Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Šią savaitę Kaune trumpam apsilankęs Jordi Bertomeu pristatė Eurolygos ateities viziją, dar kartą pažadėjo, kad finalo ketvertas „Žalgirio“ arenoje kažkada bus surengtas, ir pabrėžė nesikėsinantis į nacionalinių lygų daržą bei nemanantis, kad Eurolygos klubai paliks savo šalies pirmenybes.

Tiesą sakant, tai buvo dar viena neįkvepianti Bertomeu spaudos konferencija, kurioje kalbėta daug (ilgiau nei pusvalandį), bet pasakyta mažai.

60-metis Eurolygos vadovas daugiau žvalgėsi į praeitį, į kitas lygas ar tiesiog kalbėjo apie 11 Eurolygą valdančių klubų. Esą jie priiminėja sprendimus.

Galbūt tokie atsakymai būtų prasprūdę pro ausis (Bertomeu ne pirmą kartą kalbėjo taip abstrakčiai), jeigu ne prieš porą savaičių matytas NBA komisaro Adamo Silverio interviu „MIT Sloan Sports Analytics“ konferencijoje. Kai palygini dviejų stipriausių pasaulio lygų vadovų kalbas, supranti, kodėl vienas valdo milijardinį verslą, o kitas – trupinius susirenkančią Eurolygą.

Kas pirmiausia krenta į akis lyginant Bertomeu ir Silverio vizijas apie savo valdomas lygas? Požiūrio platumas ir rėmimasis skaičiais.

Jeigu Silveris į daug ką žiūri per pinigų prizmę, tai Bertomeu tiesiog ieško pasiteisinimų.

Pavyzdžiui, NBA diskutuojama, kad 82 reguliariojo sezono rungtynės yra per daug. Esą šį skaičių reiktų mažinti iki 70. Taip namų rungtynių sumažėtų nuo 41 iki 35, o tai komandoms iš karto reikštų negaunamas pajamas.

Todėl Silveris apie potencialų sumažintą rungtynių skaičių atsako taip: „Paklauskite žaidėjų ir trenerių, ar jie sutiktų 20 proc. susimažinti atlyginimus?“

Ir net pasakydamas tai, jis netrukus prideda, kad NBA visgi svarsto apie variantus, kaip ir sumažinti reguliariojo sezono mačų skaičių, ir tuo pačiu išlaikyti bendrą rungtynių skaičių kaip galima arčiau dabartinio. Tai galėtų būti įmanoma sezono viduryje surengus taurės varžybas.

Silveris remiasi Europos futbolo pavyzdžiu, kur komandos viso sezono eigoje kaunasi dėl šalies taurių. Esą kažkas panašaus galėtų įvykti ir NBA, kur visos 30 komandų žaistų vieno minuso sistema.

Tokios varžybos, anot Silverio, galėtų net vykti skirtingose pasaulio šalyse – Afrikoje, Azijoje, Europoje ir Pietų Amerikoje.

Svarstoma ir prailginti atkrintamąsias, į jas priimant ne 8, o 10 komandų. Taip 7-10 vietas konferencijose užimsiančios ekipos dar varžytųsi trumpoje kovoje dėl vietos pagrindinėse atkrintamosiose.

Silveris pabrėžė, kad nebūtinai visa tai bus įgyvendinta, bet apie tokius scenarijus yra svarstoma.

Eurolyga nuo kito sezono nuo 16 komandų išaugs iki 18 ir tai reiškia, kad už atkrintamųjų borto liks ne 8, o 10 ekipų. 55 proc. lygos dalyvių kovas baigs sulig reguliariuoju sezonu ir labai realu, kad reguliariojo sezono pabaiga kai kurioms iš jų bus visiškai neįdomi.

Jau dabar 4-5 komandos, likus žaisti penkis turus, kovoja praktiškai dėl nieko.

