Nuotr.: Instagram
Nuotr. Instagram

Praėjusį mėnesį su broliu Enesu už Atlanto leidęs Keremas Kanteris prieš porą dienų nusileido Lietuvoje. Kai turkas čia pirmąkart lankėsi 2012-aisiais, per aštuoniolikmečių Europos pirmenybes, jį pasitiko saulė ir šiltas vasaros brizas. Dabar pro lėktuvo langus šmėžavo sniego pusnys.

Šį sezoną pelnomi taškai

44%
78,7
Pelno taškų: 78,7
Taiklumas: 43,7%
Vieta lygoje: 8
Geriausias pasiekimas: 107
Blogiausias pasiekimas: 65
Daugiausia pelno: Kendrick Brown

„Šalta. Laaabai šalta“, – „BasketNews.lt“ paklaustas apie savo pirmuosius įspūdžius, šypsojosi 23-ejų 208 cm ūgio Kanteris.

Sunkiojo krašto ir vidurio puolėjo pozicijose rungtyniaujantis krepšininkas praėjusią savaitę suraitė parašą po Alytaus „Dzūkijos“ pasiūlyta sutartimi.

Nors Keremas jau susitaikė su tuo, kad neišvengs klausimų apie savo garsųjį brolį – Niujorko „Knicks“ atstovaujantį Enesą Kanterį – jis Lietuvoje siekia pradėti rašyti savo krepšinio istoriją.

Svajoja apie NBA

Keremas gimė ir augo Turkijoje, tačiau dar nebaigęs vidurinės mokyklos persikėlė už Atlanto. Tokiu pačiu keliu anksčiau pasuko ir Enesas.

Abu broliai JAV pabaigė vidurines mokyklas, tačiau priešingai nei Enesas, į NCAA nepatekęs dėl iš „Fenerbahče“ akademijos paauglystėje gauto finansinio atlygio, Karemas rado vietą Viskonsino universitete.

„JAV iš viso praleidau daugiau nei aštuonerius metus, – pasakojo Keremas. – Jei Turkijoje nori profesionaliai žaisti krepšinį, tuo pat metu negali mokytis ir reikia rinktis vieną arba kitą dalyką. O JAV juos abu buvo galima puikiai suderinti.“

Po trejų metų Viskonsine, Kanteris paskutiniesiems savo metams NCAA lygoje persikėlė į „Xavier“ universiteto ekipą ir nesuklydo – tai buvo geriausias sezonas jo karjeroje.

Puolėjas žaidė ypač efektyviai ir per 16 minučių rinko po 10,9 taško bei atkovodavo po 4,5 kamuolio. Jis taip pat pagerino savo tritaškių pataikymo procentą, kilstelėdamas jį iki 33 proc.

Kerem Kanter

Kerem  Kanter
Komanda: Alytaus Dzūkija
Pozicija: PF, C
Amžius: 23
Ūgis: 208 cm
Svoris: 109 kg
Gimimo vieta: Bursa, Turkija

Visgi tokio pasirodymo nepakako, kad turkas išgirstų savo pavardę 2018-ųjų NBA naujokų biržoje.

„Su komanda turėjome nuostabų praėjusį sezoną NCAA, tapome konferencijos reguliariojo sezono čempionais. Be to, tas sezonas ir man asmeniškai buvo geras.

Labai norėjau iškart žaisti NBA, tik, deja, kol kas tokios galimybės negavau. Bet tai vis dar mano tikslas, dėl kurio sunkiai dirbsiu“, – sakė Kanteris.

Neradęs vietos NBA, puolėjas žinojo, kad nori grįžti atgal į Europą. Nors Senojo žemyno klubuose jis dar nebuvo rungtyniavęs, atmintyje išliko gera patirtis su nacionalinėmis jaunimo rinktinėmis.

2013-ųjų Europos aštuoniolikmečių pirmenybėse, kuriose lietuviai liko penkti, Keremas su turkais nuskynė auksą.

„Tai iki šiol yra viena ryškiausių mano karjeros akimirkų. Vilkėti rinktinės marškinėlius man visada buvo ypatinga garbė“, – teigė puolėjas.

