Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Matas Jogėla yra vienas iš penkių Kauno „Žalgiriui“ priklausančių krepšininkų, kurie šį sezoną buvo paskolinti kitoms LKL ekipoms.

Šį sezoną metami tritaškiai

34%
8,1
Pataiko: 8,1
Taiklumas: 33,8%
Vieta lygoje: 4
Geriausias pasiekimas: 12
Blogiausias pasiekimas: 6
Daugiausia pataiko: Kendrick Brown

Pats Jogėla tikėjosi šį sezoną rungtyniauti „Žalgirio“ ekipoje. Vasarą su geriausia Lietuvos komanda jis pratęsė kontraktą dar dvejiems metams, apsivilkęs „Žalgirio“ aprangą ruošėsi sezonui, tačiau rugsėjo pabaigoje buvo nuspręsta atletą išsiųsti į Alytaus „Dzūkiją“.

20-ies metų 201 cm ūgio tauragiškis debiutavo Lietuvos krepšinio lygoje, kurioje šį sezoną per 20 minučių fiksuoja 8,6 taško (55 proc. dvit., 23 proc. trit., 75 proc. baudos), 5,2 atkovoto kamuolio, 1,3 rezultatyvaus perdavimo ir 9,9 naudingumo balo vidurkius.

Per pastarąją šešerių rungtynių atkarpą, kuri prasidėjo susitikimu su Kauno „Žalgiriu“, Jogėla LKL įmeta po 11,8 taško, atkovoja po 6,2 kamuolio, atlieka po 1,8 rezultatyvaus perdavimo, perima po 1 kamuolį ir renka po 13,3 naudingumo balo.

„Iš pradžių, persikėlus iš NKL į LKL, nebuvo lengva. Sunku, kadangi viskas skiriasi: ir greičiai, ir mąstymas aikštelėje, ir jėga. Po truputį įsivažiuoju ir su kiekvienomis rungtynėmis tampa lengviau žaisti. Sunkiausia prisitaikyti prie greičių ir jėgos. Aš nesu labai stipraus kūno, todėl prie to reikia prisitaikyti. Varžovas yra stipresnis, o aš galbūt greitesnis, tai bandau apibėgti. Komandai duodu energijos, mėgstu greitą žaidimą, bėgti į greitas atakas, ten ir atrandu save“, – prisitaikymo prie LKL subtilybes tinklalapiui „BasketNews.lt“ aiškino Jogėla.

Matas Jogėla

Matas  Jogėla
Komanda: Alytaus Dzūkija
Pozicija: SG
Amžius: 20
Ūgis: 201 cm
Svoris: 86 kg
Gimimo vieta: Tauragė, Lietuva

Krepšininko ūgis yra 201 cm, rankų ilgis – 205 cm, o tokių duomenų žaidėjai Lietuvoje įprastai rungtyniauja lengvojo krašto arba net sunkiojo krašto puolėjo pozicijose. Palyginimui, Jogėlos komandos draugas, 200 cm ūgio Paulius Petrilevičius, pastaruoju metu dėl siauros rotacijos po krepšiu turi rungtyniauti ir vidurio puolėjo pozicijoje, o taip pat 200 cm ūgio Artūras Jomantas žaidžia ketvirtoje pozicijoje. Tuo metu Jogėla tiek „Žalgirio“ dubleriuose, tiek ir šį sezoną rungtyniauja atakuojančio gynėjo pozicijoje, todėl prieš tiesioginius varžovus gali įgauti pranašumų.

Lietuvos krepšinio lygoje už Jogėlą yra tik vienas aukštesnis atakuojantis gynėjas. Tai – Vilniaus „Ryto“ talentas 202 cm ūgio 18-metis Deividas Sirvydis. Nė vienas iš jų neturi itin galingo kūno, o tai atsispindi ir svoryje – abu sveria po 86 kg.

„Savo ateitį matau atakuojančio gynėjo pozicijoje, bet galiu ir trečiu numeriu sužaisti. Kur žaisiu ateityje, priklausys ir nuo mano kūno, kiek raumenų priaugsiu. Pranašumų antroje pozicijoje dėl ūgio yra, bet mano kūnas nėra toks tvirtas, kad galėčiau stipriau pasistumdyti. Ūgio pranašumą aš išnaudoju atkovodamas kamuolius, pavyksta juos sugriebti abiejose aikštės pusėse, taip pat pataisyti metimus. Bet man ir pačiam nėra lengva gintis prieš Tomą Delininkaitį ar Marių Grigonį, sunku tokius metikus gaudyti po užtvarų“, – pasakoja krepšininkas.

