Nuotr.: Fotodiena.lt
Nuotr. Fotodiena.lt

Startavo atsinaujinęs, į du skirtingus divizionus – „Vakarų“ ir „Rytų“ – suskirstytas XXI-asis Lietuvos studentų krepšinio lygos (LSKL) čempionatas. Jau pirmajame ture antausį Klaipėdoje patyrė daugkartiniai LSKL čempionai Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) krepšininkai. Juos rezultatu 87:76 (25:11, 15:22, 25:24, 22:19) įveikė praėjusio sezono finalininkai Klaipėdos universiteto (KU) studentai.

Kristupas Žemaitis

Kristupas  Žemaitis
Kristupas  Žemaitis
MIN: 29.45
PTS: 8 (38.3%)
REB: 2.2
AS: 5.2
ST: 1.2
BS: 0.2
TO: 2.6
GM: 5

Klaipėdiečiai, į priekį vedami „Neptūno“ žaidėjų Lauryno Beliausko ir Arūno Mikalausko, jau pirmąjį kėlinį susikrovė dviženklį pranašumą 25:11 ir visas rungtynes daugiau ar mažiau kontroliavo situaciją.

Laurynas Beliauskas surinko daugiau nei trečdalį KU ekipos taškų – net 31 (8/11 dvit., 3/9 trit., 6/9 baud. met., 6 atk. kam., 2 rez. perd.), Tadas Poška pridėjo 22 taškus, Arūnas Mikalauskas – 13 (14 atk. kam., 5 rez. perd.), Ernestas Jonkus – 10.

Iš VDU komandos išsiskyrė Ignas Fiodorovas, pelnęs 14 taškų, Rokas Ruškys surinko 12, Simonas Kriaučiūnas – 11, Tomas Zdanavičius ir Grantas Vasiliauskas (9 atk. kam.) – po 10.

Klaipėdiečiai akivaizdžiai laimėjo kovą po krepšiais dėl atšokusių kamuolių – 48:33.

„Stengėmės išlaikyti dviženklę persvarą, apsiėjome be didesnių bangavimų. Visada džiugu čempionatą pradėti pergale“, – neslėpdamas geros nuotaikos iškart po rungtynių kalbėjo KU ekipos treneris Mindaugas Stašys.

Pasiteiravus, kas jo nuomone lėmė pergalę, Stašys atsakė: „Geležinė gynyba ir didelis noras. Žaidėjai laikėsi iš anksto paruošto plano, neužsiėmė saviveikla ir štai turime teigiamą rezultatą. Šįkart varžovams neleidome pagalvoti apie pergalę“, – akcentavo Klaipėdos komandos treneris.

Pasak VDU stratego Arūno Juknevičiaus, šįkart jo komanda į uostamiestį atvyko toli gražu nepajėgiausios sudėties.

„Žaidė daugiausiai I-II kurso studentai. Taip atsitiko, kadangi šiomis dienomis vyksta Karaliaus Mindaugo taurės turnyro rungtynės ir geresni mūsų žaidėjai turi treniruotis ir padėti savo NKL ir LKL klubams. Tai tik pirmosios LSKL čempionato rungtynės, pralaimėjome, tačiau laiko atsigriebti tikrai turėsime į valias“, – dėl pralaimėjimo per daug nesijaudino Juknevičius.

Trigubas Kristupo Žemaičio dublis

Praėjusio sezono LSKL bronziniai prizininkai Lietuvos sporto universiteto (LSU) studentai namuose rezultatu 88:62 (22:18, 20:12, 23:15, 23:17) nugalėjo LCC tarptautinio universiteto atstovus.

Kauniečiai po dviejų kėlinių susikrovė 12 taškų persvarą – 42:30, o po trijų kėlinių atstumas išaugo ir 20 taškų – 65:45. Paskutinis kėlinys buvo tik formalumas.

LSU komandą į pergalę vedė Mindaugas Motuzas, pelnęs 21 tašką, Gytis Neimantas surinko 12 taškų, Justas Vazalis ir Deividas Rasys – po 11 tšk. Kristupas Žemaitis prie pergalės pridėjo trigubą dublį – pelnė 10 taškų, po krepšiais atkovojo 10 kamulių ir atliko net 13 rezultatyvių perdavimų (28 naudingumo balai).

