Nuotr.: Fotodiena.lt/J.Elinskas
Nuotr. Fotodiena.lt/J.Elinskas

Kai prieš keletą metų dar senosios vadovybės vairuotas Vilniaus „Rytas“ pradėjo savo piramidės kūrimą, tikslas buvo vienas – sustabdyti didžiųjų miesto talentų nutekėjimą. Dabar, prabėgus trejiems metams, vilniečiai gali bent kiek atsikvėpti, nes savotiška talentų emigracija jau pristabdyta.

Dar senoji „Ryto“ organizacija buvo gerokai susirūpinusi, kai Vilniuje kurį laiką prakaitą lieję talentingi jaunieji krepšininkai vienas po kito pradėjo krypti į per 100 km nuo sostinės nutolusį tašką – Kauno „Žalgirio“ bazę.

Tarp tokią migracijos kryptį pasirinkusiųjų buvo ir dabar jau profesionaliai žaidžiantys Laurynas Birutis, Matas Jogėla bei Regimantas Miniotas. Šįmet Kauną pasirinko ir su savo treneriu Tomu Keršiu kartu išvykęs 18-metis įžaidėjas Arnas Adomavičius.

Visgi dabartiniai „Ryto“ vadovai su dalininke Vilniaus savivaldybe siekia, kad tokie atvejai kaip 193 cm ūgio vilniečio Adomavičiaus pavyzdys, po truputį taptų labiau išimtimi nei tendencija.

Sostinės klubas įsitikinęs, kad šį procesą visiškai sustabdys stiprėjanti Vilniaus krepšinio piramidė.

Pirmuosius vaisius vilniečiai jau rankioja – didžiausi dabartiniai miesto talentai, Deividas Sirvydis ir Marekas Blaževičius, liko sostinėje. Beje, vienas iš jų sprendimą priėmė atsispyręs „Žalgirio“ vilionėms.

Jaunimo branduolį „Rytas“ dėliojasi ir toliau – kontraktai sudaryti su Simu Jarumbausku, Ąžuolu Tubeliu, Eriku Jermolajevu bei Ernestu Naruševičiumi. Visi jie yra laikomi perspektyviais savo kartos krepšininkais.

Visi šie išvardinti žaidėjai, išskyrus Sirvydį, kuris jau įsitvirtino pagrindinėje „Ryto“ komandoje, žaidžia NKL čempionate.

Nuotr. R.Vyšniauskas

Šį sezoną metami tritaškiai

39%
8,7
Pataiko: 8,7
Taiklumas: 38,5%
Vieta lygoje: 3
Geriausias pasiekimas: 11
Blogiausias pasiekimas: 6
Daugiausia pataiko: Eimantas Bendžius

„Mūsų sistema auga ir eina į priekį, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ pasakojo „Ryto“ jaunimo programos koordinatorius Aurimas Jasilionis. – Ji veikia, nes žaidėjai po truputį vaikšto į aukštesnį lygį. Tai yra kryptingas darbas, pradėtas dar prie senosios klubo valdžios.

Dabar darbai yra tęsiami ir didžioji jų dalis nuveikti jau dabartinės, pasikeitusios vadovybės. Dedame didelį akcentą ant to, kad augintume savo žmones, orientuotumėmės į savo daržą. Mes žiūrime į jaunuolius ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje. Stebime situaciją ir matome, ko mums reikia. Pagrindinėje komandoje norėsime matyti kuo daugiau savų žaidėjų.“

Svarbiausias ne tik „Ryto“, bet ir miesto savivaldybės uždavinys buvo struktūros pamatas – pateikta vizija jaunimui.

Vilniaus krepšinio funkcionieriai neabejoja, kad būtent miglota ateitis tęsti tobulėjimą sostinėje nubaidė ne vieną stambią talentų tvenkinio žuvį.

Šiai giliai spragai kamšyti, dar senosios organizacijos vadovautas „Rytas“ prie savęs prijungė NKL klubą „Perlas“, kuris dabar laikomas vilniečių dublerių ekipa. Pasirūpinta ir žemesne grandimi – prieš trejus metus įsteigta „Rytas-2“ komanda, kuri žaidžia RKL pirmenybėse. Ją treniruoja ilgametis sostinės klubo žaidėjas Andrius Šležas.

Aurimas Jasilionis – „Ryto“ jaunimo programos koordinatorius
Aurimas Jasilionis – „Ryto“ jaunimo programos koordinatorius
Nuotr. D.Lukšta

Taip nuo nulio buvo sukurtas miesto krepšinio piramidės pamatas. Dabar „Rytas“ jau turi ir bendradarbiavimo sutartis su Sostinės krepšinio mokykla (SKM), o analogišką planuojama sudaryti ir su Vilniaus krepšinio mokykla (VKM).

