Nuotr.: bdata.7m.com.cn
Nuotr. bdata.7m.com.cn

Pastaraisiais metais vis daugiau garsių krepšininkų bei žinomų specialistų iš Europos nusprendžia savo karjeras pratęsti Kinijoje. Donatas Motiejūnas, Jimmeris Fredette'as, Marreese'as Speightsas, Andrew Goudelockas, Sonny Weemsas ir daugelis kitų legionierių, atvykusių iš NBA ar Europos, Kinijos krepšinio lygoje fiksuoja įspūdingus asmeninius rezultatus, tačiau jų realūs pasiekimai Europoje yra vertinami atsargiai dėl to, jog Kinija vis dar laikoma egzotika krepšinyje.

Mūsų šalyje krepšinio visuomenė dar nėra susidariusi bendros nuomonės dėl Motiejūno žaidimo Kinijoje bei didžioji dalis nekreipia dėmesio į įspūdingus asmeninius pasiekimus, kuriuos legionieriai užfiksuoja stipriausioje Azijos krepšinio lygoje dėl per mažai informacijos apie ją bei jos lygį.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ nusprendė išsamiau panagrinėti šią sparčiai populiarėjančią krepšinio lygą ir leisti skaitytojams susidaryti išsamesnį vaizdą apie vis dar egzotika krepšinio pasaulyje esančią Kiniją.

Taisyklės ir sistema

Kinijos krepšinio lygoje taisyklės dažnai yra keičiamos dėl to, jog vis dar ieškomas tinkamiausias ir priimtiniausias variantas tiek klubams, tiek sirgaliams, tiek pačiai lygai. 

Nuotr. facebook.com

Pasak Fudziano „Sturgeons“ klube trenerio asistento pareigose dirbančio Rolando Jaručio, Kinijos krepšinio lyga tiek žaidimo tendencijomis, tiek taisyklėmis stengiasi lygiuotis į NBA, todėl Kinijoje, kaip ir stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje, kėlinys trunka 12 minučių.

Šį sezoną, kaip ir praėjusiais metais, lygoje rungtyniauja 20 klubų. Nuo šių metų Kinijos krepšinio čempionate komandos burtų keliu yra suskirstytos į 4 divizionus po 5 komandas, o tai reiškia, jog po dviejų ratų sistemos viename divizione esančios ekipos sužaidžia tarpusavyje dar po du kartus ir reguliarųjį sezoną sudaro 46 rungtynės.

Į pirminę atkrintamųjų sistemą patenka 12 klubų. Pirmąsias keturias vietas reguliariajame sezone užėmusios komandos iškart patenka į pagrindinę atkrintamųjų varžybų stadiją, o 5-12 vietas užėmusios ekipos susikauna dėl patekimo į stipriausiųjų aštuonetą, 5 vieta prieš 12-ą, 6-a prieš 11-ą ir t.t. Toliau čempionatas vyksta įprasta atkrintamųjų sistema iki tol, kol paaiškėja čempionai.

Lyginant su praėjusiais metais, kai komandos be dviejų legionierių sudėtyje galėjo turėti dar vieną žaidėją iš kitos Azijos valstybės, šiemet ekipos savo sudėtyje gali turėti tik du užsieniečius be išimties Azijos krepšininkams (Taivano krepšininkai nelaikomi legionieriais).

Čempionate yra taikomi ribojimai ir legionierių žaidimo laikui – komanda pasirenka, kurį iš pirmųjų trijų kėlinių žais su vienu užsieniečiu. Taip pat ketvirtajame kėlinyje aikštelėje gali būti tik vienas legionierius. Tuos ketvirčius, kai vienu metu aikštelėje būna vienas legionierius, tarpusavyje jie gali būti keičiami.

Kinijoje yra vienas klubas, kuris remiasi tik vietiniais žaidėjais. Tai – Džeidziango „Bayi Rockets“ ekipa. Jarutis teigė, kad tai yra Kinijos centrinis armijos sporto klubas – struktūra panašus į Maskvos CSKA, bet Džeidziango ekipai leidžiama verstis tik savo šalies krepšininkais.

