Sezono pradžioje „Žalgiriui“ reikia seno sąjungininko pagalbos

Jonas Miklovas
„BasketNews.lt“ iš Milano (Italija)
2019-10-12 10:07
Nuotr.: BasketNews.lt/D.Lukšta
Nuotr.: BasketNews.lt/D.Lukšta
Nuotr.: BasketNews.lt/D.Lukšta
Nuotr.: BasketNews.lt/D.Lukšta
Nuotr.: BasketNews.lt/D.Lukšta
Nuotr.: BasketNews.lt/D.Lukšta
Nuotr.: BasketNews.lt/D.Lukšta
Nuotr.: BasketNews.lt/D.Lukšta
Nuotr.: BasketNews.lt/D.Lukšta
Nuotr.: BasketNews.lt/D.Lukšta

Kad ir kaip būtų lengva visas problemas dėl Kauno „Žalgirio“ žaidimo suversti Alexui Perezui, Jockui Landale’ui ar Zachui LeDay, Šarūnas Jasikevičius nesirenka šio kelio. Penktąjį sezoną Kaune dirbantis Šaras niekada nesirinkdavo kelio viešai badyti pirštais kažko nepadarančius žaidėjus.

Fotogalerija

Juolab, kad šiemetinė situacija yra pernelyg panaši į tą, prie kurios per pastaruosius metus jau turėjome įprasti – „Žalgiriui“ sezono pradžioje reikia laiko.

Tai kaip niekada buvo akivaizdu pernai, užpernai, ar prieš trejus metus. Jasikevičiaus komandos turi sistemą ir taisykles, kurioms išmokti reikia laiko.

Dabar gal jau pamiršote, bet Kevinas Pangosas pirmąjį pusmetį Kaune atrodė kaip krepšininkas, nevertas vietos ne tik starto penkete, bet gal ir komandoje apskritai.

Brandonas Daviesas beveik visą pirmąjį sezoną strigo dėl savo nestabilumo ir noro padaryti per daug.

Brockas Motumas visą pirmą sezoną neatrodė kaip Eurolygos žaidėjas, kol galiausiai antrajame sezone sužibo visai kitomis spalvomis.

Visi jie buvo gyvi pavyzdžiai, kokia didelė yra praraja tarp Europos taurės (ar Čempionų lygos) ir Eurolygos žaidėjo. Kaip stipriai skiriasi fiziškumo lygiai, kaip skaudžiai yra baudžiama už smulkmenas, kaip nėra laiko dvejoti.

Visa tai ryšku buvo „Žalgirio“ rungtynėse Milane.

Iki tol Europos taurėje žaidęs Landale’as penktadienį „Mediolanum Forum“ arenoje kelis kartus buvo beveik sugriebęs kamuolį po krepšiu, kai varžovai jį paprastai, lyg kokį balioną iš vaiko rankų, išmušdavo ir pasižymėdavo taškais arba pradėdavo savo ataką.

Tas pats Landale’as du kartus pajuto, kad atsidūręs greitoje atakoje jis dėl nieko negali būti ramus, net jeigu pasaulio čempionate su Australijos rinktine jis lakstė lengvai ir užtikrintai.

Rungtynių žaidėjas

Taškai
14
Naudingumas
24
Perimti kamuoliai
2
Atkovoti kamuoliai
5

Kartą jo metimas buvo blokuotas, kitą kartą kamuolys išmuštas, o varžovai abu kartus galėjo dar drąsiai sušukti: „Sveikas atvykęs į Eurolygą“.

Čempionų lygoje prieš tai žaidęs Perezas gauna pamokas, kad Eurolygoje diriguodamas komandai negali būti neužtikrintas. Jeigu nusprendei veržtis – veržkis, jeigu nusprendei mesti – mesk. Galų gale, jeigu Sergio Rodriguezas per tave pataiko sudėtingą metimą, ne nuleisk galvą, kaip buvo padaryta Milane, o pasiimk kamuolį ir kitoje aikštės pusėje įrodinėk esąs ne prastesnis.

Netgi tas pats LeDay, savo CV jau turintis vieno sezono Eurolygoje įrašą, su „Žalgirio“ apranga atrodo kaip pirmą kartą išbėgęs į aikštę. Tai jis laužia per jėgą, tai skrieja tarsi gynėjas, šveisdamas kamuolį į lentą besibaigiant atakos laikui.

Tai – ne tokie vaizdai, kurių iš šių žaidėjų laukė treneriai ir klubo vadovai, kai vasarą su jais pasirašė sutartis, bet tai situacijos, kurių iš jų buvo galima tikėtis.

