Nuotr.: BasketNews.lt/V.Mikaitis
Nuotr.: BasketNews.lt/V.Mikaitis
Nuotr.: BasketNews.lt/V.Mikaitis
Nuotr.: BasketNews.lt/V.Mikaitis
Nuotr.: BasketNews.lt/V.Mikaitis
Nuotr.: BasketNews.lt/V.Mikaitis
Nuotr.: BasketNews.lt/V.Mikaitis
Nuotr.: BasketNews.lt/V.Mikaitis
Nuotr.: BasketNews.lt/V.Mikaitis
Nuotr.: BasketNews.lt/V.Mikaitis

Du dvitaškiai. Tiek metimų Kauno „Žalgiris“ ketvirtajame kėlinyje pataikė iš žaidimo ir abu kartus tai padarė Edgaras Ulanovas.

Fotogalerija

Penkios netaiklios baudos. Tiek sykių „Žalgiris“ ketvirtajame kėlinyje nerealizavo lengviausių metimų krepšinyje.

Penkiolikos taškų pranašumas. Tokį kauniečiai turėjo ketvirtojo kėlinio pradžioje ir jį visą iššvaistė.

Atrodė, kad tai neišvengiama – viskas vedė link to, kad „Žalgiris“ patirs skaudžiausią sezono nesėkmę. Sezone, kuriame skaudžių nesėkmių netrūko, tai būtų buvęs be konkurencijos karčiausias pralaimėjimas. Tris kėlinius diktavę sąlygas Eurolygos reguliariojo sezono nugalėtojams, kauniečiai ketvirtajame kėlinyje sustojo ir praktiškai stebėjo, kaip Stambulo „Fenerbahče“ atima iš jų tašką ketvirtfinalio serijoje.

Kol viską pakeitė kelios sekundės.

Iki mačo pabaigos likus žaisti 38 sekundes ir rezultatui esant lygiam, Šarūnas Jasikevičius paėmė minutės pertraukėlę, po kurios kamuolį nusprendė išsimesti varžovų aikštės pusėje. Pagal naujas taisykles, tai reiškė, kad atakai bus skiriamos ne 24, o 14 sekundžių.

Lemiama ataka, atrodė, buvo patikėta Brandonui Daviesui, bet šis įstrigo varžovų gynyboje, beveik sužingsniavo, beveik prarado kamuolį ir jau griūdamas ant parketo stebėjo, kaip ataką išsaugo kamuolį sugriebęs Ulanovas.

Tai, kas nutiko po to, yra „Žalgirio“ kantrybės ir šaltakraujiškumo pavyzdys. Kantrybės ir šaltakraujiškumo, kuris lydi komandą paskutines 6 savaites.

Ulanovas perdavė kamuolį ties tritaškio linija buvusiam Mariui Grigoniui ir šis galėjo mesti, bet pasirinko veržtis link krepšio. Jis tai pradėjo daryti, kai iki atakos pabaigos buvo likusios 2,5 sekundės.

Rungtynių žaidėjas

Taškai
20
Naudingumas
29
Dvitaškiai
90%
9/10
Blokuoti metimai
1

Pirštų galiukais šokinėdamas palei galinę liniją, jis prasiveržė po krepšiu ir, iki atakos pabaigos likus 0,9 sekundėms, perdavė kamuolį Ulanovui. Šis jį sugavo, kai iki atakos laiko pabaigos buvo likusios 0,6 sek. ir išmetė per 0,4 sek. – kamuolys jo rankas paliko atakai likus 0,2 sek.

Jau užsidegus atakos pabaigą skelbiančiam laikui, kamuolys skrodė tinklelį.

Ulanovas nusipelno visų pagiriamųjų žodžių už sukontroliuotą kamuolį po beveik padarytos Davieso klaidos ir dėl to pergalingo metimo, bet tai, ką per tas dvi karštas sekundes padarė Grigonis, yra atskiro įvertinimo vertas reikalas.

Tos kelios akimirkos, žaibiškai priimti ir preciziškai įgyvendinti sprendimai padėjo „Žalgiriui“ sezoną pratęsti mažiausiai dvejomis rungtynėmis. Tai buvo svarbiausias rungtynių ir galbūt net viso sezono epizodas, tačiau tai sukūrę krepšininkai po dvikovos tik juokėsi.

