Marius Grigonis Nuotr.: Basketnews.lt/D.Lukšta
Nate'as Woltersas Nuotr.: Basketnews.lt/D.Lukšta
Marius Grigonis Nuotr.: Basketnews.lt/D.Lukšta
Edgaras Ulanovas Nuotr.: Basketnews.lt/D.Lukšta
Vassilis Spanoulis, Zachas Leday, Vangelis Mantzaris ir Janis Strelnieks Nuotr.: BNS
Marius Grigonis Nuotr.: Basketnews.lt/D.Lukšta
Nate'as Woltersas Nuotr.: Basketnews.lt/D.Lukšta
Marius Grigonis Nuotr.: Basketnews.lt/D.Lukšta
Edgaras Ulanovas Nuotr.: Basketnews.lt/D.Lukšta
Vassilis Spanoulis, Zachas Leday, Vangelis Mantzaris ir Janis Strelnieks Nuotr.: BNS

Galbūt viskas, ko tereikėjo Kauno „Žalgirui“, kad persilaužtų Eurolygos rungtynėse, buvo kelios laisvos dienos. Po trumpų, bet ilgiausių šį sezoną atostogų ketvirtadienį Kauno klubas atrodė gaiviausiai ir šviežiausiai šį rudenį-žiemą, o tai buvo vainikuota skambiausia pergale.

Foto galerija

Naujos idėjos atsispindėjo jau starto penkete, kuriame pirmą kartą šį sezoną buvo Marius Grigonis (vietoje Thomaso Walkupo) ir Antanas Kavaliauskas (vietoje Aarono White’o bei traumuoto Pauliaus Jankūno). 

Sėkmingas pagrindinių krepšininkų žaidimas leido apriboti rotaciją vos iki 8 žaidėjų – mažiausią šį sezoną.

Žiūrovai (nors tai ir nesusiję su tomis mini atostogomis) buvo garsiausi ir pikčiausi šį sezoną – tokie, kad jiems galima atiduoti nuopelnus už apgintą krepšį Vassiliui Spanouliui metant baudą.

Apskritai, gynyba antroje mačo pusėje buvo tokia, kokios šį sezoną „Žalgiris“ nedemonstravo, ir „Olympiakos“ atrodė taip prastai, kaip neatrodė per 420 žaidimo minučių iki tol.

Galiausiai ir treneris Šarūnas Jasikevičius galėjo daugiau mėgautis savo komandos žaidimu, nei pykti ant auklėtinių po klaidų, nors ta technine pražanga trečiojo kėlinio pabaigoje tarsi sako, kad Šaras buvo karštas kaip visada.

„Žalgirio“ pergalė 83:75 prieš „Olympiakos“ buvo pirma tokia šį sezoną – ji pademonstravo potencialą ir galimybes, kokių laukiama nuo sezono pradžios.

„Ši pergalė yra fantastinė, – po dvikovos sakė Jasikevičius. – Tai yra turbūt vyriškiausia pergalė, kurią pasiekėme su šia komanda, nes viskas buvo prieš mus.“

„Žalgiris“ mačą pradėjo neįprastu starto penketu – lietuviškiausiu ir didžiausiu šį sezoną, – tačiau „Olympiakos“ nustebino savo tritaškiais. Kol Kavaliauskas puolime sėkmingai atakavo Georgį Printezį, šis kitoje aikštės pusėje per pirmas tris rungtynių minutes sumetė 3 tritaškius – tiek pat, kiek prieš tai per visą sezoną.

Rungtynių žaidėjas

Taškai
13
Naudingumas
19
Baudų metimai
71%
5/7
Perimti kamuoliai
2

Įsismaginęs graikas smeigė ketvirtąjį tolimą metimą, kai Kavaliauskas jau sėdėjo ant suolo, o netrukus prie jo prisijungė ir komandos draugai: „Olympiakos“ per pirmąjį kėlinį pataikė 7 tritaškius, taip tolimais metimais surinkdami daugiau taškų nei „Žalgiris“ apskritai (19).

