Nuotr.: AFP, Reuters - Scanpix
Nuotr. AFP, Reuters - Scanpix

Ketvirtadienio vakarą Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) nusileido mainų uždanga, leidusi komandoms pagerinti savo esamas sudėtis.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ apžvelgia labiausiai lygą sudrebinusius mainus bei įvertina komandų darbą per šį laikotarpį.

Los Andželo „Lakers“

Be jokios abejonės vieni iš didžiausių pralaimėtojų. Visą galimą mainų periodą su Anthony Davisu sieti „Lakers“ liko nieko nepešę. 

Net jeigu „Pelicans“ būtų priėmę „Lakers“ pasiūlymą, į kurį įėjo Lonzo Ballas, Kyle‘as Kuzma, Brandonas Ingramas, Joshas Hartas, Ivica Zubacas, Kentavious Caldwellas-Pope‘as bei du pirmojo rato naujokų biržos šaukimai, tokį Kalifornijos ekipos sprendimą būtų buvę galima vadinti itin desperatišku ir abejotinu.

Dabar „Lakers“ dėl Naujojo Orleano „Pelicans“ žvaigždės parašo turės kovoti vasarą, tačiau tuo pat metu eilėje nusidriekę bus Niujorko „Knicks“ ir Bostono „Celtics“ klubai, o savo žodį tarti galės ir Milvokio „Bucks“.

Šie nepavykę mainai, panašu, turėjo įtakos ir komandos atmosferai. „Lakers“ ketvirtadienio vakaro mače 94:136 neturėjo šansų prieš Indianos „Pacers“, o papildomo kartėlio įnešė ir nemalonus epizodas tarp Lance‘o Stephensono bei Moritzo Wagnerio.

Tiesa, jau kitą vakarą Luke‘o Waltono auklėtiniai įspūdingose rungtynėse palaužė Bostono „Celtics“, taigi komandos vadovams belieka tikėtis, kad tai pagerins klimatą komandos rūbinėje.

Taip pat verta paminėti, jog „Lakers“ išsiuntė Michaelą Beasley ir Zubacą, o mainais iš Los Andželo „Clippers“ gavo Mike‘ą Muscalą. Iš vienos pusės šis ėjimas „Lakers“ ekipai vasarą leis atlaisvinti 5 mln. JAV dolerių algų kepurėje, tačiau ar tokia suma verta perspektyviojo kroato?

Apibendrinant „Lakers“ žiemos mainų langą, galima teigti, jog Kalifornijos klubas pralaimėjo mūšį, o į karą stos vasarą, po kurios bus galima daryti galutines išvadas.

Toronto „Raptors“

Rytų konferencijos ginklavimosi lenktynes pradedame nuo to, kas labiausiai supurtė Lietuvą – Jono Valančiūno mainų. 

Sureagavę į Milvokio „Bucks“ bei Filadelfijos „76ers“ ėjimus, „Raptors“ į Memfio „Grizzlies“ išsiuntė Valančiūną, CJ Milesą, Deloną Wrightą ir 2024-ųjų antrojo rato naujokų biržos šaukimą, o mainais už šį paketą gavo vidurio puolėją Marcą Gasolį

Šiuos mainus derėtų vertinti dviprasmiškai. Jeigu žiūrėtume tik į šio sezono perspektyvą, Kanados klubui tai – solidus papildymas. Nors Gasoliui jau 34-eri, tačiau ispanas savo bagaže dar turės pakankamai, jog atkrintamosiose rengtų puikius pasirodymus bei būtų vienas lyderių.

Lyginant su Valančiūnu, Gasolis į Torontą su savimi atsineš geresnę gynybą, stabilesnį pataikymą iš toli bei žvitresnę akį ieškant komandos draugų. 

Nuotr. AP – Scanpix

Tokiu būdu „Raptors“ pakėlė savo akcijas dėl patekimo į NBA superfinalą, tačiau Kanados ekipą vadinti aiškia Rytų konferencijos favorite taip pat negalime. Ir jeigu „Raptors“ nepasieks keliamų tikslų, itin realu, jog komandą paliks jos lyderis Kawhi Leonardas.

Išvykus Leonardui, „Raptors“ perspektyvos neatrodo itin šviesiai. Išmetus Leonardą, dabartinis ekipos branduolys stovi ant 34-erių Gasolio, 32-ejų Kyle‘o Lowry bei rugsėjį 30-ąjį gimtadienį švęsiančio Serge‘o Ibakos.

Kaip ir su Leonardu, nėra šimtaprocentinių garantijų, jog pasibaigus sezonui liks ir Gasolis. Tiesa, išvykimo atveju ispanas turėtų atsisakyti 25 mln. JAV dolerių. Vis dėlto, jog nelaiminčioje komandoje jis gali būti itin nemotyvuotas, Gasolis jau parodė „Grizzlies“ gretose.