Iš LCC ekipos išsiskyrė 16 taškų pelnęs Augustinas Venskus, po 11 taškų surinko Mantas Montvila ir Eimantas Žilius (8 atk. kam.).

Kauniečiai laimėjo kovą po krepšiais dėl atšokusių kamuolių – 50:38.

„Džiaugiuosi savo vaikinais. Jie laikėsi žaidybinio plano, atidirbo gynyboje ir puolime. Pirmąsias rungtynes laimėjome užtikrintai ir tuo džiaugiuosi“, – sakė LSU treneris Edas Nickus.

Jo nuomone, LSKL – puiki terpė jaunimui, norinčiam tobulėti.

„Turime būrį patyrusių žaidėjų, tačiau visada stengiamės integruoti jaunimą. Tą darysime ir toliau. Mūsų tikslas – sudaryti visas sąlygas jaunimui tobulėti, tačiau žinoma, kaip ir kasmet sieksime prasibrauti į LSKL finalo ketverto varžybas ir kovoti dėl medalių“, – akcentavo Nickus.

Kauno derbyje – sunki Kauno kolegijos pergalė

Itin nuožmi kova vyko Kaune tarp Kauno kolegijos (KK) ir Kauno technologijos universiteto (KTU) ekipų. Pergalę po nuožmios ir itin atkaklios kovos rezultatu 76:74 (18:20, 11:17, 24:15, 23:22) iškovojo savo aikštėję rungtyniavę KK studentai.

KTU trečiojo kėlinio pradžioje (21 minutę) buvo susikrovę dviženklį pranašumą – 40:29, tačiau jo išsaugoti nesugebėjo. KK dar iki trečiajame kėlinyje persvėrė rezultatą savo naudai – 53:52 ir ėmė didinti pranašumą – 62:54, 66:57, 70:60. KTU dar kilo į lemiamą šturmą ir per paskutines dvi minutes sugebėjo priartėti iki 2 taškų, tačiau pakeisti įvykius savo naudai jau pritrūko laiko.

KK komandą į pergalę vedė 20 taškų surinkęs Mantas Košelis, 18 taškų pridėjo Rytis Sasnauskas, 11 – Nojus Verbickas, 10 – Arnas Tilindė.

Iš KTU komandos išsiskyrė Gytis Asačiovas, pelnęs 16 taškų (8 atk. kam., 5 rez. perd.), Paulius Steikūnas, Julius Kigas ir Matas Ragauskas pelnė po 10 taškų.

„Džiugina žaidėjų kovingumas ir atsidavimas. Vyrai kovojo dėl kiekvieno aikštės centimetro, dėl kiekvieno kamuolio ir pavyko laimėti. Pabaigoje galbūt šiek tiek per anksti patikėjome pergale ir leidome priartėti vos per vieną metimą. Bet viskas gerai, kas gerai baigiasi. Toliau kantriai dirbsime ir darysime viską, kad būtume tarp keturių pajėgiausių LSKL ekipų“, – pabrėžė KK treneris Rolandas Rakutis.

Vilniaus kolegijos (VK) krepšininkai namuose rezultatu 92:63 (14:19, 27:9, 25:12, 26:23) patiesė Vytauto Didžiojo universiteto-Švietimo akademijos (VDU-ŠA) komandą.

VK pirmąjį kėlinį pralaimėjo 5 taškais ir tai juos įpykdė – savų žiūrovų akivaizdoje kovoję vilniečiai kilo į mūšį ir dar iki didžiosios pertraukos susikrovė 13 taškų skirtumą – 41:28. Vėliau atotrūkis tarp komandų dar labiau išaugo ir intrigos VDU-ŠA komandai atkurti nebepavyko.

Prie VK komandos pergalės labiausiai prisidėjo Mantvydas Staniulis, surinkęs 20 taškų (6 atk. kam., 5 rez. perd.), Edvinas Lebeckas surinko 15 taškų (9 atk. kam.), Martynas Rakauskas – 13 tšk.

VDU-ŠA komandai 16 taškų pelnė Dominykas Gružinskas (6 rez. perd.), Modestas Gauba – 13, Gediminas Povilauskas – 12 tšk.