Jogėla pagal sugriebiamus kamuolius (vid. 5,2) LKL užima 9-ąją vietą. Visi, išskyrus Arną Butkevičių, daugiau kamuolių atkovojantys krepšininkai rungtyniauja po krepšiu. Tuo metu pagal atkovojamus kamuolius puolime (vid. 1,6) jis dalijasi 14-18 vietomis.

Nuotr. BNS

Abu aukščiausi LKL atakuojantys gynėjai spalio mėnesį buvo matomi 2020 metų NBA naujokų biržoje. Sirvydžiui tuomet ESPN prognozavo 35-ąjį šaukimą, o Jogėlai – 55-ąjį.

Šiuo metu ESPN pateikiamoje 2019 metų NBA naujokų biržos prognozėje Sirvydžiui skirta 33 vieta, o Jogėla matomas už 60-uko ribos – 96 vietoje. 98 vietoje įrašyta Gyčio Masiulio pavardė.

Jogėla jau praėjusiais metais buvo pateikęs paraišką NBA naujokų biržoje, tačiau galiausiai ją atsiėmė. Kokiu keliu pasielgs šįmet, krepšininkas dar nežino.

„Apie tai kalbame su agentu, tačiau dabar dar tik sezono vidurys, todėl stengiuosi koncentruotis į savo žaidimą. Aišku, jeigu viskas eisis gerai, tai, manau, paduosime paraišką, o ar gausiu šaukimą – matysime. Viskas priklausys nuo sezono.

Kuo esi vyresnis, tuo sunkiau patekti. JAV talentingų žaidėjų yra labai daug. Pažiūrėsime, gal ir šiemet pavyks patekti į naujokų biržą. Tai priklausys nuo manęs, kiek dirbsiu, kaip tobulėsiu ir kiek įdėsiu į save“, – teigė krepšininkas.

Iki šių metų NBA naujokų biržos liko penki mėnesiai, todėl 20-metis Jogėla gali dar daug ką nuveikti. Ypač daug laiko jis gali skirti individualiam tobulėjimui, kadangi „Dzūkija“ per savaitę žaidžia tik vienerias rungtynes. LKL ji per 19 rungtynių pasiekė 6 pergales.

„Truputį atsibosta, gaila, kad neturime galimybės žaisti, tarkime, Čempionų lygoje, – apie menką rungtynių skaičių pasisakė krepšininkas. – Bet nieko, daugiau ir sunkiau treniruojamės, o po to ateina vienos per savaitę rungtynės ir žaidi. Tai nėra smagu, bet viskas gerai. Sunkiai padirbi ir tiek.“

Du Jogėlos mokytojai aikštėje – 34-erių metų Steponas Babrauskas ir 33-ejų Artūras Jomantas. Tai yra daugiausiai aikščiausio lygio matę komandos krepšininkai, todėl iš jų Jogėla sulaukia daugiausiai patarimų, o prieš Babrauską kartais treniruotėse tenka ir žaisti vienas prieš kitą.

„Iš jų galima daug ko pasimokyti, gaunu daug patarimų. Kartais, jeigu būnu susinervinęs, tai jie iškart nuramina ir paaiškina, kaip viską daryti. Lengviau, kai komandoje turi tokius žaidėjus. Ir atmosfera rūbinėje iškart būna geresnė, pajuokaujame, taip pat ir aikštelėje lengviau žaisti su tokiais krepšininkais. Atrodo, kad jie žino, kur eis kamuolys, kur kamuolį geriau perduoti. Gaunu daug pastabų, per treniruotes daug kalbamės. Labai smagu turėti tokius komandos draugus“, – sakė „Dzūkijos“ gynėjas.

Alytuje su Jogėla dirba du patyrę specialistai: 61-erių vyriausiasis treneris Andrejus Urlepas ir 59-erių Valdemaras Chomičius. Krepšininkas pasakoja, kad slovėnas Urlepas yra itin reiklus treneris, atkreipiantis dėmesį į menkiausias detales bei savo komandai nevengiantis skirti bausmių.

„Lyginant su „Žalgiriu“, „Dzūkijoje“ daugiau laiko atliekame skautingą, analizuojame ir varžovų, ir savo žaidimą. Daugiau žiūrime video, net ir po gerų rungtynių ilgai jas analizuojame, o po blogų kartais peržiūrime visą mačą, tad trunkame ir po dvi valandas.

