Nuotr.: D.Lukšta
Nuotr. D.Lukšta

Gediminui Navickui nereikėjo ilgai svarstyti, ką veikti pakabinus sportbačius ant vinies. Komanda, kurioje jis pradėjo profesionalaus krepšininko karjerą, pakvietė jį žengti ir pirmuosius žingsnius naujame, darbo biure pasaulyje.

Šį sezoną metami dvitaškiai

55%
22,3
Pataiko: 22,3
Taiklumas: 55,3%
Vieta lygoje: 3
Geriausias pasiekimas: 30
Blogiausias pasiekimas: 15
Daugiausia pataiko: Deon Thompson

Praėjusį mėnesį NKL čempionu tapęs ir apie karjeros pabaigą paskelbęs 35 metų vyras tapo Kauno „Žalgirio“ komandos vadybininku. Jo atsakomybė – darbas su jaunimo programomis, tiesiogiai atsakant sporto direktoriui Robertui Javtokui.

Nuo praėjusio pirmadienio jis gyvena nauju ritmu, įprastu milijonams žmonių, bet ne tokiu įprastu sportininkams. Dalykinė apranga, kompiuteris ir darbo stalas pakeitė sportinę uniformą, kamuolį ir krepšinio aikštelę.

„Esu labai dėkingas Pauliui (Motiejūnui) ir Robertui (Javtokui), kad įvertino mano asmenybę, galbūt ir avansu, bet aš stengsiuosi atsilyginti už tą avansą. Labai džiaugiuosi, atsidūręs „Žalgiryje“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Navickas.

Jis vilkėjo gimtojo miesto marškinėlius, kai 2004-2005 m. sezone pradėjo profesionalo karjerą. Prieš tai Navickas rungtyniavo ir „Žalgirio“ dublerių gretose, o 2005 metais, kartu su dabartiniais „Žalgirio“ žaidėjais Pauliumi Jankūnu ir Antanu Kavaliausku tapo pasaulio jaunimo čempionu.

Vėliau jis daugiau laiko praleido užsienyje, žaisdamas Ukrainoje, Lenkijoje, Estijoje ir Rumunijoje, kol 2016 m. grįžo į gimtinę ir apsivilko Alytaus „Dzūkijos“ marškinėlius. Jau antrąjį sezoną šioje komandoje Navickas tapo jos kapitonu, patogiai jautėsi ir už aikštės ribų, atradęs daugybę gyvenimo Alytuje privalumų.

Dzūkijos sostinėje Navickas su šeima pradėjo ir šį sezoną, tačiau greitai nusprendė persikelti kitur. Per pusantro mėnesio vos du kartus per LKL rungtynes aikštėje pasirodęs žaidėjas pasiprašė išleidžiamas kitur.

Gediminas Navickas

Gediminas  Navickas
Komanda: Marijampolės Sūduva-Mantinga
Pozicija: PG
Amžius: 35
Ūgis: 180 cm
Svoris: 70 kg
Gimimo vieta: Kaišiadorys, Lietuva

„Galėjau sėdėti ant suolo ir apsimesti, kad viskas gerai, bet aš ne toks, – pasakojo Navickas. – Norėjau žaisti, o treneris manęs nebematė savo planuose.

Aš puikiai suprantu, kad komandoje yra 12 žmonių ir į kiekvieno interesus neatsižvelgsi. Trenerio darbas yra siekti, kad komanda eitų gera linkme, o ne kiekvienas žaidėjas būtų patenkintas. Kiekvienas turi turėti savo vaidmenį.

Po to tik galima matyti, ar jis priima tą vaidmenį, ar ne. Man nesinorėjo kelti konfliktų būnant komandoje, kad jos neišbalansuočiau, nes niekada savęs nelaikiau tokiu žaidėju, kad galėčiau rodyti ego.“

Navickas pasikalbėjo su treneriu Andrejumi Urlepu ir nusprendė skirtis. Jis sulaukė pasiūlymo iš Nacionalinėje krepšinio lygoje rungtyniaujančios Marijampolės „Sūduvos-Mantingos“ ekipos ir jį priėmė.

Iš karto pasakęs, kad su šia komanda jis sieks iškovoti čempiono titulą, balandžio viduryje Navickas tai ir padarė, kai Suvalkijos klubas triumfavo NKL finalo ketverto varžybose.

Pusfinalio mače du jo svarbūs tritaškiai ketvirtojo kėlinio pabaigoje padėjo palaužti „Palangos Kuršių“ komandą, o finalo mačą – paskutinį karjeroje – iš tribūnų stebėjo jo brolis dvynys Kęstutis, specialiai dėl to grįžęs iš Danijos, kur dirba badmintono treneriu.

„Sūduva-Mantinga“ paskutinėse sezono rungtynėse palaužė Šakių „Vytį“ ir Navickas karjerą vainikavo aukso medaliu.

Įžaidėjui taip savotiškai užsidarė visas jo karjeros ratas – 2003 metais su „Žalgirio“ dublerių ekipa jis laimėjo analogiškas tuometines LKAL pirmenybes.

„Jeigu nori, kad sezonas būtų geras, reikia lygą laimėti. Man tai pavyko, aš tuo džiaugiuosi. Išėjau su gera emocija, – pasakojo Navickas. – Sau sakiau, kad žaisiu tol, kol jausiu malonumą, kol degsiu krepšiniu. Nenorėjau apgaudinėti savęs ir krepšinio. Šiemet pajutau, kad tas laikas jau atėjo.“

Baigdamas karjerą, jis ir toliau save matė krepšinio pasaulyje, tik dar nežinojo, kur tiksliai nuves naujos darbovietės keliai.

