Nuotr.:

Vienoms jaunimo krepšinio rinktinėms pradėjus pasiruošimą tarptautiniams turnyrams, o kitoms dar tik laukiant pirmųjų stovyklų pradžios, nerimastingai įvykius stebi ir jaunimo rinktinių vadovai, treneriai ir Lietuvos krepšinio federacijos atstovai.

Vis daugėja atvejų, kai jaunosios krepšininkės atsisako dalyvauti treniruočių stovyklose ir ginti šalies garbę Europos čempionatuose ar kituose tarptautiniuose turnyruose. Situacija su krepšinį žaidžiančiomis merginomis ir taip nėra ideali, nes sportuojančių skaičius yra nedidelis, o didėjant atsisakymų skaičiui artimiausiu metu bus sudėtinga surinkti net 10 pajėgių žaidėjų.

„Negaliu net ramiai kalbėti apie tokį dalyką, kaip atsisakymą atstovauti savo šaliai, – nusivylimo neslėpė Europos čempionė, šiuo metu LKF moterų krepšinio projektų vadove dirbanti Lina Brazdeikytė. – Pateisinimų tokiam elgesiui nėra. Taip, turime apsisprendimo teisę, turime žodžio laisvę, turime teisę norėti dėmesio, reikalauti kokybiškos, gražios ir kuo gausesnės ekipiruotės, reikalauti puikių sąlygų stovykloms, reabilitacijai ir t.t.

Bet ar kas nors susimąsto apie tai, kokias turime pareigas būti pašauktai į rinktinę kai tau yra 16-18 metų – kažkas unikalaus! Pažiūrėkite į savo nesportuojančius bendraamžius – kokia jų kasdienybė? Kokie jų rūpesčiai? Kokio dydžio jų pasaulis?

Ir dabar pagalvokite apie savo pasaulį – apie aplankytas šalis, sutiktus žmones, apie įveiktus iššūkius, apie savo nugalėtas silpnybes, apie draugus visame pasaulyje… Pagalvokite ir apie tai, kokia organizuota, savarankiška, pasitikinti ir užtikrinta savimi jūs esate. Ir visa tai su jumis įvyko dėl to, kad vieną dieną atėjote į pirmą krepšinio treniruotę. Pagalvokite ką jums davė krepšinis. Ir dabar pagalvokite ką jūs galite jam grąžinti.“

Apie merginų atsisakymą atstovauti rinktinėms jau ne kartą girdėjusi Lietuvos moterų krepšinio rinktinės kapitonė Gintarė Petronytė teigia, kad nesuvokia, kaip krepšinio aukštumų siekiančios krepšininkės atsisako kvietimo ir ignoruoja tokį įvertinimą. Aukštaūgė eilę metų gynė merginų jaunimo rinktinių garbę, kartais per vasarą sužaisdama ne vieną Europos čempionatą, o šiuo metu atstovauja ir moterų rinktinei.

„Apie masišką merginų nenorą atstovauti rinktinėms girdžiu jau ne pirmą kartą. Tiesą pasakius, man protas neišneša kaip taip gali būti. Būdama jų amžiaus žaisdavau už visas įmanomas komandas, tekdavo pervažiuoti iš vieno čempionato tiesiai į kitą. Ir atstovauti įvairaus amžiaus rinktinėms ir komandoms. Man niekada nebuvo net mintis kilusi, kad galima nevykti į rinktinę. Verkdavau ir pergyvendavau, jeigu susidubliuodavo keli čempionatai, arba vėliau FIBA įvedus taisyklę, kad viena žaidėja gali atstovauti tik dvejuose čempionatuose, man būdavo liūdniausia, kad reikės rinktis ir kažką praleisti.