Tai labai reiklus treneris, visada akcentuoja smulkias detales, daug kartų tą patį kartoja. Visada nori, kad viskas būtų idealiai, bet krepšinyje tai padaryti labai sunku. Jeigu treniruotėje prastais sekasi, tai iškart bėgame sprintus nuo galinės linijos, per tam tikrą laiką reikia išbėgti, pavyzdžiui, keturis sprintus. Būna ir kitokių bausmių – reikia daryti atsispaudimus, jeigu darai kažkokį pratimą, bet jo nepadarai teisingai, tai kaip bausmę darai dar kartą. Prametus iš po krepšio kartais visa komanda turi kažką atlikti“, – teigė Jogėla.

Tuo metu „Dzūkijos“ trenerio asistentas Chomičius su Jogėla praleidžia ypatingai daug laiko, kadangi jis padeda krepšininkui gerinti įvairius individualius įgūdžius. „Jeigu ryte nebūna treniruotės, tai kas nori, gali ateiti padirbėti. Individualiai gerai dirbame, tikrai nėra lengva“, – pažymi Jogėla.

Paties Chomičiaus akimis, Jogėla yra sunkiai dirbantis jaunuolis, kuris po truputį deda vis tvirtesnius žingsnius Lietuvos krepšinio lygoje ir gali tapti geru krepšininku.

„Žmogus tikrai turi talento. Matosi, kad gali žaisti krepšinį, jis supranta, ką daro. Yra darbštus, ateina ne tik į visas treniruotes, bet ir papildomai dirba. Aišku, buvo laikotarpis, kai jam reikėjo apsiprasti prie vyrų krepšinio, bet jis po truputį prie to eina, vyriškėja, aikštėje jaučiasi vis geriau ir geriau. Aišku, dar daug ko trūksta. Reikia tokio vyriško stiprumo, bet svarbu azarto netrūksta. Manau, kad tuos visus įgūdžius jis įgaus.

Viską geriname: metimą po sustojimo, metimus pašokus dviem kojomis, metimą iš vietos, technikos elementus, praėjimus po krepšiu. Individualus darbas duoda užtikrintumo. Kuo daugiau visko darai, tuo labiau esi užtikrintas ir vėliau viskas pasireiškia rungtynėse

Matas yra talentingas ir jis turi daug noro. Jogėla turi viską: ir ilgas rankas, ir supratimą. Jeigu sėdėsi vietoje ir lauksi, kada tapsi geresniu, tai taip to ir nesulauksi. Jeigu tas noras nepasibaigs, jeigu ir toliau eis tokiais žingsniais, tai jis ir taps geru krepšininku“, – apie savo auklėtinį pasisakė Chomičius.

Komentarai:
Opa
Kanteris i dzukija
2019-01-22
+8
Atsakyti
Savi
Vaikai, labai geras jo metimas. Matyt juodas laikotarpis. Nkl zude savo tolimais metimais, bet smagu matyt, kad juda geriau ir geriau.
2019-01-22
+4
Atsakyti
Anonimas
ateity turetu but solidus SF, viska kaip ir turi tam, bet butina priaugt mases ir kazkiek pagerint tritaskiu pataikyma
2019-01-22
Atsakyti
Anonimas
Jei metima pagerins,turetu tapt lb galinga jega bet kolkas matyt pritingi vaikis.sirvydis dabar uz ji dviem galvom aukstesnis nes PATAIKO,nors pasitikejimo savo jegom pas abu vienodai
2019-01-22
+1
Atsakyti
Antanas
Jo snukis kaip zonos atrabotkes
2019-01-22
-4
Atsakyti
Dzukas
Sitas žveris. Dirbti sunkiai ir zali ar nba
2019-01-22
-2
Atsakyti
djgaffer
Tritaškius meta vos 23 proc.taiklumu,bet vistiek į SG jį stato.Įdomiai.Talento aišku turi,atletiškas žaidėjas,gerai dėl kamuolių kovoja.Galėjo jau pernai neatsiimt savo paraiškos biržoj,šiemet daug sunkiau bus.Bet,sėkmės jam.
2019-01-22
+1
Atsakyti
tinginys
2019-01-22
+9
Atsakyti
Anonimas
manau siemet i birza reikia eiti, visgi jau 20 metu, vėliau nebebus idomus visai. Kulboka jau pernai praejo ir siaip dar anksciau metais galejo
2019-01-22
+2
Atsakyti
Anonimas
šiemet tritaškiai nekrenta, bet šiaip viskas gerai turėtų būti su jais, bus kašioras
2019-01-22
-3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Matas Jogėla

Matas  Jogėla
Matas  Jogėla
MIN: 20.76
PTS: 8.57 (47.76%)
REB: 5.21
AS: 1.29
ST: 0.64
BS: 0.21
TO: 0.93
GM: 14