Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Kai Vilniaus „Perlo“ marškinėlius vilkintis Augustas Marčiulionis per rankas paleido svarbų tritaškį į Marijampolės „Sūduvos-Mantingos“ krepšį, kone visi sirgaliai pašoko ant kojų. Tačiau ne tribūnose patogiai įsitaisęs Šarūnas Marčiulionis. 

Augustas Marčiulionis

Augustas  Marčiulionis
Komanda: Vilniaus Perlas
Pozicija: PG
Amžius: 16
Ūgis: 190 cm
Svoris: 82 kg
Gimimo vieta: Vilnius, Lietuva

54-erių legendinis krepšininkas savo atžalos rungtynes mėgsta stebėti ramiai, jas aptardamas su šalia sėdinčiais bičiuliais. Juolab, kad proga gyvai stebėti 16-metį sūnų pasitaiko ne taip ir dažnai.

„Kiek tik yra galimybių, visada stengiuosi nueiti į Augusto rungtynes“, – Vilniaus „Ryto“ arenoje „BasketNews.lt“ sakė Marčiulionis.

Kaunietis, kaip įprastai, tranzuoja tarp abiejų Atlanto pusių, o žvarbias žiemas noriai leidžia toliau nuo gimtinės.

Visgi tai jam nė kiek netrukdo sekti ir Lietuvos klubų pasirodymų, ir pabaigos link artėjančios rinktinės kampanijos FIBA pasaulio čempionato atrankoje.

Čia lietuviai per dešimt rungtynių patyrė vos vieną pralaimėjimą, nors Dainiui Adomaičiui teko nuolat eksperimentuoti sudėtimi ir ieškoti naujų veidų.

„Ta pusė, kad krepšininkai, kurie šiaip nepatektų į rinktinę, gali apsivilkti jos marškinėlius, yra graži, – kalbėjo Marčiulionis. – Bet, aišku, galima manyti, kad vieta čempionate yra užtarnauta žaidėjų, kurie tą vietą laimėjo.  

O dabar kažkas vietą iškovos, o kiti dėdės iš Amerikos atvažiuos ir žais čempionate. Dėl šio dalyko yra neskanumo.“

BasketNews.lt“ su buvusiu krepšininku pasikalbėjo apie sūnaus žaidimą, Vilniaus „Ryto“ ir Kauno „Žalgirio“ situacijas tarptautiniame fronte bei taip ir neprigijusią FIBA langų sistemą.

– Šarūnai, jus šį sezoną ne kartą buvo galima sutikti sūnaus Augusto rungtynėse. Ką manote apie jo progresą per pastaruosius metus? 
– Na, dabar Augustas žaidžia pirmąjį savo sezoną prieš vyrus, o ne vaikus, todėl konkrečiai vertinti sunku. Svarbiausia tai, kad jis gauna žaidimo laiko. Dabar belieka tas minutes išnaudoti. Tai, kiek Augustas tobulės, labiausiai priklauso nuo jo paties.

Augustas Marčiulionis

Augustas  Marčiulionis
Augustas  Marčiulionis
MIN: 23.92
PTS: 9 (40%)
REB: 2
AS: 6
ST: 2
BS: 0
TO: 6
GM: 1

– Jis dažnai pas jus ateina patarimo?
– Patarimų galiu duoti visada, bet klausimas, kiek pavyksta juos išpildyti. Reikia daugiau treniruotis, bet sunku, kai komanda turi labai daug rungtynių. Yra elementarus stygius metimų, teorijos treniruočių. Kelios rungtynės per savaitę yra nemažas krūvis. Turi veikti ir galva.

– Jau įžvelgiate ryškesnį sūnaus žaidimo braižą? Jis spėjo sulaukti palyginimų ir su jumis.

– Kad gal jau nėra žmonių, kurie matė mane žaidžiantį (juokiasi). Man patinka, kad Augustas žaidžia komandinį krepšinį, randa laisvus komandos draugus. Manau, komandos draugams tai irgi patinka (šypsosi).

Gerai atiduoti kamuolį yra pirmas žingsnis. O jei kiti žaidėjai jų nepaverčia taškais, jis irgi turėtų būti produktyvus puolime. Manau, Augustas gana gerai skaito žaidimą, gali komandai padėti ir gynyboje.

Nuotr. fotodiena.lt

– Įsivaizduojate tolimesnį Augusto tobulėjimą Lietuvoje? Galbūt planuose yra ir JAV koledžai?
– Tegul Augustas pirmiausia čia sužaidžia tą, ką turi sužaisti šį sezoną. Jis su komanda turės daug rungtynių, bus ir svarbių atkarpų. Kol kas reikia koncentruotis į tai.

– Trečiadienį labai svarbias rungtynes Europos taurėje žais ir pagrindinė „Ryto“ komanda. Ką manote apie jų šansus žengti į atkritamąsias?
– Manau, namuose „Rytas“ turi laimėti. Monako komanda tikrai nėra ta, kurios „Rytas“ negalėtų įkąsti. Galvoju, kad viskas turėtų susiklostyti gerai.

