Nuotr.: AP, AFP
Nuotr. AP, AFP

Niekam ne paslaptis, jog Ispanija turi vieną geriausių Senojo žemyno krepšinio mokyklų, o pastaruoju metu stipriausioje pasaulio lygoje NBA galime pastebėti į priekį savo komandas vedančius ispanus.

Serge Ibaka

Serge  Ibaka
Komanda: Toronto Raptors
Pozicija: PF
Amžius: 29
Ūgis: 208 cm
Svoris: 107 kg
Gimimo vieta: Brazavilis, Kongas

Serge‘as Ibaka neabejotinai yra vienas iš Toronto „Raptors“ lyderių, Nikola Mirotičius Naujojo Orleano „Pelicans“ demonstruoja pagerėjusį žaidimą, Ricky Rubio Jutos „Jazz“ ekipos sirgalius džiugina kvapą gniaužiančiais perdavimais, o broliai Gasoliai savo patirtimi pergudrauja lygos jaunimą.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ tęsia apžvalginę kelionę po daugiausiai ryškių žaidėjų NBA turinčias šalis. Šįkart kviečiame susipažinti su devyniais Ispanijos krepšinio mokyklos įmantrumus NBA demonstruojančiais krepšininkais.

Nikola Mirotičius (Naujojo Orleano „Pelicans“)

Nuotr. USA Today Sports – Scanpix
Atvykęs į Ispaniją ir priėmęs šalies pilietybę, natūralizuotas juodkalnietis buvo vienas perspektyviausių jaunųjų krepšininkų, o nacionalinėje rinktinėje žiba iki šiol.

Mirotičius krepšinį žaisti pradėjo būdamas tik trylikos metų, mat iki tol užsiiminėjo kita komandine sporto šaka – futbolu. Nors į krepšinio salę įžengė pakankamai vėlai, tačiau paaugliui būnant keturiolikos, 2005 metų vasarą, pavyko pasirašyti kontraktą su Madrido „Real“ jaunimo komanda ir taip tapti tvirta klubo dalimi.

„Real“ organizacijos magiją jaunuolis jautė iki 2014 metų. Per penkis sezonus ir 97 rungtynes Eurolygoje krepšininkas vidutiniškai pelnydavo po 10,8 taško ir atkovodavo po 4,5 kamuolio.

Po šios karjeros stotelės kilti nebebuvo kur – beliko NBA. 2011-aisiais 23-iuoju šaukimu Hjustono „Rockets“ pasirinktas ispanas progos nepraleido ir iš Europos grandų ekipos šoko tiesiai į stipriausią pasaulio lygą.

Jose Manuel Calderon

Jose Manuel Calderon
Jose Manuel Calderon
MIN: 11.95
PTS: 2.22 (37.04%)
REB: 0.89
AS: 1.11
ST: 0.56
BS: 0.11
TO: 0.33
GM: 9

Tiesa, NBA karjerą jis pradėjo jau Čikagos „Bulls“ klube. Debiutiniame 2014-2015 metų sezone krepšininkas Ilinojaus valstijos ekipoje per 20,2 minutes vidutiniškai mesdavo po 10,2 taško, atkovodavo po 4,9 kamuolio ir atlikdavo po 1,2 rezultatyvaus perdavimo.

Šiuo metu 208 centimetrų ūgio krepšininkas jau antrąjį sezoną žaidžia Naujojo Orleano „Pelicans“ klube. Tai atrodo pakankamai logiškas Nikolos žingsnis, mat naujojoje komandoje jis turi žymiai svarbesnę rolę.

Padidėjusio minučių skaičiaus dėka jis šį sezoną fiksuoja geriausius iki šiol statistinius rodiklius pelnomų taškų bei atkovotų kamuolių kategorijose – 27-erių Mirotičius vidutiniškai per 31,4 minutės renka po 20,6 taško, sugriebia po 11,7 kamuolio ir skirsto po 1,3 rezultatyvių perdavimų.

Dėl išaugusio trenerio pasitikėjimo aukštaūgis išmeta daugiausiai metimų per savo karjerą užjūrio lygoje. Krepšininkas, praėjusį sezoną vidutiniškai iš žaidimo atakavęs po 12,7 karto, dabartinėje žaidimo stadijoje atlieka po 16,2 bandymo.