VK laimėjo kovą po krepšiais dėl atšokusių kamuolių – 51:42 ir rečiau klydo – 15 ir 24 klaidos.

Čempionato sistema

LSKL čempionato sistema šiemet yra kitokia, nei ankstesniais metais. Čempionate iš viso varžosi 11 komandų. Jos yra suskirstytos į du divizionus – „Vakarų“ ir „Rytų“.

„Vakarų“ divizione dviejų ratų sistema tarpusavyje varžosi šešios komandos: praėjusio sezono I vaikinų grupės čempionai Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) krepšininkai, vicečempionai Klaipėdos universiteto (KU) studentai, bronziniai prizininkai Lietuvos sporto universiteto (LSU) atstovai, taip pat Kauno kolegijos (KK), Kauno technologijos universiteto (KTU) ir LCC tarptautinio universiteto (LCC) atstovai.

Kitame – „Rytų“ – divizione taip pat dviejų ratų sistema tarpusavyje kovoja 5 komandos: praėjusio sezono LSKL II vaikinų grupės čempionai Vilniaus universiteto (VU) krepšininkai, bronziniai prizininkai Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) atstovai, taip pat Vilniaus kolegijos (VK) studentai, bei dvi jungtinės Vytauto Didžiojo universiteto komandos – VDU-Švietimo akademija (VDU-ŠA) ir VDU-Žemės ūkio akademija (VDU-ŽŪA).

LSKL rungtynės, kaip jau įprasta, visą sezoną vyks pirmadieniais. Kas savaite vyks po trejas „Vakarų“  diviziono rungtynes ir po dvejas „Rytų“ diviziono rungtynes.  Taigi, iš viso pirmadieniais vyks po penkerias rungtynės.

Atkrintamosios kovos

Pasibaigus reguliariajam čempionatui, antrajame varžybų etape, po keturias pajėgiausias „Rytų“ ir „Vakarų“ divizionų komandas jau susikaus tarpusavyje.

Bus kaunamasi tokia tvarka:  V1-R4; V4-R1; R2-V3; R3-V2.

Šiame etape bus žaidžiamos dvejos rungtynės. Pirmosios rungtynės vyks žemesnę vietą pogrupyje užėmusios komandos aikštėje.

Komandos, iškovojusios pergales, pateks į keturių komandų finalinį turnyrą. Nugalėtojas spręsis iš dviejų rungtynių, pirmosios rungtynės vyks žemesnę vietą užėmusios komandos aikštėje.

Komandos vakarų pogrupyje užėmusios V-VI vietas ir rytų pogrupyje užėmusi V vietą iš vienų rungtynių rungtyniauja dėl V-VI vietų (dėl patekimo į atkrentamąsias rungtynes rytų pogrupyje). Rungtynės žaidžiamos aukštesnę vietą užėmusios komandos aikštėje.

Varžybos dėl didžiosios taurės

2019 m. sausio 28 d. susitiks komandos, užėmusios IV-I, III-II vietas. 2019 m. vasario 4 d. susitiks komandos, užėmusios I-IV ir II-III vietas. Žaidžiama iš dviejų rungtynių. Pirmosios rungtynės vyksta žemesnę vietą užėmusios komandos aikštėje. Laimėtojai 2019 m. vasario 18 d. kovos dėl didžiosios taurės ir čempionų titulo, o pralaimėjusios komandos – dėl III vietos.

Varžybos dėl mažosios taurės

2019 m. sausio 28 d. – vasario 4 d. komandos, kurios antrame etape patirs pralaimėjimus ir pagal taškų visumą užims I-II vietas, pateks į finalinį ketvertą. Likusios keturios komandos pagal taškų visumą kovos dėl dviejų vietų ir patekimo į finalinį ketvertą. Bus žaidžiama tokia tvarka: R3-R6,R4-R5.

Rungtyniaujama iš dviejų rungtynių, pirmosios varžybos vyks žemesnę vietą pogrupyje užėmusios komandos aikštėje. Porų nugalėtojos kovos dėl mažosios LSKL taurės iš vienų rungtynių. 2019 m. vasario 11 d. bus kovojama dėl mažosios LSKL taurės.

Komentarai:
Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.