– „Ryto“ klube per pastaruosius porą metų įvyko nemažai permainų. Ar, jūsų akimis, klubas juda gera linkme?
– Na, visą laiką gali būti geriau. Situacija klube priklauso nuo žaidimo, komplektacijos. Be abejo, daugiau reikia dirbti su miestu ir visuomene. Tik tai nėra paprasta. 

Juk žmonių ryšis su komanda priklauso ir nuo pačių žaidėjų. Jei pasibaigus sezonui jie išsibarsto, tai būna nuostolis ir klubui, ir sirgaliams. Būtų geriau matyti branduolį ilgesnį laiką. Tada sirgaliai gali artimiau sekti jų gyvenimą, karjerą, pagauti ryšį su komanda.

– Lietuvos krepšinyje jau senokai įsitvirtino „Žalgirio“ dominavimas. Kaip manote, bendras LKL lygis pastaruoju metu kyla ar smunka?
– „Žalgiris“ visais laikais buvo favoritas, tik skyrėsi tai, kiek „Rytas“ konkrečiu metu būdavo stiprus vytis konkurentus. Kadangi „Žalgiris“ jau ilgai žaidžia Eurolygoje, turi dirbti pagal visai kitus standartus biudžeto, sudėties prasme. Čia nieko nepadarysi.

Nuotr. FIBA

–  Po puikaus praėjusio sezono Eurolygoje, šįmet „Žalgiris“ šiek tiek buksuoja. Dar tikite jų šansais prasibrauti į atkrintamąsias?
– Seku jų žaidimą ir galiu pasakyti, kad šansų visada yra – iki paskutinio teisėjo švilpuko. Jiems dar liko devynerios rungtynės. Jei komandai pavyks patekti ant geros emocinės bangos, visko gali būti. Be to, laukia ir kelerios svarbios rungtynės namuose, o ten „Žalgiriui“ visada paprasčiau. 

Manau, „Žalgiriui“ apskritai mažai trūksta – juk nėra tokių komandų, kurių jiems būtų absoliučiai neįmanoma įveikti. Kartais sukliudo sėkmės trūkumas, kartais smulkios klaidelės.

– Pasaulio čempionato atranka, vykusi pagal daug kritikos sulaukusią FIBA langų sistemą, jau priartėjo prie pabaigos. Jums buvo įdomu stebėti rinktines be pajėgiausių žaidėjų?
– Žmogaus, kuris buvo pagrindinis šios sistemos iniciatorius, tarp mūsų jau nebėra (FIBA generalinis sekretorius Patrickas Baummanas netikėtai mirė spalį, – aut. past.) Dabar tereikia iki galo sužaisti tą atranką ir laukti permainų. 

Rimti vyrai turi susėsti, pažiūrėti rezultatus, pajamas, transliacijų reitingus, arenų lankomumus. Tada bus galima spręsi, kaip visas eksperimentas pavyko.

– Lietuvos rinktinė langų metu dėl savo rezervų jus nuteikė pozityviai?
– Ta pusė, kad krepšininkai, kurie šiaip nepatektų į rinktinę, gali apsivilkti jos marškinėlius, yra graži. Bet aišku, galima manyti, kad vieta čempionate yra užtarnauta žaidėjų, kurie tą vietą laimėjo. 

O dabar kažkas tą vietą iškovos, o kiti dėdės iš Amerikos atvažiuos ir žais čempionate. Dėl šio dalyko yra neskanumo. Mes galime tik analizuoti situaciją, bet kai kurie faktoriai tikrai yra neskanūs.

Komentarai:
Hmm
Pasigendu įrodymų, teigiančių, kad Adomaitis niekam tikęs.
2019-02-06
-4
Atsakyti
Pagrindinė LR problema tai nėr trenerio. Ablomaitis neįgalus būti treneriu ryte bezdalų lygyje gali ir analfabetas būti bet nacionalinė komandą turi treneniruoti geriausi o ABLOMAITIS TOKS NĖRA. Keista kodėl niekas viešoje erdvėje bijo viešai pasakyti to ? LKF iki šiol vadovauja ir viską kontroliuoja KAZLAUSKAS Sabonis tik mergaitė ten
2019-02-06
Atsakyti
djgaffer
Su atranka taip jau yra,kad dvi puses galima pamatyti.Debiutuoti gali nauji žaidėjai,mažesnėse šalyse susidomėjimas padidėja,kai žiūrovai gali pamatyti savo rinktines dažniau.Bet juk nesiveši į PČ ten kokio Čepukaičio ar Želionio.Tiesiog imi geriausius,kurie atrankoj žaist negali.Gal ir negražu tų žaidėjų atžvilgiu,kurie atrankoj žaidė,bet taip jau yra.Ne Amerika esam,kuri gali atsivežt ten kokią trečią rinktinę ir vistiek bus favoritai.
2019-02-06
Atsakyti
9
Šarūno niekas neklausė apie trenerį, tik apie atrankos sistemą.
2019-02-06
+9
Atsakyti
8
Sarunui yra neskanumo del atrankos sistemos, o ne del Adomaicio
2019-02-06
-4
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.