Nuotr.: BNS
Nuotr.: fiba.basketball
Nuotr.: BNS
Nuotr.: BNS
Nuotr.: fiba.basketball
Nuotr.: BNS
Nuotr.: fiba.basketball
Nuotr.: BNS
Nuotr.: BNS
Nuotr.: fiba.basketball

Neįmeti tu, įmeta tau. Tokia krepšiniui pritaikyta futbolo fraze galima apibūdinti Lietuvos – Australijos dvikovos pabaigą ketvirtadienį Donguane.

Fotogalerija

Kad ir kokia prasta pirmoje mačo pusėje buvo gynyba, neapleidžia jausmas, kad būtent nesugebėjimas pelnyti taškų tada, kai to labiausiai reikėjo, skaudžiausiai nubaudė Lietuvos rinktinę paskutiniame H grupės mače.

Panaikinę 15 taškų deficitą ir surezgę įspūdingą spurtą 16:1, Lietuvos rinktinės krepšininkai lemiamu metu tris atakas iš eilės neužpuolė. Taip jie nepasinaudojo galimybėmis padidinti tą spurtą iki 18:1, 20:1 arba net 22:1.

Tai greičiausiai būtų uždarę rungtynes mūsiškių naudai.

Pirmaujant 71:68, iš pradžių Mindaugas Kuzminskas gavo pražangą puolime, nors tuo pačiu ir pelnė taškus. Arbitrai jų neįskaitė, nors visi rinktinėje, pradedant treneriu Dainiumi Adomaičiu, baigiant žaidėjais, prašė kitokio sprendimo. 

Kitoje atakoje perėmus kamuolį, Lukas Lekavičius nubėgęs per visą aikštę nepataikė floaterio. Dar kitoje atakoje tas pats Lekavičius neįmetė analogiško metimo iš dešiniojo šono.

Taip persvara, galėjusi išaugti maksimaliai iki 9 taškų, liko ties vienu metimu ir suteikė galimybę australams atsigauti.

Po kelių atakų, lietuviams pirmaujant 73:72, Kuzminskas įkirto po krepšiu, gavo puikų Grigonio perdavimą ir dėjo į krepšį, bet jį sustabdė varžovo pražanga. Kuzminskas po to prametė abi baudas.

Vėlgi, tai galėjo būti trijų taškų ataka, padidinsianti pranašumą iki 4 taškų, tačiau galiausiai skaičiai švieslentėje nepasikeitė.

Penkta auksinė proga buvo priešpaskutinę minutę, atsiliekant 76:78. Domantas Sabonis metimu iš po krepšio galėjo rezultatą išlyginti, tačiau nepataikė.

Rungtynių žaidėjas

Taškai
21
Naudingumas
24
Atkovoti kamuoliai
13
Blokuoti metimai
1

Netrukus Patty Millsas smeigė tritaškį ir uždarė rungtynes.

„Prametėme keletą laisvų metimų, keletą kartojamų metimų, kelias baudas ir pabaigoje tie keli taškai lemia, laimi ar pralaimi, – komentavo Adomaitis. – Kiekviena smulkmena tokiose rungtynėse lemia, laimėsi ar pralaimėsi.“

„Vienas metimas gali daug nulemti“, – pridėjo Valančiūnas.

Tokios sėkmės puolime lietuviams trūko didžiąją mačo dalį. Pirmoje rungtynių pusėje Jonas Mačiulis neįmetė iš po krepšio, taip pat nepasisekė Edgarui Ulanovui ir Valančiūnui.

Tuo metu australai baudė ten, kur mūsiškiai tikėjosi, kad nebaus. Procentai sakė, kad neturėtų bausti, tačiau matematika šį kartą buvo varžovų pusėje.

Taip Aronas Baynesas, per pirmus du mačus prametęs abu mestus tritaškius, dabar dar iki ilgosios pertraukos dukart šveitė sėkmingai, o trečiajame kėlinyje pridėjo dar vieną sudėtingą tritaškį iš aikštės kampo, tiksint paskutinėms atakos sekundėms.