Sąlygos klubuose

Kiniją kaip savo karjeros stotelę vis dažniau pasirenka ne tik žaidėjai, bet ir specialistai iš užsienio.

Praėjusį sezoną Jarutis dirbo kartu su Jonu Kazlausku bei fizinio rengimo treneriu Sigitu Kavaliausku Guangdongo „Southern Tigers“ ekipoje, su kuria nukeliavo iki pusfinalio, o vasarą pakeitė klubą ir dabar užima trenerio asistento pareigas „Sturgeons“ komandoje.

Nuotr. facebook.com

„Tai yra didžiulė krepšinio rinka. Kinija yra didelių galimybių šalis, todėl atsiradus šansui, likau šioje valstybėje“, – apie sprendimą tęsti darbus Azijos valstybėje tinklalapiui „BasketNews.lt“ pasakojo buvęs krepšininkas.

Šiame sezone Kinijos ekipose dirba nemažai specialistų iš įvairių užsienio valstybių, o 2000-aisiais LKL čempionu su tuometiniu Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubu tapęs Jarutis bandė įvardinti to priežastis ir papasakojo apie sąlygas komandose.

„Dabar čempionate dirba treneriai iš Australijos, JAV. Iš Europos – serbai, kroatai, slovėnai klubuose turi savo atstovų, – trenerių įvairovę Kinijoje vardino Jarutis. – Taip pat – ir Ispanijos, Vokietijos specialistai.

Manau, pagrindinė to priežastis yra tai, kad Kinijos krepšinis siekia eiti į priekį, todėl kviečiasi specialistus iš užsienio, kad jie galėtų pasiūlyti naujovių.

Suteikiamos sąlygos čia tikrai yra puikios. Galėjome rinktis, ar gyventi viešbutyje, ar privačiuose apartamentuose. Vietiniai žaidėjai dažnai sezono metu yra apgyvendinami kartu. Tokia praktika ypatingai taikoma jauniesiems Kinijos krepšininkams.“

„Southern Tigers“ ekipoje likęs dirbti Kavaliauskas teigia, kad šalis suteikia aukščiausias įmanomas darbo sąlygas bei yra patraukli finansiškai.   

„Pasaulis mažėja, Kinija nebėra tokia bauginanti, kaip tai buvo anksčiau, – apie didėjantį užsienio specialistų skaičių didžiausioje pagal populiaciją pasaulio valstybėje „BasketNews.lt“ teigė fizinio rengimo treneris. – Ši šalis yra patraukli ne tik dėl aukščiausio lygio darbo sąlygų, bet ir dėl pelningų sutarčių.“

Nuotr. Fotodiena/Ž.Gedvila

Praeityje Kauno „Žalgiryje“ bei Krasnodaro „Lokomotiv“ klube dirbęs specialistas teigė, jog sąlygos tarp didžiųjų ir mažųjų Kinijos krepšinio klubų labai skiriasi.

„Apie sąlygas bendrai papasakoti yra sunku, nes tai, ką turime mes, neturi dauguma Kinijos čempionato klubų. Mūsų klubas turi dvi krepšinio aikšteles, baseiną. Komanda gauna atskirą maitinimą. Viso šito daug ekipų neturi, kai kurios treniruojasi bendrose salėse“, – pasakojo Kavaliauskas.

Legionieriai

Spalio mėnesį Kinijos krepšinio lygos rungtynėse tarp Pekino „Fly Dragons“ ir Šanchajaus „Sharks“ įvyko įspūdinga žaidėjų rezultatyvumo dvikova tarp Pekino komandos gynėjo Pierre‘o Jacksono, kuris pelnė 63 taškus ir Šanchajaus klubo amerikiečio Jimmerio Fredette‘o, įmetusio net 75 taškus, tačiau ar tokie skaičiai fiksuojami Kinijoje tiksliai parodo krepšininko pajėgumą?

Fredette‘as, kuris 2011 metais NBA naujokų biržoje buvo pašauktas 10-uoju šaukimu, stipriausioje pasaulio lygoje išbuvo iki 2016-ųjų, o nuo to laiko atstovauja „Sharks“ klubui ir neslepia ambicijų sugrįžti į aukščiausią lygį.

