojo, nesupranta. Specialistas kreivai žvelgė į organizacijų požiūrį nenoriai leisti savo žaidėjus į rugsėjo 6-ąją besirinksiančią Lietuvos rinktinę.

„Man teko kalbėti su jais ir jų noras, kiek suprantu, žaisti rinktinėje buvo. Galvojate, man, kaip „Ryto“ treneriui, lengva išleisti žaidėjus į rinktinę? Manote, kad aš noriu to? Mes suprantame tuos trūkumus ir bandome prie to prisitaikyti.

Mane stebina, nes aš pradedu nebesuprasti, kur Lietuvos krepšinio piramidėje yra rinktinė? Rinktinė joje visada yra aukščiausioje vietoje. Mokyklos ruošia jai žaidėjus, o joms yra garbė, klubams taip pat garbė. Taip visada buvo.

Visada sistema buvo tokia, kad čempionatai yra vasarą ir klubai liepos mėnesį išleidžia savo žaidėjus. Jie žaidė rinktinėse, po to grįždavo į klubus likus vos kelioms dienoms iki oficialių rungtynių ir problemų niekada nebuvo. Dabar situacija jau paprastesnė. Aš neginu sistemos, nedarykite klaidingų išvadų. Bet yra 10 dienų, kai reikalingi stipriausi žaidėjai. Kur mes dedame prioritetus? Čia klausimas jums (žurnalistams) ir reikia parašyti gerų straipsnių šia tema, o to trūksta“ – dėstė Adomaitis.

– Kaip sekėsi burti komandą šiam langui?
– Sunkiai. Atvirai pasakius, pati naujos sistemos specifika sunkina darbą visiems – treneriams ir klubams. Prisitaikėme prie situacijos, nusprendėme pradėti stovyklą vėliau. Žaidėjai, kurie sportuos su klubais, daugiau laiko praleis su jais, o mes trumpiname pasirengimą iki 10 dienų, vienų draugiškų rungtynių ir 2 atrankos mačų.

– Sąraše nematome Jono Mačiulio. Kodėl?
– Su kai kuriais krepšininkais buvo diskutuojama apie situaciją, kai kas turi sveikatos bėdų. Jono atvejis buvo kitoks, nes jis pasirašė sutartį vėliau, nebūtų pasirengęs dalyvauti mūsų procese.

– Ar galima suprasti, kad rinktinės stovykla buvo atidėta dėl papildomo laiko žaidėjams, nors kai kurie iš jų galiausiai vis tiek neatvyks, o dėl to jūs esate nusivylęs?
– Vyko geros diskusijos su klubų vadovybėmis, treneriais ir pačiais žaidėjais. Planavome rinktis rugpjūčio 30 dieną, bet priėmėme sprendimą, geriausią visiems. Dabar žaidėjai gali praleisti daugiau laiko su klubu. Kai kurios komandos sutiko išleisti (dėl to), kad pradedame vėliau. Tai yra papildomos 8 dienos.

– Kokia situacija su NBA žaidėjais, kadangi nei Valančiūno, nei Sabonio sąraše nėra?
– Kiekviena situacija yra individuali ir man komentuoti tai sudėtinga. 

– Sąraše nėra patyrusių Eurolygos žaidėjų: Antano Kavaliausko, Artūro Milaknio. Kuo skiriasi jų situacija nuo minėtų „Žalgirio“ žaidėjų, kurie dabar yra sąraše?
– Stengiamės atsižvelgti į situacijas. Yra tų, kurie turi sveikatos problemų ir kviesdami juos nenorime kviesti vieno klubo krepšininkų, paimti 5-6 žaidėjus iš komandos. Žiūrime į priekį, į kitus langus, kad pasikviesti ir kitus žaidėjus. Ta proceso dalis yra, kad kiekvienos rungtynės svarbios. Priimtas toks sprendimas.

– Ar „Panathinaikos“ noriai išleido Luką Lekavičių?
– Žinoma, kad ne. 

– Ką galite pasakyti apie Kroatijos ir Nyderlandų rinktines?
–Turime informacijos apie Kroatijos rinktinę, kad bus 4 NBA žaidėjai ir galbūt Mario Hezonja, kuris dar neturi atsakymo. Pas juos sudėtyje yra 4 NBA žaidėjai, o su Krunoslavu Simonu tai yra tikrai didelė jėga. Jie maksimaliai rinko žaidėjus, nes žino, kokia yra jų situacija. Bus be galo sunkios rungtynės prieš juos išvykoje. Olandija yra komanda, kur nemažai žaidėjų žaidžia ilgą laiką. Ta pati sistema, treneris… Lengvesnė situacija žaisti ir nereikia daugiau skirti laiko susižaidimui. Kroatai išsiskiria individualiu meistriškumu, o olandai – komandiškai. 

– Ar visi klubai taip nenoriai žiūri į rinktinę?
– Su visais, kiek teko kalbėti ir direktoriais, ir treneriais. Visi įvardija, kad tai nėra gera sistema, apsunkina pasirengimą ir tai suprantama. Visi pasakė savo nuomones ir jos nėra geriausios. Tokia jau sistema, jos negaliu keisti. Norisi geranoriškumo iš trenerių ir vadovybės, kad priimtų sprendimus.

