Dinastijos pabaiga: kokia ateitis laukia „Spurs“?

2018-09-16 09:23
Edvinas Jablonskis, „BasketNews.lt“
Nuotr.: AP-Scanpix
Nuotr. AP-Scanpix

Šią vasarą San Antonijaus „Spurs“ ekipa išgyveno tikrą permainų karštligę. Galutinai iširo pastarųjų keliolikos metų Teksaso ekipos simboliu tapusi trijulė – Timas Duncanas, Manu Ginobili bei Tony Parkeris, o į Kanadą patraukė ir kitas lyderis Kawhi Leonardas.

Duncanas apie karjeros pabaigą paskelbė dar 2016 m., o tai padarė sau būdingu stiliumi – be jokio šou, intrigų ar pompastikos. Tuo metu Ginobili dar ruošėsi artėjančiam sezonui ir ilgai svarstė apie karjeros pratęsimą, tačiau pasirinko užtarnautą poilsį, Parkeris išvyko į geresnes sąlygas pasiūliusią Šarlotės „Hornets“ ekipą, o klubo ateities veidu turėjęs tapti Leonardas po kivirčų su klubo vadovybe mainų būdu persikėlė į Toronto „Raptors“.

Taigi, kas laukia „Spurs“?

ESPN sudarytame sąraše „Spurs“ buvo palikti už atkrintamųjų borto, o ekipai yra prognozuojamos 44 pergalės. Klubo galimybes dar prasčiau vertina JAV lažybininkai, kurių nuomone, „Spurs“ pasieks 42-44 pergales.

Nepaisant visų netekčių, „Spurs“ ekipoje liko bene pagrindinis klubo sėkmės kalvis Greggas Popovichius. 23-iąjį sezoną vyriausiojo trenerio pareigose pradėsiantis Popovichius matęs ir šilto, ir šalto, o ekipos prikėlime jis dalyvavo savo, kaip stratego, karjeros pradžioje.

1996-1997 m. sezone traumą patyrus pagrindiniam vidurio puolėjo Davidui Robinsonui, „Spurs“ nusprendė laidoti sezoną bei kovoti dėl aukščiausių šaukimų naujokų biržoje. Šis planas pavyko idealiai – 1997 m. pirmuoju šaukimu buvo pasirinktas Duncanas, su kurio ir prasidėjo ilgas „Spurs“ buvimas NBA elite.

Nuotr. AP-Scanpix

Buvo pasirodę pranešimų, jog neilgai trukus 69-erių strategas taip pat atsiribos nuo „Spurs“ veiklos, o 2019-2020 m. sezoną praleis keliaudamas ir stebėdamas krepšininkus bei taip ruošis 2020-ųjų olimpinėms žaidynėms.

Tiesa, pats Popovichius sakė, ką kita: „Trenerio karjerą baigsiu, kai nebegalėsiu to daryti arba to norės kiti žmonės, tačiau jaučiuosi puikiai. Manau, jog treneris Krzyzewski atliko puikų darbą treniruodamas ir Djuko universitetą, ir skindamas pergales su JAV rinktine. Jis atrado būdą suderinti abu darbus, taigi tikiuosi, jog tai pavyks ir man.“

Apie artėjančius iššūkius Popui užsiminė ir Ginobili: „Jam tai bus naujas iššūkis. Popas turės išmokti daugiau apie naujus vyrukus ir įžvelgti, kuriuos mygtukus reikės spausti. Su mumis jam jau buvo per lengva, nes mus jis žinojo labai gerai. Treneris taip pat turės kiek kitokią komandą, tačiau jauną ir kupiną energijos, norinčią daug ką įrodyti. Manau, jam seksis gerai.“

Vis tik situacija „Spurs“ stovykloje toli gražu nėra tragiška. Išvykus Leonardui, „Spurs“ neliko tuščiomis. Į komandą atvyksta buvęs „Raptors“ vedlys DeMaras DeRozanas. Kitas klausimas, ar jis yra lygiavertis krepšininkas Leonardui? Nepriekaištinga darbo etika pasižyminčiam DeRozanui, panašu, dar kartą teks perlipti per save.

Pastaraisiais sezonais vis geresnį žaidimą reguliariajame sezone demonstravęs gynėjas užstrigdavo atkrintamosiose varžybose. Prieš dvejus metus jis žaidė bene geriausią karjeros sezoną ir vidutiniškai rinkdavo po 27,3 taško, tačiau atkrintamosiose netrūko jo nekokybiškų pasirodymų.