Ar įmanoma, paklausiau Bertomeu, kad Eurolyga svarstytų apie atkrintamųjų formato pakeitimą, kad ne 10 komandų liktų už borto, o, pavyzdžiui, 6. Taip būtų galima pritaikyti Lietuvoje, NKL pirmenybės, naudojamą modelį – 1-4 komandos iš karto užsitikrina vietas ketvirtfinaliuose, o 5-12 ekipos žaidžia aštuntfinalyje.

Tai reikštų ir papildomas pajamas klubams – sezoniniai abonementai į atkrintamųjų mačus daug kur negalioja, todėl sirgaliams reiktų iš naujo pirkti bilietus. „Žalgiris“ pernai iš dalyvavimo atkrintamosiose, vos iš dvejų namų rungtynių, užsidirbo beveik milijoną eurų.

Ar Bertomeu ką nors kalbėjo apie pinigus? Aišku, kad ne.

„Gal man nereiktų taip sakyti, bet visur yra komandų, kurios tam tikru sezono metu žaidžia dėl nieko, – atsakymą pradėjo Eurolygos vadovas. – Tai nutinka ir NBA, ir žmonės nemato tame problemos. Klausimas, kodėl mums tai būtų problema. Anksčiau komandos žaidė Eurolygoje be vilties žaisti atkrintamosiose, bet vis tiek kovėsi, vis tiek turėjo netiesioginės įtakos dėl atkrintamųjų, nes komandos yra profesionalios ir žino, kad turi kautis dėl pergalės. Per paskutinius 18 sezonų buvo daug komandų, kurios kovėsi dėl nieko, ir jos laimėdavo prieš komandas, kurios kovojo dėl vietos atkrintamosise. Tokių atvejų yra daug, tai natūralu. Svarbiausia, kad klubai kaunasi, supranta, kad tai svarbu.“

Iš tokio atsakymo akivaizdu, kad niekas Eurolygoje net nėra diskutavęs apie galimybę keisti atkrintamųjų sistemą. Papildomos pajamos? Įdomumas žiūrovams? Bertomeu apie tai negalvoja, bet siūlo pasižiūrėti į paskutinius 18 sezonų. Nesvarbu, kad 15 iš tų 18 sezonų buvo žaidžiama visai kitokiu formatu ir niekada 18 komandų nekovojo viena su kita dėl aštuonių atkrintamųjų vietų.

Kaip krepšinio ir Eurolygos fanui, buvo liūdna girdėti tokį Bertomeu atsakymą. Jeigu už Atlanto yra svarstomos įvairios, net pačios netikėčiausios idėjos, tai Europoje siūloma pasižiūrėti į praeitį.

Paklausus apie kitą Eurolygos problemą – balanso trūkumą, kelių ekipų dominavimą, Bertomeu vėl kartojo tą patį – nėra čia jokios problemos.

Tris kartus per pastaruosius 4 sezonus Eurolygos finalo ketvertuose žaidė Madrido „Real“, Stambulo „Fenerbahče“ ir Maskvos CSKA. Jeigu nenutiks nieko netikėto, jos vėl šiemet bus Vitorijoje. Iš esmės, dalinantis vietas į finalo ketvertą, kovojama tik dėl ketvirtojo kelialapio.

„Jeigu pažvelgsime atgal, matysime, kad prieš tai dominavo „Panathinaikos“ ar „Maccabi“, arba „Barcelona“ dažnai žaisdavo finalo ketvertuose. Dabar NBA „Golden State Warriors“ vis būna finaluose. Tai yra natūralūs ratai, natūralūs ciklai, ir nemanau, kad reikia į tai pernelyg kreipti dėmesį“, – sakė Bertomeu.

Jis atmetė variantą Eurolygoje įvesti algų kepurę – tai esą neįmanoma dėl to, kad skirtingose šalyse yra skirtingos mokesčių sistemos, o Eurolyga, anot Bertomeu, vienija vienuolikos (iš tiesų – devynių) šalių klubus.

