Nuotr.: BasketNews.lt/V.Mikaitis, Facebook.com
Nuotr. BasketNews.lt/V.Mikaitis, Facebook.com

Šį sezoną į Eurolygą pateko keturios naujos komandos, o trys iš jų vargiai atitinka stipriausio Europos turnyro pajėgumo lygį.

Tai – Podgoricos „Budučnost“, Stambulo „Daruššafaka“ ir Las Palmo „Gran Canaria Herbalife“, kurios kartu iš 17 pirmųjų rungtynių laimėjo dvejas (vieną mačą žaidė tarpusavyje).

Visos jos praėjusį sezoną rungtyniavo Europos taurėje, tačiau dėjus žingsnį pirmyn į Eurolygą, savo lygio nekilstelėjo ir liko to paties turnyro, kuriame varžėsi prieš tai, pajėgumo.

Pagal pajėgumą joms nė kiek nenusileidžia, o gal jas ir lenkia Europos taurės grandai – Valensijos „Basket“, Malagos „Unicaja“, Krasnodaro „Lokomotiv“, Kazanės UNIKS ar Belgrado „Crvena Zvezda“.

Dėl to Eurolygoje pirmą kartą per trejus metus, kuomet atsirado naujasis formatas, atsirado didžiulis skirtumas tarp stipriausių ir silpniausių turnyro ekipų. Kas tai lemia?

Podgoricos „Budučnost“ – 0-6

„Budučnost“ į Eurolygą pateko laimėjusi Adrijos lygą, kurios atkrintamosiose turėjo gana palankią situaciją. Podgoricos komanda dar kovo mėnesio pradžioje baigė kovas Europos taurėje. Adrijos lygos pusfinalis startavo kovo viduryje, finalas – balandžio 9 dieną, tad Juodkalnijos klubas turėjo daug laiko pasiruošimui.

Kita finalo dalyvė, Belgrado „Crvena Zvezda“, dar balandžio 5 dieną žaidė Eurolygos rungtynes Maskvoje, o baigiantis reguliariam stipriausios Europos lygos sezonui, Serbijos klubas jau skundėsi, kad dėl tvarkaraščio yra sudėtingoje situacijoje – turėjo kautis Eurolygoje, o Adrijos lygoje žaisti svarbiausias sezono serijas. Finalą „Budučnost“ laimėjo 3-1.

Šį sezoną pelnomi taškai

45%
83,2
Pelno taškų: 83,2
Taiklumas: 45,4%
Vieta lygoje: 8
Geriausias pasiekimas: 91
Blogiausias pasiekimas: 72
Daugiausia pelno: Christopher Evans

Juodkalnijos sostinės ekipa šį sezoną savo sudėties pernelyg nesustiprino. Komandą ir toliau veda po 9,7 taško pelnantis Nemanja Gordičius, 7,2 taško ir 3,4 rezultatyvaus perdavimo prideda ekipoje likęs Nikola Ivanovičius, o rezultatyviausias su 12 taškų vidurkiu yra Eurolygoje jau anksčiau apsitrynęs 216 cm ūgio Alenas Omičius.

Tai, kad „Budučnost“ liko tame pačiame Europos taurės pajėgume, parodo ir abu pralaimėjimai Adrijos lygoje Europos taurės ekipoms Belgrado „Crvena Zvezda“ (71:87) ir Zagrebo „Cedevita“ (58:63).

„Budučnost“ vienintelė Eurolygoje pralaimėjo visas šešerias pirmąsias rungtynes, o nesėkmės patiriamos vidutiniu 13,3 taško skirtumu. Išskiriant dvikovą su Madrido „Real“, kuri buvo pralaimėta 34 taškais, kitose rungtynėse ekipa vidutiniškai nuo varžovų atsilieka 9,2 taško atstumu.

Dėl gero palaikymo „Budučnost“ jėga išskiriama namuose, tačiau savo tvirtovėje ji suklupo visus keturis kartus. Iš artimiausių 11 rungtynių Podgoricos klubas išvykoje žais 7 kartus ir gali turėtų rimtų sunkumų renkant pergales.

