Nuotr.: BNS/BasketNews.lt iliustracija
Nuotr. BNS/BasketNews.lt iliustracija

Teisėjų darbo apmokestinimas aukščiausioje Lietuvos lygoje ir prestižiniame Eurolygos turnyre skiriasi penkis kartus. Tai paaiškėjo tinklalapiui „BasketNews.lt“ surinkus informaciją apie arbitrų atlygius nacionalinėse ir tarptautinėse varžybose.

LKL pirmenybėse už reguliariojo sezono rungtynes arbitrui yra sumokama 300 eurų neatskaičius mokesčių ir tai yra rekordinis atlygis – jis per pastaruosius metus buvo pakeltas kiek daugiau nei 100 eurų.

Atkrintamosiose varžybose arbitrų algos kyla su kiekvienu etapu: ketvirtfinalio mačas įvertintas 350 eurų, pusfinalio – 400, o finalo – 500.

Tai – kelis kartus menkesnis užmokestis nei Eurolygoje ar, pavyzdžiui, Ispanijos pirmenybėse.

Eurolygoje šį sezoną arbitrai už rungtynes gauna 1500 eurų neatskaičius mokesčių.

Tuo metu stipriausiame Europos nacionaliniame čempionate, Ispanijoje, už vienerias reguliariojo sezono rungtynes teisėjui yra mokamas 1000 eurų siekiantis darbo užmokestis. Tiesa, ispanai – vieni daugiausiai mokesčių sumokančių piliečių. Jiems nuo atlyginimo tenka sumokėti 40 proc. mokesčių, italams – 50 proc.

Lietuvoje į valstybės iždą įkrenta apie 20 proc. mokesčių nuo atlyginimo.

Gytis Vilius
Gytis Vilius
Nuotr. Zuma Press – Scanpix

Auganti Eurolyga pastarąjį rudenį pasirašė istorinę sutartį Europoje su lygoje dirbančių teisėjų asociacija, kuriai priklauso trys Lietuvos teisėjai: Gytis Vilius, Artūras Šukys ir Jurgis Laurinavičius.

Pagal pasirašytą bendradarbiavimo kontraktą Eurolygos teisėjų atlyginimas 2020-2021 m. sezone išaugs iki 1,8 tūkst. eurų.

Šį sezoną kol kas daugiausiai paskyrimų Eurolygoje iš lietuvių gavo perspektyvusis Vilius, švilpęs šešeriose rungtynėse. Laurinavičius darbavosi trijuose mačuose, tuo metu Šukys – viename.

Praėjusiais metais Vilius gavo 13 Eurolygos paskyrimų, iš kurių paskutinieji du buvo atkrintamųjų varžybų etape: po mačą Vitorijos „Baskonia“ – Maskvos CSKA ir Madrido „Real“ – Atėnų „Panathinaikos“ serijose. Šukys 2018-2019 m. sezone dirbo septyneriose rungtynėse, Laurinavičius – šešeriose.

Eurolygos teisėjų komandiruotės įprastai užtrunka 3 dienas, mat rungtynių vietą privaloma pasiekti dvikovos išvakarėse. Taikomojoje praktikoje pasitaiko atvejų, kai Eurolygos teisėjui per savaitę tenka švilpti net trejose rungtynėse: dvejose dvigubos Eurolygos savaitės metu ir viename Europos taurės mače.

Bendrai Eurolygoje ir Europos taurėje teisėjauja 71 arbitras.

Artūras Šukys, Jurgis Laurinavičius ir Gintaras Vitkauskas
Artūras Šukys, Jurgis Laurinavičius ir Gintaras Vitkauskas
Nuotr. BNS

Antrame pagal pajėgumą Europos turnyre, Europos taurėje, už vienerias rungtynes mokama 900 eurų, FIBA Čempionų lygoje – 600 eurų. Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) teisėjų atlyginimas siekia 100 eurų.