Noras užsivilkti Lietuvos rinktinės marškinėlius buvo begalinis. O vasaros praleistos stovyklose ir sporto salėse  būdavo neįkainojamos. Nesinorėjo jokių atostogų ar kažko kito. Neįsivaizdavau kaip atstovavimą Lietuvai būtų galima išmainyti į kažką. Mano visi tikslai ir svajonės buvo susietos su krepšiniu, labai didžiavausi galėdama atstovauti savo šaliai. Visada žinojau, kad ne kiekvienas turi tokią galimybę, todėl visada labai vertinau tai. Prieš kiekvienas rungtynes girdėti savo šalies himną ir vilkėti marškinėlius su užrašu Lietuva yra kažkas nepaprasto, tai yra didžiulė garbė. Linkiu visoms panelėms, suprasti kokį šansą jos gauna. Daugelis kitų norėtų būti jų vietoje, bet ne kiekvienas turi tokią galimybę. Vertinkite tai, kad vėliau nereikėtų gailėtis, kai jau bus per vėlu“, – sakė Lietuvos moterų krepšinio rinktinės kapitonė Gintarė Petronytė.

Gintarei pritarė ir kita Lietuvos moterų krepšinio rinktinės krepšininkė Monika Grigalauskytė, kuri teigė, kad žaidimas rinktinėje buvo ne tik garbė, bet ir asmeninė nauda jai kaip asmenybei.

„Man yra labai gaila ir liūdna, bet labiausiai pikta, kad merginos neišnaudoja tokių progų ir galimybių. Niekada apie tai nebuvau net pagalvojusi. Visų pirma tai yra didelė garbė, kiekvieno sportininko didžiausia svajonė yra atstovauti savo šaliai. Bet taip pat, tai yra didžiulė galimybė parodyti save, Europos čempionatai yra didžiausia ir svarbiausia vieta, kur yra atrandami nauji talentai, tave nuolat stebi visi – komandų atstovai, treneriai, skautai.

Žaisdama rinktinėje subrendau ne tik kaip žaidėja, bet ir kaip asmenybė. Vietoj to, kad visą vasarą būčiau praleidus „trindama gatves“, galėjau save realizuoti. Tikrai nebuvo lengva ir kartais su pavydu žiūrėdavau į nieko neveikiančius bendraamžius, bet visada užtekdavo laiko ir atostogoms,o pats geriausias jausmas būdavo žinoti, kad aš jų tikai nusipelniau. Tai yra tik dalis vasaros, per kurią tu gali gauti didžiausias galimybes tobulėti ne tik krepšinyje. Aktyviai ir prasmingai praleisti laiką, susirasti naujų draugų, išmokti kovoti ir nepasiduoti. Kiti sportininkai praleidžia visą karjerą bandydami pasiekti šį tikslą, o tu Lietuvai gali atstovauti dabar. Vasarų bus dar daug, bet tokių galimybių gali ir nebepasitaikyti“, – teigė Lietuvos moterų krepšinio rinktinės krepšininkė Monika Grigalauskytė.

LKF moterų krepšinio projektų vadovė Lina Brazdeikytė viliasi, kad krepšininkės supras šio žaidimo svarbą ir ateityje tokių atveju bus vienetai.

„Apsivilkti Lietuvos rinktinės aprangą ir stovėti su ja aikštelėje aidint himnui – yra didžiausias sportininko tikslas. Dėl jo aukojama viskas – draugai, laisvalaikis, atostogos, pomėgiai. Begalinis pasididžiavimas gavus kvietimą į rinktinę, jaudulio šiurpuliukai lipant į komandos autobusą, vežantį į areną, sekundės kai lauki kol teisėjas tau prieš akis į viršų išmes kamuolį – yra to verti. Rinktinė atveria visai kitą pasaulį – aukščiausio sportinio meistriškumo pasaulį.

Kam rinktinės durys niekada neprasivėrė, tas niekada ir nesužinos ką būtent tai reiškia. Iš visos širdies linkiu mūsų jaunosioms krepšininkėms pasiimti viską, ką krepšinis gali joms duoti. Jūs dar tik ant pirmųjų didžiojo sporto pasaulio pakopų. Neužtrenkite durų pačios. Neatimkite iš savęs galimybės tapti kažkuo daugiau“, – sakė Lina Brazdeikytė.