2018-10-12 Podgoricos Buducnost Milano AX Armani Exchange 71-82   stat »
2018-10-16 Stambulo Darussafaka Podgoricos Buducnost 71-63   stat »
2018-10-18 Podgoricos Buducnost Tel Avivo Maccabi 68-78   stat »
2018-10-25 Madrido Real Podgoricos Buducnost 89-55   stat »
2018-11-02 Podgoricos Buducnost Atėnų Panathinaikos 67-72   stat »
2018-11-09 Podgoricos Buducnost Kauno Žalgiris 60-72   stat »

„Budučnost“ yra ryški autsaiderė pagal rezultatyvumą. Ji vidutiniškai pelno po 64 taškus, o priešpaskutinėje vietoje esantis „Daruššafaka“ klubas renka 72,7 taško. Tuo metu rezultatyviausia čempionato komanda Madrido „Real“ pelno 30 taškų daugiau nei Juodkalnijos ekipa.

Lėtą ir klampų žaidimą demonstruojanti Podgoricos ekipa savo varžovams leidžia įmesti 77,3 taško ir pagal šį rodiklį lygoje dalijasi 2-3 vietomis.

„Budučnost“ Eurolygoje yra paskutinė pagal renkamus rezultatyvius perdavimus (vid. po 13,3). Ji prasčiausiai visoje Eurolygoje pataiko dvitaškius (41,83 proc). Pagal dvitaškių taiklumą priešpaskutinėje vietoje esanti „Barcelona“ atakuoja 10 proc. taikliau.

Dar vienas žemiausias rodiklis Eurolygoje – „Budučnost“ baudų pataikymo procentas (58,7 proc.). Palyginimui, Stambulo „Fenerbahče“ taikliau meta dvitaškius (63,4 proc.).

Stambulo „Daruššafaka“ – 1-5

Stambulo „Daruššafaka“ praėjusį sezoną laimėjo Europos taurę ir po metų pertraukos grįžo į Eurolygą, tačiau laiptelis aukščiau nereiškė žingsnio į priekį pagal komandos pajėgumą. Ypač tam didelę įtaką turėjo sumažėjęs biudžetas, dėl kurio teko kaip reikiant apkarpyti komandos sudėtį.

Visų pirma, vyriausiasis treneris Davidas Blattas iškeliavo į Pirėjo „Olympiakos“, o naudingiausias krepšininkas Scottie Wilbekinas papildė Tel Avivo „Maccabi“.

Šio sezono „Daruššafakos“ pajėgumą gali iliustruoti faktas, kad praėjusio sezono komandos pagrindinis aukštaūgis JaJuanas Johnsonas, rinkęs po 13,9 taško ir 6,3 atkovoto kamuolio, išvyko į Krasnodaro „Lokomotiv“, o jo dubleriu buvęs Michaelas Ericas pasiliko klube bei tapo jo lyderiu.

Ericas stipresniame turnyre savo rodiklius kilstelėjo nuo 7,7 taško iki 11,8 ir nuo 5,7 atkovoto kamuolio iki 7,3. Abu skaičiai yra geriausi komandoje. Erico situaciją kiek primena ir 202 cm ūgio puolėjas Stantonas Kiddas, kuris praėjusį sezoną šioje ekipoje Europos taurėje įmesdavo po 5,3 taško, o šį sezoną renka po 8,8 taško.

Svarbią rolę komandoje vaidina ir praėjusio sezono pradžioje įspūdingai Panevėžio „Lietkabelio“ gretose rungtyniavęs Žanis Peiners, per 19 minučių renkantis po 7,8 taško.

Ray McCallumas turėjo tapti vienu svarbiausių ekipos krepšininkų, tačiau kol kas neblizga – pelno po 8,3 taško ir pataiko vos 45,2 proc. dvitaškių, 20 proc. tritaškių bei 42,9 proc. baudų metimų.