Nuotr. Scanpix

Gimtinėje nebuvo jau kelerius metus

Nepaisant gerų Keremo prisiminimų iš jaunimo rinktinių, Kanterių šeimos santykis su gimtine, švelniai tariant, specifinis. 

Prie to labiausiai prisidėjo atvira Eneso Kanterio kritika dabartiniam šalies vadovui Recepui Tayyipui Erdoganui. 

Pastarasis pasaulio politinėje arenoje susilaukia daug priekaištų dėl autoritarinių valdymų bruožų bei dorojimosi su politiniais oponentais.

Pavyzdžiui, 2017-ųjų gegužę į Turkiją grįžti mėginęs Enesas Kanteris užstrigo Rumunijos oro uoste, mat turkų ambasada sustabdė jo paso galiojimą. Krepšininkas buvo tikras, jog tai – atsakas į jo kritiką.

„Neabejoju, jog tai įvyko dėl mano politinių pažiūrų. Turkijos prezidentas yra blogas žmogus ir diktatorius. Melskitės už mus“, – tuomet kalbėjo jis.

2017 metais Turkijos prokurorai taip pat išdavė Enesui Kanteriui arešto orderį dėl jo tariamų sąsajų su teroristinėmis grupuotėmis. 

Šių metų sausį puolėjas netgi atsisakė su „Knicks“ komanda vykti į NBA rungtynes Londone, nes bijojo, jog ten sieks ilga Erdogano ranka ir geriausiu atveju jis bus areštuotas, blogiausiu – nužudytas. 

„Taip, dabar mano broliui nelengvas metas, – sakė Keremas. – Jis mėgsta savo nuomonę reikšti ir turi tam platformas. Enesas visada buvo žmogus, kovojęs už dalykus, kurie jam atrodo teisingi.

Jis niekada nelaiko kažko savyje. Aš negalėčiau pasakyti, kad visoje šioje situacijoje palaikau vieną ar kitą pusę. Bet Enesas yra mano brolis, tad labiau veltis į šituos reikalus nenorėčiau.“

Nuotr. REUTERS - Scanpix

Visgi atsiriboti nuo Turkijos valdžios Kanterių šeimai beveik neįmanoma. Ypač po to, kai į policijos rankas 2016-aisiais pateko ir šeimos galva Mehmetas Kanteris.

Jis buvo areštuotas dėl to, jog palaikė JAV gyvenantį Turkijos opozicijos atstovą Fethullahą Guleną. Pastarasis kaltinamas organizavęs valstybės perversmą.

„Esu tik krepšininkas. Aš myliu savo šalį ir manau, jog būdamas joje, nejausčiau pavojaus. Nors Turkijoje nebuvau nuo 2016-ųjų, suprantu, kad pasaulyje vyksta įvairių dalykų. Galėčiau tiesiog pasakyti, kad myliu savo šalį ir myliu savo šeimą“, – kalbėjo Keremas.

Urlepui – komplimentai

Po nesėkmingos naujokų biržos palikęs JAV, Keremas persikėlė į Prancūziją ir apsivilko aukščiausios lygos „JL Bourg“ ekipos marškinėlius.

Tačiau komandos treneris Savo Vucevičius turko savo schemose taip ir neįkomponavo, tad žaisdamas tik po 13 minučių per rungtynes, puolėjas panoro keltis kitur.

„Nemanau, kad tikau treneriui ar komandos stiliui. Žaidžiau mažai ir norėjau vykti į komandą, kur galėčiau turėti didesnį vaidmenį“, – aiškino Kanteris.

Po trumpo etapo Prancūzijoje puolėjas išvyko paviešėti pas savo brolį. Tuomet Keremo agentui atskriejo pasiūlymas iš Alytaus.