Trumpai tariant, „Raptors“ pasirinko „va bank“ kelią, kurio finišo tiesiojoje galima tikėtis išvysti Kanados klubą tokį, kokį matome dabar, o blogiausiu atveju – itin nukraujavusį ir likusį bent be dviejų kertinių krepšininkų.

Tuo metu žvelgiant iš „Grizzlies“ perspektyvos, šie mainai atrodo logiškai. Tapo aišku, jog komanda vers naują puslapį bei pradės viską nuo nulio, o į ekipą atvyksta trys jauni krepšininkai bei ateities šaukimas, padėsiantis toliau formuoti sudėtį.

Milvokio „Bucks“

Geriausią pergalių-pralaimėjimų balansą lygoje turintys „Bucks“ varžovams pasiuntė dar vieną rimtą signalą pasipildydami Nikola Mirotičiumi.

Karjeros sezoną žaidžiantis Juodkalnijos ir Ispanijos pilietybes turintis puolėjas Milvokio ekipai bus itin parankus savo žaidimo stiliumi. „Bucks“ jau dabar vidutiniškai per rungtynes išmeta po 37,6 tritaškio ir pagal šį rodiklį nusileidžia tik Hjustono „Rockets“.

Šį sezoną tolimus metimus 37 proc. taiklumu metantis Mirotičius padės dar labiau išplėsti perimetrą, o tai gali atnešti papildomos naudos Gianniui Antetokounmpo, kuriam bus daugiau erdvės veržtis krepšio link, o tokiose situacijose graikas yra beveik nesustabdomas.

„Pelicans“ į savo gretas priėmė Jasoną Smithą bei Stanley Johnsoną, tačiau didžiausia Naujojo Orleano ekipos pergalė – gauti keturi antrojo rato naujokų biržos šaukimai. Žinant, jog Davisas anksčiau ar vėliau paliks komandą, šie šaukimai bus itin vertingi atsistatymo procese.

Filadelfijos „76ers“

Dar vieni Rytų konferencijos lyderiai, kurie prieš užsidarant mainų terminui sugebėjo driokstelėti. Į Filadelfiją atvyko šį sezoną „Clippers“ gretose žibėjęs Tobias Harrisas, o į mainų sūkurį taip pat pateko geras jo bičiulis Bobanas Marjanovičius bei Mike‘as Scottas.

Karjeros sezoną žaidžiantis ir po 20,9 taško pelnantis bei po 7,9 kamuolio atkovojantis Harrisas tapo septintuoju „76ers“ žaidėju, kurio pelnomų taškų vidurkis viršija dviženklį skaičių.

„76ers“ jau dabar pagal pelnomus taškus yra ketvirta visoje lygoje, o Harrisas puolamąjį potencialą tik padidino. Startinis penketukas sudarytas iš Beno Simmonso, J.J. Redicko, Jimmy Butlerio, Harriso ir Joelio Embiido atrodo daugiau nei solidžiai.

Savo ruožtu „Clippers“ šiais mainais pasiruošė žvaigždžių medžioklei artėjančiai vasarą. Į komandą atvyko kontrakto kitam sezonui neturintis Wilsonas Chandleris ir kuklų 2 mln. JAV dolerių atlyginimą gausiantis naujokas Landry Shametas.

Be visa to „Clippers“ gavo 2020-ųjų pirmojo rato, 2021-ųjų pirmojo ir antrojo rato bei 2023-ųjų antrojo rato šaukimus, kurie galės būti panaudoti kituose mainuose arba komandos stiprinimui.

Dalaso „Mavericks“

Panašu, jog Luka Dončičius savo žaidimu įtikino „Mavericks“ vadovus. Dalaso ekipos vadovai pasiryžo išmainyti didžiąją dalį šio sezono startinio penketo narių – Wesley Matthewsą, Dennisą Smithą, DeAndre Jordaną bei Harrisoną Barnesą.

„Mavericks“ iš Niujorko „Knicks“ taip pat gavo Latvijos superžvaigždę Kristapą Porzingį bei karjeros sezoną žaidžiantį Timą Hardaway. Teksaso valstijos klubas šią vasarą taip pat disponuos viena didžiausių algų kepurių lygoje.

Nuotr. AP-Scanpix

Šiuo metu „Mavericks“ turi laisvus 52,2 mln. JAV dolerių, o iki pilnos sudėties užpildymo ekipai trūksta dar 5 krepšininkų, kas reiškia, jog pinigų dar vieno pajėgaus krepšininko prisiviliojimui tikrai bus. Prie perspektyviųjų europiečių dueto prijungus dar vieną solidų žaidėją bei porą gerų pagalbinių krepšininkų, kitą sezoną galima tikėtis ambicingų „Mavericks“ tikslų.

Vis tik kategoriškai teigti, jog „Mavericks“ laimėjo šiuos mainus, dar kiek anksti, tačiau pirmieji žingsniai – tikrai pozityvūs.

