Nuotr.: Scanpix-AFP nuotr.
Nuotr. Scanpix-AFP nuotr.

KGB agentas, deimantų prekeivis, Vladimiro Putino patikėtinis ir…. Kauno „Žalgirio“ herojus. Apie ekscentriškąjį Šabtajų Kalmanovičių legendos sklandė ir prieš tragišką jo žūtį, ir dar labai ilgai po jos. Ką verslininkui iš tiesų reiškė „Žalgirio“ vardas?

Šį sezoną metami tritaškiai

38%
6,3
Pataiko: 6,3
Taiklumas: 38,2%
Vieta lygoje: 15
Geriausias pasiekimas: 12
Blogiausias pasiekimas: 2
Daugiausia pataiko: Artūras Milaknis

Nuo istorinio 1999-ųjų balandžio 22 dienos vakaro praėjo lygiai du dešimtmečiai. Atrodo, triumfo vakaras Miunchene jo liudininkams ir pačiai komandai atmintyje įstrigo taip, lyg būtų buvęs vakar.

Kumščius aukštyn keliantis Jonas Kazlauskas, iš džiaugsmo šokinėjantis Dainius Adomaitis ir arenos kolonėlėse su trenksmu skambantys ŽAS balsai – tai jau įrašyta į metraščius.

Tačiau vargu, ar šventė būtų įvykusi be Kalmanovičiaus.

1995-aisiais Arvydo Sabonio kvietimu prie „Žalgirio“ prisijungęs verslininkas komandą po triumfo Eurolygoje paliko taip pat netikėtai, kaip ir į ją atvyko.

Dabar apie šį etapą byloja tik daug legendomis virtusių istorijų, kurios apipynė prieš dešimt metų Maskvoje nušautą klubo gelbėtoją.

„Šabtajus dažnai kalbėdavo apie pergalę Eurolygoje. Jis tuo didžiavosi“, – „BasketNews.lt“ pasakojo „Žalgirio“ triumfo savaitę šalia savo tuometinio vyro ir visos komandos buvusi Anastasija Kalmanovič.

Prieš finalą laidė juokelius

Į finalo ketvertą „Žalgiris“ atskrido vėliau už tris kitas jame dalyvavusias komandas – Pirėjo „Olympiakos“, Bolonijos „Kinder“ ir „Teamsystem“.

Tačiau ten Kalmanovičius jau laukė savo komandos.

Verslininkas kartu su gausia „Žalgirio“ delegacija oro uoste persėdo į komandos autobusą ir lydint policijos ekipažui pajudėjo link viešbučio. 

Įpusėjus kelionei prieš autobusą važiuojantys pareigūnai pastebėjo, kad juos gale seka prabangus juodas „Mercedes“ automobilis.

Nors jiems tai iš pradžių sukėlė kiek nerimo, apie palydą pasiteiravus autobuse, Kalmanovičius nusijuokė ir suskubo raminti – su „Mercedes“ važiavo jo asmeninis vairuotojas.

Kartu su Kalmanovičiumi pergalingą savaitgalį Miunchene buvo ir artimiausi jo bičiuliai, tarp kurių – žinomas senosios rusų kartos atlikėjas Levas Leščenka ir jo žmona Anastasija.

Kad tarp rungtynių nebūtų liūdna, verslininkas visiems sugalvodavo pramogų.

Pavyzdžiui, po sėkmingų pusfinalio rungtynių su „Olympiakos“ klubu jis „Žalgiriui“ ir savo bičiuliams nupirko bilietus į tuo metu mieste vykusį UEFA Čempionų lygos mačą.

Nuotr. Scanpix-AFP nuotr.

Ko gero, visa komanda drauge su Šabtajumi ir būtų į jį patraukusi, tačiau subjurus orams kauniečių personalas pasiūlė likti viešbutyje.

Suprantama, tokią akimirką rizikuoti nesinorėjo.

Vakarą prieš finalą komandos viešbutyje tvyrojo gera nuojauta. Prie to nemažai prisidėjo ir faktas, kad jų varžovais buvo favoritų spaudimo slėgta „Kinder“ ekipa.

Tuo metu tai buvo vieną didžiausių biudžetų Europoje turėjęs klubas, kurio marškinėlius vilkėjo tokie žaidėjai kaip Predragas Danilovičius, Radoslavas Nesterovičius ar Hugo Sconochini.

Nors treneris Ettore Messina kovoje dėl trofėjaus turėjo verstis tik su šešiais pagrindiniais žaidėjais, garsios pavardės jiems negalėjo atleisti klaidų.

Tuo metu „Žalgiryje“ viskas buvo priešingai – grupelė ambicingų vaikinų su keliais patirties įnešusiais veidais tiesiog neturėjo ko prarasti.

