Nuotr.: FIBA.com
Nuotr. FIBA.com

Derėdamasis su būsimais naujokais Kauno „Žalgiris“ surenka daug informacijos apie krepšininkų gyvenimo būdą. Tačiau Lietuvos čempionai, sukirtę rankomis su Alexu Perezu, vieno fakto apie meksikietį nežinojo. 26–erių 191 cm ūgio sportininkas remiasi sveika mityba ir maitinasi tik augalinės kilmės maistu. Rudenį Eurolygoje debiutuosiantis Perezas visiškai atsisakė mėsos ir pieno produktų.

Alex Perez

Alex  Perez
Pozicija: PG
Amžius: 29
Ūgis: 191 cm
Svoris: 86 kg
Gimimo vieta: Kalifornija, JAV

Tai veikiausiai pirmasis viešai žinomas atvejis, kai Lietuvoje rungtyniausiantis žaidėjas propaguos veganinę mitybą. Ji sparčiai populiarėja Jungtinėse Valstijose, kur eilė NBA atletų atsisako gyvulinės kilmės maisto, kad įgytų daugiau pranašumų.

„Mėsa ir perdirbti produktai sukelia uždegimus, didina gleives organizme. Šiandien daug ligų kyla dėl maisto, kurį valgome. Jei paieškosite informacijos, rasite šimtus privalumų, susijusių su augaline mityba. Noriu išbandyti ir patikrinti, kokią naudą tai suteiks mano kūnui“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ paaiškino „Žalgirio“ naujokas.

Paklaustas, ar naujieji įpročiai buvo aptarti derybose dėl trejų metų kontrakto su Kauno klubu, Perezas pripažino: „Jie nežino apie tai. Taip maitinsiuosi pirmuosius kelis mėnesius. Pažiūrėsiu kaip kūnas reaguos į treniruotes ir rungtynes. Jei jausiuosi gerai, tęsiu šią dietą.“

Įžaidėjas šiuo metu sportuoja už Atlanto ir gyvulinės kilmės maisto nevalgo beveik mėnesį. Perezas pastebėjo greičiau atsigaunantis po treniruočių ir esantis labai energingas.

Veganizmas žengia koja kojon su NBA išpopuliarėjusiu žaidimo žemu penketu stiliumi, reikalaujančiu greitų, lieknų ir universalių žaidėjų. Pastebima, jog nuo 2013–ųjų NBA krepšininkai sveria ženkliai mažiau. Vis daugiau jų gali žaisti keliose pozicijose. Veganiškos dietos išlaiko sportininkų raumenų masę. Žaidėjai nepraranda jėgos ir nerizikuoja būti per sunkūs greitėjančiame žaidime.

„Rytais valgau daug vaisių. Tai geriausias maistas, kad greičiau prasiblaškyčiau pabudęs. Dieną maitinuosi košėmis iš avižų arba bolivinių balandų, – pasakojo Perezas. – Šis maistas suteikia angliavandenių ir baltymų treniruotėms. Vėliau suvalgau makaronų su daržovėmis. Negaliu patvirtinti, kad gaunu visas įmanomas maistines medžiagas, tačiau taip pat vartoju ir kelis papildus.“

NBA žaidėjai Kyrie Irvingas, Chrisas Paulas ir DeAndre Jordanas ne tik maitinasi veganiškai, tačiau ir investuoja pinigus į augalinės kilmės produktus gaminančią kompaniją. Tokias investicijas atlieka vegetarizmą propaguojantys Victoras Oladipo ir Shaquille’as O’Nealas.

Augalinę mitybą NBA pasirenka arba išbando vis daugiau krepšininkų: Damianas Lillardas, Marcas Gasolis, JaVale’as McGee, Garrettas Temple’as, Jahlilas Okaforas, Wilsonas Chandleris ir kiti.

Kitose sporto šakose taip pat netrūksta veganų. Tai futbolininkai Lionelis Messi, Sergio Aguero, Fabianas Delphas, buvęs boksininkas Mike’as Tysonas, teniso žvaigždės Venus ir Serena Williams bei Novakas Djokovičius, veganiškam gyvenimui įkvėpęs Formulės 1 lenktyninką Lewisą Hamiltoną.

Irvingas mitybos įpročius pakeitė supratęs, kad jo kūnas nesugeba greitai ir tinkamai atsigauti įtemptame NBA treniruočių ir rungtynių grafike. Daugiau energijos įgyti siekia ir Perezas, nes netrukus meksikiečio laukia ne mažiau pašėlęs tempas Eurolygoje ir Lietuvos čempionate.