Nes visa tai Jasikevičius ir jo štabas jau yra matę.

„Sakėme, kad mes dar vaikučiai. Atrodo, jog jau turime kamuolį, bet ne, iš mūsų atima. Ir taip būna visada. Jie nesupranta, kad čia yra kiečiausia lyga pasaulyje. Čia su NBA neturi nieko bendro. Čia yra žymiai sunkiau, čia yra žymiai didesnis fiziškumas, – po mačo Milane kalbėjo Jasikevičius. – Čia reikia luptis. Jūs įėję į archyvus šias frazes jau rasite. Jie nesupranta šito. Jeigu „Fenerbahče“ žmonės Belgrade nesuprato, tai ką mūsų vyrams kalbėti? Reikia laiko.“

Tai buvo toks Jasikevičiaus interviu, kuriame jis dar užtikrinčiau ir išsamiau nei įprastai dėstė apie tai, kas sezono pradžioje neveikia.

Bet tai tuo pačiu buvo taip pažįstama, nes tokios situacijos su „Žalgiriu“ jau buvo išgyventos pernai, užpernai ar dar seniau.

„Tai buvo kiekvienais metais. Dabar žaidėjai, kurie rungtyniauja už 2 ar 1,5 milijono, (anksčiau) atrodė apgailėtini ir kažkas juos nuolat skalpuodavo, – taip tarsi primindamas Pangosą ir Daviesą, kalbėjo Jasikevičius. – Dabar atėjo Alexas. Jis yra savo rogėse ir viskas su juo yra gerai. Jeigu kažkas būtų įmetęs laisvus tritaškius ir laikytųsi komandinių taisyklių, tuomet mes dabar apie Alexą nekalbėtume. Reikėtų žiūrėti globalinę situaciją, nes vienas žaidėjas nėra taip svarbu, kaip visko visuma. Visumoje mes pralaimėjome pirmąjį kėlinį, kuris kainavo rungtynes.“

„Žalgiris“ dvikovą Milane pradėjo pramesdamas pirmus 7 metimus, iš jų 5 – tritaškius.

Viskas prasidėjo Landale’ui esant visiškai laisvam ties 6,75 m atžyma ir atakuojant, tačiau darant tai netaikliai, ir tai tarsi padėjo pamatą visam pirmajam kėliniui.

Prie netaiklių metimų dar buvo trijų sekundžių taisyklių pažeidimas, atakos laiko klaida, blogi kamuolio perdavimai.

Pirmąjį kėlinį geriausiai iliustravo jo pabaiga, kai Thomasas Walkupas nepataikė laisvas iš dešiniojo aikštės kampo, o kitoje atakoje Jeffas Brooksas smeigė tritaškį per LeDay rankas.

„Pradėjome rungtynes būdami labai nerūpestingi. Ko gero, tai būtų teisingiausias žodis, – po dvikovos kalbėjo Walkupas. – Galbūt trūko susikaupimo. Tai buvo detalės puolime, ne tik detalės gynyboje. Ta rungtynių pradžia mums buvo tikrai skaudi.“

„Žalgiris“ per pirmą kėlinį pataikė 3 metimus iš 15 ir suklydo 6 kartus, taip po dešimties žaidimo minučių atsilikdamas 7:23.

„Mano akimis, patys nedavėme fiziškumo nuo rungtynių pradžios, – rūbinėje kalbėjo Artūras Milaknis. – Kai namų komanda pajaučia ritmą, sumeta pirmus metimus, kiekvienas pasijaučia (gerai). 

Nepadarėme pražangų, neatsakėme į tą fiziškumą, o puolime pradėjome skubėti, gelbėti situaciją po vieną, kas niekada nebuvo mūsų stiprioji pusė. Reikia (tai daryti) komandinėmis pastangomis. Jų metimai įkrito, užbėgo, ir rezultatas buvo didesnis.“

Kad situacija taisėsi, rodo vos trys „Žalgirio“ klaidos per antrą ir trečią kėlinius. Ketvirtajame kėlinyje Kauno klubas galiausiai priartėjo per metimą (70:73), tačiau tada metimą įrideno Vladimiras Micovas, sudėtingą dvitaškį pridėjo Michaelas Rollas, ir varžovai vėl nutolo.

Paskutinėmis mačo sekundėmis „Žalgiris“ dar turėjo progą išsigelbėti, kai dviguba gynyba uždarė Rollą į dėžutę prie vidurio linijos ir šis, atrodė, tiek peržengė liniją su kamuoliu, tiek sužingsniavo, tačiau teisėjai klaidos neįžvelgė.

Po akimirkos Rodriguezas realizavo baudas ir įtvirtino pergalę.