„Mes tikime, kad yra kitų priemonių, kurios gali padėti, – sakė Bertomeu. – Pirmiausia – finansiniai reguliavimai, kurie jau dabar yra taikomi. Tikime, kad per artimiausius metus klubų finansai bus labiau kontroliuojami, nebus leidžiama savininkams įnešti tokios dalies, kaip dabar. Yra kitų mechanizmų, kurie padėtų sumažinti skirtumą tarp biudžetų.

Kita vertus, mes negalime pakeisti rinkų. Mes negalime pakeisti fakto, kad Vokietija ar Ispanija yra geros krepšinio rinkos, o kitos šalys – ne tokios geros.“

Pastaroji pastraipa atspindi ne vienus metus matomą ir girdimą Bertomeu poziciją: yra geros rinkos ir yra blogos rinkos. Geros rinkos jam (ir lygai) – įdomios, negeros rinkos – neįdomios.

Tai – vėlgi absoliučiai kitoks požiūris nei NBA, kur dabar kalbama, kad visiškai nesvarbu, kokioje rinkoje esi, tu vis tiek gali būti pasaulinė žvaigždė. Giannis Antetokounmpo yra toks, nors žaidžia nepatraukliame Milvokio mieste. Russellas Westbrookas yra pasaulinė žvaigždė, nors Oklahomos rinka JAV mastu taip pat yra laikoma „bloga“ rinka.

Jeigu už Atlanto suprasta, kad dabartiniais laikais absoliučiai nesvarbu, kur tu randiesi, svarbu, kad kuri gerą produktą, tai Europoje Bertomeu vis dar vadovaujasi kažkokiais senais įsitikinimais.

Apskritai, Silveris gilinasi į tokius dalykus kaip žaidėjų nuotaikų kaita dėl socialinių tinklų, kalba apie tai, kaip stipriai 5G ryšys pakeis būdą, kaip mes žiūrime krepšinio rungtynes (čia jis žada milžiniškus pokyčius), o Bertomeu net nežino, ar Europos taurėje vietą turi LKL, ar „Ryto“ komanda – šį klausimą jis turėjo pasitikslinti su savo kolega.

Tai nuvilia.

Suprantu, kad Eurolygos finansinės galimybės yra visai kitos nei NBA, kad Europoje tik formuojasi įvairios žaidėjų, teisėjų, trenerių sąjungos, kai JAV jos yra jau dešimtmečius, kad NBA žaidžia visi didžiausi talentai ir t.t. ir pan.

Ir visgi ne tokio siauro požiūrio tikiesi iš žmogaus, kuris atsakingas už stipriausią Europos krepšinio lygą.

NBA ir Eurolygą skiria šviesmečiai ir jų vadovai geriausiai atspindi, kodėl šis tarpas artimiausiu metu nemažės.

Komentarai:
O tai Miklovas labai nori kad Zalgiris is LKLo iseitu? Isvis nelabai siuo atveju suprantu pretenzijas Barmaliejui, ir durniui aisku kad tu svarstymu visokiu yra bet ar reikia jais dalyntis su zurnalistais kurie kaip visada viska ispus? Tu nieko nelemianciu rungtyniu bus prie bet kokios sistemos, nepradesi gi daryt play off nuo pat pradzios sezono, tai kokia prizme tu priekaistu, taip galima padaryt kaip NKL, bet ar cia pastumes lyga i prieki tos kelios rungtynes? Ir isvis nesuprantu kai kur logikos tai pinigu norisi daugiau tai jau rungtyniu per daug nereikalingu. O siaip mano nuomone vienariksme jei eurolygos klubai paliks savo cempionatus tai bus ULEBo pabaigos pradzia, issigims, taikyti Amerikos modeli aklinai cia nesigaus, ir man tai akivaizdu...
2019-03-19
-7
Atsakyti
Uno
< zzz jei nematai kaip Maskva skleidzia propoganda per Euroleague ir bet kur kitur, tai turi politikos suvokimo problemų.