Tuo metu „Knicks“ puikiai žinojo, ką darė ir didžiausius darbus paliko vasarai. Dabar Niujorko ekipa disponuoja 74,5 mln. JAV dolerių algų kepurėje, o tai leidžia pasikviesti dvi NBA superžvaigždes. Vis tik, kaip ir su „Mavericks“, jog deramai įvertintumėme „Knicks“ sprendimų taiklumą, dar reikės laiko, o plačiau apie šių klubų mainus galite perskaityti čia

Komentarai:
D.
Nafik tas Loopez\'as uždėtas ant Mirotičiaus maino? Taisykit!!!
2019-02-09
-15
Atsakyti
zauliuz
Lakers protingai padare kad pasitrauke is tu mainu su pelicans, nes tie balvonai jau kaip ir sutiktu, bet GM\'as vel kazka lepteli, tipo ai dar kazka galit dadet. lakers dadeda, tada tas pamato kad o, galima dar kanors paimt, tai taip vis ir melzt bande. Baigsis sezonas, ateis i Lakers AD. Nebent NBA kaip vergu laikais, kas moka daugiau, net jei zaidejas ir nenori i ta komanda, pas juos ir eina. Aisku kontraktas AD nezinau koks, ar apribotas, ar zaidejo opcija yra del sutarties.
2019-02-09
+7
Atsakyti
to kasioguru
Pacers nenurasyciau, praeitais tik teisejai leChroniu istrauke
2019-02-09
+13
Atsakyti
Yolo
Tiek ir siule uz Davies, tik galutiniam rezultate pelicans dar siuksliniu zaideju is suolo galo butu prideja del skaiciaus.
2019-02-09
-8
Atsakyti
kasioguru
tai cia buvo surasyti Lakers zaidejai, kurie buvo itraukti i mainus, o kokios ten konkrecios kombinacijos buvo, neaisku. faktas, kad uz viena Davisa negalejo but siulomi visi, nes kaip ne kaip komandoj turejo likt kam zaist.

o del rytu tai bus taip - Raptors, Bucks ir Sixers stiprinasi, bet finale vistiek zais Celtics. :)
2019-02-09
-1
Atsakyti
djgaffer
Tikrai sunkiai tikėtina,jog Magicas tokį paketą Pelicans siūlė.Juk jo vizija ir buvo jauninti komandą bei burti juos aplink Bronių.Tai dabar ims ir visą jaunimą išmes dėl vieno Daviso?Tikrai nerealistiškai atrodė,kažkas per daug prifantazavo.
2019-02-09
+3
Atsakyti
Yolo
ko jus tuos craptorius kisat i ta finala, toli jiem iki jo dar. tiek nuo Bostono, tiek nuo Milwaukee tiek nuo Philly jie gaus.
2019-02-09
-13
Atsakyti
Na
čia nei Lakers fiasko nei ką. Pirma niekas net neįsivaizdavo, kad Davis bus išvis prieinamas šiuo metu, antra pas juos planas yra toks: 1) privilioti LBJ - done, 2) jaunimo ugdymas - vyksta, 3) vasarą dar viena žvaigždė - dar ne vasara. Kol kas viskas vyksta pagal planą. Šiaip NBA analitikai tai vertina kaip sveiko proto apraišką ir, kad Lakers turbūt net nesiūlė tiek žaidėjų kiek buvo skelbta. Viskas kas buvo tai nutekinta informacija iš Pelicans dėl tik jiems vieniems žinomų priežasčių. O ką siūlė ar nesiūlė Lakers niekada nepatvirtino. Magic\'as per geras verslininkas, kad viską siūlytų už vieną žaidėją ir jis istoriškai palaikymą iš savininko turi gerokai didesnį, nei dauguma vadovų.

Kas liečia Toronto Raptors - tai jie padarė tai ką ir turėjo. Taip MG senas ir t.t., bet JV šiuo metu mažiau gali nei Marc Gasol. Plius visi rytai pasistiprino ir Raptors reikia į tai reaguoja jeigu jie nori šiais metais būti finale.
2019-02-09
+5
Atsakyti
...
Lakers fiasko? Tu gal durnas? Čia būtų buvę fiasko, jei Pelikanai būtų sutikę su mainais. Visą jaunimą atiduoti už vieną žaidėją su milžinišku kontraktu. Magicas nebežino kaip sulįsti giliau LBJ į subinę. LeBron iš vis dar žaidžiančių krepšininkų mano mėgstamiausias, bet ką jis padaro iš komandos yra idiotizmas. Galima valandų valandas kalbėti, koks jis nuostabus krepšininkas, bet jis po savęs palieka tik griūvėsius. Lakers turi nuostabų jaunimą ir pusgalvį trenerį. Popas ten iš pusės jų padarytų Kawhi Leonardus. Bet ta princesė LBJ nori titulo šiandien, jam neįdomi komandos ateitis. Visas pasaulis sukasi tik aplink jį, nes princesė sensta ir greitai ateis laikas, kai sąnariukai paprašys poilsio.
2019-02-09
-12
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.