Nuotr.: USA Today Sports-Scanpix
Nuotr. USA Today Sports-Scanpix

Daugiau nei metus darbovietės neradęs Carmelo Anthony sutartį su Portlando „Trail Blazers“ pasirašė lapkričio 15-ąją, o ant parketo išbėgo prieš kiek mažiau nei savaitę.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ siūlo apžvelgti, kaip 35-erių puolėjui vėl sekasi įsilieti į NBA ritmą ir ar jis gali duoti apčiuopiamos naudos savo ekipai.

Ar šis „Blazers“ ėjimas desperatiškas?

Žinios apie Anthony sugrįžimą buvo kiek netikėtos, mat vasaros metu nė viena iš komandų puolėjo taip ir nepakvietė, o nuo sezono pradžios nebuvo praėjęs nė mėnuo. Kaip bebūtų, „Blazers“ sezoną pradėjo buksuodama ir tuo metu per 14 rungtynių buvo suklupusi 9 kartus.

Išvykus Al-Farouqui Aminu bei Enesui Kanteriui, Portlando ekipoje atsivėrė skylė sunkiojo puolėjo pozicijoje. Terry Stottsas liko tik su vis dar vietos NBA ieškančiu Mario Hezonja, mat traumą patyręs Zachas Collinsas iš rikiuotės iškrito bent keliems mėnesiams.

Taigi akivaizdu, jog „Blazers“ turėjo kažką daryti. Žinant, jog Anthony sutartis taps garantuota sausio 7-ąją, o jos vertė bus 2,15 mln. JAV dolerių, tai atrodo kaip visai geras sandoris. Juk prarasti nėra ko.

Sezono debiutas

Pirmajame savo mače Anthony per 24 minutes pelnė 10 taškų (2/11 dvit., 2/3 trit.), atkovojo 4 kamuolius, blokavo metimą ir po 5 kartus suklydo bei prasižengė, o „Blazers“ išvykoje 104:115 nusileido Naujojo Orleano „Pelicans“ klubui.

Anthony +/- rodiklis siekė -20 ir tai buvo prasčiausias rezultatas tarp visų aikštelėje pasirodžiusių krepšininkų.

Nepaisant neypatingo pataikymo, savo auklėtinį vyriausiasis treneris Terry Stottsas pagyrė.

„Kalbant atvirai, manau, kad jis atrodė gerai, – sakė strategas. – Puolime jis atakavo iš gerų padėčių. Manau, jog du ar tris kartus prieš jį buvo prasižengta, kuomet jis veržėsi krepšio link. Vis tik žinant tai, jog jis turėjo tik rytinę prasimėtimo treniruotę, jis atrodė gerai.“

Ir nors prasto pataikymo nereikėtų pernelyg sureikšminti (Anthony nežaidė kiek daugiau nei metus), tačiau puolėjo žaidime labiausiai nuvylė jo pastangos gynyboje.

Jau pačios pirmos „Pelicans“ atakos metu Carmelo neatitvėrė savo žmogaus baudos aikštelėje, o neretai buvo galima išvysti epizodų, kuomet 35-erių veteranas tiesiog rankos mostais dirigavo likusiems savo komandos draugams. Įvertinant tai, kaip Anthony norėjo grįžti į NBA, buvo galima tikėtis kur kas didesnių pastangų bei atsidavimo.

„Jaučiausi puikiai vien dėl to, jog grįžau į aikštelę, pajaučiau žaidimo ritmą ir buvau ten, kur jaučiuosi, jog esu vertas būti, – po rungtynių sakė Anthony. – Kalbant apie fizinę būklę, jaučiausi puikiai. Buvo pora smulkmenų, bet tai labiau susiję su pripratimu prie komandos draugų bei žaidimo.“

Dviprasmiškas pasirodymas su „Bucks“ ir prastos rungtynės su „Cavaliers“

Anthony šiek reabilitavosi antrose rungtynėse, kuomet į „Bucks“ krepšį sumetė 18 taškų (3/10 dvit., 3/5 trit., 3/4 baudos), atkovojo 7 kamuolius, atliko 4 rezultatyvius perdavimus ir tris sykius suklydo bei du kartus prasižengė.