Ir apskritai neina suptrast apie kokias ekonomikas kalbi. Rusija yra 3 pasaulio šalis su atomine bomba, kurios 2 proc pragyvenimas yra turtingiausi pasaulyje, o 50 proc - Zimbabvės lygio. Tie 2 proc gali ne tik CASK, bet ir Chelsea ar visą Bundeslygą nusipirkt, jei norėtų. Ir čia ne vokiečių skūpumo reikalas, o propagandinės politikos, kuri su sportu neturi nieko bendro. NBA su panašiais savo milijardierių svaigimais kovoja, o Bertomeo šaika iš tokių dalykų pelnosi.

Va ir visas moralas.
2019-03-18
-13
Atsakyti
Dzukas
šūdo vertas tas Bertomeu, kaip ir visa ta “money league”...!
2019-03-17
Atsakyti
TD
Negaliu atsistebėti, kad žmonės dar kreipia dėmesį į to aferisto paistalus. Dar keisčiau, kad nuolat visapusiškai apvaginėjami klubai, turiu omeny ir pinigus, ir krepšinio taisyklių nežinančius teisėjus, ir t. t., patys iš visų jėgų jį palaiko. Nors jeigu Bartomeu gaujai kadaise būtų buvęs užkirstas kelias išvis artintis prie krepšinio, dabar turėtume ir su NBA galinčią konkuruoti Eurolygą, ir neturėtume tų idiotiškų atrankos langų, ir išvis klubinis krepšinis Europoje būtų organizuotas civilizuotai.
2019-03-17
+17
Atsakyti
Aš esu žmogus
Nemanau, kad autorius turi omeny NBA modelį pritaikyti vienas prie vieno Europoje. Faktas, kad skirtingi istatymai, homogeniškos rinkos trūkumas, ir šiaip krepšinis nera populiarus Europoje. Čia tu priežasčių galima sugalvoti daug.

Bet reikalas tas, kad eurolyga neturi vizijos, minties. Maždaug vyskta tai vyksta... Jeigu pažiūrėsime i talento lygį komandase, tai Eurolyga gerokai susilpnėjusi lyginant su tuo kas buvo anksčiau. Eurolyga nesugeba konkuruoti su NBA. Vos tik gabesnis krepšininkas, jau žiūrėk varo i NBA. Ka turim Eurolygoje tai tuos kurie nepritapo NBA, vietinės reikšmės žaidėjus ir NCAA nuoplovas.... Jeigu Taip žiūrėsim globaliai, CBA rimčiau konkuruoja su NBA. Geresni talentai ten surinkti, didesni atlyginimai, tik tradicijų trūkumas ten yra problema. Bet jeigu viskas klostysis taip kaip dabar, tai cia tik laiko klausimas, kol CBA pralenks Eurolyga ir tie žaidėjai kurie dar svarsto žaisti cba ar Europoje rinksis Kinija.

Bet esme kokia Eurolygos vizija? Kaip bertameu ta isivaizduoja... Man susidariusi nuomone, kad esme tik rinkos.. bande kazkada su NBA draugauti, bet nuo pat pradžių buvo snipstas, nes NBA durino Europa. Yra didžiausias absurdas, kas maksimali išmoka uz žaidėją i nba yra 500k eurų.. nba klubams cia razinkos...

