Nuotr.: fotodiena.lt/J. Auškelis
Eimantas Bendžius Nuotr.: Fotodiena.lt/J.Auškelis
Mantas Kalnietis Nuotr.: Fotodiena.lt/M.Baranauskas
Nuotr.: fotodiena.lt/J. Auškelis
Nuotr.: fotodiena.lt/J. Auškelis
Nuotr.: fotodiena.lt/J. Auškelis
Eimantas Bendžius Nuotr.: Fotodiena.lt/J.Auškelis
Mantas Kalnietis Nuotr.: Fotodiena.lt/M.Baranauskas
Nuotr.: fotodiena.lt/J. Auškelis
Nuotr.: fotodiena.lt/J. Auškelis
  • Lietuvos rinktinė Vilniuje per antrąjį pratęsimą 95:93 palaužė Nyderlandus ir iškovojo teisę žaisti 2019 m. pasaulio čempionate

  • Pergalę lėmė šaltakraujiškas Manto Kalniečio žaidimas – rinktinės kapitonas pelnė paskutinius 6 komandos taškus, o pergalingą metimą pataikė iki mačo pabaigos likus 4,5 sekundės

  • Rezultatyviausiai šeimininkų gretose žaidęs Kalnietis pelnė 21 tašką ir surinko 22 naudingumo balus

  • Ketvirtojo kėlinio pabaigoje mūsiškiai turėjo 14 taškų persvarą

  • Statistika

Šventinis vakaras, kuriame Lietuvos rinktinė pagal išankstines prognozes turėjo ramiai iškovoti bilietą į pasaulio čempionatą, šeimininkams virto beprotišku trileriu, kurio atomazgoje sušvytėjo Mantas Kalnietis.

Foto galerija

Lietuvių kapitonas rungtynių pabaigoje, 50-ąją mačo minutę, smeigė šaltakraujišką tritaškį, o lietuviai dviejų pratęsimų dramoje „Siemens“ arenoje 95:93 (24:16, 15:23, 18:16, 18:20, 9:9, 11:9) nukovė Nyderlandų rinktinę.

Tai – aštuntoji Lietuvos pergalė šiame atrankos cikle iš eilės, o ji leidžia jau dabar turėti bilietą į Kinijoje vyksiančias pasaulio pirmenybes. Be lietuvių Europos zonoje kol kas tai yra padarę tik vokiečiai, čekai ir graikai.

Į pasaulio čempionatą pateks po tris geriausias grupių komandas, o Lietuva jau užsitikrino antrąją vietą. Aukštesnė vieta bus svarbi skirstant grupes pasaulio čempionate.

Tiesa, šios rungtynės lietuviams paprastų formalumų nepriminė, mat Nyderlandai kaip reikiant kibo į atlapus.

Kaip ir pirmajame, taip ir antrajame pratęsime vyko lygus žaidimas, tačiau jo viduryje tolimą metimą pataikę svečiai išsiveržė į priekį 92:89. Vis tik situaciją atitaisė Kalnietis, kuris po lietuvių minutės pertraukėlės taip pat pataikė tritaškį ir rezultatą išlygino (92:92).

Rezultatas nesikeitė beveik minutę, tačiau tuomet ir vėl prabilo Kalnietis. Visas 24 atakos sekundes išdeginęs komandos kapitonas sviedė dar vieną tolimą metimą, kuris skrodė tinkelį ir išvedė šeimininkus į priekį 95:92, svečiams palikdamas 4,5 sekundės.

Dar prieš žaidžiant abu pratęsimus, ketvirtojo kėlinio pabaigoje grubiai suklydo Mindaugas Kuzminskas, kuris, įžaisdamas kamuolį, jį prarado, o Nyderlandai baudė dėjimu – rezultatas, likus 7,6 sek., tapo lygus (75:75). Prieš tai Adas Juškevičius buvo nubaustas nesportine pražanga.