„Susirinkau informaciją apie šį klubą ir nusprendžiau, kad tai bus teisingas žingsnis mano karjerai, – pasakojo Keremas. – Be to, dėl karjeros sprendimų visada pasitariame su broliu, jis man duoda patarimų. Ir šįkart kalbėjausi su juo, nes tuo metu buvome kartu.“

Nors Keremas kone pusę savo gyvenimo praleido už Atlanto, nuo Europos krepšinio neatitrūko. Jis atskleidė, kad iki šiol mėgsta stebėti Eurolygą ir neretai užmeta akį į Kauno „Žalgirio“ rungtynes.

„Žinau, kad Lietuvoje visi labai myli krepšinį. Ne tik myli, bet ir supranta. Jūsų komandos žaidžia labai protingai, turite Eurolygoje ir Europos taurėje dalyvaujančių klubų. Džiaugiuosi, kad pasirinkau Lietuvos lygą“, – tikino jis.

Ketvirtadienį Lietuvoje nusileidęs Kanteris jau spėjo sudalyvauti keliose „Dzūkijos“ treniruotėse. Paklaustas, kas labiausiai spėjo įstrigti, turkas nedvejojo – trenerio Adrejaus Urlepo žinios.

„Treneris pasirodė kaip tikrai labai gerai krepšinį taktiškai išmanantis žmogus. Neabejoju, jog pas jį patobulėsiu, – sakė krepšininkas. – Manau, kad man laiko prie komandos stiliaus adaptuotis nereikės – esu žaidęs jaunimo rinktinėse prieš tikriausiai visas įmanomas Europos šalis.“

Kanteris komandoje turėtų užimti dar lapkričio mėnesį išvykusio amerikiečio Waverly Austino vietą ir padėti dzūkams aukščiau palypėti „Betsafe-LKL“ turnyro lentelėje.

Šiuo metu jie su šešiomis pergalėmis ir trylika pralaimėjimų rikiuojasi aštuntojoje vietoje.

„Turėjau visokių vaidmenų komandose. Kartais buvau metikas, turintis rinkti dviženklius taškų skaičius, o kartais turėjau išbėgti trumpose atkarpose ir įnešti energijos. 

Noriu tiesiog kuo geriau įvykdyti trenerio nurodymus. Tikiu, kad su komanda galime pasiekti gerų rezultatų“, – apibendrino Kanteris.

Komentarai:
Labai primena Tautvydą Sabonį. 0 duomenų o tik garsaus brolio šešėlys
2019-01-28
-2
Atsakyti
Jo
Jis su papais :) ble atletiskas tai kaip nezinau kas
2019-01-28
-9
Atsakyti
To siaip
Nes visos komandos kovoja dėl geresnių vietų, kitaip nebūtų tikslo dalyvauti čempionate. Kalbant apie topines komandas, iš tavo paminėtų rytas tikrai tokia nėra, jei ne pastovi teisėjų pagalba seniai dugne trintųsi. Ir apskritai reikėtų mažiau į marketingą ir kitų miestų žaidėjų perpirkinėjimą investuot, o ugdyti savus "talentus".
2019-01-28
-9
Atsakyti
Anonimas
iš kalbų matosi , kad durnas, nu bet ten tokia šeimynėlė,
2019-01-28
+7
Atsakyti
to siaip
Nes "dugnines" komandos neturi tikslo auginti didziuju klubu zaidejus
2019-01-28
-1
Atsakyti
siaip
Klausimas: kodel dugnines LKL komandos kaip "Dzukija", nekovojancios del vietos Europoje, geriau samdosi legionierius kai "Ryto" ar "Zalgirio" talentai trinasi ant suolo ar zaidzia NKL? Abiem komandom butu geriau: dugninens komandoms nereiketu moketi uz nuoma o topiniu komandu jaunimas igytu patirties. Pvz. toks Blazevic laikomas dideliu talentu, o gauna tik po 6 min LKL'e? Ir po to zmones sako kodel Lietuvoje nebeisauga geru zaideju.
2019-01-28
-1
Atsakyti
hmm
sitiems Kanteriams, seip teikciau prieglobsti, jei butu reikalinga, ne del to kad jie neblogi krepsininkai, o kad ju mintys ir jausmai nesutampa su Tevyne, kurioj sedi kazkokie valdzioj
2019-01-28
+3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.