„Prisimenu, kai prieš Eurolygos finalo rungtynes Šabtajus užėjo į mūsų rūbinę, kurioje tvyrojo didelis susikaupimas, o treneris Kazlauskas aiškino kažką labai rimto. 

Bene įtempčiausiu metu Kalmanovičius rūbinėje pradėjo laidyti juokelius, kurie mums nuėmė visą įtampą“, – pasakojo Jiri Zidekas.

Sabonio kvietimas

Eurolygos finalo rungtynių pabaigoje švieslentėje degę skaičiai 82:74 buvo absoliuti triumfo akimirka. Tačiau už jos slėpėsi didelis kalnas, į kurį „Žalgiriui“ teko lipti ne vienerius metus.

Nuo 1995-ųjų, kai Kalmanovičius atvyko į komandą, ji nuosmukių patyrė ne ką mažiau, nei pakilimų. Tačiau verslininkas niekada nesuabejojo „Žalgiriu“.

Iš kur tokia meilė?

Kalmanovičius yra kilęs iš Kauno – būtent čia susipažino jo tėvai, jis praleido visą savo vaikystę ir žengė pirmus žingsnius savarankiškame gyvenime.

Apsukrus jaunuolis pabaigė mokslus Kauno politechnikos institute, vėliau įsidarbino dirbtinio pluošto gamykloje ir laukė savo progos.

Tokia atėjo, kai Šabtajaus tėvai pagaliau gavo leidimą emigruoti į Izraelį. Kartu su jais gimtinę palikęs vaikinas netrukus įsisuko į verslą.

Iš pradžių jis šalyje organizavo rusų artistų gastroles, vėliau – ir koncertus. Jo pastangomis į Izraelį atvažiavo tokie atlikėjai kaip „Boney M“ ar duetas „Baccara“.

Į Šabtajaus kišenę ilgai netrukus pradėjo plūsti pinigai, atsirado naujų ryšių. Tai jam atvėrė duris į platesnius vandenis.

Likusiai Kalmanovičiaus verslo istorijai veikiausiai reikėtų bent keliolikos lapų.

Afrikoje jis atidarė lošimo namus, statė krokodilų fermas, viešbučius, stadionus, prekiavo deimantais, o tuo pat metu leido pinigus statydamas sau pilis ar dešimtimis pirkdamas „Rolls Royce“ automobilius.

Neabejojama, kad šalia šių verslų buvo ir nelegalioji Šabtajaus užsiėmimų pusė. Juolab, kad vyro ryšiai su rusų mafija ir aukščiausiais pareigūnais jį net privertė atsidurti kalėjime.

Ten Kalmanovičius buvo patupdytas dėl šnipinėjimo sovietams ir praleido pusšeštų metų, kol, kaip kalbama, buvo išleistas su paties Putino įtakos pagalba.

Praėjus porai metų po kalėjimo istorijos, anksčiau Belgijoje su Saboniu susipažinęs verslininkas prisijungė prie „Žalgirio“ ir, kaip gyrėsi pats, jį parėmė šešias milijonais dolerių.

Triumfo Eurolygoje sezoną, anot to meto pranešimų, Kauno ekipos biudžetą sudarė kiek mažiau nei keturi milijonai litų.

Bet pinigais parama neapsiribojo – Kalmanovičius stengėsi kuo dažniau būti šalia kolektyvo.

Pavyzdžiui, kartą komandai sezono metu susidūrus su sunkumais aikštėje, verslininkas jiems iš Izraelio asmeniškai skraidino psichologą.

Užklupus nesėkmių ruožui, jis ir pats nesustodavo Kazlauskui ar žaidėjams kalbėjęs apie tai, kad pasitikėjimas niekur nedings.

„Su komanda dažnai vykdavome ir į išvykos rungtynes. Tą pergalingą (1998-1999 m., – aut.) sezoną taip pat buvome šalia.

Man triumfo receptas atrodo paprastas – didelė viso kolektyvo vienybė ir susitelkimas siekiant vieno tikslo. Be to, tiek krepšininkai, tiek treneriai buvo puikūs žmonės“, – prisiminė Anastasija Kalmanovič.

Neužmiršo ir atsisveikinęs

Kalmanovičius „Žalgirį“ paliko iškart po triumfo Eurolygoje. Nors verslininkui atėjus į komandą, lietuvių žvilgsniai buvo gana priešiški, per keletą metų žmonės jį pamėgo.

Dėl to pasitraukimas buvo sutiktas su nusivylimu ir didele nuostaba. Pats Šabtajus viešumoje niekada konkrečiai neįvardijo, kas lėmė jo sprendimą trauktis iš klubo. 