„Žalgirį“ į žaidimą grąžino Grigonis. Pirmą kartą mačą pradėjęs starto penkete, jis pirmoje dalyje pataikė visus 5 metimus ir iki ilgosios pertraukos surinko 11 taškų. Gynyba taip pat pasitempė ir, jeigu ne du svečių tritaškiai per paskutines 40 ketvirčio sekundžių, kauniečiai būtų praleidę vos 13 taškų. Visgi tai buvo tik preliudija į tai, kas „Žalgirio“ aikštės pusėje darėsi po ilgosios pertraukos.

Keisdamiesi visais žaidėjais  – nuo pirmosios iki penktosios pozicijos, – „Žalgirio“ krepšininkai varė į neviltį „Olympiakos“ puolimą. Net jei Nate’as Woltersas likdavo prieš Printezį ar Nikola Milutinovą, o Brandonas Daviesas – prieš Spanoulį, „Olympiakos“ neįgydavo jokio pranašumo.

Spanoulis tokiose situacijose nė karto nenubaudė „Žalgirio“ – atakos baigdavosi arba jo netaikliu metimu, arba kamuolio nusimetimu taip nepatogiai, kad Pirėjo klubo žaidimas atrodė be jokios minties.

„Brandonas prieš Spanoulį fantastiškai gynėsi ir pernai Eurolygos atkrintamosiose, bet tada Vassilis pataikė daug sunkių metimų, – sakė Jasikevičius. – Brandonas su savo mobilumu pridaro problemų varžovų gynėjams. Čia yra faktas. Gal reikės labiau tai išnaudoti. Jam patinka žaisti prieš tuos geriausius perimetro žaidėjus. Jeigu jam pasakai, kad aš galvoju, kad tu tikrai gali apsiginti, tai jis dar labiau užsiveda dėl to.“

Iki ilgosios pertraukos „Olympiakos“ nebuvo praradę nė vieno kamuolio. Po ilgosios jie suklydo 16 sykių ir Jasikevičius šį skaičių pavadino „kosminiu“.

Įspūdingai atrodė ir du iš eilės Kavaliausko blokai Printeziui trečiajame kėlinyje, po kurių Davidas Blattas nusprendė savo veteraną sodinti ant suolo. Pirmajame kėlinyje pelnęs 14, o iki ilgosios pertraukos – 16 taškų, antroje mačo dalyje Printezis nebepasižymėjo. Bloku jį ketvirtajame kėlinyje nubaudė ir Edgaras Ulanovas, kai „Žalgiris“ pirmą kartą žaidė su juo ketvirtoje pozicijoje.

Agresyvią gynybą „Žalgiris“ kelis kartus taikė ir nuo galinės linijos, kai paspausdavo prasčiau kamuolį besivarantį varžovų žaidėją ir taip išmušdavo kelias vertingas sekundes iš jų atakos arba vogdavo kamuolį ir galingai baigdavo ataką, kaip tą padarė White'as.

Pirėjo klubas po ilgosios pertraukos pelnė 27 taškus, bet net šis skaičius neatspindi to įspūdingo darbo gynyboje, kadangi 8 taškai buvo praleisti paskutinę mačo minutę, kai dvikovos baigtis iš esmės buvo aiški.

„Mums tai – galingas žingsnis gynyboje. Stengiamės visoms komandoms neleisti įmesti 20 taškų per kėlinį, tačiau sulaikėme juos iki 27 per antrąją mačo dalį – tai neįtikėtina. Viskas mūsų pastangų gynyboje ir žaidimo plano laikymosi dėka“, – sakė 12 taškų pelnęs Daviesas.

Iš viso penki „Žalgirio“ krepšininkai pelnė dviženklį taškų skaičių ir taip Jasikevičius galėjo remtis trumpiausia rotacija šį sezoną. Pirmoje mačo dalyje į žaidimą neįsipaišę Derrickas Waltonas ir Walkupas po ilgosios pertraukos nebepakilo nuo suolo, o Laurynas Birutis taip pat žaidė epizodiškai.

„Žalgiriui“ trečiajame kėlinyje pakilus į šturmą, neabejotinu šeštuoju žaidėju tapo žiūrovai. Daugiau nei 14 tūkst. tribūnas užpildžiusių fanų sprogo iš nepasitenkinimo, kai trečiojo ketvirčio pabaigoje techninė pražanga buvo skirta Jasikevičiui. Kai White’ui teisėjai fiksavo pražangą prieš krepšį atakavusį Spanoulį, treneris pašoko, bet netrukus pats save nuramino ir, nužingsniavęs į aikštės kampą, prisėdo ant parketą juosiančių LED reklamos juostų. Nepaisant to, teisėjai savo sprendimą jau buvo priėmę – jie nubaudė „Žalgirio“ trenerį technine pražanga.