Nikola Mirotičius neabejotinai yra savo karjeros pike, o bendradarbiavimas su komandos lyderiu Anthony Davisu gali nulemti Naujojo Orleano ekipos patekimo į atkrintamąsias klausimą.

Serge‘as Ibaka (Toronto „Raptors“)

Nuotr. Reuters
Jono Valančiūno bendraklubis ir vienas iš Kanados ekipos lyderių – štai toks dabar yra Serge‘as Ibaka. Iki šios karjeros stadijos jam teko daug ir sunkiai dirbti bei savo gebėjimus įrodyti aikštelėje.

Ibaka savo pavardę NBA naujokų biržoje išgirdo 2008-aisiais, kai 24-uoju šaukimu buvo pašauktas dar tuometinės Sietlo „SuperSonics“ organizacijos, kuri po šešių dienų tapo Oklahomos „Thunder“. Klubas nusprendė leisti aukštaūgiui patobulėti Europoje.

Nors yra nacionalizuotas, Ibaka tapo pirmuoju iš Kongo Respublikos kilusiu žaidėju, pašauktu naujokų biržoje. 

2008–2009 metų sezoną puolėjas praleido „Manresos“ klube – per 16 minučių ACB lygoje vidutiniškai rinkdavo po 7,1 taško, atkovodavo po 4,5 kamuolio ir blokuodavo po 1 metimą.

Po ganėtinai solidaus sezono Ispanijoje, Ibaka buvo paprašytas grįžti į Nacionalinę krepšinio asociaciją. Debiutiniame sezone Oklahomos ekipoje krepšininkas vidutiniškai žaisdavo po 18,1 minutės, per kurias pelnydavo po 6,3 taško, atkovodavo po 5,4 kamuolio bei blokuodavo po 1,3 varžovų metimo.

Per septynerius metus „Thunder“ gretose trenerio pasitikėjimas ambicingu puolėju išaugo, o proporcingai kilo ir Ibakos statistiniai rodikliai. 2011-2012 ir 2012-2013 metų sezonuose krepšininkas blokuodavo daugiausiai metimų visoje lygoje – atitinkamai po 3,7 ir 3 blokuotus metimus.

2016 metais ispano karjerai pasukus į Floridą, jis užsivilko Orlando „Magic“ komandos marškinėlius. Tiesa, jau 2017-ųjų vasarį žaidėjas buvo iškeistas ir privalėjo išvykti į vienintelę kanadiečių ekipą NBA – Toronto „Raptors“.

Keista, tačiau tai Ibakai išėjo į naudą. Kanadoje suradęs nemenką konkurenciją, 29-erių Serge‘as iškart surado savo rolę ir laiką aikštelėje išnaudojo itin naudingai.

Jau trečiąjį sezoną „Raptors“ žaidžiantis aukštaūgis atrodo kaip niekada šviežias. Krepšininkas per 26,5 minučių vidutiniškai meta po 17,2 taško, atkovoja po 7,9 kamuolio ir blokuoja po 1,3 metimo.

Dar daugiau – Ibaka šį sezoną dvitaškius meta geriausiu procentu karjeroje: fiksuoja 58,4 procentų pataikymą.

Viliamasi, jog su Kawhi Leonardu, Kyle‘u Lowry, Jonu Valančiūnu ir kitais Toronto ekipos žaidėjais blizgėsiantis Serge‘as Ibaka padės klubui pagaliau tapti Rytų konferencijos čempionais.

Marcas Gasolis (Memfio „Grizzlies“)

Nuotr. AP – Scanpix
Lietuva turi dvynius Darjušą ir Kšištofą Lavrinovičius, JAV skandalingai yra pagarsėję Lonzo, LiAngelo ir LaMelo Ballų vardai, o Ispanijoje neabejotinai stipriausią brolių duetą sudaro Pau ir Marcas Gasoliai.