Taip pat ir Jockas Landale’as, per pirmas dvejas rungtynes realizavęs 1 tritaškį iš 5, šį kartą antrajame ketvirtyje du kartus sėkmingai šovė nuo 6,75 m atžymos.

Visgi labiau nei nepasiteisinusi rizika Adomaitį pykdė tai, ko nebuvo laikomasi.

„Jie baudė mus ir ten, kur nenorėjome. Leisdavome žmonėms įeiti į tą vietą, kur akcentavome, kad turime stumti į kitą pusę, – aiškino Adomaitis. – Leidome Inglesui eiti su kaire ranka, Dellavedovai su dešine, Millsas greitame puolime 11 taškų. Viskas, čia 20 taškų.“

Siekdami apriboti Millso rezultatyvumą, lietuviai startavo su Arnu Butkevičiumi vietoje Mačiulio. Rinktinės debiutantas dengė Millsą, kai Mariui Grigoniui teko Joe Ingleso iššūkis.

Visgi Millsas pademonstravo savo sugebėjimus. Pirmuosius taškus rungtynėse jis pelnė greitajame puolime pataikęs tritaškį, o po antro jo tolimo metimo australai įgijo dviženklę persvarą (18:8).

Lietuvių starto penketas buvo blogiausią +/- turėjęs kvintetas rungtynėse (-10 per beveik 6 minutes) ir daugiau jokioje atkarpoje nebuvo naudotas.

Žemyn rinktinė smuko ir su Pauliaus Jankūno išėjimu. Vyriausias komandos žaidėjas prametė tris metimus, visus po pikenpopo, gynyboje nespėjo paskui Landale'ą, ir jo +/- buvo -7 per kiek daugiau nei 4 minutes.

Adomaitis prisiėmė kaltę dėl paskutinio Millso tritaškio, kai aikštėje liko Valančiūnas ir australas pasinaudojo aukštaūgio lėtumu po užtvaros, kai susikūrė pakankamai erdvės ir smeigė tritaškį galimai net su JV pražanga, tik teisėjų švilpukas tylėjo.

„Mano klaida, galima pasakyti, – nesislėpė Adomaitis. – Žiūrėjome, kaip pulti po gynybos, nes mums tai pasiteisino antroje pusėje. Gaila, vieną kartą neatėjome iki to, kur reikėjo ateiti, bet manau, kad šioje vietoje reikėjo priimti kitokį sprendimą – žaisti su mažais.“

Žaidimas su mažais padėjo perlaužti rungtynes antroje dvikovos pusėje. Aikštėje esant Lekavičiui, Grigoniui, Ulanovui, Kuzminskui ir Valančiūnui, rinktinė puspenktos minutės atkarpą laimėjo 14:0. Per šią atkarpą australai prametė 6 metimus ir du kartus suklydo. Atrodė, kad laužiami jie galiausiai palūš, tačiau kamuolys į krepšį kristi nustojo tada, kai to labiausiai reikėjo.

„Jie įmetė, mes neįmetėme“, – reziumavo Mantas Kalnietis.

Šį kartų skonį burnoje reikės greitai pamiršti.

Rinktinė anksti penktadienį iš Donguano perskrido į Nandzingą, kur laukia dvejos antrojo etapo rungtynės. Abejos jos bus aukso vertės.

Jau šeštadienį mače su prancūzais yra būtina pergalė ir visai realu, kad laimėti, norint būti ramiems, reikia bent penkiais taškais. Tokiu atveju lietuviai neliktų už borto, jeigu trys komandos (Australija, Lietuva, Prancūzija) surinktų po lygiai pergalių.

Kita vertus, gali užtekti pergalės ir mažesne persvara, jeigu prancūzai kris ir prieš australus.