Visgi niekas „Žalgiryje“ po rungtynių dėl šio epizodo uraganų nekėlė. Buvo akivaizdu, kad pralaimėjimas patirtas ne čia.

„Pagrindinis dalykas yra tai, ką ir pasakiau žaidėjams, kad mes šioje stadijoje esame su septyniais naujais žaidėjais. Mes dauguma dar esame berniukai. Eurolygoje berniukai nelaimės. Čia laimi vyrai. Čia visų pirma yra kova už kiekvieną krepšinį, o tuomet prasideda kalba apie taktikas ir t.t.“ – sakė Jasikevičius.

Ne pirmus metus „Žalgiryje“ žaidžiantys Edgaras Ulanovas ir Artūras Milaknis ne prasčiau nei treneris prisimena, kokios sudėtingos „Žalgiriui“ sezono pradžios būdavo anksčiau.

„Visos komandos, kuriose pasikeitė 4-5 žaidėjai, buksuoja. Reikia laiko, – žvelgė Milaknis. – Natūralu, tuo labiau atėjo jauni žaidėjai, be didelio patirties bagažo ir staiga įšoka į tokią sistemą, tokį klubą. Reikia laiko, kad ir kaip banaliai tai skambėtų.“

„Yra daug visokių susitarimų ir normalu, kad kartais naujokai pamiršta ar neišeina to padaryti, – kalbėjo Ulanovas. – Taip pat kai kurie krepšininkai ir Eurolygoje nėra žaidę, o tai irgi didelis skirtumas. Teisėjai leidžia žaisti fiziškai, reikia daug kovoti. Tikrai momentais atrodome gerai, treniruotėse visi stengiamės, norime, kad visi kuo geriau pasijustų ir tikimės, kad greitu metu ateis ir pergalės.“

Pirmosios pergalės Eurolygoje „Žalgiriui“ Šaro eroje taip ilgai laukti dar neteko. Pirmą kartą per pastaruosius keturis sezonus „Žalgiris“ startavo 0-2, o kitą savaitę į Kauną atvyksta Madrido „Real“.

Prastų startų yra buvę ir anksčiau – prieš trejus metus buvo 1-6, pernai buvo 3-6.

Visgi lygiai taip pat buvo žaidėjų, kurie taip ir neišaugo iki Eurolygos marškinėlių. Kad ir kaip Jasikevičius gyrė Perezo darbo etiką, galima prisiminti Dee Bosto ar Derricko Waltono pavyzdžius, kai treneris taip pat viešumoje stojo mūru už žaidėjus, bet galiausiai su jais buvo atsisveikinta.

Kad ne visi įrodo galintys žaisti Eurolygoje, pabrėžė ir Šaras.

„Čia yra žmonių žaidimas. Ar žmonės persilauš, ar ne. Vieni labiau persilaužia, kiti ne. Mes jų lauksime. Kitų variantų neturime“, – sakė Jasikevičius.

„Mums reikia, kad komanda funkcionuotų kaip vienas kumštis, – tęsė treneris. – Dabar komanda yra nauja, su septyniais naujokais. Kad ji dabar būtų kaip vienas kumštis, kad visi sutarčių pasirašymai būtų nuostabūs su visais mūsų resursais, yra nelogiška. Taip nebūna. Būtų utopija.“

Nuostabūs tie pasirašymai būna po pusmečio ar netgi metų ir ilgiau, „Žalgiryje“ esantys žmonės tai puikai supranta.

Galbūt todėl pasibaigus rungtynėms Milane, Milaknis apsikabino Perezą per petį ir taip parodė jam, kad dar per anksti pradėti savęs gailėtis. Sezonas tik prasideda.

„Jeigu naujokas analizuoja savo žaidimą, tai jis po šių dvejų rungtynių supras, kad fiziškumas buvo visai kitas nei jis prieš tai rungtyniavo Europos taurėje ar kažkur kitur, – sakė Milaknis. – Jeigu neanalizuosi, taip ir nesuprasi. 

Aš manau, kad čia susirinko protingi žaidėjai, žinau ir matau, kad jie pasiima, žiūri rungtynes, analizuoja. Vėl laiko klausimas. Negaliu atsakyti kiek, norisi, kad jo būtų kuo mažiau, bet kažkiek reikės.“

Laikas praeityje dažniau būdavo „Žalgirio“ sąjungininkas nei priešas. Panašu, kad šiemet viskas vėl kartojasi.