Pastarasis yra vienas lojaliausių NBA krepšininkų ir jau vienuoliktąjį sezoną žaidžia Memfio „Grizzlies“ ekipoje. Per šiuos metus, garsindamas Tenesio valstijos klubo vardą, aukštaūgis net tris kartus buvo išrinktas į visų žvaigždžių rungtynes.

Jaunesnysis Gasolis į stipriausią pasaulio lygą pateko naujokų biržos dėka, kai 2007-aisiais Los Andželo „Lakers“ puolėją pasirinko antrojo rato 18-uoju šaukimu. Tiesa, vos po pusmečio jį pasiglemžė mainai ir krepšininkas pateko į dabartinę komandą.

Katalonas savo vertę įrodyti netruko ir greitai privertė kritikus atsiimti žodžius dėl skeptiškos ateities. Jau debiutiniame sezone Marcas mesdavo po 11,9 taško, atkovodavo po 7,4 kamuolio, atlikdavo po 1,7 rezultatyvaus perdavimo ir blokuodavo po 1,1 metimo.

Jaunėlis jau dabar yra laikomas vienu stabiliausiu krepšininku NBA – per 11 sezonų aukštaūgis vidutiniškai meta po 15,1 taškų ir sugriebia po 7,7 kamuolių, o šįmet per 11 rungtynių renka po 14,7 taško, atkovoja po 9,2 kamuolio, skirsto po 4,4 rezultatyvaus perdavimo ir blokuoja po 2 metimus.

Deja, pastaruoju metu ispaną kiek stabdo nedidelės traumos, kurios privertė praleisti keletą rungtynių. Jei sužalojimų giltinė puolėjo neužpuls, jis ir toliau demonstruos pavydėtiną stabilumą ir išliks vienu iš „Grizzlies“ lyderiu.

Pau Gasolis (San Antonijaus „Spurs“)

Nuotr. AP – Scanpix
Du kartus NBA čempionas, 6 sykius visų žvaigždžių rungtynėse dalyvis – toks yra legendinis Pau Gasolis.

Veteranas neabejotinai yra vienas iš geriausių visų laikų Ispanijos žaidėjų. Per 19 sezonų lygoje ir 1205 rungtynių krepšininkas fiksuoja beveik dvigubą dublį siekiančius rodiklius – vidutiniškai pelno po 17,3 taškų, atkovoja po 9,3 kamuolių, atlieka po 3,2 rezultatyvaus perdavimo ir blokuoja po 1,6 varžovų metimo.

Vyresnysis Gasolis karjerą, kaip ir jo brolis, pradėjo Memfio „Grizzlies“, kai po 2001-ųjų naujokų biržos iš karto buvo iškeistas. Aukštaūgį Atlantos „Hawks“ tuomet pasirinko Ispanijai rekordiniu, trečiuoju pirmojo rato šaukimu.

Per septynerius metus, praleistus Memfyje, puolėjas vidutiniškai rinkdavo po 18,8 taško, sugriebdavo po 8,6 kamuolio, skirstydavo po 3,1 rezultatyvaus perdavimo ir „stoguodavo“ po 1,8 varžovų metimo.

Mainai įtraukę abu Gasolių brolius, iškėlė Pau į Los Andželą ir su Marcu vienoje komandoje jam žaisti neteko. Tiesa, tai turbūt buvo vienas geriausių karjeros įvykių, nutikusių veteranui.

„Lakers“ organizacijoje dar septynerius metus praleidęs krepšininkas su Kobe Bryantu sudarydavo pagrindinį duetą ir dukart pelnė čempionų žiedus.

Puikus žaidimas atsispindėjo ir krepšininko statistikoje – Kalifornijos valstijos ekipoje jis mesdavo po 17,7 taško, atkovodavo po 9,9 kamuolio, atlikdavo po 3,5 rezultatyvaus perdavimo.

Tris sezonus, nuo 2010 iki 2012 metų, krepšininkas fiksuodavo dvigubus dublius: per mačą vidutiniškai pelnydavo po 18,2 taško, sugriebdavo po 10,6 kamuolio, skirstydavo po 3,4 rezultatyvaus perdavimo ir blokuodavo po 1,6 varžovų metimo.