Stambulo ekipa Eurolygoje per 6 mačus pasiekė vieną pergalę ir įveikė tik turnyro autsaiderę „Budučnost“ ekipą. „Daruššafaka“ vienintelė Eurolygoje išvykoje pralaimėjo visas 4 rungtynes.

Stambulo ekipa vidutiniškai pelno po 72,7 taško (15 vieta lygoje) ir praleidžia po 88 taškus (antras blogiausias rezultatas lygoje). Turkų varžovai vidutiniškai pelno 15,3 taško daugiau, o tai yra blogiausias rezultatas Eurolygoje.

Praėjusį sezoną Europos taurės pusfinalyje „Daruššafaka“ įveikė Miuncheno „Bayern“, o vėliau abi šios komandos žengė į Eurolygą. Tai, kaip pasiruošė naujam žingsniui, parodo jų tarpusavio akistata. „Bayern“ namie „Daruššafaka“ ekipą sutraiškė 116:70 ir iškovojo trečiąją pergalę.

2018-10-11 Madrido Real Stambulo Darussafaka 109-93   stat »
2018-10-16 Stambulo Darussafaka Podgoricos Buducnost 71-63   stat »
2018-10-18 Maskvos CSKA Stambulo Darussafaka 79-75   stat »
2018-10-26 Stambulo Darussafaka Barselonos FC Barcelona 71-79   stat »
2018-11-01 Vitorijos Baskonia Stambulo Darussafaka 82-56   stat »
2018-11-08 Miuncheno Bayern Stambulo Darussafaka 116-70   stat »

Nusilpusi Europos taurės čempionė neblizga ir Turkijos lygoje, kurioje per 5 rungtynes laimėjo tik kartą ir dalijasi 12-14 vietomis. Vietinėje lygoje „Daruššafaka“ nusileido „Gaziantep“, Stambulo „Anadolu Efes“, Bursos „Tofaš“ ir Izmiro „Pinar Karšiyaka“ komandoms.

Las Palmo „Gran Canaria Herbalife“ (1-5)

Las Palmo ekipa yra Eurolygos debiutantė, kuri į turnyrą prasibrovė dėl patekimo į Ispanijos pirmenybių pusfinalį, kuomet eliminavo Valensijos „Basket“.

Vasarą šį klubą papildė keturi Europos krepšinio vidutiniokai: prieš tai Pirėjo „Olympiakos“ rungtyniavęs Kimas Tillie, Mursijos komandai atstovavęs Clevinas Hannah, Monake žaidęs Chrisas Evansas ir iš Stambulo „Bešiktaš“ atvykęs D.J. Strawberry.

Kiti 8 ekipos krepšininkai liko iš praėjusio sezono.

Trys iš keturių naujokų – Evansas, Hannah ir Strawberry – yra rezultatyviausi ekipos žaidėjai. Daugiausiai taškų pelno Evansas (13), o buvę Vilniaus „Ryto“ įžaidėjai Hannah ir Strawberry atitinkamai prideda po 10,8 ir 11,2 taško.

Prie jų solidžiu žaidimu prisideda latvis Anžejs Pasečniks, renkantis po 9,2 taško ir 3,3 atkovoto kamuolio.

Las Palmo „Gran Canaria Herbalife“ šį sezoną Eurolygoje iškovojo vieną pergalę, kai namie sugebėjo panaikinti 12 taškų deficitą ir vienu tašku įveikti „Barceloną“.

„Gran Canaria Herbalife“ žaidžia skirtingas rungtynes namie ir išvykoje. Savo aikštėje jų įmestų ir praleistų taškų santykio vidurkis yra -6, o išvykose siekia -18,3.

Las Palmo ekipa rezultatyviausių komandų sąraše yra aštunta (vid. po 83,2), tačiau pagal praleidžiamus taškus – paskutinė (95,3 taško).