Arenos tribūnos nuo trypiamų kojų ir rėksmingų gerklių tada ėmė taip virpėti, kad Spanoulis prametė baudos metimą. Tai buvo tarsi atkrintamųjų atmosfera.

„Puiki sirgalių gynyba“, – nusprendė White’as.

„Jei fanai gali padėti atimti taškus, jie mums – aukso vertės“, – sakė Grigonis.

Spanoulis pataikė kitas dvi baudas, bet po to „Žalgiris“ trečiojo kėlinio pabaigoje ir ketvirto pradžioje spurtavo 12:0, taip perimdamas pranašumą visam likusiam laikui – 68:59.

„Po techninės jautėsi toks garsas arenoje, kurio neatsimenu nuo praėjusių metų atkrintamųjų, – kalbėjo Jasikevičius. – Man vieną ausį pradėjo skaudėti, nežinau, gal jau senstu, bet pradėjo skaudėti.“

„Fanai su mumis išlieka visose rungtynėse, o šįkart jie buvo ypač garsūs – momentais mano ausys netgi virpėdavo“, – pridėjo Daviesas.

„Žalgiris“ šį sezoną gerina lankomumo vidurkio rekordus nepaisant to, kad pirmosios pergalės namie teko laukti net šešerias rungtynes. Laimėjus du pastaruosius mačus, santykis savoje aikštėje (2-5) vis dar yra labai neigiamas, tačiau jau dabar į artimiausias dvejas rungtynes su Tel Avivo „Maccabi“ ir Maskvos CSKA belikę vos keli šimtai bilietų bendrai sudėjus.

Apskritai, „Žalgirio“ santykis (5-6) taip pat vis dar neigiamas, tačiau pirmąjį ratą kauniečiai baigs lengvesniu ritmu – anot tinklalapio „basketballguru.gr“, per paskutinius 5 turus (įskaitant dvikovą su „Olympiakos“) „Žalgirio“ laukia silpniausi varžovai tarp visų Eurolygos klubų. Per pirmas 10 rungtynių jų varžovai buvo stipriausi.

Kokie varžovai belauktų, tai, kaip ketvirtadienį atrodė „Žalgiris“, gali būti kažko gražaus pradžia. Ir jeigu taip nutiks, Kauno klubas galės nusiųsti kalėdinę dovaną į FIBA biurą Ženevoje.

Dėl pasaulio čempionato atrankos lango praėjusį savaitgalį nebuvo žaidžiamos LKL rungtynės, todėl „Žalgirio“ žaidėjai gavo 2,5 laisvos dienos – daugiausia šį sezoną. Taip klubo amerikiečiai savaite vėliau atšventė Padėkos dieną, krepšininkai su šeimomis vyko išvėdinti galvų į pajūrį arba Vilnių, o treneris Jasikevičius net spėjo su šeima suskraidyti iki Laplandijos ir aplankyti Kalėdų senelį.

Galbūt ta atokvėpio minutė nieko nereiškė, nors po tokių ketvirtadienio rungtynių būtų sunku tam prieštarauti.

Turnyrinė lentelė:

Pos
Komanda
GM
W
L
HW
HL
PPG
PPG A
SER
1 Stambulo Fenerbahce 10 9 1 4 0 84.8 76.3 +6
2 Maskvos CSKA 10 9 1 4 0 90.5 83.4 +1
3 Madrido Real 10 8 2 5 1 90.2 78.8 -2
4 Stambulo Anadolu Efes 10 8 2 4 1 87.4 81.4 +5
5 Barselonos FC Barcelona 11 6 5 3 1 78.3 77.8 -2
6 Milano AX Armani Exchange 11 6 5 3 3 86.2 85.1 -3
7 Pirėjo Olympiakos 11 6 5 3 2 79.9 78.0 -1
8 Atėnų Panathinaikos 10 5 5 4 1 80.1 79.5 -2
9 Kauno Žalgiris 11 5 6 2 5 83.3 82.3 +2
10 Miuncheno Bayern 11 5 6 4 3 79.5 80.0 +1
11 Maskvos srities Chimki 11 4 7 3 3 78.7 79.6 -1
12 Las Palmo Herbalife Gran Canaria 11 4 7 2 3 82.0 89.6 +2
13 Vitorijos Baskonia 10 3 7 2 2 81.6 83.3 -1
14 Tel Avivo Maccabi 11 3 8 1 3 76.8 80.5 +2
15 Podgoricos Buducnost 11 3 8 3 4 71.1 80.1 +1
16 Stambulo Darussafaka 11 1 10 1 5 76.1 87.9 -9
Komentarai:
to antanas
nieko tu nestatysi adapte, nieks uz raudona parodija nestatytu net jei kofas 100 butu.
2018-12-07
+8
Atsakyti
Antanas
To donce. Valink nac.hui adap.tuotas valkata. Po sekmadienio atsilosiu savo stafke. Rytas sunesios zalia parodija

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-12-07
-4
Atsakyti
1
is Walton nieko gero jau nesitikiu eurolygoj, zinoma lkl jis labai naudingas pries bet ka, bet jei yra galimybe butu gerai ji uzkeist, ir nebutinai izaideju, labiau truktu combo gynejo delininkaicio stiliaus, t.y. su geru metimu, prasiverzimu ir uztikrintu kamuolio valdymu, tik zymiai stipresnio gynyboj
2018-12-07
-5
Atsakyti
1
like pirmo turo varzovai labai silpni lyginant su buvusiais, Bayern, darusafaka, gran canaria ir Maccabi, maziau nei 3 pergales is 4 butu didelis nusivylimas. O su trupuciu sekmes imanoma ir visas 4 paimt, kas duotu gera vieta turnyrinej lentelei po pirmo rato, o antram kai komanda susizaidus ir atradus visus rezervus atrodys tik geriau kaip visada atrodo antroj pusej tokios komandos kaip zalgiris is kurio turtingesnes komandos isperka visus lyderius ir viska reik statyt per nauja.
2018-12-07
-13
Atsakyti
as
O jau kiek buvo nurase Zalgiri, ziurek, vel koki +5 win streak padarys, kaip pernai.
2018-12-07
+4
Atsakyti
Antinelegaluinvazija
Eik jau, per praeita sezona printezis is viso tik tris trapakus imete?

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-12-07
-9
Atsakyti
djgaffer
Na,pirmoj pusėj tai jautėsi,kad žaidėjai turėjo trumpas atostogas,nes gynyboj nepersistengė.Bet antroje dalyje jau pamatėme,kad tos atostotogos į naudą išėjo.Jautėsi ta didelė energija ir didelis noras.Pamatėm tą komandą,kuri taip puikiai žaidė praeitą sezoną.Tai tikėkimės,jog pradės kilti į viršų dabar.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-12-07
-4
Atsakyti
Donce
Ka bomzas Antanas? Jau juda kabake? :D Kaip ten su ta stukyte monopolio euru sekas? :D

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-12-07
-6
Atsakyti
a_White37
geriausias sezono macas vakar buvo :) o dabar laukia tokia atkarpa, kurioje visi - lygiaverciai varzovai
2018-12-07
-4
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
Kauno Žalgiris
Pirėjo Olympiakos
52%
31/60
Metimai iš žaidimo
45%
26/58
33
Atkovoti kamuoliai
28
16
Rezultatyvūs perdavimai
21
6
Perimti kamuoliai
7
37%
7/19
Tritaškiai
50%
13/26
11
Prarasti kamuoliai
16

Rungtynių žaidėjai

Marius  Grigonis
19 PTS
8/10 FG
0/0 FT
Georgios  Printezis
18 PTS
7/13 FG
0/0 FT
Nate  Wolters
7 REB
5 DREB
2 OREB
Kostas  Papanikolaou
6 REB
6 DREB
0 OREB
Nate  Wolters
6 AS
1 TO
28 MIN
Vassilis  Spanoulis
8 AS
5 TO
28 MIN
Aaron  White
19 EFF
100% 2P%
0% 3P%
Georgios  Printezis
17 EFF
33% 2P%
100% 3P%