2014-aisiais „Lakers“ išsiskyrė su Gasoliu, o šis patraukė į lietuvių mėgiamą Čikagą, kur užsivilko „Bulls“ marškinėlius.

Per dvejus metus Mičigano valstijos mieste ispanų bokštas ir vėl demonstravo pavydėtiną stabilumą bei fiksavo eilinį dvigubą dublį – vidutiniškai rinkdavo po 17,6 taško, sugriebdavo po 11,4 kamuolio, dalindavo po 3,4 rezultatyvaus perdavimo ir blokuodavo po 2 metimus.

„Neturiu jokių planų, susijusių su karjeros pabaiga. Planuoju dar bent trejus ar ketverius metus žaisti „Spurs“ ekipoje“, – prieš pusę metų abejones dėl karjeros pabaigos nutraukė Pau Gasolis. Tikriausiai dėl to jis 2016-ųjų liepą atvyko į Teksaso valstijos klubą, kuriai vadovauja gyva legenda, krepšinio filosofas Greggas Popovichius.

Per pirmuosius du sezonus ispano žaidimo kreivė po truputį leidosi ir krepšininkas per 24,4 minutės vidutiniškai pelnydavo po 11,1 taško ir atkovodavo po 7,9 kamuolio.

Šį sezoną krepšininkas jau nebėra startinis centras Popovichiaus kariaunoje, o ir žaidimo laiko aikštelėje gauna mažiau – per 17,4 minučių krepšininkas vidutiniškai renka 6,8 taško ir sugriebia po 6,1 kamuolio.

Nors Pau Gasolio žvaigždė jau ima blėsti, veikiausiai 38-erių ispanas ir toliau liks NBA bei užjūrio lygoje užbaigs ilgai trukusią krepšininko karjerą.

Ricky Rubio (Jutos „Jazz“)

Nuotr. USA Today – Scanpix
28-erių ispano arkliuku galime vadinti techniškus, gan dažnai netikėtus bei komandos draugus stebinančius perdavimus, o tai atspindi ir jo statistika.

Aštuonis sezonus NBA lygoje praleidęs gynėjas per 442 karjeros rungtynes vidutiniškai renka po 10,8 taško, atlieka po 7,9 rezultatyvaus perdavimo ir atkovoja po 4,3 kamuolio.

Į lygą Ricky Rubio atvyko 2011 metais, praėjus dvejiems metams po pašaukimo – krepšininką 2009-aisiais pasikvietė Minesotos „Timberwolves“, tuo metu turėjusi penktąją vietą biržos pirmajame rate.

Debiutines rungtynes katalonas sužaidė 2011-ųjų gruodžio 26-ąją dieną, kai namuose priėmė Oklahomos „Thunder“, kurios sudėtyje buvo ir tautietis Serge‘as Ibaka. Rubio tą dieną surinko 6 taškus, atliko 6 rezultatyvius perdavimus ir atkovojo 5 kamuolius.

Per pirmąjį sezoną NBA jaunasis talentas vidutiniškai mesdavo po 10,6 taško, dalindavo po 8,6 rezultatyvaus perdavimo ir sugriebdavo po 4,2 kamuolio.

Po penkerių metų Minesotoje 2017-aisiais žaidėjas buvo išmainytas į Jutos „Jazz“ ekipą.

Kol kas atrodo, jog ispanas atrado jam tinkamą komandą, mat praėjusį sezoną demonstravo geriausią tritaškių (35,2 proc.) ir metimų iš žaidimo (41,8 proc.) pataikymą bei rinko daugiausiai taškų karjeroje (po 13,1 tšk.).

Šį sezoną Rubio vidutiniškai žaidžia keliomis minutėmis ilgiau, tačiau tokių skaičių neberenka – pelno po 10,9 taško ir skirsto po 7,9 rezultatyvaus perdavimo.

Nepaisant to, kiekvienais metais kylanti žaidimo kreivė ir papildomos minutės ispanui gali padėti pakartoti rekordinį sezoną.

Alexas Abrinesas (Oklahomos „Thunder“)

Nuotr. USA Today Sports – Scanpix
Vienas šviežiausių ispanų Nacionalinėje krepšinio asociacijoje leidžia jau trečiąjį sezoną, tačiau tik šiais metais jam pavyko išsireikalauti bent dvi dešimtis žaidimo minučių.