„Visiškas išgimdymas, – žodžių į vatą nevyniojo Ulanovas. – Po rungtynių kalbėjome, kad įvyko visiška nesąmonė. Viename kvadratiniame metre perdavė kamuolį iš rankų ir aš tik išmečiau. Realiai, visiška improvizacija, pasisekė.“

Jo komandos draugas ir geriausias bičiulis komandoje, Grigonis, šaltu veidu bandė įtikinti, kad viskas buvo planuota.

„Sakė: „Tu būk kampe, aš tau numesiu.“ Veržiuosi, hand-offas (perdavimas iš rankų į rankas) po krepšiu ir taškai“. Nieko nuostabaus“, – pasakojo Grigonis.

„Du taškai ir viskas“, – šypsodamasis šį epizodą reziumavo treneris Šarūnas Jasikevičius.

Tai tikrai nebuvo planuota ataka. Tai nebuvo graži ataka. Galbūt ji nebuvo ir logiška. Bet viskas buvo išspręsta taip, kaip išspręsta, ir galiausiai „Žalgiris“ laimėjo. Tik prieš tai jiems dar kelis kartus šyptelėjo Fortūna.

„Fenerbahče“ po Ulanovo taškų surezgė atsakomąją ataką, tačiau prieš pat atakuodamas krepšį Marko Guduričius užlipo ant galinės linijos. Turkai tuomet prasižengė prieš Leo Westermanną ir šis netikėtai prametė pirmąją baudą.

Antroji tuomet turėjo skrieti pro šalį – taip jam pasielgti nurodė treneris Jasikevičius. Trenerio prašymas buvo ne tik pramesti, bet ir padaryti taip, kad kamuolys kristų į pusę, kurioje stovės Brandonas Daviesas. Kaip Šaras tarė, taip Leo ir padarė.

Prancūzas taip švystelėjo kamuolį, kad šis itin kietai atsitrenkė į lanką ir neatšoko toli, nukrisdamas į kairiąją pusę, kurioje dėl pozicijos kovėsi Daviesas. Luigi Datome visgi sugriebė kamuolį, persivarė jį per visą aikštę ir išmetė sudėtingą metimą, kuris tikslo nepasiekė. Jeigu ir būtų pasiekęs, tai nieko nebereikštų – kartojime matyti, kad metimas buvo pavėluotas.

„Jeigu būtume žaidę ilgiau, būtume pralaimėję“, – įsitikinęs Jasikevičius.

„Gražaus krepšinio su „Fenerbahče“ nebus, – tęsė treneris. – Dar niekas su jais nesužaidė labai gražių rungtynių. Jas turi išstenėti. Čia vyksta aukščiausio lygio atkrintamųjų krepšinis.“

Žaidžiant su „Fenerbahče“, jų oponentai laimi labai retai. Šį sezoną tokių atvejų buvo vos penki, o „Ulker Sports“ arenoje – nė vieno. Željko Obradovičiaus auklėtiniai namie buvo laimėję visas 16 Eurolygos rungtynių, o skaičiuojant Turkijos čempionatą – nepralaimėję jau 40 dvikovų iš eilės.

Įvertinus tai ir pridėjus faktą, kad „Žalgiris“ pirmąsias ketvirtfinalio rungtynes pralaimėjo 43:76, kauniečiai buvo laikomi ryškiais antrosios dvikovos autsaideriais. Tik savo žaidimu antrajame serijos mače jie bet kokias išankstines prognozes paneigė su kaupu.

Per pirmus tris kėlinius „Žalgiris“ Stambule pataikė 81,5 proc. dvitaškių (22/27) ir 46,1 proc. tritaškių (6/13). Taip jie per 30 minučių surinko 73 taškus, o dar antrojo kėlinio pabaigoje viršijo pirmųjų rungtynių rezultatyvumą.

Nors prieš dvikovą tikino, kad daug ko nekeis, treneris Jasikevičius visgi padarė mažą pakeitimą, kur kas anksčiau nei pirmajame tarpusavio mače į aikštę mesdamas žemą penketą. Jeigu antradienį tai buvo padaryta tik po ilgosios pertraukos, tai ketvirtadienį tai įvyko iš karto, kai Aaronas White’as prisėdo pailsėti. Jeigu antradienį Antanas Kavaliauskas žaidė, tai ketvirtadienį jis visai nepakilo nuo suolo.

Visą laiką, kai White’as nežaidė (beveik 16 min.), „Žalgiris“ rungtyniavo žemesniu penketu, prie kurio galiausiai ėmė taikytis ir Željko Obradovičius. Ahmetas Duverioglu šįkart žaidė vos 6 su puse min., o Janas Vesely, nors ir pridarė bėdų mačo pabaigoje, bet kol kas nėra optimalios formos ir taip pat žaidė mažiau (16 min.) nei jo vidurkis (beveik 25 min.).