2018-10-12 Stambulo Fenerbahce Las Palmo Gran Canaria Herbalife 97-72   stat »
2018-10-16 Las Palmo Gran Canaria Herbalife Barselonos FC Barcelona 87-86   stat »
2018-10-18 Atėnų Panathinaikos Las Palmo Gran Canaria Herbalife 102-87   stat »
2018-10-26 Las Palmo Gran Canaria Herbalife Maskvos CSKA 91-106   stat »
2018-11-02 Maskvos srities Chimki Las Palmo Gran Canaria Herbalife 87-72   stat »
2018-11-08 Las Palmo Gran Canaria Herbalife Stambulo Anadolu Efes 90-94   stat »

Ispanijos krepšinio lygoje šiai komandai sekasi ne ką geriau – ji per 8 susitikimus surinko dvi pergales, o ryškiausia nugalėta varžovė – Andoros „MoraBanc“. Pralaimėjimai buvo patirti ir prieš autsaiderę Gipuskoa „Delteco GBC“, ir prieš Manresos „Baxi“, kurioje rungtyniauja lietuvis Jokūbas Gintvainis.

Eurolygoje Gran Kanarija yra sunkiausiai pasiekiamas taškas. Pavyzdžiui, užsakomaisiais skrydžiais skraidantis Kauno „Žalgiris“ privalės pusiaukelėje link šios salos nusileisti pasipildyti kuro. Nuo Las Palmo iki Barselonos reikia skristi daugiau nei 3 valandas, iki Maskvos – virš 8 valandų.

Tai Gran Karanijos komandai atima daug laiko ir jėgų, kadangi ji turi skraidyti į išvykas ne tik Eurolygoje, bet ir Ispanijos lygoje. Palyginimui, praėjusį sezoną šį ekipa Europos taurėje sužaidė 18 rungtynių, o šį sezoną Eurolygoje sužais bent 30 rungtynių, tad turės bent 6 kelionėmis daugiau.

Pajėgiausių ir silpniausių ekipų lygių skirtumai

Naujasis Eurolygos turnyro formatas, kuomet 16 komandų reguliariame sezone sužaidžia 30 rungtynių, rengiamas trečiąjį sezoną.

Pergalių antirekordas priklauso Stambulo „Anadolu Efes“ ekipai, kuri praėjusį sezoną iškovojo 7 laimėjimus. Matant dabartinę situaciją, labai realu, kad šį sezoną bus užfiksuotas naujas antirekordas.

Praėjusiais metais autsaiderių pajėgumas buvo žymiai didesnis. Nors „Anadolu Efes“ iškovojo tik 7 pergales, tačiau jos +/- rodiklis buvo tik -7, o dešimt laimėjimų turėjusios Milano ekipos – -6,2.

Šį sezoną trijų blogiausių ekipų +/– rodiklis yra prastesnis nei -10, o tai, jų rezultatai ir sudėtis rodo pirmą kartą Eurolygoje atsiradusį didžiulį skirtumą tarp stipriųjų ir silpnųjų ekipų.

Laukia pokyčiai?

Eurolygos turnyrinės lentelės apačioje atsidūrė ir grandai iš Rusijos bei Izraelio – Maskvos srities „Chimki“ ir Tel Avivo „Maccabi“, turintys po 1 pergalę per 6 mačus. Taip keturios ekipos yra iškovojusios po vieną laimėjimą ir tik „Budučnost“ lieka nepajutusi pergalės skonio.

Praėjusį sezoną po 6 turų situacija buvo panaši – trys komandos („Baskonia“, „Anadolu Efes“ ir „AX Armani Exchange“) turėjo po 1 pergalę ir 5 pralaimėjimus.

Po starto 0-3 tąkart Vitorijos „Baskonia“ treneris Pablo Prigioni nusprendė pasitraukti iš savo posto. Galiausiai baskai reguliariame sezone iškovojo 16 pergalių ir žaidė atkrintamosiose.