Į NBA Alexas Abrinesas pateko būdamas 23-ejų, o pašauktas buvo vos devyniolikos – jį 2013 metų naujokų biržoje 32-uoju šaukimu pasirinko Oklahomos „Thunder“.

Debiutines rungtynes krepšininkas sužaidė 2016-ųjų spalio 26-ąją, kai jo ekipa išvykoje parbloškė jaunąją Filadelfijos „76ers”, tais pačiais metais sužaidusią prasčiausią sezoną klubo istorijoje. Atakuojantis gynėjas mače per 13 minučių pelnė 3 taškus ir atkovojo 1 kamuolį. Gynėjas 2016-2017 metų sezone vidutiniškai mesdavo po 6 taškus bei sugriebdavo po 1,3 kamuolio, per rungtynes išmesdamas po 5 ir pataikydamas po 2 metimus.

Šį sezoną krepšininkas žaidžia daugiau, o tai atspindi nežymiai, tačiau padidėję statistiniai skaičiai – per 22,9 minutės vidutiniškai renka po 7 taškus ir atkovoja po 1,7 kamuolio.

Tikimasi, jog ispanas įgaus taip jam trūkstančio agresyvumo ir gebės ne tik rinkti taškus, bet ir kelti savo naudingumo koeficientą kitais žaidimo aspektais.

Jose Calderonas (Detroito „Pistons“)

Nuotr. Reuters
Jose Calderonas šiuo metu yra vienintelis ispanas NBA, į lygą patekęs ne naujokų biržos keliu, bet pasirašydamas kontraktą kaip laisvasis agentas. Tai jis padarė 2005-ųjų rugpjūtį, kai tapo oficialiu Toronto „Raptors“ nariu.

Kanados klube krepšininkas praleido aštuonis sezonus, per kuriuos vidutiniškai pelnydavo po 10 taškų, atlikdavo po 7,2 rezultatyvaus perdavimo ir atkovodavo po 2,5 kamuolio.

Be to, 2008-2009 metų sezone ispanas pasižymėjo pataikydamas 151 baudos metimą iš 154 bandymų (98,1 proc.) ir demonstravo stabiliausią baudų metimo techniką.

2013-ųjų sausį NBA žaidėjų rinką sudrebino trišaliai mainai, kurie pasiglemžė ir Calderoną. Gynėjas persikėlė į Detroito „Pistons“, o po šio veiksmo prasidėjo krepšininko kelionė, aplankant skirtingus NBA klubus.

Per devynis sezonus taikliarankis spėjo užsivilkti „Knicks“, „Mavericks“, „Cavaliers“, „Lakers“ ir „Hawks“ komandų marškinėlius, o šią vasarą ir vėl apsistojo Detroito mieste.

Per 854 karjeros rungtynes Calderonas vidutiniškai renka po 9,2 taško, skirsto po 5,9 rezultatyvaus perdavimo ir sugriebia po 2,5 kamuolio.

Šį sezoną krepšininko forma dar labiau suprastėjo, mat per 12,6 minutės gynėjas vidutiniškai meta po 2,5 taško ir dalija po 1,3 rezultatyvaus perdavimo.

37-erių Calderonui šis sezonas gali būti vienas iš paskutiniųjų, tačiau jei krepšininkas nuspręs ir kitais metais pasirašyti pavienį kontraktą, jį toliau galėsime matyti stipriausioje pasaulio lygoje.

Willy Hernangomezas (Šarlotės „Hornets“)

Nuotr. AFP – Scanpix
Buvęs Mindaugo Kuzminsko bendraklubis, savo vertę jau antrąjį sezoną keliantis Šiaurės Karolinoje.

Willy Hernangomezas, kilęs iš Ispanijos sostinės Madrido, pirmajame sezone žadėjo daug ir kartą netgi buvo tapęs mėnesio naujoku.