Anot Jasikevičiaus, žemesnis penketas jo komandai suteikė judrumo.

„Norime dažnai veržtis ir susikurti metimus, – aiškino Jasikevičius. – Jeigu tu tik perduosi kamuolį ties tritaškiu, tai metimų nesusikursi. Visgi tai yra geriausia komanda Europoje ir prieš ją sunku susikurti metimų. Su daugiau judėjimo jų susikūrėme daugiau.“

Ketvirtadienį veržėsi ir Nate’as Woltersas (14 taškų per 16 min.), ir Ulanovas (9/10 dvitaškių, 20 taškų), ir Grigonis (9 taškai, 3 rezultatyvūs perdavimai).

Vienu metu „Žalgirio“ persvara siekė 17 taškų, bet viskas ėmė griūti sulig ketvirtuoju kėliniu. „Fenerbahče“ tada įkvėpė sirgaliai – ta ištikimų 12,5 tūkst. žiūrovų armija, garsiai skanduojanti ir dainuojanti net tada, kai padėtis atrodo beviltiška.

Kauniečiai ketvirtajame kėlinyje prametė 9 metimus iš 11 ir po tikslaus Datome metimo, likus žaisti 38 sekundes, rezultatas tapo lygus – 80:80.

„Prisipažinsiu, mes vienu momentu dėjome į krūmus, sustojome žaisti, – po dvikovos sakė Ulanovas. – Savo agresyvumu pasidarėme pranašumą ir tas agresyvumas puolime dingo. Pradėjome vienas kitam perdavinėti kamuolį, nustojome agresyviai žaisti, kas „Fenerbahče“ komandai tinka – jie yra tikrai gerai besiginanti komanda.“

„Žalgiris“ ketvirtajame kėlinyje beveik buvo ta komanda, kuri antradienį per visas rungtynes tesukrapštė 43 taškus. Tai buvo kėlinys, beveik nubraukęs visą gerą darbą iki tol, bet galiausiai viskas baigėsi gerai.

„Šįvakar mes tikrai parodėme savo veidą ir tai, kaip žaidžiame, kai tai darome geriausiai. Džiaugiamės pergale, bet turime pasiekti dar dvi namie“, – sakė Daviesas.

„Žalgirio“ fanai turės progą dukart pažiūrėti į geriausią Europos komandą ir geriausią trenerį. Labai šaunu“, – sakė Jasikevičius.

Šaras omenyje turėjo „Fenerbahče“ ir Obradovičių, bet jei paklaustumėte „Žalgirio“ fanų, jie taip pasisakytų apie savo komandą ir jos trenerį.

Kaip ten bebūtų, atkrintamųjų traukinys dabar puškuoja į Kauną. Sunku ir įsivaizduoti, kokių dar istorijos vingių sukurs šį beprotišką „Žalgirio“ sezoną braižantys scenaristai.

Komentarai:
TAKESHI PILIS
O kodėl niekas nekalba apie 3 iš eilės Walkupo kliurkas? Per kurias fene ir pradėjo spurtą.
2019-04-19
Atsakyti
Spectre
Zalgirio pergales pacios saldziausios nes zinai, kad dar vienas wilenskas petuchas springsta nuo pigaus alaus ir neisgliaudytu siemacku.
2019-04-19
+1
Atsakyti
1
paskutiniam kelini zalgiris pradejo ne krepsini zaist, o laikyt persvara ir taip daugybe kartu jau vos pavyko isnest kaili. Beto wolters reikejo leist jau tokiu atveju galinti invidualiai uzbaiginet atakas
2019-04-19
+2
Atsakyti
rr
Sloukas ten žiauria suvaidino. Tokius reiktų peržiūrėti ir bausti techninėmis.