Apibendrinus, pati Eurolyga toks vaizdas, kad įsivaizduoja, jog padarys uždara lyga ir viskas bus išspręsta savaime. Bet tokie klausimai kaip didžiulis komandų lygių skirtumas, biudžetu nesveikas skirtumas, talento nutekėjimas, sportinio principo trūkumas nera adresuojami. Toks vaizdas kad Eurolyga užsiima stručio politikos pozą ir tikisi, kad viskas savaime issipres. Fiba veiksmaitarkime turi daugiau racijos ir minties.
2019-03-17
-3
Atsakyti
Lauris
isskyrus, kad NBA nuobodus cirkas su ispuikusiumis nuo pinigu princesemis, zvaigzdunais ir kitais biznieriais
2019-03-17
-3
Atsakyti
Jav
Visi labai jau atitruke nuo realybės.Save vadina pasaulio piliečiais 😀 o nesuvokia kad vieni gamina Mercedes o kiti dvirati.Kitur pas kaimyna dešra pigesnė,bet ne pas tave.Bet nori vieno modelio sistemoi NBA ir Eurolyga 😁 Kaip nebus MLS niekada Top Europos lygio čempas.Kaip criketas nors pagal žmoniu skaiču,ir pagal populeruma ira sporto šaka NMR 2 Pasauli...Bet kitiems i tai nusispjaut,nes tai ne tavo ir taškas.Nepritaikysi ir neiskiepinsi vieno modelio,nesvarbu ar tai verslas ar kitkas.Aisku jai tu ne gyvunas,pasaulis skirtyngas,nors mums brukama kat taip nėra
2019-03-17
Atsakyti
Anonimas
Visiškai pritariu. A.Silver ir NBA atrodo lyg krepšinio verslo pionieriai lyginant su 20 amžiaus ”verstlininkais” (nuo žodžio ”verstis”, bet ne kurti pridėtinę vertę - ”verslauti”) J.Bertomeu priešakyje ir Eurolyga. Stobalnai Europos klubiniam krepšiniui reikia naujo vado, nes šis jau net ne ”pelėsiai ir karpės”, bet akmens amžiaus praeitis
2019-03-17
+7
Atsakyti
Apatiniams
Neveiks čia joks NBA modelis.Galima pritaikyt atskiras modelio strukturas,bet savitumo niekada nebus.Gaila kad tiek durniu to nesupranta,gyvena kaškokiam savo pasauli.Analitika tam ir ira proto bokštai? Kas veikia Olandijoi ne faktas kad veiks Anglijoi ir pnš...NBA tai Amerikos čempionatas,ten nežaidžia Bulls Ilinois čempia,o poto žaidžia NBA.Apie koki jus modeli šnekat? Tai kitas pasaulis,su kitom taisyklėm.Negi taip sunku suvokt.
2019-03-17
+15
Atsakyti
Maru
strsipsnis liuks. Reik judint stovinti vandeni. yra dslyku straipsnyje su kuo nesutinku bet apskritai tokios zurnalustikos o ne subiniu laizymo labai truksta
2019-03-17
+6
Atsakyti
kunigas
Pasigloste save situ straipsniu autorius :)
2019-03-17
+12
Atsakyti
MVai
Europa yra kitas \'zveris\' visiskai nei Amerika ir NBA. Ka cia lygina zurnalistas nesulyginamus dalykus? Palyginsiu, nors nepalyginama..? Neprofesionalu...
2019-03-17
-16
Atsakyti
Iš JAV
Straipsnis apsoliutus šlamštas,žmogus kuris rašė,duodu 1000% nebuves Amerikoi.Negalima lygint NBA su Eurolyga,tai skirtyngi organizmai.NBA tai šou,cirkas,restoranas,su minimum,kartoju minimum emociju...Ten nėra Graikijos o kitam gale Voketijos,nors štatu daug.Mentalitetas kitas,požiuris kitas,verslas čia ne prie ko.Amerikonai moka šaibas kalt,bet jie iš futbolo niekada to nepadarys,taip iš futbolo su kojom (ne Amerikietiško) nes ju tas nedomina,nu nedomina.Jie ne Europa,po velniu,Amerika ir tai turi 52 štatus.Europa tai individumas kuris turi skirtynga venu kraujotaka,kūne.Čia emocija ira sportas,klubas gyvenimas,iš kartos I karta,ir pnš...Amerikonai,to nesupras,nesupranta,jie kitaip žiuri i sporta.Tai blogai,ar gerai,nespresiu už visus.Man asmeniškai Europos buvimas sporte,šimta kartu geriau,emocija,gyvenimas.Teatras ira Teatras,Kinas,Šou,Restoranas,viskas turi turėt savo vieta.Čia tai Verslas,Europoi tai daugiau organizmas su emocijom.Tai niekada nebus,ir ekonomika čia ne prie ko.Futbolas taigi karaliauja Europoi,ne prie ko čia NBA.Gyvenu čia 10000 metu,žinau ka kalbu.
2019-03-17
+11
Atsakyti
V
Daug tiesos, bet esminis skirtumas tas, kad EL vis dar žaidžiamas krepšinis.
2019-03-17
+29
Atsakyti
sdf
kiek nba prireike laiko, jog pradetu galvoti apie pakeitimus? eurolygai dar tik trecias sezonas su tokiu formatu..
2019-03-17
+12
Atsakyti
qww
straipsnis pamirso pamineti, kad Eurolyga yra ribojama vietiniu cempionatu. Jeigu Eurolyga butu visiskai laisva nuo to, tai imtu ir padarytu 24-iu komandu cempionata, kur 16-a patektu i atkrintamasias.

