Nuotr.: krepsinionamai.lt
Nuotr.: krepsinionamai.lt
Nuotr.: krepsinionamai.lt
Nuotr.: krepsinionamai.lt
Nuotr.: krepsinionamai.lt
Nuotr.: krepsinionamai.lt
Nuotr.: krepsinionamai.lt
Nuotr.: krepsinionamai.lt
Nuotr.: krepsinionamai.lt
Nuotr.: krepsinionamai.lt

Pašėlusiomis bulių lenktynių tradicijomis garsus Pamplonos miestas artėjantį savaitgalį pradės dviejų Europos krepšinio gigančių susirėmimu. Navaros regiono centre penktadienį pilnutėlėje beveik 10 tūkst. žiūrovų arenoje tarpusavyje jėgas išmėgins pasiruošimo pasaulio čempionatui cikle įsibėgėjančios Lietuvos ir Ispanijos rinktinės.

Ispanijos šiaurėje abi nacionalinės komandos įsikūrė ketvirtadienį: lietuviai Pamploną pasiekė užsakomuoju skrydžiu iš Palangos, šeimininkai ispanai – iš Madrido, kur susirinko liepos 24-ąją. Dainiaus Adomaičio ir jo štabo pakviesti kandidatai prakaitą lieti pradėjo kiek anksčiau – liepos 22-ąją.

Tiek lietuviams, tiek ispanams tai bus pirmasis kontrolinių rungtynių testas. Tiesa, pasirengiamosios pratybos abiejų ekipų stovyklose klostėsi skirtingai. 

Lietuvos rinktinė tik ketvirtadienį pirmąkart treniravosi kartu su Domantu Saboniu, o Jonas Valančiūnas vis dar sportavo individualiai, tuo metu ispanai turėjo prabangą NBA rungtyniaujančius krepšininkus – Marcą Gasolį, Ricky Rubio, brolius Juancho ir Willy Hernangomezus – į procesą pajungti nuo pat stovyklos pradžios.

Dėl to Ispanijos krepšinio federacijai teko gerokai praverti piniginę iš savo kišenės apdraudžiant šalies žvaigždžių kontraktus nuo liepos 22-osios iki rugpjūčio 3-osios. Nuo pastarosios datos, likus lygiai keturioms savaitėms iki pasaulio čempionato starto, įsigalios FIBA draudimas.

Dėl vietos galutiniame Ispanijos rinktinės dvyliktuke su paminėtomis NBA žvaigždėmis iš viso kovoja 16 žaidėjų:

Pablo Aguilar PF 205 cm 107 kg 30 m.
Ricard Rubio PG 193 cm 86 kg 28 m.
Pau Ribas SG 196 cm 95 kg 32 m.
Xavier Rabaseda SG, SF 198 cm 93 kg 30 m.
Pierre Oriola PF 206 cm 107 kg 26 m.
Sergio Llull PG, SG 190 cm 91 kg 31 m.
Guillermo Hernangomez C, PF 209 cm 113 kg 25 m.
Juan Hernangomez PF 206 cm 104 kg 23 m.
Marc Gasol C 216 cm 120 kg 34 m.
Rudy Fernandez SG 196 cm 84 kg 34 m.
Jaime Fernandez PG 186 cm 79 kg 26 m.
Ilimane Diop C 211 cm 104 kg 24 m.
Joaquin Colom PG 188 cm 80 kg 30 m.
Victor Claver SF, PF 207 cm 107 kg 30 m.
Javier Beiran SF 200 cm   32 m.
Joan Sastre SF 201 cm 85 kg 27 m.

Adomaitis į draugišką mūšį Pamplonoje atvyko su 13 krepšininkų, tačiau be nominalaus rinktinės branduolio: Pauliaus Jankūno, Renaldo Seibučio, Jono Valančiūno, Domanto Sabonio ir kapitono Manto Kalniečio. Šie krepšininkai liko Palangoje, kur artimiausiomis dienomis dirbs pagal individualų planą.

Galutinė Ispanijos nacionalinės komandos sudėtis šiam susitikimui dar nėra aiški.

Ispanai pasirengimo etape taip pat dar Malagoje vyksiančiame turnyre išmėgins jėgas su Kongo, Dramblio Kaulo ir Filipinų rinktinėmis, paskui persikels į Los Andželą, kur susikaus su tituluotąja JAV nacionaline ekipa, tada Madride lauks Dominikos Respublikos iššūkis, o prieš čempionato startą Ningbo mieste, Kinijoje, akis į akį susitiks su Argentina ir Rusija.

Planetos pirmenybių C grupėje Ispanija kovos su Iranu, Puerto Riku ir Tunisu.

Nuotr. SIPA – Scanpix

Netektys

Sergio Scariolo sudarytame kandidatų sąraše nebuvo keturių ryškių šalies žvaigždžių pavardžių. Dėl asmeninių priežasčių komandai padėti atsisakė rungtyniauti iš NBA į Europą grįžtantis Nikola Mirotičius, NBA čempionu tapęs Serge’as Ibaka ir su Maskvos CSKA klubu Eurolygos bei VTB Vieningosios lygos trofėjus susišlavęs Sergio Rodriguezas.

