Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Sezono starte iš rikiuotės iškritęs Vilniaus „Ryto“ legionierius Cameronas Bairstow baigia atsistatyti po raumens patempimo ir kartu su komanda išvyko į Europos taurės dvikovą su Limožo CSP.

28-erių australas dėl traumos praleido savaitgalio akistatą su Utenos „Juventus“, taip pat ribotai žaidė pergalingame mače su Krasnodaro „Lokomotiv“.

Bairstow pavyko tinkamai išnaudoti papildomą pusiau poilsio savaitę, po kurios jis sparnus į Prancūziją su vilniečiais pakėlė nusiteikęs optimistiškai dėl savo dalyvavimo rungtynėse. Optimistinės prognozės ir nuolatiniai vizitai pas medikus – neatsiejama šio krepšininko dalis.

Nestiprus raumens patempimas – tik lašas jūroje, ką šiam aukštaūgiui yra tekę išgyventi karjeroje. Profesionalo keliu jis pradėjo žengti 2014 metais, kai 49-u šaukimu buvo pasirinktas Čikagos „Bulls“ ekipos.

Per kiek daugiau nei penkmetį trunkančią karjerą puolėjas buvo priverstas beveik dvejus metus praleisti be oficialių rungtynių.

Nuotr. AFP – Scanpix

Pirmiausia, 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse jam išniro petys.

Pašėlusiomis Brazilijos gatvėmis Australijos rinktinės narys tuoj pat buvo nugabentas į ligoninę, tačiau medikai nieko padaryti negalėjo – petys į savo vietą grįžo tik praėjus beveik dviem valandoms, kai raumenys atsipalaidavo, o sąnarys „įšoko“ atgal.

Dėl šios traumos Bairstow praleido gimtojo miesto ekipos, Brisbeno „Bullets“, pasiruošimą, o vėl žengęs į aikštę krepšiniu mėgavosi vos du mėnesius. Pratęsimo pareikalavusio Australijos lygos kovoje krepšininkas nesėkmingai nusileido ant parketo ir patyrė kryžminių raiščių traumą.

Šį sezoną metamos baudos

80%
16,0
Pataiko: 16,0
Taiklumas: 80,0%
Vieta lygoje: 4
Geriausias pasiekimas: 16
Blogiausias pasiekimas: 16
Daugiausia pataiko: Eimantas Bendžius

Nuo 2016-ųjų gruodžio vidurio Bairstow nerungtyniavo iki pat 2018-ųjų spalio vidurio. Šį sunkų laikotarpį „Ryto“ legionierius prisimena su ypatingu kartėliu.

„Labai sunku būti atskirai nuo komandos, tada lieki vienas, reabilitaciją vykdai vienas. Tai veikia emociškai, kadangi krepšinis yra komandinis žaidimas, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Bairstow. – Tokia trauma yra labai sudėtinga. Sportuoti negalėjau maždaug metus, kas profesionaliems sportininkams yra ypatingai skaudu. Man asmeniškai tai buvo didžiausias iššūkis.

Paskui sekė procesas, kada reikėjo atgauti pasitikėjimą ir vėl pagauti krepšinio ritmą. Esu laimingas, jog pavyko visa tai praeiti ir dabar galiu daryti tai, ką myliu – žaisti krepšinį.“

Iki šio skaudžiomis traumomis pažymėto etapo Bairstow už Atlanto sėkmingai liejo pamatus šviesiai ateičiai. Paskutiniame NCAA sezone, atstovaujant Naujosios Meksikos valstijos universitetui krepšinio komandai, jis fiksavo vid. 20,4 taško rezultatyvumą, rinko po 7,4 atkovoto kamuolio ir buvo neabejotinas ekipos lyderis.

Nuotr. AP – Scanpix

Tiesa, karjera NBA lygoje nesusiklostė. Debiutiniame sezone jis per 18 rungtynių su „Bulls“ marškinėliais vidutiniškai žaidė po 5 minutes, pelnė po 1,9 taško ir atkovojo po 1,6 kamuolio.

Antraisiais metais Bairstow penkiems mačams buvo išsiųstas į Plėtojimosi lygą, o NBA šanso vėl sulaukė tik 18-oje rungtynių. Po 3 minutes žaidęs puolėjas įmetė po 0,6 taško, atkovojo po 0,4 kamuolio ir galiausiai buvo išsiųstas į Detroito „Pistons“.

Pastaroji Bairstow atleido ir taip užsivėrė NBA durys dabartiniam „Ryto“ legionieriui.