Ryškiausiai Vilniaus talentų kalvėje kol kas spindi 202 cm ūgio Sirvydžio potencialas. 

18-metis gynėjas šį sezoną „Ryto“ gretose LKL pirmenybėse vidutiniškai renka po 7,7 taško. Su pagrindine ekipa sportuoja ir Marekas Blaževičius. 

Vilniui tokių savo jaunimo sistemos pavyzdžių trūko gyvybiškai. Du jaunuoliai tapo tarsi įrodymais, kad kelias į pagrindinę „Ryto“ komandą nėra vien reklaminių lankstinukų šūkis.

„Šiuo metu matosi dideli žingsniai į priekį, – „BasketNews.lt“ aiškino SKM direktorius Justas Jankauskas. – Juos matome jau antrą sezoną iš eilės, nes sistema aiškėja, iš klubo pusės yra įsitraukimas ir bendravimas. Nematau, kad kada nors Vilniuje šiuo klausimu buvo geriau, o viskas ir toliau juda į priekį. Laukia daug darbo, bet svarbiausia, kad yra norima tą darbą nudirbti. Manau, kad tai, kas buvo anksčiau, ir dabartinė situacija yra tarsi juoda prieš balta. Su dabartiniu klubu yra paprasčiau veikti – bendrauti ir apskritai matyti viziją.

Pagrindinis dalykas, ką mes (SKM) gausime, tai galimybę prisijungti prie „Ryto“ piramidės, nes iki šiol, kaip organizacija, mes šio laiptelio neturėjome. Ugdėme vaikus, bet jiems išeiti nebuvo kur. Dabar galėsime siųsti savo auklėtinius į dukterines „Ryto“ komandas, iš kur jiems atsivers galimybė ir pradėti kelią link pagrindinės ekipos.“

Marekas Blaževičius
Marekas Blaževičius
Nuotr. BNS

Gerėjančia padėtimi džiaugiasi ne tik patys vilniečiai, bet ir LKL vadovybė, kasmet besitikinti vis didesnio klubų su jaunimo programomis skaičiaus.

„Mes matome, kad tas šios komandos ryšys su jaunimu egzistuoja ir jis kasmet stiprėja, – pasakojo LKL generalinis direktorius Romualdas Brazauskas. – Stebime ir matome, kad žaidėjai sėkmingai migruoja klubo sistemoje nuo pirmos iki trečios komandos. Aišku, norėtume, kad pavyzdžių Lietuvoje būtų daugiau nei tik „Žalgiris“, „Rytas“ ir Klaipėdos „Neptūnas“.

Daug kas priklauso nuo finansų, kurių šiems dalykams reikia nemažai. Visgi yra komandų ryšį su jaunimu turinčių kitais būdais – bendradarbiavimo sutartimis su NKL ekipomis ar turint savo RKL komandas.“

Dabar „Ryto“ gretose be Sirvydžio ir Blaževičiaus yra registruoti ir Aistis Pilauskas bei Lukas Kvedaravičius. Vilnietis yra ir gynėjas Margiris Normantas.

Nors kol kas rimtesnio vaidmens rotacijoje sulaukė tik Sirvydis ir traumą patyręs Normantas, tai jau dabar yra nepalyginamai geresnė situacija nei, pavyzdžiui, prieš trejus metus, kai pagrindinėje „Ryto“ ekipoje buvo registruoti tik jauni klubo žaidėjai Pilauskas ir Edvinas Šeškus. Tame sezone jų vaidmuo klube buvo labiau parodomasis – kartu abu sudėjus LKL fronte sužaidė viso labo tris mačus.

Tiesa, nepaisant progreso, sostinės klubo situaciją su „Žalgirio“ piramide lyginti vis dar beprasmiška. Palyginimui, žalgiriečių gretose žaidžia registruoti tokie „grynakraujai“ komandos nariai kaip Paulius Jankūnas, Artūras Milaknis, Laurynas Birutis, Marius Grigonis ir Edgaras Ulanovas.

Tai – ne tik „Žalgirio“ vedliai, bet ir svarbios figūros Lietuvos rinktinėje. Tai – ilgo ir kruopštaus darbo rezultatas. Būtent tokiai kokybei dabar pamatus klojasi ir vilniečiai.