Eduardo, bet tos kelios min, būtų pasiuntusio užmarštin tuos tris kėlinius, jei būtų prapylę.
2019-04-19
+3
Atsakyti
rr
Kadangi mes visi ekspertai, tai pasamprotausiu, kad pabaigai reikėjo bandyti leist Nate, kad savo aštrumu provokuotu pražangas, ar atliktu metimus. Puolimes strigo juodai, o po kurio laiko nebeveike ir ginyba su paskeitimai. Turkai rinko taškus po taškų. Tomas juodai pripjovė grybą puolime, ir dar abi baudas prapylė.
2019-04-19
+10
Atsakyti
Eduardo
Kodel taip atskaluojama ta paskutine ataka? Gal geriau prisiminkit 3 nuostabius kelinius, kai dominavo Zalgiris, o cia vien ta ataka, kuri basketnews akimis turejo baigtis klaida
2019-04-19
+7
Atsakyti
djgaffer
Vietoj kad lengvai susitvarkyti su eurolygos parodija, Feneras iesko sau problemu ant savo galvos...
2019-04-19
-20
Atsakyti
Gal negaliu buti objektyvus, bet teisejai slyksciai tempe Feneri, jau nekalbu apie Grigionio ir T.W. pamustus veidus... 1) K. Sloukas akivaizdziai "daivino" pats atsistumes ir pasieme tokia pigia prazanga, ten buvo akivaidziausia teiseju klaida 2) Po kovos del kamuolio nusistume D. Thompsona i nugara akivaizdziai... buvo gal ir i Fenerio puse panasiu, bet to nepastebejau :) , bet yra toks kvapelis, kad pasaugo Fenerio zvaigzdutes...
2019-04-19
-3
Atsakyti
Teisėjas
O jūs galit apsispręst pagaliau, kaip rašyt klubų pavadinimus: ar originalo kalba, ar sulietuvintai? Nes dabar FenerbahČe, DaruŠŠafaka, bet BarCelona ar MaCCabi.
2019-04-19
-2
Atsakyti
pasibaigus trečiam kėlinukui pasakiau... kad tik nesustotų, žaistų kaip žaidę... kažkodėl sustojo... matyt tam kad be nervų gadinimo jie negali...😝

bet laimėjo... dėkui Dievui ir Almo... 😍
2019-04-19
+4
Atsakyti
R
Feneris nevertas Final four. Labai arogantiška ir šlykšti komanda....Teisėjų tempiama
2019-04-19
+2
Atsakyti
R
Teisingai pastebėta. Tie regbininkai žalojo mūsiškius ir Kaune ta arbitrų mafija toliau tyčiosis iš jo didenybės KREPŠINIO. ŽALGIRIS PER AMŽIUS!!!
2019-04-19
+13
Atsakyti
ironija
Jeigu Grigonis "šaltu veidu" sugeba juokauti, tai str.autorius Miklovas nutaisęs l. "protingą veidą" nesugeba suprasti Grigonio juokų ir saviironijos. Ir iš vis nepanašu, kad žino, kas yra VARŽYBOS. Gal niekada pats jokios rūšies varžybose nėra žaidęs?... Toks susidaro įspūdis skaitant straipsnio mintis.

... ;)
2019-04-19
-1
Atsakyti
Antanas
vakar i minusa sedau 7 gabalus kas labai keista,bet per kitas dvejas atsiimsiu,stebuklu nebuna,as verslininkas
2019-04-19
-14
Atsakyti
x
na tai juk neskaičiuoji kiek smūgių gavo žalgiriečiai , kurie buvo paversti bokso kriaušėmis. toks vaizdas kad nei vieno sveiko nelliko
2019-04-19
+6
Atsakyti
Spectre
su pergale! ! ! straipsnis apie metima kuriame gali but kad buvo dvi zaliu klaidos, tai davieso zingsniai arba davieso 3sec
2019-04-19
+7
Atsakyti
As
kaip sakoma. nugaletojai neteisiami. aciu sarui ir vyrams.
2019-04-19
-11
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
Stambulo Fenerbahce
Kauno Žalgiris
52%
27/52
Metimai iš žaidimo
59%
30/51
21
Atkovoti kamuoliai
27
15
Rezultatyvūs perdavimai
16
5
Perimti kamuoliai
5
53%
18/34
Dvitaškiai
71%
24/34
86
Naudingumas
86

Rungtynių žaidėjai

Luigi  Datome
17 PTS
5/9 FG
5/5 FT
Edgaras  Ulanovas
20 PTS
9/11 FG
2/2 FT
Luigi  Datome
9 REB
7 DREB
2 OREB
Edgaras  Ulanovas
7 REB
3 DREB
4 OREB
Konstantinos  Sloukas
6 AS
1 TO
32 MIN
Kauno Žalgiris
Keli žaidėjai
3 AS
Luigi  Datome
22 EFF
60% 2P%
50% 3P%
Edgaras  Ulanovas
29 EFF
90% 2P%
0% 3P%