Šią vasarą visos Lietuvos merginų jaunimo krepšinio rinktinės kausis Europos čempionatų A divizionuose. Šešiolikmetės Makedonijoje kovas pradės A grupėje ir žais su Prancūzijos, Danijos bei Vokietijos rinktinėmis. Aštuoniolikmetės vyks į Bosniją ir Hercegoviną Senojo žemyno pirmenybes pradės dvikovomis D grupėje su aikštelės šeimininkėmis bei Latvijos ir Lenkijos rinktinėmis. Vyriausioji rinktinė (U20) Čekijoje čempionatą pradės B grupėje ir išmėgins jėgas Belgijos, Baltarusijos ir Vengrijos komandomis. Visoms Lietuvos rinktinėms LKF Vykdomasis komitetas iškėlė tikslą užimti 5-12 vietas ir išlikti A divizione.

Komentarai:
krepsininkas
Taip taip, visus paleist, kas susijes su moteru krepsiniu - tik kaltinimu ir verkimu pilna, o naudos nei su ziburiu nerasi (skriaudzia, zemina, netreniruoja, neskiria demesio - tegul padavejomis eina dirbti )

Reikalavimai kitiems didziausi, o pacios net papulti i Europos cempionata negali.
2019-06-04
+8
Atsakyti
Mama
Pasidomekit kaip ten rinktiniu treneris zemina merginas ir ne tik jas. Tada suprasite kodel pradejo begti kaip nuo velnio. Rinktine ir patriotizmas cia nieko detas. Istisai yra grasinama ir kalama i galva, kad jei ne jis tai visi padugnes liks.
2019-06-04
+4
Atsakyti
.
Motyvacija turi ateiti iš vidaus. Per prievartą, moralizavimus ar paskatinimus dovanėlėmis nežinau ar įmanoma sportininkus rimtus išugdyt...
2019-06-04
+7
Atsakyti
Kamuolys
Kol treneres tokios kaip Brazdeikyte bus kvieciamos tik pastoveti ir kamuolius padavineti o Radvila nebudamas krepsininku treniruos ir rekaus ant jaunu mergaiciu taip ir bus.
2019-06-04
+6
Atsakyti
Lionia
suknisti millennialsai, siaubinga karta, nieko gyvenime nepadare ir neparode, bet iskart nori visko cia ir dabar, o jeigu ne - depresija..
2019-06-04
-14
Atsakyti
Sad
pinigai, perspektyvos - visi sitie pasiteisinimai idiotiski. Tiesiog merginoms nepatinka zaisti kases ir viskas. Paziurekit kiek vyruku zaidzia kase, futbola, tenisa megejiskai net ne tik negaudami pinigu, bet dar ir kisdami savo pinigus. Pasiulytum tokiems atstovauti Lietuvos rinktinei tai dar ir uz kelione ir viesbucius patys susimoketu, o jei pasakytum, kad uz keliones, viesbucius sumokes federacija ir dar nemokama apranga ir kedus ar bucus duos tai uz 1 val jau oro uoste su lagaminais lauks.
2019-06-03
+6
Atsakyti
Federacijai i veida
straipsnis.