Siaip sutinku, butu gera ideja, kad i atkrinatamsias is 18-os komandu prasibrautu ne 8, o 12 komandu, taciau vienas sitas etapas jau sukurtu papildomas 4-5 rungtynes, ir apie 12-14 dienu laikotarpi kai komandos dalyvaujancios atkrintamosiose, negaletu zaisti niekur kitur. Ar tas realu prie dabartines situacijos? Tad galima visko prigalvoti, taciau eurolyga neturi laisves igyvendinti visus siuos pokycius, nes tai fiziskai neimanoma.

Kol kas manau Eurolyga elgiasi gana protingai, nes viska daro atsargiai. Is leto didina Eurolygos intensyvuma, pamazu gereja ir Eurolygos ziurimumas, ir finansai. Taip is leto Eurolyga didina savo verte ir itakinguma, ir taip tikimasi priaugti iki to, kad Eurolygos klubai paliktu vietiniu cempionatu reguliaruji sezona. Viskas daroma is leto, kad nebutu sukurta labai didziuliu priestarivimu ir karu. Siuo metu vyksta "tylusis karas" tarp Eurolygos ir vietiniu cempionatu.
2019-03-17
+5
Atsakyti
Lukis
Pala. Kaunas gali surengti europos krepsinio cempionata. Bet negali eurolygos final 4?
2019-03-17
+9
Atsakyti
Anonimas
Gaidys ta Eurolyga, man asmeniskai atrodo, kad po keliu metu visi begs i FIBA Cempionu Lyga, tie bent atrodo turi vizija. Jau dabar Cempionu Lygoj kelios komandos sluotu tas Eurolygos vidutiniokes, dar jei persikels daugiau komandu is Europos taures i Cempionu Lyga tai sisvis bus luzis. Uztektu kokiam Panathinaikos pereiti i Cempionu lyga ir Eurolyga istiktu didziule griutis.
2019-03-17
-8
Atsakyti
Zzz
Neikviepiantis straipsnis. O jeigu butu pasakes kad next f4 in Kaunas, tada butu viskas gerai ir modernumu nenusileidzianti lyga, gal net ir lenkianti NBA :), bet realybe yra kad Kaunas tiek pat patrauklus kiek Porto, o gal net maziau nes tai jura bent yra. Butu bent kokia nors infrastruktura Lietuvoje, kaip Rail Baltica, kuri gal bus 2026,o gal 2036, butu visai kitas reikalas ir patrauklumas organizuoti.
2019-03-17
-19
Atsakyti
Eurolyga yra blogis visomis prasmėmis.

Garastas: „Bėda ta, kad kuo daugiau legionierių žaidžia vietiniuose klubuose, tuo silpnesnė rinktinė gaunasi. Jie užima lietuvių vietas. Net keturi LKL klubai dalyvauja Europos turnyruose ir tai yra puikus poligonas žaidėjams ruoštis, kelti savo meistriškumą. Bet dažnai komandose tie užsieniečiai tempia visą žaidimą, o lietuviai lieka nuošalyje. Čia yra tam tikras blogumas".
2019-03-17
-18
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.