„Noriu gauti dar vieną šansą NBA. Po šio sezono noriu grįžti ten ir tikiu, kad šįkart sužibėsiu. Jaučiuosi gerai dėl savo žaidimo ir žinau, kad sulaukęs šanso, juo pasinaudočiau“, – dar lapkričio mėnesį teigė Fredette‘as.

Snaiperis yra vienas rezultatyviausių Kinijos krepšinio lygos krepšininkų, kai per 41 minutę pelno po 36,9 taško, tačiau, Jaručio teigimu, legionierių demonstruojami skaičiai Kinijoje ne visada parodo tikrąjį jų meistriškumą.

„Lygių atotrūkis tarp vietinių žaidėjų ir atvykstančių užsieniečių kiekvienais metais mažėja. Įspūdingi pasirodymai statistiškai atrodo gerai, tačiau tie skaičiai neparodo visko. Užsieniečiams klubuose akcentuojamas puolimas, kur jie turi didesnę laisvę. 

Kalbant apie tą patį Freddete‘ą, mano asmenine nuomone, kiek jis yra geras puolime, tai tiek jis yra blogas gynyboje. Klubai tai žino ir stengiasi pasinaudoti“, – teigė su Fudziano klubu šį sezoną iškovojęs 9 pergales bei patyręs 8 nesėkmes Jarutis.

Motiejūnas taip pat gerina savo asmeninius rekordus. Per mačą su Šanchajaus „Sharks“ lietuvis užfiksavo įspūdingus rodiklius – 32 taškai ir 32 atkovoti kamuoliai.

„Motiejūnas kartais Lietuvoje sulaukia kritikos dėl tokio pasirinkimo savo karjeroje, bet jo žaidimas čia yra tikrai nuostabus. Jeigu viskas taip būtų paprasta Kinijos lygoje, tai tikriausiai čia matytume daugiau krepšininkų iš Lietuvos ar Europos, nes sąlygos čia tikrai yra viliojančios“, – apie Motiejūno žaidimą Kinijoje kalbėjo iš arti šios šalies krepšinio virtuvę matantis Jarutis.

Nuotr. facebook.com

Šandongo „Golden Stars“ (10-7) klubui atstovaujantis Motiejūnas, kur fizinio rengimo treneriu dirba ir lietuvis Virginijus Mikalauskas, per rungtynes pelno po 25,5 taško, atkovoja po 15,7 kamuolio (geriausias rezultatas lygoje) ir atlieka po 5,2 rezultatyvaus perdavimo. Statistika, turint omeny faktą, kad pirmuosiuose kėliniuose ir ketvirtajame ketvirtyje lietuvis dalijasi laiką su komandos draugu Andrew Goudelocku, atrodo solidi. Tiesa, į akis krenta prastas 213 centimetrų ūgio krepšininko pataikymas nuo baudų metimo linijos – 55,2 proc. (69/125).

Krepšinio lygis, žaidimo tendencijos ir perspektyvos

„Kinijos krepšinio lyga ir yra Kinijos krepšinio lyga“, – pusiau juokais pusiau rimtai, paprašytas palyginti  pirmenybių pajėgumą su kokia kita krepšinio lyga, atsakė Jarutis.

Azijoje NBA krepšinis yra labai populiarus ir Kinijos krepšinio lyga stengiasi lygiuotis tiek žaidimo prasme, tiek infrastruktūros lygiu būtent į šią lygą.

„Kinijoje krepšinis yra labai populiarus. Vietiniai žmonės labai domisi krepšiniu JAV, o ir pati lyga tiek žaidimo tendencijomis, tiek taisyklėmis stengiasi juos kopijuoti, – pasakojo 9-oje vietoje lygoje su savo komanda žengiantis Jarutis. – Čia vyksta net naujokų birža, tačiau ji didelės reikšmės neturi, nes antroji lyga labai stipriai skiriasi lygiu nuo aukščiausios.

