Nuotr.: Linas Žemgulis
Nuotr. Linas Žemgulis

Šventinis laikotarpis tapo neeiliniu išbandymu Eurolygos inicijuotos ir Kauno „Žalgirio“ vykdomos „One Team“ socialinės atsakomybės programos dalyviams. Priešpaskutinį programos užsiėmimą patys jaunuoliai vedė „Žalgirio“ treniruočių salėje susirinkusiems žiniasklaidos priemonių ir programos partnerių „Ramirent“ atstovams.

Šį sezoną pelnomi taškai

44%
74,4
Pelno taškų: 74,4
Taiklumas: 43,9%
Vieta lygoje: 16
Geriausias pasiekimas: 86
Blogiausias pasiekimas: 58
Daugiausia pelno: Marius Grigonis

Šį sezoną Kauno klubas dirba su „Specialiosios Olimpiados“ organizacija, kuri sportuoti skatina intelekto sutrikimų turinčius žmones. Vieni didžiausių iššūkių šių metų „Žalgirio“ programos dalyviams – bendravimas su nepažįstamais žmonėmis ir viešas kalbėjimas.

„One Team“ programos esmė – socialiai jautrių bendruomenių ugdymas per krepšinio žaidimą. Būtent dėl to jau dešimt užsiėmimų turėjusiems jaunuoliams – vienuoliktasis tapo tarsi egzaminu. Jie ne tik į savo gretas turėjo priimti ir susipažinti su naujais nepažįstamais žmonėmis, bet ir patys pravedė jiems komandinį darbą, tarpusavio palaikymą ir lyderystės įgūdžius lavinančius krepšinio žaidimus.

Pavyzdžiui, „One Team“ dalyvė Agnė yra viena iš dviejų programą lankančių mergaičių. Ji žaidimuose su krepšinio kamuoliu su sunkumais nesusiduria, mat laisvalaikiu mėgsta pažaisti tiek futbolą, tiek krepšinį. Programos draugų padrąsinta, Agnė pasiryžo pravesti aktyvią užduotį programos svečiams. Prieš porą savaičių Agnei nusišypsojo laimė Eurolygos rungtynėse, skirtose atkreipti dėmesį į „One Team“ programą visame pasaulyje, – mergaitė prieš daugiatūkstantinę minią „Žalgirio“ arenoje Kauno „Žalgirio“ ir Valensijos „Valencia“ krepšininkams sustojus prie vidurio linijos išmetė ginčo kamuolį. Atlikti šį simbolinį gestą prieš beveik 15 000 žiūrovų ar pravesti užsiėmimą dešimčiai nepažįstamųjų uždaroje patalpoje – Agnei kainavo tiek pat pastangų, įveikiant stresą.

„Buvau vienas iš savanorių, kurie turėjo šiandien pravesti po žaidimą. Pavyko gan nesunkiai – jau buvome šį žaidimą žaidę anksčiau, pasiskaičiau namie taisykles ir pavyko“, – pasakojo su tuo pačiu iššūkiu susidūręs kitas projekto dalyvis Justas.

Sudalyvavę žaidimuose žurnalistai neslėpė gerų emocijų:

„Atvirai pasakius buvo to jauduliuko prieš tai, galvojau, kaip vaikai patys jaudinasi prieš užsiėmimą, bet labai gera atmosfera buvo. Geros emocijos irgi persiduoda. Kai matai jų vaikuose šypsenas, atėjus iš savo rūpesčių ir darbų, tai taip persijungi – fantastika. Pasidalinom su vaikais gyvenimiškomis patirtimis, panašiais išgyvenimais ir matosi, kad ir tas vaikas įgauna vilties, kad ne jis vienas tą patiria. Jaučiuosi net prisidėjęs prie jo ateities profesijos pasirinkimo, nes išsidiskutavom ir mačiau, kad pradeda iš tikrųjų jau net ir planą dėliotis“, – pasidalino įspūdžiais „Kauno diena“ žurnalistas Zigmas Jurevičius.

Negalią turinčių žmonių integracija į visuomenę Lietuvoje – dar vis labai opi problema. Dažnai tai būna abipusis barjeras – negalią turintys žmonės dažnai bendrauja savo uždarame rate, nemoka ar nedrįsta bendrauti su nepažįstamais žmonėmis, tad jaučiasi atstumti visuomenės. Iš kitos pusės – visuomenė dėl šių priežasčių taip pat sunkiai priima kitokius žmones, bijo prieiti, nežino kaip elgtis ir galiausiai – jų vengia.

Projekto dalyvis Mantas, kalbėdamas apie tai, ko išmokė „One Team“ užsiėmimai, sakė: „Kai pirmą kartą ėjau į užsiėmimą, į naują vietą, kur daug nepažįstamų veidų, buvo toks jauduliukas, nesinorėjo apie save pasakoti, nes nepažįsti žmonių. O dabar jau ir atsidūrus nepažįstamoje aplinkoje būtų drąsiau, jau žinočiau, kaip bendrauti, ką sakyti, o ko nesakyti“.

Tarsi patvirtindamas Manto žodžius tinklalapio „BasketNews.lt“ vyriausiasis redaktorius Jonas Miklovas sakė:

„Tikrai labai patiko. Prieš tai sakė, kad čia vaikai nebendraujantys, bijantys kalbėti… Kažkas labai stipriai pamelavo, nes tikrai smagu buvo, vaikai turi, ką papasakoti ir jaučiuosi labai gerai praleidęs popietę. Turėjau galimybę pakalbinti Žygį (projekto dalyvis – aut.past.) ir pastebėjau, kad nieko net nereikėjo jo klausti – jis tiesiog kalbėjo, o aš tik klausiau. Labai įdomu buvo išgirsti visas tas istorijas.“

Kalbant apie gyvenimišką patirtį Miklovas atkreipė dėmesį į visiems pasitaikančius tuo pačius išgyvenimus, kurie itin aktualūs ir projekto dalyviams: „Aš visiems bandau pasakyti, kad visi esame tokie patys, visi kažko bijome, dėl kažko pergyvename. Nereikia galvoti, kad aš čia vienas, kur bijau. Visi turime savo baimių, per kurias turi lipti, griūti ir pakilti.“

Kauno „Žalgiris“ programą vykdo jau septintąjį sezoną, o jau trečiąjį sezoną programą palaiko socialiai atsakinga įmonė „Ramirent“. Iki šio sezono programoje aktyviai dalyvavo nusikalsti linkę jaunuoliai, ugdydami vertybes, bandydami rasti ir siekti aukštesnius tikslus gyvenime. Pradėjus dirbti su intelekto sutrikimų turinčiais jaunuoliais programa buvo perorientuota, bet svarbiausia idėja išliko – skatinti visada siekti aukščiausių ir prasmingų tikslų. Greta to – ypatingą svarbą turi ir integracijos į visuomenę problema.

Komentarai:
Norite susirasti merginą vienai nakčiai? Sveiki atvykę - http://getmeets.com
2019-12-26
+8
Atsakyti
Adomaitis
idomu Dilmah dalyvavo?
2019-12-26
+2
Atsakyti
Neziniukas
Tuo tarpu realiame gyvenime ir kasdieninėje savo veikloje, šią programą remianti įmonė nei iš tolo nepanaši į jautrią, socialiai atsakingą ir visomis kitomis prasmėmis pavyzdingą įmonę. Darbo inspekcija tenturi ką veikti.
2019-12-26
-4
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.