Teoriškai įmanomas variantas patekti į kitą etapą ir pralaimėjus prancūzams, tačiau tokiu atveju Australija turi pralaimėti abejas naujosios grupės rungtynes.

Visgi to kartaus skonio burnoje neturėti būti daug, nes rinktinė Donguane buvo labai solidi. Iš 12 kėlinių tik du buvo sužaisti nepatenkinamai, o paskutinieji du nuteikia tikrai optimistiškai.

„Manau, į kitą etapą reikia nusinešti trečią-ketvirtą kėlinius. Žaisti su tokiu mentalitetu, su tokiu pykčiu, – kalbėjo Adomaitis. – Kapotis dėl kiekvieno kamuolio, dėl kiekvienos gynybos pozicijos. Esame geros formos ir aš tikiu vyrais, kad žaisime kaip antroje pusėje (su australais).“

Kad ir koks skaudus būtų pralaimėjimas australams, pralaimėti tas rungtynes rinktinė dar galėjo. Dabar tokios prabangos nebeliko ir progų švaistyti Nandzinge nebus galima.

Komentarai:
FR
Gaila, bet tas pats nutiko ir su Prancūzais. Galėjom perlaužti varžybas, bet vėl kelias atakas iš eilės nepavyko įmesti. O dar teisėjų sugrybavimas.
2019-09-10
-5
Atsakyti
saulius
Ne Ulanovas o MACIULIS turi taip Lukuti apsikabinti ir atsiprasyti.
2019-09-06
+3
Atsakyti
Įvertink mano nuogų nuotraukų sąrašą - http://inx.lv/CdN
2019-09-06
-5
Atsakyti
rr
Pirma reikia įveikti FGrancus, o po to galima jau ir paskaičiuoti.
2019-09-06
+5
Atsakyti
Antanas
dejau ant jusu val.katos
2019-09-06
-5
Atsakyti
Tauta
neklaidinkit zmoniu,mazesnes nei 5 taskupersvaros gali uztekti ir prancizams nekritus pries aistralus, viskas priklausys kokii skirtumu prancuzai nukals australus. jus cia ziuriu priemet konstanta, kad 5 taskais butent nukals...
2019-09-06
+21
Atsakyti
Kas yra TRENERIS, kas yra geras Vadovas?.. Atsakymas paprastas - tas, kuris esant lygiom ar net pratesnėm sąlygoms sugeba savo neeiliniais gebėjimais, lemiamais sprendimais LAIMĖTI... Jaska tai gali... adomas NE... Daugelis nesupranta krepšinio trenerio vaidmens... ai, padarėm analizę, pamatėm ką kas iš priešininkų sugeba, ką prieš ką stayti... kokia ranka varyti... ir viskas... tai dabartiniais laikais žino visi... netgi eiliniai interneto komentuotojai,.. kam tas treneriukas?
2019-09-06
-8
Atsakyti
alio
tai is esmes,jei patenkam i atkrintamasias beveik garantuotai zaisim pries USA??nes LT pirmos vietos negali uzimti grupeja,nebent USA prapis pries Brazilus??
2019-09-06
+12
Atsakyti
rr
Pramesti metimai, kurie tikrai sukris kitą kartą. Fortūna šįkartą buvo ne mūsų pusėje. Su francais bus sunku, bet kito kelio nėra. Gaila kad tenka žaisti tikrai su geromis rinktinėmis jau dabar, bet jei nori kažką laimėti reikia aplošti visus. Šiaip vyrai šaunuoliai, tai nebuvo tas beviltiškas žaidimas kuri matėm prieš kelis metu.
2019-09-06
+2
Atsakyti
kas taps čempionais?.. mano galva labiausiai verti serbai... toliau australai, lietuviai... dar toliau štatai, ispanai... bet kai kurie savo galimybėmis nepasinaudos...
2019-09-06
+4
Atsakyti