Jeigu „Daruššafaka“, „Gran Canaria Herbalife“ ir „Budučnost“ ekipų pralaimėjimų gausa sunku kaltinti dėl paprasčiausio pajėgumo stokos, tai „Maccabi“ ir „Chimki“ yra surinkusios stiprias komandas, tačiau joms nepavyksta žengti į pergalių kelią.

Viena esminių pralaimėjimų priežasčių yra stiprūs varžovai. „Maccabi“ krito prieš keturias elitines Eurolygos komandas –„Panathinaikos“, „Olympiakos“, „Real“ ir CSKA –, bei pastaraisiais metais šlubavusią, tačiau šio sezono pradžioje pergalių receptą atradusią „Barceloną“.

Tuo metu „Chimki“ nusileido „Olympiakos“, „Fenerbahče“, „Anadolu Efes“, „Barcelonai“ ir „AX Armani Exchange“.

Taip, visi šie klubai, įveikę „Chimki“ ir „Maccabi“, yra stiprūs, tačiau tai šių komandų vadovų tikrai nepaguos – jie norėtų su jais bent jau eiti koja kojon, o ne stebėti vieną pralaimėjimą po kito.

Praėjusį sezoną „Baskonia“ anksti ėmėsi pokyčių ir pateko į elitinių komandų aštuonetuką. Galbūt tokiu keliu pasuks ir „Chimki“ ar „Maccabi“?

Komentarai:
eurolyga
Pernai dar darussafaka pamenam buvo pajegi su geresne sudetim kaip klaiburnas wanameikeris bertanis

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-11-15
-8
Atsakyti
eurolygaKad ir butu dar tokios alba asvel neblogiau atrodytu palei taip kaip atrodo europos taurei


Manau greitai to nebus o jeigu ir bus tai tikrai ne kasmet. Dar tik pradzia todel klaidu neisvengsi.
2018-11-15
-11
Atsakyti
Anonimas
aišku didžiausias nesusipratimas tai Daruššafaka. pernai eurocup paguldė Bayern ir Loko, o šiemet su tokia sudėtimi kažin ar Eurocup top 8 eitų
2018-11-15
-3
Atsakyti
ne tik išvardintos, bet ir ALBA tikrai neblogiau pasirodytų nei šios komandėlės, gal ir Kalniečio ASVEL, kuris šiemet labai gerai atrodo
2018-11-15
+1
Atsakyti
eurolyga
Kad ir butu dar tokios alba asvel neblogiau atrodytu palei taip kaip atrodo europos taurei

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-11-15
-7
Atsakyti
taip
taip jau buna kai priima kibiro nugaletojas visokias
2018-11-15
-3
Atsakyti
tavotevas
nieko nuostabaus, kaip viena sezona eurolygoje zaidzianti komanda gali buti to pacio lygio kaip komandos turincios 10 metu kontraktus? metu tikrai neuztenka pritraukti remejus, surinkti auksto lygio sudeti, etc. dabartinemis salygomis eurolyga proteguoja ilgalaikius kontraktus turincias komandas
2018-11-15
-4
Atsakyti
djgaffer
Iš Budučnos tai buvo galima to tikėtis,visai EL lygio netraukia.O va turkai su Kanarais kiek stebina.Kanarų pralaimėjimus dar galima pateisinti,nes ilgos kelionės,plius atsisakyta trenerio Casimiro paslaugų,kuris ir atvedė į EL.Turkai tuo tarpu,nors ir sumažino biudžetą,bet turi tikrai neblogų žaidėjų ir vis tik yra Eurocup čempionai.Tai jų toks tragiškas startas labiausiai stebina.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-11-15
+4
Atsakyti
eurolyga
Na tai tik pries naujokes ir pasiemam lengvus taskus na kad ir pateko buducnost per adrijos lyga darussafaka per europos taure na bet stiprus varzovai irodo savo pajeguma kad ir kiek bandydami dar kabintis i atlapus buducnost gran canaria

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-11-15
-9
Atsakyti
Almantas9
Isiskaityk Arturiukai, taigi Rytas visad losia kibire pries Eurolygos final 4 lygio komandas.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-11-15
-3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.