Tuo metu Pau Gasoliui kelią dalyvavimui užkirto stresinio pėdos lūžio trauma. Įsibėgėjus gegužės mėnesiui, 39-erių krepšininkas ištvėrė operaciją, kuri galiausiai užbaigė sunkų sezoną, per kurį jis sužaidė mažiausiai rungtynių karjeroje – vos 30.

Visgi savo bendražygių jis neužmiršo – išsprendęs tolimesnės karjeros klausimą ir padėjęs parašą ant sutarties su Portlando „Trail Blazers“, ispanų legenda savo vizitu nustebino rinktinės krepšininkus.

„Su jais kartu buvau eilę metų, praleista daug vasarų, ko žinoma, kad ilgiuosi, – emocijomis po susitikimo dalijosi Pau Gasolis. – Tačiau kartais nutinka tai, ko negali kontroliuoti. Nepaisant to, mano siela priklauso šiai komandai ir šie vyrukai žino, kad stipriai juos palaikysiu.“

Europos ir pasaulio čempionas, olimpinių žaidynių sidabro ir bronzos medalių laimėtojas taip pat atskleidė, jog jo apsilankymas turėjo tam tikrą žinutę jaunajai, į rinktinę besiveržiančiai kartai.

„Šios komandos identitetas daugelį metų buvo šeimyniška dvasia. Tai – labai svarbu, kad ir kas benutiktų. Veteranai krepšininkai stengiasi pabrėžti tai jauniesiems krepšininkams ir įskiepyti ateinančioms kartoms“, – kalbėjo Gasolis.

Stebėdamas savo kolegų pratybas, veteranas tryško nostalgija žaidimui rinktinėje. Paskutinį kartą jam vilkėti nacionalinės komandos marškinėlius teko 2017-ųjų Europos čempionate. Kitas realus (ir galbūt paskutinis) šansas gali būti 2020-ųjų Tokijo olimpinėse žaidynėse.

„Žinoma, kad norėčiau žaisti Tokijuje, – sakė Gasolis. – Bet visų pirma rinktinė turi padaryti savo darbą ir ten patekti. Artėjantį sezoną sieksiu įgyvendinti tikslus su naująja komanda ir būti pasirengęs olimpinėms žaidynėms.“

Krepšinis Pamplonoje

Apie 200 tūkst. gyventojų skaičiuojantis miestas krepšinio batalijose kaunasi trečiajame pagal pajėgumą divizione. 2007-ais metais įkurtas „Navarra“ klubas egzistavimą pradėjo ketvirtoje lygoje, o po trejų metų pasiekė aukščiausią tašką istorijoje – šešis sezonus paeiliui rungėsi antroje lygoje.

Toje atkarpoje skirtingais metais Pamplonoje žaidė lietuviai Vaidotas Volkus (2012-2013 m., 7,9 tšk. ir 2,8 atk. kam.) ir Robertas Bitinas (2013-2014 m., vid. 6,4 tšk., 1,4 rez. perd. ir 1,4 atk. kam.).

2016-ais „Navarra“ ekipa iškrito į trečiąjį divizioną, kuriame praėjusį sezoną su 22 pergalėmis per 34 rungtynes finišavo šešta.

Pamplona Lietuvos ir Ispanijos rinktines priims naujutėlaitėje 9,850 žiūrovų talpinančioje arenoje, į kurią krepšinio mėgėjai turėjo šansą pakliūti nusipirkę nuo 10 eurų siekusius bilietus. Bilietų įsigyti į šią dvikovą oficialioje prekyboje nėra jau kurį laiką. 

Šio pastato statybos darbai buvo pradėti 2009 metais, o užbaiginėjami dar 2012-ųjų pabaigoje. 2013-ųjų gegužę, besirengiant priduoti vertinimui ir skelbti atidarymą, jis dėl biurokratinių procesų buvo nukeltas netgi keleriems metams į priekį.

Galiausiai „Navarra“ arena duris atvėrė tik pernai metų rugsėjo pabaigoje. Arenos statybos kainavo 60 milijonų eurų.

Pamplona taip pat turi moterų mėgėjų krepšinio komandą. Mieste veikia beisbolo, rankinio, futbolo ir salės futbolo klubai.

Dainiaus Adomaičio komentaras prieš išvyką į Pamploną:

Komentarai:
Kviečiu jus i privatų sеkso klubą http://go-4.net/e1UJ
2019-08-04
+7
Atsakyti
Kviečiu jus i privatų sеkso klubą http://go-4.net/e1UJ
2019-08-03
-4
Atsakyti
Kviečiu jus i privatų sеkso klubą http://go-4.net/e1UJ
2019-08-02
-8
Atsakyti
Kviečiu jus į privatų sеkso klubą - http://go-4.net/e1UJ
2019-08-02
-10
Atsakyti
Kviečiu jus i privatų sekso klubą http://go-4.net/e1UJ
2019-08-01
+12
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.