Komentarai:
Anonimas
Nenustebino, autorius eilę metų lenda į rudają ir nesugeba pateikti konstruktyvios kritikos, beje vienintelis portalas kuris net apie gėdingus rinktinės nuopolius nesugebėjo nieko paanalizuoti!
2019-10-13
-6
Atsakyti
Anonemas
žalgiriui labiausiai reikia jusčių josyčių pagalbos
2019-10-13
-3
Atsakyti
Nu
saras nenori pripazint,kad klydo ir prisipirko meslo
2019-10-12
+9
Atsakyti
labai gaila
kad kazkokie perezai atimineja Jokubaicio laika.
2019-10-12
Atsakyti
zalgiris
kad manau puse cia raso nepaskaite straipsnio bet ka cia lygint kas buvo pernai kas buvo uzpernai na nera lengva po kiekvieno sezono islaikyt branduolio arba zaidejas usikeles kartele ir kaina jau zalgiriui nera sansu islaikyt zaideja
2019-10-12
+8
Atsakyti
x
aš visą laiką sakiau ir sakysiu , Žalgiris europoje pati rentabiliausia komanda. tad kodel nedaryti to pačio jei uždirbami pinigai protingų galvų. ir nėra čia nieko blogo. Lietuva paprasčiausiai negalėtų generuoti tokių lėšų kaip maskva ar madridas.
2019-10-12
+4
Atsakyti
r
Man kaip senam žalių fanui po pralaimėjimų Eurolygoje kai kurių pasiguodimas lyginant Žalgirį su Rytu atrodo labai kvailai - kaip Mersą lygintų su Lada. Bet jau antrą vasarą nesuprantu kaip žalių vadyba komplektuoja komandą. Pavyzdžiui baudos aikštelė: antrą sezoną šildyti suolą pasiliekamas iš traumų neišlendantis Birutis, prie jo už palyginti didelius pinigus perkamas pernai Oly nieko gero neparodęs ir todėl graikams nereikalingu tapęs Leday, nemenkai paišlaidaujama ir dėl kibiro taurės vidutinioko Hayes. Tuo pat metu žalių nedomina pernai kur kas geriau pasirodę - vėl paskolinamas Neptūne siautėjęs PF/C Masiulis, žiopsoma kai Zenitas į Kiniją paleidžia vidutiniškai 30 n.b. VTB lygoje dariusį C/PF Jalen Reynolds(2.08), nedomina NBA patirties turintis ir vis dar be kontrakto sėdintis šoklus PF/SF Troy Williams(2.01). Tas pat su gynėjais: nesuprantu pagal ką pasirinkti kontraktai su net žemesnėse lygose stebuklų nerodžiusiais Perez ir Lukošiūnu. Tuo pat metu žiopsoma, kai tie patys Oly nemokėdami pinigų paleidžia nuo pirmo mėnesio Eurolygoje gerą žaidimą rodžiusį Briante Weber, kurį prieš pat šį sezoną už grašius nusiperka prancūzų lygo vidutiniokai. Ir po kreivos komplektacijos - pusę sezono būna pasiteisinimai kaip naujokams reikia daug laiko prisitaikyti prie Eurolygos fiziškumo.
2019-10-12
-5
Atsakyti
Krepsinis24.eu
ateikit i populiariausia krepsinio zaidima !!!
2019-10-12
+4
Atsakyti
Dzo
kas nuleme pralaimejima???galiu pasakyt trumpai, Rodrigesas. auksto lygio zaidejai ir meistriskumas ima pergales. galvojat zalmarge negaletu tokio zaidejo turet??? galetu bet jis navaro neatnes...jis solidus geras auksto lygio zaidejas kuris atnesa pergales....todel milanas ir pasieme ji, jiem reikalingos pergales. o zalmargei rupi tik kapeikos, todel ir perka walkupus lukucius meksikanus , kuriu galimybes aiskios, bet gal suzibes ir bus kapeiku... o dar ant suolo sedi ne ka prastesnis jokubaitis, bet per visokius meksikanus taip ir sedes toliau...o musu Maestro Jaska turetu geriausia zinot kiek komanda priklausoma ir kiek jos zaidima lemia geras izaidejas...todel sedekit vel pusmety arenoj bliaukit baubkit skaitykit jackos pasakas ir tikekites stebuklu.
2019-10-12
-4
Atsakyti
Antanas