Mane labiausiai erzina tokioje padėtyje, kad yra viskas numetama, pasakoma ir žaidėjas turi spręsti. Jis pastatomas tarp rinktinės ir klubo. Už durų visi žino, kas yra pasakoma. Visur taip yra – siūlo žaidėjams nevykti. Visose rinktinėse. Visi žino, kad klubai moka pinigus, o rinktinė neturi žaidėjų, kurie čia atvyksta užsidirbti pinigų. 

– Kodėl, jūsų požiūriu, atrodo, kad „Žalgiris“ nėra geranoriškas šiuo klausimu?
– Manau, kad klausimas ne man, o „Žalgiriui“. Kiek kalbėjome, tikiu, kad dalyvaus ir Ulanovas, ir Grigonis. Kaip klubo treneris, labai suprantu. Tai yra labai nedėkinga situacija, kai pradedi sportuoti ir eini toliau, o žaidėjas išvyksta, bet tai nėra to lygio žaidėjai, kuriems reikia tiek aiškinti. Rinktinės žaidėjai informaciją greitai gauna.

– Serbijos rinktinės treneris Aleksandras Džordževičius reiškė esąs nusivylęs, jog po truputį ir žaidėjai nereiškia noro žaisti rinktinėse. Jūs tokios tendencijos nepastebėjote?
– Kiek teko bendrauti, jie (žaidėjai) visi nori. Visas pasaulis eina link materializmo. Visur tik pinigai. Turi įtakos ir spaudimas. Jie nori atvykti ir žaisti. Jie domisi, kada pradedam ir panašiai. Visi duoda suprasti, jog iš klubų yra daugiau ar mažiau spaudimo.

– Kokia turi būti išeitis, kad situacija nebebūtų tokia, kokia yra dabar?
– Pirma išeitis – dvi organizacijos (FIBA ir Eurolyga) turi sutarti ir baigti karus, rodyti ambicijas. Žaidėjams, treneriams ir klubams yra sudėtingiausia. Daug kas sako, kad futbolas yra geras pavyzdys. Neįmanoma taip pat padaryti, nes NBA yra visiškai kita organizacija. Galima rasti tuos taškus, kokiu būdu tai daryti ir spręsti kiek rungtynių žaidėjai žaistų sezono metu, nes tai yra pagrindinė problema.

Neginu sistemos galiu, dalintis tik patirtimi iš praėjusių metų. Buvo kalba, kad klausimas derinti tvarkaraščius buvo tik dėl 2-4 dienų. Jei labai nori, tiek gali suderinti. Nėra problema. Reikia noro iš dviejų organizacijų. Pasiūlymas yra, kad organizacijos atsižvelgtų į trenerių nuomonę. Mums reikia žaisti. Manau, nebus sistemos, kad būtų idealu. Visada bus trūkumų, bet jų reikia kuo mažiau.

Komentarai:
Žales
Kodėl niera Motiejūno kappa :D ir Jonelis tikrai nebūtu atsisakes ir viel knisa prota kaip treneris :D
2018-08-28
-2
Atsakyti
Rimas
Jau lt zalgiris blogas nes zaidejus laiko...tai ko nba zaidejam taip nesako?

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-28
+1
Atsakyti
Adomaičiui ir žurnalistams
Tavo komentaras gal ir turėtų svorio, jeigu pats kviestum visus žaidėjus į rinktinę. Jeigu esi nusistatęs prieš Motiejūną ir jo nekvieti, pinktintis kitais neturi teisės.

Žurnalistams - iš anksto susitarėt su Adomaičiu nekalbėti apie Motiejūną? Tai kur žurnalisto etika? Atspausdinot Adomaičio atsiųstą "interviu"??
2018-08-28
+13
Atsakyti
t2
Adomaitis galėtų mažiau verkt ir spręsti kaip prisitaikyti prie esamų sąlygų. Dabar kaip myžnius skundžiasi lyg tai norėdamas apsidrausti nesėkmės atveju. Visoms rinktinėms vienodos sąlygos, dabar iš jo šnekų atrodo, kad tik lietuviams kažkokios blogesnės taisyklės taikomos. Žiūrint iš visos krepšinio pusės, tai sistema yra tragiška... Žiūrint iš klubų pusės, tai suprantu klubus, nes atlyginimai žaidėjams mokami dideli ir sezono viduryje nieks nenori išleisti, kai toks įtemptas rungtynių maratonas. Vasaros metu negirdėjau, kad bent vienas klubas prieštarautų, kad jų žaidėjai važiuoja į rinktinę. Aš nors ir lietuvis, bet kaip palaikantis Žalgirį sutinku su Šaru. Noriu, kad rinktinėje būtų kuo daugiau žalgiriečių, bet tik ne sezono metu...
2018-08-28
-1
Atsakyti
GB
Tas Adomaitis tikras grybas piktinasi kad kazkas neisleidzia zaideju, kad tuo tarpu Kroatai net 4 NBA zaidejus tures, tai ten gal taip nesielgiama su NBA lygio zaidejais kaip pas mus Adomaitis su Motiejunu kuris realiai butu padejes skinti pergales, bet va asmenines ambicijos auksciau nei Lietuvos tikslai, manau kuo greiciau pakeisim pati Adomati tuo Lietuva greiciau laimes.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-27
+1
Atsakyti
Visos Lietuvos komandai
Gėda ir nepxxxit proto.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-27
+9
Atsakyti
butu visai gerai,
jeigu Adomaicio "Rytas" neisleistu i rinktine....
2018-08-27
+1
Atsakyti
Visi Turi Teise
Pabandyti, ir susimauti. Panasu, kad ir siam treneriui tokia teise suteikta :)
2018-08-27
-3
Atsakyti
to lietuva zalgiris
Gal ir ismokai lietuviskai per google translator, bet parasydamas tuos č zodzius is mazosios raides, irodei, kad esi troliasudis :)