Ypač irklui, bet gėdingas ir Sabas.
2019-06-03
+7
Atsakyti
Krepsininke
jei rimtai si straipnsi pateike tik is vienos puses, taip as zaidziu krepsini ir nenuostabu snekames su kitomis krepsininkemis apie visas sias rinktines, taip paklause Gintares ir Monikos jos pasake kaip galima atsisakyt? bet kiekvienas turi kita poziuri ir laikai ziauriai pasikeite koks lygis buvo kai jos pradejo. Pirma ar tu esi jaunimo rinktines nare ar moteru , studenciu rinktines nare, tu atiduodi vasaras ir kas iš to , sveikata aukoji , savo laika, poilsi kai atidirbi tiek laiko vienas sededamas tarp keturiu sienu europoje ar amerikoje apie lietuva isvis nesneku nes cia neapsimoka but krepsininke uz centus, o su metais vis blogyn, nebe 20 amzius kad visi cia svaigta oj rinktines kas as beju buciau cia reikia ir t..t.. pareiga, pasikeites jau poziuris, atsirado pasirinkimas vaziuot ar nevaziuot ir ka mes nuo to prarasim, pora.smutkiu daugiai net nelabai sugalvoju , ir tipo garbe cia turi buti? kokia garbe kai visiem nusispjaut ant to moteru krepsinio . Ir supraskit niekada nepostins toku interviu kur sakys mes nebenorim kasio, federacija to neleistu
2019-06-03
+15
Atsakyti
Gediminas
ne skustis ir kritikuoti reikia o algas merginom pradeti moketi
2019-06-03
+8
Atsakyti
alio
ir dar cia buvo gi neseniai 22 metu sake perspektyvi krepsininke zaide Lietuvos moteru krepsinio lygoje ir pati baige karjera,nes su tokia alga kuria gauna jokio tolko toliau testi karjera
2019-06-03
Atsakyti
alio
algos juokingos Lietuvos moteru lygoje,vos ne minimumas Lietuvos....o vasaras lieti rinktineja ,kai neplanuoji buti profesionali krepsininke,koks tolkas?jau geriau vasara leisti su draugais ir poto kibti i mokslus gauti gera issilavinima....
2019-06-03
+15
Atsakyti
chiken fabrik daugiau moka ciuju
2019-06-03
+25
Atsakyti
Uždarom bobų kašį
Ne nu tragedija iš viso. Dar trenerės turi skatinti malalietkas, kad jos priimtų kvietimą žaisti už LIETUVĄ. Von tik lauk tokias mergas, negaliu klausyt. Bobų krepšinis - vėžys.
2019-06-03
-8
Atsakyti
Anonimas
Krepsininkes nieko ten doro neuzdirba, realiai kiek sansu kad tave ten rinktines cikle kokie nors skautai pastebes ir pasiulys zaist uz gera kontrakta? Beveik nulis. Tai realiai tu aukoji pora menesiu kad nieko beveik negautum is to, vien del to kad kazkokia korumpuota krepsinio federacija liepia tau eit zaist.
2019-06-03
+6
Atsakyti
edg
na tai laukiam merginu nuomoniu, jei atsisako, gal tikrai kazkokia priezastis yra ir ne viena?? lengva susidaryti nuomone, kai viena puse kalba :))
2019-06-03
+25
Atsakyti
Virdulys
Ir gerai. Kam eiti ir daryti kazka, ko nenori, o kitiems net nerupi, darysi tu tai, ar ne. Kad ir susirinktu visos ir laimetu ta cempionata.. Be artimuju ir keliu patriotu toks pasiekimas niekam nerupetu. Atsiprasau, bet mes tik uz kokybiska krepsini.
2019-06-03
Atsakyti
Antanas
cha cha
2019-06-03
Atsakyti
Paprasta
pazistu mergina kuri irgi buvo pakankamai talentinga jog zaistu rinktinese taciau atsisake nes buvo nusprendusi rinktis mokslus o ne profesionalios krepsininkes kelia kuris lietuvoj tikrai nera perspektyvus ir vasaras mieliau leisdavo su draugais, taip kad su tokiu pasakymu jog privalo atstovaut rinktinei parodo tik savo siaura mastyma kuriame jiem atrodo jog visiem krepsinis turi buti nr1 ir zmogus atsisakes padeti rinktinei tampa priesu.
2019-06-03
+30
Atsakyti
Abelis
kiaunės
2019-06-03
+1
Atsakyti
cccp
sovietinis mastymas pas sovitinius zmones
2019-06-03
-7
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.