Rungtynių žaidėjas

Taškai
21
Naudingumas
19
Dvitaškiai
50%
3/6
Tritaškiai
45%
5/11

Didžiąją rungtynių dalį nė vienai komandai rimtesnio pranašumo įgyti nepavyko, tačiau esminiai pokyčiai vyko lemiamame ketvirtyje. Ketvirtajame kėlinyje sužaidus dvi minutes Lietuvos rinktinė turėjo minimalią persvarą (60:59), tačiau netrukus šovė į priekį. Lukas Lekavičius sumetė abi baudas, Mantas Kalnietis pridėjo dvitaškį aidint atakos laikui, o po Kalniečio, Juškevičiaus ir Bendžiaus tritaškių mūsiškiai likus 4 minutėms pabėgo 73:59. Visgi tai ramios mačo pabaigos negarantavo.

„Visiškas kosmosas, – apie rungtynių eigą rėžė Ulanovas. – Vienintelis geras dalykas yra tas, kad laimėjome. Daug pykčių rungtynių eigoje, pavargome. Momentais reikėjo perlipti per save, nes nėra lengva. Mūsų didžiausia klaida buvo ta, kad pradžioje mums labiau sekėsi puolimas ir mes pradėjome tuo džiaugtis.“ Pats Ulanovas šiame mače ant parketo praleido daugiausiai laiko – 39 minutes ir 43 sekundes. 

Kalnietis užtikrintą žaidimą demonstravo visų rungtynių metu. Jis pelnė 21 tašką (3/6 dvitaškių, 5/11 tritaškių), atliko 5 rezultatyvius perdavimus, atkovojo 4 ir perėmė 1 kamuolį, nė karto nesuklydo ir surinko 22 naudingumo balus.

„Visi Kalniečio metimai šiandien žiauriai gelbėjo, – po dvikovos emocijomis dalijosi Bendžius, pats realizavęs 4/9 tritaškių. – Na, vienas (mano – aut. past.) net lanko nelietė. Tai… Nepaaiškinama kažkas.“

Lietuva: Mantas Kalnietis 21 (5/11 trit., 5 rez. perd.), Lukas Lekavičius (2/2 trit.) ir Eimantas Bendžius (4/9 trit.) po 14, Mindaugas Kuzminskas 10 (5 atk. kam.), Edgaras Ulanovas 8 (5 atk. kam., 4 rez. perd.), Rokas Giedraitis (6 atk. kam.) ir Artūras Gudaitis (6 atk. kam.) po 5.

Nyderlandai: Charlonas Kloofas 19, Thamasas Van Der Marsas 16, Shane'as Hamminkas 13.

Rungtynių apžvalga:

Dainiaus Adomaičio ir Manto Kalniečio komentaras:

Edgaro Ulanovo komentaras:

Eimanto Bendžiaus komentaras:

Komentarai:
fanas
Man tik įdomu ką dabar galvoja tie NBA žvalgai, kurie buvo atvažiavę Gudaičio pažiūrėti. Įtariu, svarsto ar į tas rungtynes pataikė, nes Gudaitis ne tik kad NBA, bet ir Eurolygos lygio šiame cikle netraukia nė iš tolo. Gal atsigaus sezono eigoje, bet dabar tai visiškas minusas. Ir pagrindinė bėda ta, kad krepšinio IQ visiškai prastas, visai nesigaudo kas vyksta. Iš to seka netinkami sprendimai, klaidos, pražangos.
2018-09-18
+10
Atsakyti
x
per Kalnietį ir buvo tie du pratesimai. niekaip nesuprantu Lekavičius padaro rezultatą tada ant suolo ir prasidedda chaosas.
2018-09-18
-14
Atsakyti
Nugalėtojai neteisiami,štai chorvatai prisikvietė žvaigždžių ir gavo nuo lenkų,,ką gal lenkų krepšininkus dėl to pakvies į NBA, be abejo dalis rinktinės krepšininkų nenusiteikė rungtynėms,dalis ir nevažiuos į pasaulio čempionatą,bet pergalė ir nugalėtojų mentalitetas svarbiausia.Adomaitis daro klaidų,kaip ir visi kiti treneriai,esmė,kad jis tas klaidas taiso,o Lietuva skirtingai nuo daug panašaus pajėgumo Europos komandų jau pateko į pasaulio čempionatą ir tai yra neabejotinas Adomaičio nuopelnas,o kas nori pasakyti,kad žaidėme su silpnom komandom,tegul pasako tai chorvatams,todėl cypauti ir virkauti,kaip kastratam-kritikam neverta.
2018-09-18
+8
Atsakyti
yYyz-2>yYyz
Atsirado KAIRYO gerbejas,sakik gal jo tevelis ar broliis esi? Nejuokink zmoniu,akivazdziai matosi kur ADOMAS ten KAIRYS.Gal paskutini karta matem sita TWIN PIX porele kartu! As isivaizduoju ka galvoja RYTU FANAI,kaip pamate KAIRY zaidima./DDDDDDD/

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-18
-12
Atsakyti
to KAMASPLIS
Turejom klouna KAIRY! S.GALDIKAS taug geresnis uz sita BALETU MEISTRA!