Žinoma, krepšiniu lygiu negalime lyginti Kinijos lygos su NBA ir niekada negalėsime, bet komandos labai daug investuoja į jaunimo krepšinį, kviečiasi specialistus iš užsienio ir labai realu, kad netolimoje ateityje išvysime daugiau Kinijos krepšininkų stipriausioje krepšinio lygoje (šiuo metu NBA žaidžia vienintelis Zhou Qi).“

Fizinio rengimo treneris Kavaliauskas, dirbantis pirmaujančioje Kinijos krepšinio lygos komandoje (17 pergalių iš tiek pat galimų), taip pat teigė, jog komandoms siekiamybė yra NBA ir pabandė paaiškinti žaidimo tendencijas bei klubų sėkmės priežastis.

„Kinai lygiuojasi į NBA, tačiau yra labai nuo jų toli, nors kasmet investuoja milžiniškus pinigus. Čia, kaip ir NBA, žaidžiamas greitas žaidimas, paremtas individualiu meistriškumu ir žaidimu 1 prieš 1.

Norint laimėti lygą, neužtenka turėti stiprius legionierius. Mūsų komandoje yra keli Kinijos krepšinio rinktinės žaidėjai, o tarp jų – ir praeityje nemažą karjeros dalį NBA praleidęs Yi Jianlianas. Be lygos lygį atitinkančių vietinių krepšininkų klubai nieko nepasiektų, todėl pastaraisiais metais padidintas dėmesys jaunimo sistemoms, o tai sparčiai kelia lygos pajėgumą.“

Nuotr. AFP – Scanpix

Nors Kavaliauskas ir pabrėžė vietinių krepšininkų svarbą, jis teigė, jog kinai stipriai atsilieka savo meistriškumu.

„Tik keli Kinijos krepšininkai gali lygiuotis savo žaidimo potencialu su į čia atvykstančiais legionieriais. Tiesa, kartais klubai susiduria su atvejais, kad čia atvykę užsieniečiai labiau vaikosi savo asmeninės statistikos, negu stengiasi dėl komandinių rezultatų“, – sakė Kavaliauskas.

Tai, kad šioje lygoje ekipos yra orientuotos į puolimą, o legionieriams suteikiama labai daug laisvės, pasako ir faktas, kad rezultatyviausias Kinijos krepšinio lygos krepšininkas Jacksonas vidutiniškai pelno net po 42,5 taško.

Europiečių akimis tokius skaičius yra sunku vertinti, kaip ir tai, kad rezultatyviausia Kinijos krepšinio lygos komanda „Southern Tigers“ per mačą pelno net po 119,6 taško. Puikiai šios šalies krepšinį išmanantis Jarutis teigė, jog šioje valstybėje tiek rungtyniauti, tiek demonstruoti įspūdingus skaičius nėra taip paprasta, kaip daugeliui gali pasirodyti.

„Mano nuomone, Europoje žaidžiamas pats įdomiausias ir gražiausias krepšinis. Tiek NBA, tiek Kinijoje žaidžiamas daugiau individualus žaidimas su aukštu tempu, kur akcentuojamas puolimas, todėl europiečiams kartais sunku suvokti tokią statistiką.

Bet čia demonstruoti gerus rezultatus viso sezono metu nėra paprasta. Sužaidžiamas didžiulis rungtynių skaičius per trumpą laiką, o treneriai prieš kiekvieną dvikovą, kaip ir stipriausiose krepšinio lygose, ruošiasi ir atlieka varžovų žaidimo analizę. Be išskirtinių individualių įgūdžių žaidėjai sunkiai pritampa Kinijoje.