Komentarai:
Na
Del tu "grynakrauju"zaideju tai nusisneketa kaip reta. Grigonis, Ulanovas - na kokie jie grynakraujai? Kad lojalus Zalgiriui, tai tikrai taip, bet lojalumas ir "grynakraujiskumas" neturi nieko bendro. Kad kazkada zaide dubleriuose, tai jau grynakraujai? Straipsnio autoriaus ziniai noreciau pasakyt jog zaidimas dubleriuose nieko nereiskia, nes per ta mesmale pereina begale jaunuoliu ir tikrais zaidejais jie tampa tik jei "subresta" kaip zaidejai aukstesnio meistriskumo klubuose ale lkl ar kitose Europos lygose. Grigonis isvis buvo pramestas Zalgirio kaip nereikalingas ir galima sakyt "pats" per skirtingas Europos komandas pasieke dabartini lygi. Panasiai ir su Ule - ejo vargo kelius per lklo komandas. Tai kokie jie grynakraujai? Sutinku jog Jankunas grynakraujis, dar Kalnietis toks buvo, is jaunesniu - Lekavicius. Man tik juoka kelia kai zaidejai, kurie atbuve dubleriuose sezona ar du ir po to prasimuse iki eurolygos per kitus klubus, priskiriami Zalgirio sistemos garbei. Nenustebsiu jog net toks Kulboka, kuris epizodiskai zaide viena sezona dubleriuose, bus ateityje prirasytas prie Z sistemos aukletiniu
2018-10-24
+4
Atsakyti
Kliedesiai
Birutis - Siauliu miesto aukletinis, Grigonis savo laiku netiko Zalgiriui ir tik kazka pasiekes Ispanijoje, Vokietijoje grizo i Zalgirio pagrindine sudeti... Ulanovas - deka savo pirmojo trenerio Makvycio per Neptuna atejo i Zalgiri... O kurie perejeo Zalgirio piramide: vaikai, jaunimas, Zlagirio dubleriai ir i pagrindine komanda??? Gal Zalgirio piramide tegul atskleidzia kiek zaideju numarino ar bande numarinti?: Svambaris, Vasiliauskas, Varnas, Dimsa, Cizauskas ir kt.. Vilnietis Adomavicius Zalgirio dubleriuose vien todel , kad jo treneris Kersis , kuris ir atsitempe ji i Zalgiri - niekam jis neidomus, nei savo duomenimis, nei talentu.. tiesiog pozityvus aukletinis ir tiek . (Kaune jau ir dbr yra bent 4-5 geresni, talentinegensi uz Adomaviciu, bet kazkodel jie netinka Kersiui ir Zalgirio sistemai). Zalgirio priamide valdo "Bulotai ir KO", kurie atrodo ir Kersiui agentauja... Butent sita seimynele ileidusi saknis i ivairaus amziaus rinktines ir i pati Zalgirio jaunima... Net ir siemetiniame Zlagirio dubleriuose jau matomi keletas mirstanciu talentu!!! UZtat visa zaidimo laiko grietine nusigriebia Adomavicius ... Ar jums patiems nejuokinga, kuomet 2000m Balciunas vaziuoja i Mazeikius, o Adomavicius i Zalgirio dublerius??? O Ryto sistema - ka ji kitokia? Ka ten veike Kvederavicius,??? supertalentas? Dar toks Rimkus pritrinejamas ir keleta kitu... Atskirkite du momentus: buvusiu krepsininku sunus ir talentingi vaikai, kurie neturedami palaikymo laimes iesko kitose komandose, nes ju vietas uzima "super talentai" is garsiu seimu

AMEN
2018-10-24
-2
Atsakyti
D.
Įdomus straipsnio pavadinimas, turint mintyje, kad nuo ar ant nulio niekas nesistato, ypač piramidės.)