Iki šiol tai buvo geriausios Carmelo sezono rungtynės, tačiau puolėjo žaidime vis tiek netrūko broko: perskubėti ir nepamatuoti metimai bei lipimas į medį tikrai nepadėjo komandai, kuri galų gale pralaimėjo 129:137.

Vis tik puolėjas dar prastesnes rungtynes turėjo Klivlande, kur „Blazers“ net ir su po traumos grįžusiu Damianu Lillardu vis tiek pralaimėjo.

Anthony per 35 minutes pelnė 11 taškų (5/7 dvit., 0/8 trit., 1/2 baudos), atkovojo ir perėmė po 2 kamuolius, atliko rezultatyvų perdavimą bei 3 kartus prasižengė.

Šiame mače puolėjas gavo galimybę žaisti svarbiausiais rungtynių momentais, tačiau tai „Blazers“ ekipai atnešė daugiau žalos nei naudos.

Iki ketvirtojo kėlinio pabaigos likus 3 minutėms, „Blazers“ atsiliko 95:100 ir niekieno neprižiūrimas Anthony prametė savo aštuntąjį tritaškį, kuris galėjo svečiams galėjo suteikti solidų šansą kabintis.

„Blazers“ bandė laikytis iki pat finalinės sirenos, bet paskutinę minutę Carmelo leido varžovui nusiimti kamuolį po savuoju krepšiu, o iš karto po to padarė neprotingą bei nereikalingą pražangą ir taip palaidojo rungtynes.

„Galiu lažintis iš bet ko, jog bet kurią kitą naktį būtume pataikę tokius metimus. Metėme visiškai laisvus metimus. Aš žinau, jog buvau laisvas“, – po rungtynių sakė puolėjas.

Reziumė

Nors Anthony sužaidė tik trejas rungtynes ir pernelyg didelių išvadų daryti nereikėtų, tačiau bent jau kol kas, panašu, jog jis „Blazers“ iš duobės neištrauks. Kaip ir pernai, vis dar matomas Carmelo noras būti tarp komandos lyderiu bei gauti daug metimų. Vis tik realybė tokia, kad šiuo metu jis žaidžia per daug neefektyviai.

Skaičiai taip pat nėra Anthony pusėje. Kuomet jis būna aikštelėje, „Blazers“ per 100 atakų vidutiniškai praleidžia 9,7 taško daugiau nei jų įmeta. Apskritai, „Blazers“ vidutiniškai per rungtynes įmeta po 112,5 taško, tačiau aikštelėje esant Anthony šis rodiklis smunka iki 104,9 taško.

Nepaisant to, jog Anthony ant parketo praleidžia po 29 minutes, pagal išmetamų metimų skaičių jis yra trečias komandoje (vid. 14,7). Lyginant su kitais „Blazers“ krepšininkais, žaidžiančiais panašų minučių skaičių, matomi akivaizdūs skirtumai.

  Minučių vidurkis Pataikytų ir išmestų metimų skaičius Pataikymo proc. Taškų vidurkis
Damianas Lillardas 38,1 8,9/19,9 45% 28,3
C.J. McCollumas 37,5 9,0/20,9 43% 22,2
Carmelo Anthony 29,0 5,0/14,7 34% 13,0
Hassanas Whiteside'as 28,1 6,0/10,2 59% 14,9
Rodney Hoodas 30,5 4,3/8,5 51% 11,4
Zachas Collinsas 28,7 3,0/6,3 47% 9,0

Žinoma, Anthony metimo technika tebėra tokia pati ir primena senus gerus laikus, tačiau veterano taikiklis yra gerokai nusimušęs. Krepšininko asmeninis treneris Alexas Bazzellis teigė, jog jis su Anthony dirbo ties gynybos gerinimu, tačiau to kol kas nematyti.