Apjungus DeRozano darbo etiką su Popovichiaus krepšinio ir psichologinėmis žiniomis, „Spurs“ naujoko proveržis artėjančiame sezone nebūtų itin didelis netikėtumas. Popovichius su DeRozanu artimiau susipažinti jau galėjo trumpoje JAV rinktinės stovykloje ir, panašu, jog abu spėjo rasti bendrą kalbą.

Derėtų atkreipti dėmesį ir į DeRozano rezultatyvių perdavimų statistiką – praėjusiame sezone gynėjas šioje statistikos grafoje fiksavo 5,2 vidurkį. Tai – geriausias DeRozano rezultatas per visą jo karjerą, o tai gali tapti itin naudingu ginklu komandinį krepšinį propaguojančiai „Spurs“.

San Antonijaus klubas savo gretose taip pat vis dar turi ir praėjusio sezono lyderį LaMarcusą Aldridge‘ą. Pirmaisiais metais „Spurs“ ekipoje aukštaūgis turėjo keblumų ir sunkiai įsipaišė į tuo metu naujosios komandos schemas, tačiau pernai Aldridge‘as vėl priminė apie save bei demonstravo solidų žaidimą.

Vieną rezultatyviausių karjeros sezonų sužaidęs puolėjas vidutiniškai rinko po 23,1 taško, atkovojo po 8,5 kamuolio ir pateko į NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynes.

Taip pat nederėtų nurašyti ir „Spurs“ veteranų kompanijos. Į ekipą sugrįžta 2013-2015 m. rungtyniavęs Marco Belinelli, Filadelfijos „76ers“ gretose rezultatyviausią karjeros sezoną sužaidęs ir Popovichiaus schemas pažįstantis italas į komandą įsilieti turėtų nesunkiai.

Neskaitant sugrįžtančio Belinelli, Patty Millsas liko vienintelis „Spurs“ krepšininkas iš 2014 m. NBA čempionais tapusios sudėties. 30-metis australas, kaip ir įprasta, užims pagalbinio žaidėjo rolę bei išliks netikėtumo faktoriumi varžovams. Savo naudą Millsas įrodė ir praėjusiais metais, kuomet atkrintamųjų serijoje su „Golden State Warriors“ vidutiniškai pelnydavo po 13,4 taško.

Nuotr. AP – Scanpix

Sėkmingesnio sezono turėtume sulaukti ir iš Pau Gasolio. Ispanas praėjusiais metais užfiksavo žemiausią karjeros rezultatyvumo vidurkį – 10,1 taško per rungtynes. Neatmestinas variantas, jog Gasolio adaptacija klube užtruko lygiai taip pat, kaip ir Aldridge‘o, taigi nurašyti puolėją šiuo metu yra per anksti.

„Spurs“ komandoje netrūksta ir perspektyvaus jaunimo. Antrąjį sezoną stipriausioje pasaulio lygoje užbaigęs Dejounte Murray jau spėjo tapti pagrindiniu Teksaso ekipos įžaidėju ir startinėje sudėtyje pradėjo 48 susitikimus. Šis skaičius artėjančiame sezone turėtų dar labiau išaugti.

Greičiu ir gera kamuolio varymo technika pasižymintis Murray pernai „Spurs“ gretose jau buvo vienas daugiausiai rezultatyvių perdavimų (vid. 2,9) atliekantis krepšininkas, o pagal atkovotus kamuolius komandoje jam neprilygo nė vienas gynėjas (vid. 5,7). Pagal šį rodiklį Murray komandoje į priekį užleido tik Aldridge‘ą ir Gasolį.

Paminėjimo vertas ir iš „Raptors“ atvykstantis Jakobas Poeltlas. Austras taip pat užbaigė antrąjį sezoną NBA, o pastarajame jis rodė kur kas solidesnį žaidimą. Visose 82 rungtynėse pasirodęs vidurio puolėjas sėkmingai keisdavo Joną Valančiūną ir fiksavo 6,9 pelnomo taško bei 2,8 atkovoto kamuolio rodiklius. Pagal sužaistų minučių skaičių Poeltlas nuo lietuvio atsiliko taip pat ne per daugiausiai – 18,6 prieš 22,4.

Puolėjas žaidybinio laiko gavo ir atkrintamosiose, taigi kaip ir Murray yra jaunas, tačiau su gerbtinu patirties bagažu. Žinant austro konkurentus, šioje pozicijoje jis tobulėti galės dar labiau bei artimoje ateityje tapti patikimu rotacijos krepšininku, o kiek vėliau, galbūt, ir vienu iš pagrindinių „Spurs“ žaidėju.