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-18
-6
Atsakyti
oi turėsim dar daug bėdų su šiuo treneriu... ruoškimės...
2018-09-18
+22
Atsakyti
Kamasolis
Neturejom sitose rungtynese normalaus centro.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-18
-22
Atsakyti
yYyz
As nesuprantu visi tokie ekspertai krepsinio, nulis logikos komentaruose! Visi klysta krepsinyje!!! Matosi nesat zaide krepsinio! Uztvara ne centro kalte gynejei neislaukia kol atbegs centras ir pradeda varytis kamuoli ne ju kalte visiskai!! O apie kairį as nesuprantu jus nematot Kad zmogus atiduoda visas savo jegas griuna ant kamuoliu bando blokuoti metimus! Jis gal ne zaidejas per kuri jie zaidzia bet zmogus daro kas paprasyta stato uztvaras ir atsitveria zmones tode JSU numyletiniai galetu iki kasio prasiverst o ka Gudaitis tai as nzn is kur cia visi ji taip issaukstino gynyboj nulis visi deda per ji atletiskumo nulis pastato uztvara it reik laukt kol issisuks nes letas Kairys nors sprintuoja! Nezinau jus lietuviai reik jum biski posityvumo gyvenime pradet zmones vertint me kiek tasku sumeta bet koki purvina darba daro! Jusu nba zaidejei klaidas daro kur sporto mokykloj vaikai daro tokias klaidas ir vistiek didvyriai baisu skaityt komentarus!