„Jis visiškai priėmė idėją, kad turi patobulinti savo gynybą, taip pat ir tai, kad puolime neužlaikytų kamuolio. Mes ir toliau dirbame su Carmelo vidutinio nuotolio metimais. Manau, kad tai bus dalis jo žaidimo. Negalime atimti tokio ginklo.

Carmelo žaidžiant vienas prieš vieną, kuomet priima kamuolį, jis turi polinkį palaikyti kamuolį, atsipalaiduoti bei laukti varžovų gynybos klaidos. Norėjau panaikinti jo įpročius. Jis niekada nebuvo į gynybą orientuotas krepšininkas, o dabar 100 proc. sutiko su tuo, ką aš sakiau“, – interviu „sny.tv“ pasakojo Bazzellis.

Galbūt Anthony būtų kur kas efektyvesnis trumpose atkarpose, tačiau bent jau kol kas Carmelo neatrodo kaip žaidėjas galintis ištraukti „Blazers“ iš Vakarų konferencijos dugno ir, panašu, jog veterano sugrįžimas nebus vykęs.

Nuotr. AP-Scanpix

„Fiziškai ir psichologiškai jaučiuosi puikiai. Visi buvome tokiose situacijose, kai dar bandome perprasti vienas kitą. Šviesa tunelio gale vis dar yra“, – po mačo su „Cavs“ sakė Anthony.

Pačiam Anthony ir „Trail Blazers“ ekipai bei jos sirgaliams belieka tik palinkėti, jog minėtoji šviesa tunelio gale dar žybsėtų iki pat reguliariojo sezono pabaigos.

Komentarai:
Karolis
Buvo ir yra inkaras.
2019-11-26
-9
Atsakyti
Antanas
kas tokiem dau..nam leidžia lost?
2019-11-25
Atsakyti
kasioguru
durnas klausimas. gelbetoju aisku negali tapt, nes paprasciausiai nebera to lygio, kokio buvo pries 10 m., bet padet tikrai galetu. Blazers nera gynybine komanda, tad nebus jis kazkokia skyle gynyboj, o pametymui nuo trajako tikrai tiks.
2019-11-25
Atsakyti
Varp-Elis
Nesitikiu kad isgelbes PTB, bet viliuosi jog atsigaus Melo nors ir nebus lyderiu komandoje, ir tuo paciu PTB eis i playofus galbut.
2019-11-25
-6
Atsakyti
Mr. Greenwhite
Ne negali. Kodel Basketnews visa savaite raso apie Melo? Jis 10 metu sekmingai irodinejo, kad yra labiausiai pervertintas zaidejas istorijoje, tai kodel dabar turetu duoti nauda komandai? Tau daug labiau tiktu darbas DELFI.
2019-11-25
+8
Atsakyti
Nba
Nematau, kad reiktų galvot ar Anthony gali išgelbėti komandą. Taigi dar tik sezono pradžia kažkaip neabejoju, kad dar tars žodį Blazers, jugi gera komanda dar Nurkic sugryž.
2019-11-25
+5
Atsakyti
D.
Neblogai atrodė, kai turėjo I.Iversoną komandoje. Dar turėjo kadais Ch. Billups. Kai tie buvo, jam sukurdavo laisvas progas. O be jų merdėjo Knickuose, merdi ir dabar. Hezonja sėdi ant suolo nors dar praeitas metais daužė Lebroną į vienus vartus. Didžiausia nesąmonė šiuo metu NBA - Carmelo grįžimas, kai jam jau senai laikas baigt karjerą!
2019-11-25
-12
Atsakyti
Varp-Elis
Tikiuosi atsigais ir liks iki sezono galo Melo, vienas megstamiausiu zaideju Denverio laikais o dabar vienoje megstamiausiu komandu atsidure :)
2019-11-25
-8
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.