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-10-24
-3
Atsakyti
to anonimas
tai tada isvardink bent 5 komandas kuriu vietiniai (ne is viso pasaulio rinkti) zaidejai pasieke geresniu rezultatu, o konkurencija tokia pati kaip buvo pries 5 ar 10 metu, talentingiausius Lt likusius zaidejus issidalini dvi komandos ir tik visiskai nesidomintis krepsiniu galetu sakyt kad viska susirinkdavo zalgiris, o kaip pvz valanciunas ? ar jis nebuvo talentingas ?
2018-10-24
+1
Atsakyti
1
piarciko gudelio rasytas ir uzsakytas straipsnis mankurtu dvasiai pakelt po nesekmiu kibire, kaip ir vasara kruva uzsakomuju straipsniu buvo kokia galinga sudeti surinko, bet gavosi kaip visada. Ir net nesigedina meluot, pvz visi zino kad blazeviciaus kontraktas iki mokyklos pabaigimo ir vaziuos kur jis nori, gal i ispanija, gal i zalgiri, birutis siaulietis ir t.t. o visokio plauko talentu buriai visais laikais budavo ir prie vainausko, galeciau cia ju kokiu 50 isvardint, pvz valanciunas, bendzius, kairys, gecevicius, redikas, dambrauskas, seskus tik keletas is ju, tiesiog tu durbleriu neapsimokedavo islaikyt, kai tiesiog galedavo pasiimt tuos pacius geriausius ir skolint, nes vistiek is tu dubleriu tik vienetai isauga i kazka. O kad jie nevaziuotu, tai kam cia geriau nuo to be straipsnio uzsakytoju ? jei jie kitur gali daugiau pasiekt, tai kas cia blogo jei isvaziuoja ? pvz latviai vaziuoja i ispanija ir visi zavisi ju augimu, kai ryte liekantys daugiau su draugeliais linksminasi nei dirba, pvz redikas, tai kur cia gerumas kad jis neisvyko ir dabar visiskas nulis ?
2018-10-24
+6
Atsakyti
Zk
Lopai

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-10-24
-1
Atsakyti
Anonimas
na ir kuom ta zalgirio sistema tokia ypatinga kad 50 metu iki jos? bepigu kalbet kai pasirasai su visais bent kiek talentingais jaunuoliais kurie neisvyksta i uzsieni kai konkurencijos visiskai nebuvo. ziurekim i rezultatus. kiek eurolygos top zaideju isugde? kiek i nba issiunte? su visa pagarba zalgiriui rezultatai zaideju meistriskumo prasme nera ispudingi. auksciausio lygio zaidejai lietuvoj ilgam nepasilieka...
2018-10-24
+4
Atsakyti
Piramide galima tvirta tureti tik tada, kai vyru komanda yra stipri, stabili ir zaidzia Eurolygoje. Kitu atveju jaunimas tik preke

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-10-24
Atsakyti
Faktui
Atsiprasau del "durninimo", pasikarsciavau
2018-10-24
+2
Atsakyti
Kenedis
Faktas, grisk atgal i krepsinis.net tu adaptuotas troli. Ten tavo intelekto zmones renkasi.
2018-10-24
+3
Atsakyti
to faktui
persiorentuok i padeti. jai ten jus durnine vienas kita durneliais vadinat tai nemaisyk cia ne durninas. aciu uz gera komentara. net durnine durniais negalima vadint zmoniu nes tai izeidimas. taip kad netepk kitu kuo pats smirdi
2018-10-24
+2
Atsakyti
Kenedis
to faktas

Kaip jie sustabde talentu nutekejima? Katik pats tai paminejai. Jaunu zaideju sutartys yra pasirasomos, kad jie nebegtu i tokias salis kaip Ispanija. Uztenka pasiziureti i paskutiniuosius metus ir kiek jaunu zaideju butent ten nusprende bandyti laime. Gal Ispanijoje ir yra gera patirtis ateities tobulejimui, bet ar zinai koks didelis stresas jaunam zaidejui isvykti i nepazistama sali, su visai kita kalba, kultura ir krepsinio supratimu? Vien kiek aklimatizacija gali uztrukti ir stabdyti progresa, o kiti isvis taip ir neprisitaiko. Ir isvis, iskyla klausimas, kam reikia vykti i kitas salis? Ar todel, kad ten daugiau saules? Nemanau. Tiesiog buvo nepakankamai va tokiu piramidziu kokias rytas dabar isteigs. Zaidejai gales lengviau migruoti tarp dubleriu ir pagrindines komandos, taip suteikiant bent kazkoki garanta del ateities ir sumazinant reikiamybe prisitaikyt prie vis skirtingos kulturos. Zalgirio sistema jau patikrinta laiko, bet yra didele konkurencija del patekimo. Tad, sveikinta jog tik daugiau tokiu piramidziu atsiranda. Net nesuprantu kas cia per pavydo gaideles, kad Rytui iki Zalgiriu sistemos dar 50 metu... nes butent taip ir yra. Reiketu tik dziaugtis, kad daugiau atsiras galimybiu jauniems zaidejams uztikrintai su aiskiu tikslu bandyti prasimusti i pagrindine komanda. O ar tie talentai budami 24 metu veliau isvyks, tai ju reikalas, jei daugiau pinigu moka uzsienis tai butent taip ir deretu pasielgt. Vis del to krepsininko profesija trunka tik apie 10-15 metu. Bet jei tie talentai pasiliks, tai bent jau bus tikimybe, kad sugris veliau arba bent prisides prie klubo rezultatu gerinimo.