Į NBA krepšininkas atvyko per naujokų biržą, kurioje 2015-aisiais buvo pašauktas 35-uoju Filadelfijos „76ers” šaukimu. Tiesa, iš karto po to ispanas tapo mainų sūkurio dalimi ir buvo iškeistas į Niujorko „Knicks“, kur ir susipažino su Kuzminsku.

Debiutinis 2016-2017 metų sezonas krepšininkui buvo iki šiol geriausias karjeroje – JAV krepšinio Mekoje rungtyniaujančios komandos atstovas vidutiniškai rinkdavo po 8,2 taško, atkovodavo po 7 kamuolius ir atlikdavo po 1,3 rezultatyvaus perdavimo.

Galbūt dėl drastiškai sumažintų minučių antrasis ispano sezonas „Knicks“ ekipoje tikrai nebuvo tobulas, tačiau minutes krepšininkas išnaudodavo produktyviai. Per 9 minutes krepšininkas vidutiniškai krapštydavo po 4,3 taško ir sugriebdavo po 2,6 kamuolio.

Sezono viduryje Hernangomezui ir vėl teko paragauti persikraustymo skonį, mat Niujorko ekipa išsiuntė jį į Šarlotę.

Praėjusį sezoną krepšininkas „Hornets“ ekipoje sužaidė vos 22 rungtynes, per kurias pelnydavo po 6,1 taško ir atkovodavo po 5,3 kamuolio.

Šįmet jau jaučiamas didesnis trenerio pasitikėjimas ispanu. Puolėjas gauna daugiau žaidimo laiko ir vidutiniškai per 15 minučių renka po 7,8 taško ir sugriebia po 5,6 kamuolio.

Didesnis minučių skaičius turėtų leisti Hernangomezui atskleisti save ir sužaisti geriausią karjeros sezoną stipriausioje pasaulio lygoje.

Juanas Hernangomezas (Denverio „Nuggets“)

Nuotr. USA Today – Scanpix
Trečiąjį sezoną NBA pradėjęs Willy Hernangomezo brolis žada būti geras ateities žaidėjas, o pastaruoju metu, padidėjus minučių skaičiui, ėmėsi padėti „Nuggets“ lyderiams rinkti taškus kildamas nuo suolo.

Į NBA krepšininkas pateko, kai jį 2016-ųjų naujokų biržoje 15-liktuoju šaukimu pašaukė dabartinė Denverio ekipa. Pirmąjį sezoną NBA Juanas Hernangomezas per 13,6 minutės rinkdavo po 4,9 taško ir atkovodavo po 3 kamuolius.

Šį sezoną krepšininkas per rekordiškai daug karjeroje (vid. 19,3 min.) vidutiniškai pelno po 6,4 taško ir sugriebia 3,9 kamuolio.

Hernangomezams iki Gasolių gal ir toloka, bet tai – Ispanijos ateities žaidėjai.

Komentarai:
wwww
Ibaka naturalizuotas , miroticius taip pat , jie nebus ispanais niekad , nes del krepsinio pasikeite pasa
2018-11-14
+6
Atsakyti
To Klaidomis
Rašė jie jau apie Serbus
2018-11-12
-4
Atsakyti
Specas
Kas gali, tas natūralizuoja, tokie laikai atėjo ir nieko čia nebepadarysi... Tiesiog taip yra ir bus...
2018-11-12
Atsakyti
Hernangomezai
Tie broliai niekad nepasieks to, ka pasieke Gasoliai ir del to gali but spakaini
2018-11-12
+3
Atsakyti
Gavno
Keli naturalizuoti... Be len kas...

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-11-12
+3
Atsakyti
Norėčiau pasveikinti naują basketnews pasakotoją KAMANDULĮ!!! Nuoširdžiai tikiuosi nebusi angažuotas žalios vėliavos ambasadorius nes čia tai netoleruojama.

Kodėl tiek dėmesio Ispanijai?Ispanijos traukinys jau senai nuvažiavo Serbijos krepšinio mokykla išgyvena pakilimą tai žymiai įdomiai nei pasiputėliai ispanai. Jokič,Bogdanovič,Bjelica,Marijanovič,Teodosič o jei dar Bosnija, Juodkalnija, Kosovas, Slovėnija, Kroatija tai ooooo
2018-11-12
+13
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.