labai geras, tiesus šviesus Jono komentaras... žmogus kalba tai ką jaučia... VISKĄ lėmė rungtynių galas... galas, deja, buvo ne mūsų naudai... o tikrai galėjo būti mūsų... ir tuomet dauguma komentatorių kalbėtų priešingai... aš, kaip Jonas, visuomet kalbu tiesiai šviesiai... kodėl rungtyniu pabaiga mums buvo beviltiška?.. teisėjo klaida davus bauda Seibučiui, Kuzios baudų nepataikymas, Sabuko neimetimas iš po kašės... paskutinės 3-4 minutės ir nulėmė... trūko Jasikevičiaus spyrio į užpakalį... štai tuo ir skiriasi talentigas, charizmatiškas žmogus nuo žmogaus "vidurkio"... o šiaip rinktinėje viskas tvarkoje... štabas... rungtynių analizė... tik, deja, žaidėjams patinkantis treneris... "nelaimėlis" neatidirba savo darbo iki galo... jam toli iki Garasto, kai vadovavo sau patys žaidėjai... tačiau... viską lems rungtynės su Prancūzais... labai neparanki komanda nemąstantiems... idomu kaip išspręs problemas taktiškai vidutiniokas treneris?..
2019-09-06
+4
Atsakyti
Anonimas
kitoj grupej sansai pries prancuzus arteja i 0 nes jie lygiai kaip ir australai nores imt 1 vieta grupej kad neuzsiraut ant usa jau pirmam playoff rounde,todel bus maksimaliai susikoncentrave.cia nebent treneris rizikuotu ir pradetu remtis tolimais metimais bet kadangi per pirmos grupes etapa taip ir nepamatem normaliu deriniu snaiperiams,tik vaikai tikintys kaledu seneliu gali tiket kad staiga atsiras deriniai snaiperiams o rinktine prades zaist kitoki zaidima.juokas tik ima kai bandoma teisint treneri ir LKF imant varzybas su senegalu ir trecia kanados komanda,atseit ziurekit,mes sutriuskinom kazka.pathetic
2019-09-06
+7
Atsakyti
Anonimas
kam meluot?ne keliu ataku,o vargano zaidimo ir tragisko vadovavimo deka.pirma puse prapyle kiaurai,kiek australai aleyupu dare?kiek kart laisvi deliojo ar mete tritaskius?o kai tokia komanda paleidi toli i prieki,sugryzt i rungtynes kainuoja labai daug jegu(kurias ir atidave zaidejai),bet pabaigoj aiskiai tu jegu ir pritruko kad sumest tuos paprastus metimus ir perlauzt zaidima i savo puse.o ko vertas kalniecio isleidimas 4am kai su luku atlose skirtuma?taip kad kaltint galima tik treneri kuris nesugeba organizuot zaidimo ir LKF bosus kurie ji paskyre i si posta,zaidejai atidave ka gali(faktas kad dalies ju neturejo but cempionate)
2019-09-06
+11
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
Lietuvos rinktinė
Australijos rinktinė
46%
33/72
Metimai iš žaidimo
47%
30/64
32
Atkovoti kamuoliai
40
14
Rezultatyvūs perdavimai
21
4
Perimti kamuoliai
2
27%
4/15
Tritaškiai
42%
11/26
6
Prarasti kamuoliai
15

Rungtynių žaidėjai

Marius  Grigonis
19 PTS
8/15 FG
2/2 FT
Patrick  Mills
23 PTS
8/16 FG
4/4 FT
Jonas  Valančiūnas
7 REB
6 DREB
1 OREB
Aron  Baynes
13 REB
7 DREB
6 OREB
Domantas  Sabonis
4 AS
0 TO
26 MIN
Joe  Ingles
8 AS
4 TO
32 MIN
Domantas  Sabonis
16 EFF
67% 2P%
- 3P%
Aron  Baynes
24 EFF
50% 2P%
60% 3P%