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-18
-8
Atsakyti
asas
Manau dabar reikia leist N-25 i likusias varzybas nes jos dabar yra 0 vertes..kaip ir tos kur snd buvo
2018-09-18
-4
Atsakyti
pisvaldas to neziniukas
sekesi ar ne? kas tau cia teleloto ar vikingu loto? daryk isvadas jei girdisi panikos kupini cypiantys mergaiciu balsai.
2018-09-18
-12
Atsakyti
asd
Gal kas zinot ar turi reiksmes uzimta vieta (1-3) grupeje? Nes kaskur skaiciau kad kaska lems arba as klystu. Atsakykit tie kas zinot tikrai.
2018-09-18
Atsakyti
Krepšininkai sekėsi ar ne,pademonstravo charakterį,o didesnė dalis kritikų,tiesiog elementarus kastratai,cypaujantis panikos kupinais mergaičių balsais.
2018-09-18
-8
Atsakyti
pisvaldas
po kroatu galvojau gal anksciau kiek pasikarsciavau su kritika adomaiciui, bet ka siandien pamaciau buvo tragedija. niekaip su musu zaidejais graziuoju nesusitarsi, kad stengtusi ir atiduotu visas jegas nesvarbu koks varzovas bebutu. reikia grieztumo ir pasirodo tai vienintelis kelias. adomaitis to neturi. lemiamos atakos siaubingos. pirma karta lekavicius meta nesamone likus apie 4s, antra kart vel bando ta pati tik neiseina atlikt metimo tai atmeta prie tritaskio ir meta likus 5s. WTF??? negi jiems nedasunta, kad varzovai gali atsikovot ir paleist tritaski su sirena? per 5s, jei gerai nukristu kamuolys, ir iki kito krepsio galima nusivaryt. paima adomaitis pertraukele ir tai yra ko jis praso zaideju? ar zaidejai tiek jo negerbia, kad daro savo nuoziura? imete kalnietis game wineri, bet vel metimas per rankas is tritaskio, ne su atakos sirena. gerai viskas baigesi, bet man toks zaidimas tikrai nepatinka. ka kairys, gailius veike rinktinej atskiras klausimas. vienas nezaide, kitas geriau butu nezaides. kairys turbut artimas zmogus adomaiciui, nes netraukia nei rinktines, nei ryto lygio ne pro kur. pridaro zaidejai nesamoniu ir sodinami ant suolo negauna jokios kritikos tik draugiska sumusima rankomis, iseina vel i aikstele ir pridaro VEL tu paciu nesamoniu. iskovojo 8 pergales, bet ar galejo buti kitap kai tokie varzovai? rezultatai geri bet pats zaidimas ne toks kokio noretusi. pasaulio taurej nebus vengriju, olandiju ir kitu, tad man toks zaidimas nei kiek neprideda optimizmo.
2018-09-17
Atsakyti
Anti-anonimas Jeronimas
Vau, nugalim jau 8ta karta iš eilės. Man nebekyla ranka kritikuoti Adomaičio. Oho po dvieju pratesimu iveikeme grupes favorite olandijos rinktine, kur turbut tulpiu auginimas priemestyje jiems daugiau intrigos sukelia nei krepsinio rungtynes. Gal kita karta laimesime ir pries liuksemburgo rinktine, maltos tik po pirmo pratesimo. Musu jaunuciu rinktine atrodo suzaistu geriau nei sito tobulo trenerio komanda. Bet gal jis laimetu su vyru rinktine pries jaunucius, po 5 to pratesimo... Su savo uber tobula strategija. Nezinau, dziaugiuosi zodziu adomaiciu, tobulas vyras, tobulos strategijos.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-17
-3
Atsakyti
skeptikas
nepulciau garbinti kalniecio. imete kelis trajakus ant galo, bet jis vienas ir svaide,viena sveite i lentos kampa, viena laisvas pramete, puolimas buvo apgailetinas, atsivaryk is sveisk trajaka. jokios minties nebuvo. gerai, kad ikrito, saunuolis, bet taip zaisti negalima. nera jis baisus snaiperis, kad taip zaistu. baisios rungtynes. buna kai varzovai verti vieni kitu ir taip kapojasi, tada grazu ziuret, bet cia kazkoks antikrepsinis kai atrodo lietuviai betkokia kaina norejo pralost.
2018-09-17
-9
Atsakyti
lietuva
Isvargom pergales be sabonio valanciuno per kancias i pasaulio cempionata

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-17
+27
Atsakyti
lietuva
Kalnietis lekavicius ir bendzius trauke

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-17
-7
Atsakyti
lietuva
Buna ir taip kaip varzovo neivertini ir drama is paskutiniu minuciu

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-17
+13
Atsakyti
djgaffer
Eina sau,čia tai rungtynės buvo,kažkokia anomalija.Atvirai pasakius,net nepamenu,kada mūsiškiai du pratęsimus žaidė.Gerai,kad vėl tritaškiai pakrito,kai kur ir teisėjai padėjo.Nors priekis tai tragiškai atrodė,Kairys su Želioniu net paprastų užtvarų nesugeba pastatyti.Ačiū Dievui,kad Kalnietis fantastiškai sužaidė,o čia tai kapitonas.Sunki,kankinanti pergalė,bet pagaliau mūsiškiai PČ.Ačiū jiems už tai.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-17
-16
Atsakyti
DD
Bendzius ir kalnietis atrode soldiziai, visi kiti nesusidorojo su psichologija.
2018-09-17
-3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
Lietuvos rinktinė
Nyderlandų rinktinė
35%
29/83
Metimai iš žaidimo
52%
38/73
45
Atkovoti kamuoliai
41
18
Rezultatyvūs perdavimai
22
5
Perimti kamuoliai
6
84%
21/25
Baudų metimai
64%
9/14
40%
16/40
Tritaškiai
36%
8/22

Rungtynių žaidėjai

Mantas  Kalnietis
21 PTS
8/17 FG
0/0 FT
Charlon  Kloof
19 PTS
6/15 FG
5/8 FT
Lietuvos rinktinė
Keli žaidėjai
6 REB
Jito  Kok
9 REB
7 DREB
2 OREB
Lietuvos rinktinė
Keli žaidėjai
5 AS
Yannick  Franke
6 AS
1 TO
34 MIN
Mantas  Kalnietis
19 EFF
50% 2P%
45% 3P%
Jito  Kok
13 EFF
44% 2P%
- 3P%