su pergale visi normalūs fanai kurie sirgo ir state pinigus uz milana. eilini kart su chebra pazvengem is zalm.arges ir lavoniniu naujoku bei ispurtelio isteriju bei atmazu po rungtyniu. eilini kart pakilau ant bapkiu,vel su chebra drebinam kabakus,geriam viski. nu viskas tobula! jau net gaila kai kuriu zalfaniu kurie visiskoj isterijoj,o as tuo tarpu ramiai suku varkes is zvengiu is tokiu val.katu kaip jus. pora sezonu nekaip sekėsi ant statymu,bet sis sezonas jau nuo pradziu man nesa nemaza navara.
2019-10-12
-18
Atsakyti
Saulius
Puikus Jono straipsnis. Aciu.
2019-10-12
+14
Atsakyti
Dainius
Visi kritikuoja, blogi zaidejai, tik dar karta parodo, kokia plona linija tarp nerealiu zaideju ar treneriu ir nevykeliu. Kaip saras sake jwi butu zalgiris laimejes 1tsk, visi butu iškėlę kokie zaidejai, koks sugrizimas ir koks Zalgiris, visi butu apie tai rase. Bet kai pralošė , tada visi kalti. Tai kad musu biudzetas padidejo, bet nepamirskit, kad zaideju algos irgi isaugo, ir top 8 komandos generuoja dvigubai ar net trigubai didesniais biudzetais. Chimki 30mln, cska 40mln, Real 40mln, Barca 45mln, Feneris 40mln, Baskonia apie 20-25mln, Efes 30mln, Oly ir Pao irgi virs 20mln ir kiti, tai ka kalbet apie Žalgirį. Noretusi isigyti Sergio Rodriguez ar Nando De Colo, bet mes neturim tiek pinigu. Man patiko sitas Zalgiris, kad jis kaunasi ir nagais kabinasi i kakla varžovui. Ir atras tas si komanda ta kelia i pargales, paaugs tie zaidejai, nes be sistemos tie zaidejai yra tik labai vidutinio lygio kasiorai. Sekmes Zalgiriui !!!
2019-10-12
+8
Atsakyti
Lietuvos krepšinio žurnalistai tiesiog tolerancijos viršūnė !. Ir tikrai ko čia pergyventi , Žalgiriuko pralaimėjimus besaligiškai apmoka ištikimoji aistruolių armija, turime geriausią klubinio krepšinio trenerį pasaulyje sėkmingai ruošiantį aukščiausios klasės krepšininkus savo konkurentams, klubo biudžetas kasmet auga, bus tų pergalių, gal penkios-šešios, dar net šiemet. Svarbu gražiai svajoti !.
2019-10-12
+6
Atsakyti
TDaY
Eilinis Miklovo nardymas i subine.
2019-10-12
-11
Atsakyti
kaip jausminga...
dar reikia tokių sugebėjimų turėti - tiek prirašyti apie nieką..
2019-10-12
+2
Atsakyti
Www
nieko vertas straipsnis , tie zaidejai buvo imami nes zalgiris skendo skolose todel ir neturedavo pasirinkimo , o db 14mln biudzetas ir vistiek ima tokius kuriuos reikia ismokinti zaisti . geriau apie tai parasykit straipsni
2019-10-12
-3
Atsakyti
Jonas
kiek dar tu straipsniu kursit apie nieka??? pilsto rasineja klausineja nesamoniu po kiekvienu varzybu. baisiniai lietuvos dievai, kiauragalviu grupe pradedant jankunu ir baigiant saru. jus maziau cia pilstykit ir snekekit o zaist ismokit nes atrodot kaip klaunai. o Jaska, tau senai I ziegzdrius laikas pailset.
2019-10-12
-4
Atsakyti
nilas
mylim zallgiri ,ir palaikom pergales ateis zalia balta
2019-10-12
+18
Atsakyti
ddadu
O kur visu giremas grigonis?jau taip aukstinamas buvo....
2019-10-12
-7
Atsakyti
Buksuoja
buksuojantys zalgirio naujokai apie miega gynyboje grybavima puolime ir trumpalaike atminti
2019-10-12
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
Milano AX Armani Exchange
Kauno Žalgiris
55%
29/53
Metimai iš žaidimo
46%
27/59
26
Atkovoti kamuoliai
31
14
Rezultatyvūs perdavimai
10
5
Perimti kamuoliai
7
21
Pražangos
23
50%
7/14
Tritaškiai
35%
6/17

Rungtynių žaidėjai

Sergio  Rodriguez
17 PTS
5/7 FG
4/4 FT
Thomas  Walkup
19 PTS
7/10 FG
5/5 FT
Kaleb  Tarczewski
6 REB
5 DREB
1 OREB
Nigel  Hayes
5 REB
3 DREB
2 OREB
Sergio  Rodriguez
6 AS
2 TO
29 MIN
Lukas  Lekavičius
4 AS
0 TO
19 MIN
Sergio  Rodriguez
24 EFF
67% 2P%
75% 3P%
Thomas  Walkup
24 EFF
78% 2P%
0% 3P%