„Prieš kokius 5 metus save gal įsivaizdavau kitur, galvojau, kad žaisiu, kol sveikata leis, ir kol būsiu kažkam reikalingas. Bet po to nuomonė keitėsi, – kalbėjo Navickas. – Prieš 5 metus pradėjau aktyviau galvoti, kas bus. Iš pradžių galvojau, kad ir trenerių būtų įdomu, gal labiau tuo individualių savybių, bet laikui bėgant susiformavo prioritetai, kuo noriu būti iš karto po karjeros. Paskutiniais metais labai aiškiai žinau savo viziją ir tikslą, kuo noriu būti.“

Vietą savo organizacijoje jam patikėjo „Žalgirio“ klubas, su kuriuo Navickas jau dirbo praėjusiais metais. Tada Navickas kuravo projektą, kuris sujungė Danijos krepšinį ir „Žalgirio“ klubą.

„Žalgiris“ pernai gegužę sudarė bendradarbiavimo sutartį su Danijos krepšinio federacija ir Holbeko „Stenhus“ komanda, šioje Skandinavijos šalyje surengė stovyklą, o į „Žalgirio“ sistemą įsiliejo šešiolikmetis danas Louisas Stormarkas.

Su jaunimu Navicko laukia darbai ir dabar.

„Dabar daugiausia dirbsiu su jaunimo programomis ir laikas parodys, kur galėsiu dar padėti. Iš pradžių organizacijoje apsiprasiu, noriu ją pažinti iš vidaus, pamatyti darbo metodus ir dar geriau save panaudoti. Kaip karjeroje krepšiniu degiau, taip ir po karjeros noriu degti“, – sakė Navickas.

Dar būdamas profesionaliu krepšininku, jis neapsiribodavo tik krepšinio veiklomis. Pavyzdžiui, broliui dvyniui Kęstučiui jis padėjo įkurti ir rūpintis badmintono akademija. Arba kelias vasaras Palangoje rengė mados ir dizaino šventę.

„Aš visą laiką žiūrėjau plačiai ir stengiausi būti ne tik žaidėjas, bet ir asmenybė, – pasakojo Navickas. – Domiuosi daugeliu dalykų, tas ir privedė prie to, kad dabar dirbsiu „Žalgiryje“.

Šį sezoną buvo labai skaudu išeiti iš „Dzūkijos“, ypač dėl to, kad tai buvo komanda, kuri po daugelio metų manimi patikėjo ir jai atsidaviau bei stengiausi 100 proc. Bet dabar viskas gerai, išėjo dar geriau. Jeigu tiki, visada išeina viskas geriau.“

Komentarai:
...
nesakau kad jis blogas bet rimtai visi baige karjeras kasiorai jei susija su Zalgiriu arba turi ten pazystamu gauna darba :D O be to taip isein anksciau tu pareigu nebuvo ar atleido kazka kad priimt "sava" ? :D
2019-05-24
-8
Atsakyti
Dzo
prakistas bomziukas tevelio turbut. bet tinka nevykeliai zaliems. jaftokaas va sedi grybas, tuoj ir kapitonas Paulius Aulius prisijungs.
2019-05-24
-6
Atsakyti
Anonimas
dar vienam draugeliui sukombinavo silta vietele,dzin kad patirties 0,svarbu draugelis.slykstu ziuret I ta svogerini kalambura
2019-05-24
-5
Atsakyti
kunigas
Kas siaip geresnio...
2019-05-24
+4
Atsakyti
djgafferKLP
Net Navickas pagaliau turi vieta Zalgiryje. Isivaizduokit kai Kliauza pasiuto is pykcio:D Savo laiku bande trintis prie Motiejuno kad tas jam atrastu vieta Zalgirio organizacijoje, o kai nepavyko tai is nervu nubego pas konkurentus i raudonskudurine parodija ir dabar isteriskai draskosi kad tik ikasti Zalgiriui:D
2019-05-24
+29
Atsakyti
Andre
Svarbiausia yra tureti dideli nora kazko siekti, tureti entuziazmo ir viskas bus gerai.
2019-05-24
+18
Atsakyti
lol
nu bent i darbo pokalbi galejo rimciau apsirengt. db kaip bomzas tarp pauliaus ir roberto atrodo
2019-05-24
-6
Atsakyti
Laiko klausimas kada Žalgiris liausis įdarbinti buvusius krepšininkus į svarbiais pozicijas klube. Vadybininko darbas toli gražu ne skambučiai ir elektroninis paštas reikia elementarių vadybos žinių. Netrukus sėdės vien Žalgirio buvę žaidėjai ar draugeliai o stiprių savo srities profesionalų nebus. Stipriai abejoju Javtoko kaip valdininko galimybės išskyrus Motiejūną
2019-05-24
+4
Atsakyti
abcdef
Sitas jau dabar geresnis uz visus parodijos vadovus
2019-05-24
+21
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Gediminas Navickas

Gediminas  Navickas
Gediminas  Navickas
MIN: 11.01
PTS: 1.5 (9.09%)
REB: 0
AS: 0.5
ST: 0
BS: 0
TO: 0.5
GM: 2