Lyga turi milžinišką potencialą, sparčiai tobulėja, todėl, manau, kad greitai ir Europoje ji bus vertinama labiau ne tik tarp specialistų, bet ir neutralių krepšinio gerbėjų.“

Komentarai:
bimbom
paziurejus istraukas matosi, kad dauguma kinu zaideju per prievarta suvaryti pabuti aiksteje. Su tokiu dirbtinumu sukurtomis siltnamio salygomis neatsiras geri zaidejai.

jei jau seka NBA, kinams reitku daryti infrastruktura skirta jaunimui tobuleti neprofesonaliai ir lygoje nuiimti tuos absurdiskus ribojimus, tada naturaliai atsiras zmones norintys zaisti krepsini
2018-12-12
+11
Atsakyti
Ne lochuciam spersti
kur is uz kiek turi dirbti sportininkai.....o Kupsa lyginti su D-Mo kaip pirsta su b...iu. Gal kas matet siu metu highlights su Donatu? Kazkaip viskas is praeitu metu Youtube....
2018-12-12
-4
Atsakyti
stai
34 metu M.Lampe turi tokia pacia statistika kaip D.Moriejunas , tuo viskas ir pasakoma

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-12-11
Atsakyti
www
po ispudyngos kinijos lygos statistiniais skaiciais slepiasia lavonynas, snekekit ka norit , ten renkasi seniai, Motiejunui ten ne vieta.
2018-12-11
-12
Atsakyti
Klajoklis
Teko girdeti (ne faktas, labiau gandas), kad kiekviena save gerbianti Kinijos kompanija turi spec. etata - BALTAS EUROPIETIS - kur svarbu etalonine isvaizda. Su max alga ir max servisu.

Gal krepsinio komandose kazkas panasaus.
2018-12-11
+10
Atsakyti
Išvada paprasta nori greito populiarumo turėk kapšą pinigų
2018-12-11
+9
Atsakyti
Anonimas
Geras straipsnis, įdomūs faktai, bnews stebina vis labiau
2018-12-11
+1
Atsakyti
alio
krepsinis yra darbas ,ir pagrindinis tikslas uzsidirbti kuo daugiau pinigu....
2018-12-11
+4
Atsakyti
dakota
bet tarkim kaip PVZ Real madrid...jie per maca pelno 90 tasku....tai jei zaisti po 48 minutes,tai dar apie 20 tasku imestu...is esmes pagal statistika jei eurolygoje zaisti po 48 miinutes 5 komandos vidutiniskai per maca pelnytu 110+ ir daugiau tasku
2018-12-11
-5
Atsakyti
Sarmata
Visas balamutas kilo kai Kupsas pasisparingavo Kinijos antroj lygoj ir grizes pasake, kad LKL stipresne lyga, Visi praleido fakta, kad jis buvo antroj lygoj. Nuo to laiko D-Mo buvo pradetas su sudais volioti del savo statu.
2018-12-11
Atsakyti
Esmė čia paprasta
nesvarbu,koks lygis,jie visi ten važiuoja dėl pinigu. Jeigu afrikoje daugiau mokėtu,tai važiuotu ir ten žaisti. Jiems visai neidomu,kas ka kalba,aš pvz tik džiaugiuosi,jeigu žaidejai sugeba likusiai gyvenimo daliai susikrauti pinigu ir visai nesvarbu,kokiame lygyje ta padaro

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-12-11
+2
Atsakyti
nebesvaik
koks skirtumas, prieš kokius bletčus ir borusius Motiejūnas žaidžia, jei jiems leidžiama ilsėtis gynyboje??
2018-12-11
+2
Atsakyti
djgaffer
Tokia paslaptinga ir mįslinga lyga.Bet kasmet ji stiprėja,sąlygos gėrėja,pinigai geri,atvyksta vis daugiau pajėgių užsieniečių.Ir ta statistika dar įspūdingiau atrodo,kai pamatai,kad D-MO žaidžia prieš Blatche,Speghts,Bourousį bei kitus pajėgius aukštaūgius.Besiplečianti rinka,kuri kasmet tampa vis patrauklesne daugumai žaidėjų.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-12-11
+2
Atsakyti
Drama Queen
Šššš, tavo gramatika atitinka tavo nick'a :D
2018-12-11
+5
Atsakyti
Anonimas
pagaliau kazkas tokio isejo, nes tikrai mistine lyga atrodo su labai mazai info. aciu
2018-12-11
Atsakyti
Donce
Nu bent jau kinu maistas skanus.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-12-11
+19
Atsakyti
Šššš
Krepšinio cyrko lyga

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-12-11
-3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.