„Spurs“ šių metų naujokų biržoje 18-uoju šaukimu pasirinko 19-metį Lonnie Walkerį. 196 cm ūgio krepšininko stiprybėmis laikomas jo puikus fizinis sudėjimas, gebėjimas atlikti metimus tiek po driblingo, tiek iš karto pagavus kamuolį ore, o prie viso to pabrėžiama ir nebloga gynyba ties perimetru. Prisiminus Leonardo istoriją, „Spurs“ ir vėl gali nustebinti itin sėkmingu šaukimu.

Walkeris neblogą įspūdį paliko ir NBA Vasaros lygoje, kurioje jis per rungtynes vidutiniškai pelnydavo po 11,5 taško, atkovodavo po 5 kamuolius ir atlikdavo po 1,5 rezultatyvaus perdavimo. Pagal rezultatyvumą gynėjas savo ekipoje buvo trečias.

Reziumuojant, „Spurs“ – jaunų, subrendusių ir patyrusių krepšininkų mišinys, kuris ir toliau turės geras galimybes pratęsti 21 sezoną besitęsiančią atkrintamųjų seriją, o tinkamai nušlifavus jo kampus, gali būti pajėgus mesti iššūkį ir pagrindiniams NBA favoritams.

Nesutinkantiems galima palikti Rudy Gay citatą: „Kodėl pernai iš mūsų buvo tikimasi kur kas daugiau? Dėl potencialaus Kawhi sugrįžimo? Jis negrįžo, o mes vis tiek buvome atkrintamųjų komanda, nuo 3 ar 4 vietos atsilikę dviem pergalėmis.

Dabar niekas mums nekelia didelių tikslų, tačiau „Spurs“ visada viršija lūkesčius. Nesitikėkite nieko mažiau ir šiemet.“

San Antonijaus „Spurs“

Pozicija Žaidėjas Amžius Ūgis
PG Dejounte Murray 22 196
PG Patty Millsas 30 183
PG Brynas Forbesas 25 191
PG/SG Derrickas White'as 24 193
SG Marco Belinelli 32 196
SG Lonnie Walkeris 19 196
SG/SF DeMaras DeRozanas 29 201
SF Rudy Gay 32 203
SF Quincy Pondexteris 30 198
SF Davis Bertanis 25 205
SF/PF Dante Cunninghamas 31 203
PF LaMarcusas Aldridge'as 33 211
PF Chimezie Metu 21 208
PF/C Pau Gasolis 38 213
C Jakobas Poeltlas 22 213
Treneris Greggas Popovichius

 

Komentarai:
To kunigas
Vat kad sakysim, kad nesutinkam subtavim. Labai gerai, kad baige karjera tas senis manu ir jis dar anksciau galejo baigti. Seniai tegu retairina

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-17
+7
Atsakyti
Geras straipsnis
Daugiau tokiu straipsniu!
2018-09-16
+5
Atsakyti
kasioguru
trumpalaikej perspektyvoj ateitis nekokia. jei i PO ir iseis, tai bus patranku mesa. ir ne Popas ten pagrindinis faktorius - pagrindinis visad budavo Duncanas, su jo isejimu baigesi ir pretendavimas i ziedus.
2018-09-16
+16
Atsakyti
tikrai
turetu geriau atrodyti Spurs ir tie kurie sako, kad neturetu as ju nesuprantu. Leonard skaityk nezaide praejusi sezona ir vistiek Spurs iskope i atkrintamasias, dabar gauna papildomai DeRozana, kuris bus lyderis ir zais nekaip Leonard... Ginobili keicia Belinelli kuris tikrai bus solidesnis nei 41 Manu, nu ir is tokio kaip Murray reiktu tiketis solidesnio dar sezono, jau bus apsislifaves. Vienintele beda man atrodo priekine linija, ten iskritus pavydziui Albridge butu labai rimtu problemo, bet aisku Popas cia jau sustyguos kad butu viskas subalansuota, manau PO tikrai zais ir nenustebsiu jei pasieks geresni rezultata nei pernai.
2018-09-16
+14
Atsakyti
Derozan sumazejo iki 190?
DeMaras DeRozanas 26 201 , na gerai , ugi pakeitet , o metu tai liko 26 , nors jam 29...
2018-09-16
+6
Atsakyti
Hou
Str reziume: is visu tikisi kad geriau sulos tad daro isvada kad potencialo yra :)

O is tiesu nelabai nes senukai jau nebepalosia o nauji dar neuzaugo

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-16
-8
Atsakyti
kunigas
Sakykit ka norit bet Manu tikrai galejo dar viena paskutini sezona suzaist.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-16
+4
Atsakyti
Derozan sumazejo iki 190?
DeMaras DeRozanas 26 190
2018-09-16
+14
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.