Budavo Zalgirio, kurioje labai didele konkurencija
2018-10-24
-2
Atsakyti
Jus bent pavadinima perskaitykit..
Taigi raso, kad nuo nulio ir dar tik pradejo, niekas neatsitinka per nakti..

Ir apskritai, dziaugtis reiketu, kad sudaromos galimybes daugiau jqunu zaideju zaisti ne tik NKL , bet ir tam paciam Eurolygos turnyre :)

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-10-24
+3
Atsakyti
Faktui
Durneli, tu durneli, kokie dar 24-25m? Tu cia kaip suprantu uz pvz duodi 23m Zalgirio super talenta Valinska? Ne i tokius talentus reik ziuret, o i tokius kaip 21m Echoda( taip, jis ne ryto sistemos aukletinis, bet mes cia kalbam daugiau apskritai apie jaunima ir duodama nauda klubui/klubams ), 18-19m Sirvydi bei Blazeviciu, ir jei uzgriebiant Lt mastu, tai Zalgirio Birutis ir Masiulis. Ir ka, pagal tavo durna galva visi mano isvardinti zaidejai klubui duos nauda tik sulauke 24-25m? Ir ka reiskia pabega zaidejai? Ne pabega, o iseina i aukstesni lygi+didesne alga ir tai yra visiskai normalu, nes taip vyksta visur, net ir tam paciam Zalgiryje. Jei konkreciau apie ryta ir jaunus zaidejus - pradekim nuo Echodo, 2ra sezona zaidzia uz nedidele alga ir jei po sio sezono kas nors ispirks, tai ka, rytas nebus gaves naudos? Toliau Sirvydis ir Blazevicius - abu 18likiniai ir abu jau gauna zaist pagrindinej komandoj, abu zaidzia uz "centus", jei uz nors viena su laiku klubas gautu ispirka, velgi finansine nauda. Bet cia yra ir moraline nauda - jaunimas mato jog per ryta galima prasimust, t.y gaut ir minuciu aikstelej, ir kilt i dar aukstesni lygi. Taip kad uzteks kliedet apie ta nauda nuo 24-25m. Ir prie viso sito dar dadesiu - realiai ryto piramide normaliai vel pradejo dirbt tik pries pora sezonu, tai kaip tokiam trumpam laikotarpiui yra tiesiog puikus rezultatas, ir su laiku tas piramides darbas turetu dar labiau isivaziuot( aisku su salyga jei ryte vel nepasidarys prie Vainausko buves balaganas )
2018-10-24
+3
Atsakyti
Ceska
beleka jie cia peza
2018-10-24
+1
Atsakyti
faktas
kaip jie sustabde talentu nutekejima? visi talentai duoda pirma nauda apie 24-25 ir iki 33-35 metu. tai jie cia su tais vaikais pasirase sutartis iki 30metu. o kad visi lietuviai pabega is ryto tai cia faktas. seibutis,kavaliauskas,valanciunas,pabego dar bent penki subrende zaidejai atsisake zaisti, butkevicius,girdziunas ir echodas stovi eilej. jai ne siemet po nauju tai kitiemet tikrai pabegs.faktas. tai kaip jie augina? nuo16 metu iki 20metu. ir kokia ta talentu auginimo sistema? miegojo kazkas, susapnavo, atsikele ir pasake turiu sistema. pasirase dvi sutartis ir jau sistema veikia. cha cha kai kiti klubai dirba desimtmecius tai rytas per nakti ne tik sukure sistema, bet ir jau pasieke virsune cha cha
2018-10-24
+2
Atsakyti
Nesustabdysi upės bėgimo
Jei sloga-tai snargliai vistiek nuteka į kurią nors pusę.

Jei nenutekėtų-labai skaudėti pradėtų.
2018-10-24
Atsakyti
Ernestas
Rytui iki zalgirio sistemos dar 50metu stipriai dyrbt reikia , kad bent prisivyti biski , zalgiris ir is uzsienio talentus jaunus medzioja , o cia jau tikrai nera lengva tai padaryti .

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-10-24
+7
Atsakyti
jjj
Tai kodel tada Valanciunas praeitais metais svente Zalgirio pergale arenoj po iskovoto lkl trofejaus ;)

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-10-24
-5
Atsakyti
to 1
nu geras, dabar jau zinosiu, kad zalgiris isrado dublerius ir turbut visa europa kopijuoja zalgiri. aplamai gal koks zinys busi jei taip daug zinai kas ka spaude, kas uzsakinejo straipsni ir kur zais blazevicius. juokingi tokie visaziniai ir dar kitus durniais vadina lunatikas, nieko keisto pilnatis jug...
2018-10-24
-2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.