„Nenoriu suvedinėti sąskaitų su tais, kurie trukdė kurti „Žalgirį“, ar tais, kurie paskui mane pašalino. Išėjau savo noru, iš dalies – dėl protesto“, – trumpai Lietuvos žurnalistams yra komentavęs jis.

Visgi kaip pasakojo Anastasija Kalmanovič, su Šabtajumi pabendraudavusi ir po skyrybų 2000-aisiais, jis dažnai prisimindavo „Žalgirį“ ir istorinį sezoną.

„Tas „Žalgiris“ buvo jo duoklė gimtajai Lietuvai. Juk „Žalgiris“ – tai savaime didelis vardas. Atrodo, kad Šabtajus visada žinodavo, kaip reikiamu laiku atsidurti reikiamoje vietoje“, – kalbėjo moteris.

46-erių Anastasija Kalmanovič, dabar gyvenanti Latvijoje ir laikoma viena žinomiausių rusų-latvių aktorių, buvo viena iš trijų Kalmanovičiaus žmonų. 

Nuotr. Scanpix-AFP nuotr.

Kaip juokavo rusų žiniasklaida, verslininkas meilę krepšiniui derindavo su meile moterims – paskutiniąją jo žmona tapo buvusi Rusijos krepšinio žvaigždė Ana Archipova.

Po santuokos su ja Kalmanovičius tapo vienu didžiausiu moterų krepšinio mecenatų Rusijoje. 

Paskutiniaisiais savo gyvenimo metais jis buvo užsiminęs, kad prireikus pagelbėtų ir „Žalgiriui“, tačiau to padaryti nebespėjo.

2009-ųjų lapkričio 2-ąją vienoje Maskvos sankryžoje Kalmanovičius automobilyje buvo suvarpytas dvidešimties kulkų ir neišgyveno.

Nors oficialių tyrimo išvadų iki šiol nėra, neabejojama, kad tai buvo užsakyta žmogžudystė. 

Įtariamųjų ir sąmokslo teorijų gali būti daug – pradedant Rusijos politine grietinėle ir mafija, baigiant „Mossad“ slaptąja tarnyba ar verslo konkurentais.

Tragiškas Kalmanovičiaus likimas buvo paskutinė jo dramą primenančio gyvenimo dėlionės dalis, kurioje, nepaisant visų tamsių paslapčių, „Žalgirio“ vardas ir 1999 metai liko įrašyti amžiams.

Komentarai:
Kalmanovičius neeilinis žmogus, tikras KAUNIETIS, išmanus, turintis verslo gyslelę...

skirtingai nuo kitų lietuvių biznierių parėmė Žalgirį tuo metu, kai komanda buvo bekrentanti į duobę dėl paramos stokos...

o kai visokie lietuviški plūgai bandė pasisavinti jo nuopelnus, išvyko į Rusiją kur lygiai taip pat sėkmingai rėmė moterų krepšinį...
2019-04-23
+4
Atsakyti
Pavyko trumpai
solncevo banditų grupuotės iždininkas. Tai buvo neeilinis rusų banditų atstovas, su kruvinais doleriais bandęs papulti į europą.
2019-04-23
Atsakyti
Nu
zmogus turejo svajone,norejo kazkaip atsilygint Kaunui,zalgiriui kaip jis pats sakydavo ir jis ta padare,neabejoju,kad jis vel butu paremes zalgiri kai buvo klubas prie bankroto ribos
2019-04-23
+5
Atsakyti
Buvo
Geras žmogus tik gaila kad per anksti mus paliko.
2019-04-22
+7
Atsakyti
Zombis paršiukas
Tada išėjo netik Šabtajus,bet SBA koncernas.Kuris Žalgiri rėmė Klamanovičiaus deka,kaip rodo istorija.
2019-04-22
-2
Atsakyti
a_White37
Kalmanoviciaus isejimas buvo netiketas? ne, cia nebuvo netiketumu - Plukas ir jo chebra pasirupino kad Sabtajaus neliktu.. ir ta pati sezona, Zalgiri nuvare iki tiek, kad buves Eurolygos cempionatas pralaimejo LKL finale ir atsikrate Kazlausku.. Aciu Sabtajui uz viska ka jis padare, gaila jo darbu neivertino tuo metu ir sava chebra nusprende sau visus nuopelnus prisiimt
2019-04-22
+7
Atsakyti
Laurute sensacijų ieškai? Šabtajus ir tuometis Žalgiris daugelį kartų išanalizuotas. Laurute stipriai prašoviai
2019-04-22
-22
Atsakyti
As
Puikus straipsnis ir jis tikrai vertas, kad ji prisimintu. Kiek pamenu įdomus žmogus buvo galą kad taip baigė gyvenimą..
2019-04-22
+27
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.