(yep, rasyja i cska jest' nictozestva)
2018-08-27
-5
Atsakyti
Esme
Eurolygoje vyrai zaidzia rimtai, tai reikia rimtai ir ruostis

FIBA atrankos sistema ir +- durniaus voliojimas, kol kas. Netgi atsirado besidziaugianciu, kad kai kurie zaidejai labai puikiai suzaide, prisideje prie pergales pries Kosova ar Vengrija, ir kad tai rinktines ateitis. Kodel nekvietus tu paciu ir toliau?

Vieniems svarbiau rinktine, kitiems klubas. Galima gincytis iki begalybes, ir net i kalejima patekt po tokiu gincu.
2018-08-27
-9
Atsakyti
lietuva zalgiris
Mastant realistiskai tai nei grigonis nei ulanovas tikrai negaratuotu pergales pries kroatus sansai gal ir padidetu + 10 proc bet ne daugiau abejoju ar tiek uztektu pasiekti pergalei

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-27
-11
Atsakyti
ox
Galetu visi klubai neisleidinet per langus zaideju, baigtusi tas absurdas su langu sistema..

Koks kam idomumas ziuret rungtynes su 3-4 lygos rinktinem? Krepsinis isvis pasidares nekonkurencingas su sita sistema ir nuobodus.
2018-08-27
Atsakyti
vv
kas juokingiausia, tai kad DMO nenori kviesti, nes kaip sake pasirinko kitus zaidejus (atseit geresnius). Tada JV ir Sabonis dejo ant adomaicio, bet apie juos nieko nesako. Manau gautu velniu ir greitai skristu is rinktines IMO :DD
2018-08-27
+5
Atsakyti
Anonimas
Man Žalgeris del tokiu nesamoniu ir nepatinka . Jie deklaruoja kad visos Lietuvos komanda , bet ant tos Lietuvos deda skersa .

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-27
+4
Atsakyti
taip
adomaiti eik dirbt o ne zliumk i eteri. tavo darbas yra kalbetis su NBA klubais ir NBA zaidejais. duodu 100 procentu adomaitis net neskambino torontan o tik rekia i eteri. eik dirbt tingini
2018-08-27
+10
Atsakyti
Arvydas
Visi puikiai supranta, kad toks formatas neidomus! Tos dvi rungtynes nepritraukia tiek ziuriovu, be to joks auksto lygio zaidejas nenori zaisti pries megeju lygio komandas(iskyrus Kroatu) . Cempijonatas yra kas kita: pritraukia daug ziurovu, susirenka geriausi saliu zaidejai ir zaidzia tikrai stiprio komandos, o ne tokios kaip olandija ar portugalija.. Zaidejui yra del ko stengtis, nes ji kazkas pastebes, o pagal si modeli, tik didele rizika kad gaus trauma, nes per kelias dienas fiziskai nepasiruos tinkamai!!!

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-27
+14
Atsakyti
To zemaitis
Todel kad kuzminskas su gudaiciu dejo skersa.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-27
-6
Atsakyti
Zemaitis
O tai ko jonis ir sabonis iš nba nevara zaisti

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-08-27
+1
Atsakyti
taip
sekantis zingsnis adomaicio savus zaidejus traukt. nesekmes atvieju zalgiris kaltas. sekmes kels savo antrarusius zaidejus. patogu adomaiciui dabar ryte vairuot. jai truksta zaideju tai ko motiejuno neimi?
2018-08-27
Atsakyti
ka
ko prie to saro prisikabinot? del visu FIBA nesamoniu dabar saras kaltas? o adomas dabar fibai atstovauja? saras su zalgiriu dabar atpirkimo oziai? tai davai adomai pavaryk ant milano ten du musiskiai losia. ant toronto ir visu kitu.

o kas ten zalgiri yra? gal ulanovas ir viskas. jai visi i langus suvaziuotu milanai ir torontai tai ir ulei vietos rinktinej nebebutu. sekmes su fiba bajeriais. cia tik stumimas ant klubu o rialiai tai ir viresni zaidejai nebenori i tuos langus vazinet
2018-08-27
-7
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.