FIBA Čempionų lygoje šiemet dirba penki lietuviai: Gintaras Mačiulis, Gvidas Gedvilas, Tomas Jasevičius, Gintaras Vitkauskas ir Vilius Mačiulaitis. Daugiau vienos šalies atstovų – po šešis – šiame turnyre turi tik Turkija ir Prancūzija.

Rudenį į FIBA lietuvių teisėjų šeimą buvo priimta Indrė Balnionytė, gavusi tarptautinę licenciją. Šiaulietė tapo pirmąja tokio pripažinimo sulaukusia moterimi nepriklausomos Lietuvos istorijoje.

Jos debiutas tarptautinėje arenoje įvyko lapkričio pradžioje Minske, kur FIBA Europos moterų taurės susitikime susikovė vietos „Cmoki-Minsk“ ir Chatajaus BB.

FIBA licenciją iš viso turi 11 tautiečių.

LKL šį sezoną švilpia 17 teisėjų, jiems vadovauja lygos arbitrų direktorius Algimantas Pavilonis. Inspektorių sektoriuje darbuojasi šeši specialistai.

Indrė Balnionytė
Indrė Balnionytė
Nuotr. D.Lukšta
Komentarai:
Sekretoriatas
Pasidomėkit kiek sekretoriatas gauna už varžybas algos.
2019-12-11
-11
Atsakyti
hmm
kas savaite teisejaujant i menesi gaunasi 1200, po mokecius lieka 960, pagalvojus kad dauguma zmoniu uzdirba po 600-800, o cia uz 4 dienu darba 960 visai neblogai, gyventi galima
2019-12-10
-9
Atsakyti
anyžius
O lėktuvų bilietais ir viešbučiais rūpinasi pas teisėjas eurolygoje? O LKL kelionės išlaidas apmoka ar čia irgi teisėjo reikalas?
2019-12-10
-7
Atsakyti
.
Man atrodo taip, kad teisėjaujantys vien vietinėse lygose dažniausiai turi dienomis ir kitus darbus, nes rungtynės tik vakarais. Jei ir tarptautinėse, tai su darbu jau sunkiau suderint tas komandiruotes. Įdomu, kiek Lietuvoj yra teisėjų, kurie vien iš teisėjavimo gyvena, neturi kito darbo.
2019-12-10
+21
Atsakyti
Zinovam
Turetu buti gal kiek didesni, bet... finansai skiriasi lygu kokius 5 kartus jei ne daugiau
2019-12-10
+14
Atsakyti
jasevicius tokiu svilpuku pripucia,kad kartais galvoji jog dalivauja statymuose.nu neveltui kibire pucia duda
2019-12-09
+26
Atsakyti
Pawel
Dafiga cia jie gauna... As stroikese per menesi apie stuka tik gaunu, ir tai dar geriausiai muriju savo brigadoj
2019-12-09
+16
Atsakyti
Labarbar
Pasidomėkit geriau kiek gauna rkl teisėjai po visą Lietuvą besivazinedami su savo nuosavom masinom po 5 - 10 valandu. Ir už visą tai virš 30 euriukų.
2019-12-09
+27
Atsakyti
Norite susirasti merginą vienai nakčiai? Sveiki atvykę - http://getmeets.com
2019-12-09
-7
Atsakyti
is kur info
kas rinko info tai grybai. del eurolygos ir lkl ok, sumos teisingos, nes eurolygos viesos. bet nkl teiseju algos didesnes :)
2019-12-09
-18
Atsakyti
TDaY
wow kaip pagalvojus tikrai nera ispudinga. per menesi sakykim jei tik 4 rungtynes susviloia tai nei stukytes nera. Aisku dar gali kazka papildomai padirbeti stroikesi ar pas javtoka bapkes varytiti su sakem kad nesupelytu
2019-12-09
+11
Atsakyti
ulialia
Laurinavicius, Maleckas ir Jasevicius dar gauna alga is ryto.
2019-12-09
+42
Atsakyti
Už sriubos lėkštę
2019-12-09
-12
Atsakyti
Anonimas
Gauna panasiai kaip WWE RAW wrestling teisejai
2019-12-09
-18
Atsakyti
sda
nekazka
2019-12-09
+14
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.