Prieš 2014 metų NBA naujokų biržą apžvalgininkai jis buvo lyginamas su lietuviu Dariumi Songaila. Australas aplink save skautų dėmesį kaustė trykštančia energija po krepšiu, kova dėl pozicijos ant ūselio, gebėjimu pataikyti iš vidutinio nuotolio ir aukštu kontakto lygiu.

Kiek sunki kelio trauma pakeitė šį krepšininko paveikslą?

„Nemanau, kad įvyko pasikeitimų, – tikino Bairstow. – Teko šiek tiek numesti svorio, jog nuimčiau krūvį nuo kelio, tačiau gebėjimai išliko tie patys. Ta trauma nepakeitė mano žaidimo stiliaus.“

Komentuodamas Bairstow įsigijimą įvadinėje sezono spaudos konferencijoje, „Ryto“ direktorius Linas Kleiza leido suprasti, jog Vilniaus komanda atsižvelgė į krepšininko traumų istoriją ir sudėliojo tam tikrus akcentus dar derinant sutarties detales.

„Viskas atsispindi jo kontrakte“, – tuomet sakė Kleiza.

Sezono starte Bairstow jau spėjo tapti įkvepiančiu pavyzdžiu „Ryto“ komandoje, kuriai demonstruojamą pasiaukojimą po dvikovos su „Lokomotiv“ išskyrė vyriausiasis Dainius Adomaitis.

Nors žaidė kamuojamas skausmų, jis veržėsi į aikštę.

„Žinote, kaip yra su tais australais. Kitas žaidėjas turbūt nežaistų. Cameronas truputį pasitempė raumenį, nėra nieko baisaus, bet skausmas yra. Cameronas ateina ir sako „aš žaisiu“, ir tu nieko nepadarysi“, – tuomet komentavo savo auklėtiniu besidžiaugęs „Ryto“ vairininkas.

Pats Bairstow į savo elgesį žvelgė paprasčiau.

„Nemanau, kad tai kažkas išskirtinio. Visuomet noriu eiti ir kovoti su komanda dėl pergalių, tai man svarbiausia. Australams svarbu elgtis vyriškai, rūpintis komanda ir tokie faktoriai neša naudą. Asmeniškai, nematau nieko neįprasto, to galima iš manęs tikėtis“, – teigė krepšininkas.

Nuotr. BNS

Adomaičio krepšinio schemose apsiprantančiam Bairstow kol kas atsiskleisti dar nepavyko, o šį procesą dar stabdo ir trauma.

Su „Ryto“ marškinėliais Australijos krepšininkais ketveriose žaistose rungtynėse startavo startiniame penketuke. Per tris LKL susitikimus jis rungtyniavo po 19 minučių, įmetė po 7,7 taško, atkovojo po 5 kamuolius ir atliko po 1 rezultatyvų perdavimą.

Tuo metu mače su „Lokomotiv“ per 7 minučių pasirodymą žaidėjas išsiskyrė 1 tašku (0/1 dvitaškiai, 0/1 tritaškiai, 1/2 baudos), 1 atkovotu kamuoliu, 4 pražangomis ir -2 naudingumo balais.

Pasak Bairstow, jam vis dar reikia laiko perprasti ne tik trenerio idėjas, bet ir lietuviško krepšinio subtilybes.

„Viskas klostosi gerai, tęsiasi prisitaikymo naujoje sistemoje procesas, mokausi lietuviško krepšinio. Man tai – puiki galimybė išplėsti savo krepšinio akiratį ir tobulėti kaip krepšininkui, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ kalbėjo Bairstow, tuoj pat palyginęs krepšinį Lietuvoje ir Australijoje. – Lietuvoje daug lėto žaidimo, daugiau kontrolės puolimo organizavime. Australijoje vyrauja NBA tipo krepšinis, lyderiai imasi iniciatyvos ir kuria šou, labai didelis žaidimo greitis.

Australijoje taip pat kuriami deriniai ir diegiamos sistemos, bet Lietuvoje viskas yra kur kas griežčiau.“

Komentarai:
Adomaitis
sitas zaidejas yra visiskas meslas! neatsimenu kada toki nevykeli legionieriu rytas turejo. gal Tik Natiazhka uz sita truputi prasciau atrode. visiskas lavonas sitas australas. kazkoks krepsinio nesusipratimas.
2019-10-09
+3
Atsakyti
Galės pasitikėjimo rytule mokyti
2019-10-08
+8
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Cameron Bairstow

Cameron  Bairstow
Komanda: Vilniaus Rytas
Pozicija: PF
Amžius: 28
Ūgis: 206 cm
Svoris: 114 kg
Gimimo vieta: Australija