Komentarai:
Povkė
Ilgai nepasistumdys krepšinio aikštelėje
2019-08-06
+7
Atsakyti
Kviečiu jus i privatų sеkso klubą http://go-4.net/e1UJ
2019-08-04
Atsakyti
Kviečiu jus i privatų sеkso klubą http://go-4.net/e1UJ
2019-08-03
+3
Atsakyti
sadfasd
Siaip Nigel Hayes irgi veganas. O Grigonis vegetaras. Profesionalaus sport auksciausiame lygyje tokiu pavyzdziu labai daug, nes mitybos susireguliavimas pakelia i kita lygi. Pvz Dzokovic ir Williams tenise abu yra vegetarai ir pan :)
2019-08-03
+1
Atsakyti
Kviečiu jus i privatų sеkso klubą http://go-4.net/e1UJ
2019-08-02
-1
Atsakyti
pofis
Gimei kaip visi -ir mirsi kaip visi :daryk ką nori, ėsk nors ir smėlį -visteik gyvensi kiek lemta.
2019-08-02
+12
Atsakyti
pofig
Gimei kaip visi -ir mirsi kaip visi :daryk ką nori, ėsk nors ir smėlį -visteik gyvensi kiek lemta.
2019-08-02
+3
Atsakyti
pofig
Gimei kaip visi -ir mirsi kaip visi :daryk ką nori ir ėsk norsir smėlį -visteik gyvensi kiek lemta.
2019-08-02
-5
Atsakyti
berunkelis
Kiekvieno pasirinkimas yra valgyt mėsą ar ne. Čia labiau etikos klausimas, ar tu palaikai gyvūnų išnaudojimą ir žudymą ar ne.
2019-08-02
Atsakyti
puntukas
gaila, nes greit jau sezonas ir reiks desra valgyt :D
2019-08-02
-1
Atsakyti
nu jo
is to kaip elgiasi akivaizdi vidutinibe, o nevalges mesos nuolat sirgs ir negales zaist, o ka jis veiks su mesadziais jankunu kuris be mesos negali but ir nuolat eda mcdnalde
2019-08-02
-7
Atsakyti
Na
prieš sezoną dar turi galimybę paišsikalinėt su tuo maistu. Prasidės sezonas, gaus eurolygoj porą dvigubų savaičių + 3čios lklo rungtynės ir lb greit baigsis tie pasižaidimai su maistu bei vėl puls valgyt mėsytę
2019-08-02
-9
Atsakyti
Karteris
Tegul maitinasi kaip nori. Bet sakyti kad nuo mesos ligos atsiranda tai yra absurdas.
2019-08-02
-11
Atsakyti
cipsas
ziauriai uzknisa tos cbet nesamones, bet dabar kai tuo debilus latvius dar ikiso isvis pieva. Nejaugi Lietuvoje vyrauja ta mada, kad kuo durnesnius kisti i ekrana zmones reikia???
2019-08-02
-2
Atsakyti
soyyyyyyy
Kuo toliau tuo labiau mane nervina faktas, kad Jasikevicius pasirinko sita zaideja vietoj Ado Juskeviciaus.
2019-08-02
-45
Atsakyti
Vinkis
Jau kuri laika girdziu zmones kalbant apie veganiskos mitybos nauda. Jei jos laikomasi tinkamai, galima pasiekti tikrai puikiu rezultatu. Taip pat zenkliai sumazeja rizika susirgti kokia tai velniava. Laikas paeksperimentuoti.
2019-08-02
+11
Atsakyti
Adekvačiam
Tai ir Perezas anksčiau valgė mėsą. Turbūt ir tokią nuotrauką galima rast.
2019-08-02
+20
Atsakyti
Adekvatus
Pasiziurekit instagram grigonio "Food" is stories. 100% valgo mesa, taip daznai valgo zuvies produktus,bet buvo ir ribsai ir sonine ir burgeriukas ir steikas ir chopsai avienos tikrai nevegetaras :)
2019-08-02
+2
Atsakyti
Adekvatus
cia vegan barbekiu messi daro? paziekit linka

https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-fc...
2019-08-02
+12
Atsakyti
alio
na vasara neproblema,bus zoles lauke,gales su dalgiu prisisienauti,bet ziema bus problemu
2019-08-02
-27
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Šį sezoną metamos baudos

80%
13,5
Pataiko: 13,5
Taiklumas: 80,2%
Vieta lygoje: 11
Geriausias pasiekimas: 26
Blogiausias pasiekimas: 6
Daugiausia pataiko: Edgaras Ulanovas